RWE scoort tegen FC Groningen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De stuurgroep ‘Eemsmond Voetbalt’ en de organiserende vereniging Corenos hoopten dat minimaal 1000 toeschouwers naar het zesde duel tussen RWE Eemsmond en FC Groningen zouden komen . De doelstelling van het RWE-team was om minimaal een keer te scoren nadat dit in de vijf voorgaande edities niet was gelukt. Dat men er in slaagde om beide doelstellingen te realiseren zorgde er uiteindelijk voor dat de ruime 1-17 nederlaag, waarbij de goal voor RWE door Robin Zuidema werd gescoord, snel was vergeten.

image-2014-07-04

Spelmoment uit het duel RWE-team FC Groningen
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman


Vrijdagavond rond half zes was het nog rustig in Roodeschool waar men in afwachting was van de komst van FC Groningen. De Groningers spelen de laatste jaren hun eerste oefenwedstrijd in voorbereiding op het nieuwe seizoen in de gemeente Eemsmond en kwamen voor de tweede keer naar Roodeschool.

Het sportcomplex in Roodeschool was  helemaal klaar voor  het bezoek van de ‘Trots van het Noorden want de werkgroep, die uit leden  van  Corenos was samengesteld, en de leden van de stuurgroep ‘Eemsmond Voetbalt’ hadden niets aan het toeval overgelaten. Dat zorgde er voor dat de eredivisionist en toeschouwers op een waardige manier konden worden ontvangen.

Het enige wat men niet in de hand had was het aantal toeschouwers dat op het eerste oefenduel van de ploeg van trainer Erwin van der Looi zou afkomen. Het aantal van 1000 toeschouwers werd door de voorzitter van de stuurgroep ‘Eemsmond Voetbalt’, Piet-Geert Nicolay, als  aantal toeschouwers genoemd waar de organisatie tevreden mee zou zijn. ,,Vorig jaar in Uithuizen zaten we onder de 1000 toeschouwers en daar maakten we ons toen wat zorgen over. We vinden als stuurgroep dat we voor een duel als tussen het RWE-team en FC Groningen minimaal duizend betalende toeschouwers langs de lijn moeten hebben staan.”

Ondertussen was, tot groot enthousiasme van vooral de jonge voetballiefhebbers, FC Groningen gearriveerd en kon het jagen op de eerste handtekeningen beginnen. Helaas voor de jeugd ontbraken er nog wat spelers in de selectie van FC Groningen. Filip Kosic, Hans Hateboer en Stefan van der Lei waren er nog niet bij omdat het drietal na de competitie nog interlandverplichtingen had. Verder waren nieuweling Danny Hoesen, Yoël van Nieff, Tom Hiariej, Henk Bos, Nick Bakker en Género Zeefuik om uiteenlopende redenen vrijdagavond niet van partij. Genoemde spelers waren echter wel in Roodeschool waar FC Groningen-trainer Erwin van der Looi een duidelijke verklaring voor had. ,,We hebben de selectie opgesplitst in drie groepen. Vanavond spelen we het eerste uur met bijna de basisformatie van vorig jaar. Jarchinio Antonia zal voor Kosic spelen en Sergio Padt neemt als doelman de plaats in van de naar België vertrokken Marco Bizot. Het laatste half uur komen er tien nieuwe veldspelers binnen de lijnen die als we morgen in Beilen spelen de basisformatie zal zijn. Daar sluit groep nummer drie bij aan die daar de resterende minuten zal gaan spelen.”

Erwin van der Looi was verder duidelijk wat hij van zijn spelers verwachtte. ,,Naast dat we de spelers wat tactische afspraken meegeven verwachten wij als technische staf dat ze vanavond vol gas geven zodat het publiek waar voor zijn geld gaat krijgen.”

