25e Bedumer Bedrijvenvoetbaltoernooi, een feest voor jong en oud.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het 25e Bedumer Bedrijvenvoetbaltoernooi kreeg Kruidenvoorthuis.nl als winnaar. Een winnaar van een toernooi dat ook deze editie weer garant stond voor feest, voetbal en plezier. Dat waren in de voorgaande edities eveneens de ingrediënten en aan de geluiden die dit weekend te horen waren zal dat de komende jaren in Bedum niet anders zijn.

image-2014-06-27

Spelmoment uit het duel tussen de winnaar ,kruidenvoorthuis.nl en Ziggo.
Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum


Op vrijdag 20 en zaterdag 2 1 juni werd voor de 25e keer het Bedumer Bedrijvenvoetbaltoernooi georganiseerd. Wat vijfentwintig jaar geleden begon als een toernooi waar vier teams aan deelnamen is het ondertussen uitgegroeid tot een evenement waar dertig teams aan deelnemen. Iets waar bestuurslid Hans Gras trots op is. ,,Het Bedumer Bedrijvenvoetbal is een begrip in de regio. Het mooie van het toernooi is namelijk dat iedereen kan meedoen. Op een gegeven moment werd het Bedrijvenvoetbaltoernooi zo groot dat het ook wel kleintje Eurovoetbal werd genoemd. Na tien jaar deden er namelijk dertig teams mee, vijfhonderd voetballers in één toernooi: dat vond je zelfs bij het twee jaar geleden ter ziele gegane Eurovoetbal niet”, aldus Hans Gras die zich namens het bestuur met alles op facilitair gebied bezig houdt. ,,Ik was vroeger deelnemer maar door een blessure gaat dat helaas niet meer. Als bestuurslid ben ik nu zes jaar actief gebleven en ik moet zeggen, ik verheug mij iedere keer weer op een prachtig evenement als dit.”

Op de vrijdagavond werd met de poulewedstrijden begonnen waarbij alle ploegen twee duels speelden. Op de vrijdagavond werd er uitermate sportief gestreden vandaar dat het jammer was dat er twee redelijk zware blessures te melden waren. Een beenbreuk voor Michael Erends van het team van Kruiden voor thuis.nl. was een blessure waardoor het toernooi op de vrijdag iets langer duurde dan gepland was. Een ambulance moest de onfortuinlijke voetballer namelijk van een van de vier velden halen. En verder brak de als clubvoetballer voor VEV’67 uit Leek uitkomende Enrico Wardenier zijn middenvoetsbeentje.

Zaterdag werd om 12.00 uur een vervolg gemaakt met de poulewedstrijden. Ook nu moesten de teams wedstrijden in hun poule spelen en kon men rond half vier beginnen met de 1/8 finales. Dat zorgde direct voor een wat andere stemming in Bedum. Enkele ploegen waren al uitgeschakeld zodat die aan de bekende ‘derde helft’ konden beginnen. Een derde helft waarin uiteraard ook het WK in Brazilië ter sprake kwam. Zo was Middelstum-trainer Jan Jaap Zijlstra, die in de poulefase met het team van Abiant was uitgeschakeld, verrast door het niveau op het WK. ,,Er wordt eigenlijk door alle ploegen aanvallend gespeeld en dat was vier jaar geleden in Zuid-Afrika wel anders. Verder ben ik onder de indruk van de Zuid Amerikaanse landen zoals Uruguay en vooral Costa Rica. Van de Europese landen zie ik Frankrijk als een kanshebber. Die hebben al twee prima wedstrijden afgeleverd. Wat de kansen voor Nederland betreft ben ik toch wat pessimistischer. Oranje heeft maar een helft goed gespeeld en dat was de tweede helft tegen Spanje.”

Ondertussen ging het toernooi verder en een van de duels die er vanaf 16.00 uur gespeeld werd was de wedstrijd tussen Multipromo en Wierden en Borgen.. Een duel tussen twee teams die in de poules goed gepresteerd hadden en nu in de 1/8 finale mochten uitmaken wie er door zou gaan naar de kwartfinales. Een strijd die uiteindelijk in het voordeel van Multipromo werd beslist zodat Wierden en Borgen het toernooi eervol verliet. Dat gold ook voor de winnaar van de editie in 20 13, Accountantskantoor Groeneveld uit Middelstum. Het team, voor het grootste gedeelte bestaande uit spelers van Middelstum, Loppersum en De Heracliden, verloor in de laatste seconden met 1-0 van GP Travel.nl. Een nederlaag die hard aankwam in het kamp van de titelverdediger. Duidelijk zichtbaar was de teleurstelling van de gezichten van de spelers af te lezen zoals ook bij ‘mister Middelstum’ Ronnie Medema. ,,Het is altijd zuur om in de laatste seconden te verliezen. Vorig jaar waren we winnaar en om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat we er na de 1/8 finale al uit zouden liggen.”