Terwijl het sportpark al aardig vol begon te lopen waren ook trainer Gerard Heun en zijn selectie ondertussen op het veld gekomen. Binnen de selectie leefde sterk het gevoel dat er eindelijk een keer gescoord zou worden tegen FC Groningen. Een gevoel wat ook Gerard Heun had. ,,Ik ben er van overtuigd dat wij vanavond gaan scoren. Daar zijn we sinds dat we voor de eerste keer gezamenlijk getraind hebben al mee bezig. Als ik naar de selectie kijk zie ik in Robin Zuidema, Ronny Bakker en Aalderd Duinkerken wel een paar, dat daar toe in staat zijn.”

Om een paar minuten voor zeven kwamen beide teams het veld op waarbij ze even later werden toegesproken door burgemeester Marijke van Beek. De burgemeester van de gemeente Eemsmond, die bekend staat als een groot voetballiefhebster, wenste FC Groningen alle succes toe in het komend seizoen en voor het Europees avontuur. Maar wat betreft het duel tussen het RWE-team en FC Groningen hoopte ze vurig dat aanvoerder Aalderd Duinkerken en zijn teamgenoten er zouden slagen om minimaal een keer te scoren. Verder overhandigde ze de beide aanvoerders, Aalderd Duinkerken en Maikel Kieftenbeld, een aanvoerdersband met het logo van de stichting ‘Dappere Dochters’. Daarbij prees de burgemeester de stichting die is opgezet door Aalderd en Marielle Duinkerken. Een stichting die enkele weken geleden ruim 30.000 euro inzamelde voor het Mart & Tini Fonds van het Martini Ziekenhuis en daar nogmaals het nodige applaus voor kreeg.

Na de woorden van Marijke van Beek kon scheidsrechter Siemen Mulder, die werd geassisteerd door Klaas van Komen en Rick Duimering, voor het begin van de wedstrijd fluiten. Een wedstrijd waarin het tempo van FC Groningen direct hoog lag. Zo moest doelman Willem Duinkerken binnen enkele minuten al een paar keer ingrijpen om een treffer van de eredivisionist te voorkomen.

In de 12e minuut kon speaker Theo Sikkema, bekend van RTV Noord en oud-lid van Corenos, het eerste doelpunt van FC Groningen aankondigen. De van Fulham overgekomen Dino Islamovic scoorde zijn eerste goal voor de Groningers en zou daar in de eerste helft nog twee treffers aan toevoegen. Twee treffers van Tjaronn Chery en Rasmus Lingren en een goal van de van Go Ahead Eagles overgekomen Jarchinio Antonia zorgden voor een ruststand van 8-0 in het voordeel van de ploeg van trainer Erwin van der Looi. Een ruststand die iets geflatteerd was omdat het RWE-team een paar keer dicht bij een treffer was. Twee vrije trappen van Aalderd Duinkerken en een bekeken schot van Robin Zuidema hadden namelijk een beter lot verdiend dan nu het geval was.

In de pauze was iedereen het er wel over eens dat FC Groningen in een wel erg hoog tempo speelde. Dat was duidelijk aan de spelers van het RWE-team te zien wat door Aalderd Duinkerken met gevoel voor humor werd verwoord. ,,We mogen wel een zuurstoftankje op onze rug binden om het vol te houden. Maar zonder gekheid, FC Groningen speelt echt fantastisch. Het is bijna de basisploeg van vorig seizoen.”

In de tweede helft hadden er wat wisselingen binnen het team van Gerard Heun plaatsgevonden. De afspraak was namelijk dat alle selectieleden minimaal een half uur zouden spelen. Zo kwam Pieter Buikema als doelman Willem Duinkerken vervangen en de keeper van De Heracliden kon direct vol aan de bak. Binnen tien minuten in de tweede helft stond het namelijk 11-0 voor Groningen waarbij de elfde treffer er een van grote schoonheid was. Maikel Kieftenbeld joeg de bal namelijk vanaf ongeveer twintig meter stijf in de linkerbovenhoek waar hij een terecht applaus van de ruim 1300 toeschouwers voor kreeg.