De routinier werd echter al snel meegetrokken in datgene wat het bedrijvenvoetbal mede tot een succes maakt, het moet vooral gezellig zijn. Een gezellige sfeer die er zaterdag rond en in de kantine van SV Bedum absoluut was. Daar ontstond ook opeens een spontane discussie over de door Oranje te hanteren tactiek in de komende WK-duels. Zo was Jur Smit, in het verleden onder andere trainer van Hunsingo, Godlinze en Poolster, van mening dat Oranje een prima ploeg heeft en men zich niet zo druk moet maken om de verdediging. ,,Alle verdedigers die in de Nederlandse competitie uitkomen, en bij Nederland in de basis staan, mogen zich in de belangstelling van buitenlandse clubs verheugen. Dan heb je bepaalde kwaliteiten als speler. Verder denk ik, en dat roep ik al weken, dat Nederland verder komt dan velen denken. Het enige land wat mij echt verrast heeft is Costa Rica maar verder zou ik niet weten waarom Nederland niet van Brazilië, Kroatië of Mexico kan winnen. “

SC Loppersum-speler Ruben Danhof was het niet helemaal met Smit eens. ,,Ik zie liever een Joël Veldman en Blind achterin spelen. Die zijn veel beter in de opbouw. Met alle respect voor een Martins Indi en Stefan de Vrij maar die zijn daar minder sterk in. Bij Feyenoord was het namelijk meer van, alle ballen op Pèlle. Oranje speelt echter niet met een diepe spits maar met een Robben en Van Persie die hun acties moeten maken en niet tegen sterke centrale verdedigers kopduels moeten winnen.

Ondertussen stonden de halve finales van het 25e bedrijvenvoetbaltoernooi op het programma waar Multipromo en Kruidenvoorthuis.nl, Onlineveilingmeester en het team van café Moeke Vaatstra zich voor hadden geplaatst. Teams waar de als deelnemer aanwezige voorzitter van de SV Bedum, Edwin van Zanten, van vond dat de kwaliteit van de vier teams een juiste afspiegeling van het toernooi was. ,, Als je kijkt naar het niveau van deze vier teams dan spreek je over ploegen die in competitieverband op een aardig niveau mee kunnen komen. Dat is de laatste jaren trouwens wel de tendens. Het niveau gaat steeds verder omhoog. Dat houdt wel in dat het voor de al wat op leeftijd zijnde voetballer allemaal wat lastiger wordt om het te belopen. Ergens is dat wel jammer maar aan de andere kant, het meedoen, staat bij de meeste boven het ten koste van alles willen winnen.”

Op de vraag wat de rol van SV Bedum is binnen de organisatie van het bedrijvenvoetbal noemt Van Zanten het groot aantal vrijwilligers dat de voetbalvereniging aan het bedrijventoernooi levert. ,,Ongeveer vijftig vrijwilligers van SV Bedum zijn actief tijdens het toernooi. De stichting schenkt ons daar een bepaald bedrag voor zodat je kunt zeggen dat ze een hele aardige subsponsor zijn en waar wij als SV Bedum erg blij mee zijn.”

De halve finales die ondertussen op veld 1 en 2 gespeeld werden zorgden er voor dat Multipromo, ten koste van Omlineveilingmeester.nl, en Kruidenvoor thuis.nl, dat het team van Moeke Vaatstra met 4-2 versloeg, om 19.00 uur de finale mochten spelen. Voordat de finale gespeeld werd stond er eerst nog een demonstratie G-voetbal op het programma. FC LEO was door de organisatie namelijk uitgenodigd om met zijn team van G-voetballers en voetbalsters te in Bedum aanwezig te zijn. Iets wat door FC LEO-voorzitter Arjen Fledderman zeer op prijs werd gesteld. ,,Toen de uitnodiging kwam was het direct duidelijk dat we naar Bedum zouden gaan met ons team. We zien dit namelijk als een mooi gebaar van een organisatie die zijn maatschappelijke betrokkenheid toont. Als FC LEO hebben we het G-voetbal opgepakt. Als daar door het bestuur van de stichting Bedrijvenvoetbal Bedum op deze wijze aandacht aan besteed wordt is dat fantastisch voor onze voetballers en voetbalsters.

Na de G-voetbaldemonstratie stond de finale tussen Multipromo en Kruidenvoorthuis.nl op het programma. Een finale die werd gefloten door Henk Steenhuis die vijfentwintig jaar geleden, samen met Gerrit Koning, de oprichter van het bedrijvenvoetbal was. Een finale waar Kruidenvoor thuis.nl, met onder andere de Bedumers Hans en Erik Setz en Poolster-speler Jeroen de Groot in de gelederen, uiteindelijk te sterk was voor Multipromo en met 2-0 won. Een overwinning waar Jeroen de Groot na afloop oprecht blij mee was. ,,We waren er de laatste jaren vaak heel dichtbij. Een keer verloren in de finale door strafschoppen en een paar keer werden we in de halve finale uitgeschakeld. Nu is het eindelijk gelukt en dat geeft een lekker gevoel.”

Iets wat ook gold voor de voorzitter van de stichting Bedrijvenvoetbal, Rob van der Werf. ,,We kunnen terugkijken op een fantastisch jubileumtoernooi met een prima winnaar. Een toernooi waar alles klopte al hadden we op vrijdagavond even een paar vervelende blessures. Maar verder geen wanklank want ook de feestavond op vrijdag was een succes en dat verwacht ik vanavond ook. We zijn met 1100 bezoekers stijf uitverkocht en met artiesten als Ali B, Melrose en Jeroen van der Boom sluiten we een fantastisch verlopen 25e editie van het Bedumer Bedrijvenvoetbaltoernooi op een ongetwijfeld spetterende wijze af.”