Waar Kieftenbeld applaus voor zijn treffer kreeg werd de vijftiende treffer van de wedstrijd door bijna iedereen op het sportcomplex luidkeels bejubeld. Eindelijk was daar namelijk de eerste treffer van het RWE-team. Wat in de vijf voorgaande edities niet gelukt was eindelijk een feit. Robin Zuidema reageerde in de 69e minuut, toen de lucht boven Roodeschool er even dreigend uitzag, zeer attent toen een van de verdedigers van FC Groningen uitgleed en de bal aan de spits van De Heracliden verspeelde. Zuidema hield vervolgens het hoofd koel, omspeelde FC Groningen-doelman Sergio Padt, en scoorde de 1-14. Langs de lijn genoot de trainer van Corenos, Erik Zuidema, van de goal van de jonge spits. , Prachtig dat het RWE-team heeft weten te scoren. Als ik eerlijk ben had ik mijn geld ook op Robin gezet als degene die in staat moest zijn om tot scoren te komen. “

De 18 jarige voetballer was ruim twintig minuten later dan ook de gevierde held nadat een prima fluitende Siemen Mulder de wedstrijd, die uiteindelijk een eindstand van 1-17 kreeg, de geschiedenis in had gefloten. Zuidema werd naar de diverse camera’s gesleept om zijn verhaal te doen en net als de spelers van FC Groningen werd ook hij belaagd door handtekeningjagers. Een tafereel wat door Gerard Heun met een brede glimlach werd gadeslagen. ,,Dit vind ik mooi. Een speler van ons die wordt belaagd door handtekeningjagers. Ik moet zeggen dat ik het een prachtige goal vond die zeker verdiend te noemen was. Dat we uiteindelijk zeventien goals tegen kregen zegt mij niets. We speelden om minimaal een keer te scoren en dat is ons gelukt. Daar heb ik de ploeg een compliment voor gegeven want iedereen heeft alles gegeven om dat doel te bereiken. Ik ben dan ook zeer tevreden over de samenwerking met mijn spelersgroep. ”

Ook de organisatie was zeer tevreden verteld Frits Bijlenga die als voorzitter van Noordpool deel uitmaakt van de stuurgroep ‘Eemsmond Voetbalt’. ,,Het was een zeer geslaagde avond die door Corenos uitstekend georganiseerd is. Daar verdienen ze alle lof voor waar ze met ruim 1300 toeschouwers een terechte beloning voor hebben gekregen. We hadden als stuurgroep gehoopt op 1000 toeschouwers. Dat we daar ruim boven zitten geeft aan dat het voetbal in onze regio behoorlijk leeft. Verder denk ik dat de keuze om op vrijdagavond te spelen een juiste keuze is geweest.”

RWE Eemsmond-FC Groningen 1-17

12. Islamovic 0-1, 14. Chery 0-2, 16. Islamovic 0-3, 24.Lindgren 0-4, 32. Islamovic 0-5, 33. Chery 0-6, 38. Antonia 0-7, 45. Lindgren 0-8, 49. Antonia 0-9, 53. Chery 0-10,54.Kieftenbeld 0-11, 62.Oldenburger 0-12, 64. Hagenauw 0-13, 65.Arias 0-14, 69. Robin Zuidema 1-14, 84. Gootjes 1-15, 88. Hagenauw 1-16, 92. Hagenauw 1-17.

Scheidsrechter: Siemen Mulder.

Selectie RWE Eemsmond: W. Duinkerken , Koolhof, Van Dijken, M. de Boer, Hemmes, Linstra, F. de Boer, Haan, Zuidema, A. Duinkerken, Bakker, Ruitenga, Peerbolte, De Jong, De Blecourt, Kloosterhuis, Buikema.

FC Groningen: Eerste uur: Padt; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Burnet, Kieftenbeld, Van der Velden, Lindgren, Islamovic, Chery, Antonia. Laatste halfuur: Padt, Bijl, Veendorp, Baas, Janzen, Hagenauw, Gootjes, Arias, Van Moorsel, Oldenburger, Saban.