Eenrum na vijftien jaar weer terug in de vierde klasse.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Ruim vierhonderd toeschouwers zagen zondagmiddag dat Eenrum na vijftien jaar weer terugkeerde in de vierde klasse. Nadat het twee weken geleden Farmsum al op een 3-2 nederlaag had getrakteerd werd er nu thuis met 5-2 van SPW uit Stadkanaal gewonnen. Dat zorgde ervoor dat de Eenrumers als overwinnaar uit het drieluik tevoorschijn kwamen en waarvoor ze door hun vaste supportersgroep en het bestuur uitgebreid voor werden gehuldigd.
             image-2014-06-06

                  Bjorn Schutter namens Eenrum in duel met Benjamin Eling

                     Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo

Eenrum en SPW hadden beide het duel tegen Farmsum met 3-2 gewonnen. Dat betekende dat beide teams wisten wat er zondagmiddag in Eenrum moest gebeuren. Alleen winst telde namelijk voor zowel Eenrum als de gasten uit Stadskanaal. Want in tegenstelling tot eerdere berichten had de KNVB de regels bij een eventueel gelijkspel veranderd. Waar het eerst de bedoeling was dat de strafschoppenserie die na ieder duel waren genomen mee zouden tellen besloot de bond deze uiteindelijk ‘gewoon’ te schrappen. Eenrum-trainer Ronald Bouwman, die door zijn rode kaart tegen Farmsum zondag niet als coach actief mocht zijn, was voor het duel in Eenrum heel duidelijk over deze wat vreemde situatie. ,, We hebben SPW een paar keer zien spelen. Het is een ploeg die op oud-prof Henry Meijerman leunt. Meijerman zal waarschijnlijk als diepe spits fungeren waardoor wij er voor moeten zorgen dat hij niet aangespeeld kan worden. Als we dat kunnen bewerkstelligen dan voorzie ik eerlijk gezegd weinig problemen zodat al het gedoe over of die strafschoppen nu wel of niet mee tellen geen thema meer zal zijn.”

Nadat scheidsrechter Rozendal voor de eerste keer had gefloten gebeurde er direct van alles in Eenrum. Bij zijn eerste duel met Henri Meijerman verstapte Eenrum-verdediger Ron Hamminga zich lelijk en moest interim-coach Joost Mulder zijn eerste wissel al toepassen. Stefan van der Woude kwam als vervanger voor de onfortuinlijke Hamminga binnen de lijnen en nam de bewaking van de oud-prof, die onder andere voor PEC Zwolle, Veendam en FC Twente speelde, voor de rest van het duel voor zijn rekening.

Na deze tegenvaller kwam de thuisploeg in de derde minuut op een snelle voorsprong. Siebrand Solinger drong het strafschopgebied van SPW binnen en werd daar onderuit gehaald door Jeroen Wolgen. Scheidsrechter Rozendal wees resoluut naar de elfmeterstip en even later schoot Tim Veenstra de strafschop onhoudbaar achter keeper Jeffrey Wijbenga:1-0.

Vijf minuten later stond het weer gelijk in Eenrum toen Anton Brontsema in de fout ging. De goalie verkeek zich volledig op een vrije trap van linkervleugelverdediger Erik Meijer die tot zijn eigen verrassing zag dat de bal zo in het doel van de thuisploeg verdween. Zo waren de eerste minuten van het allesbeslissende nacompetitieduel spraakmakend wat zich in het verdere verloop van de eerste helft helaas niet doorzette. Eenrum maakte in de eerste helft namelijk een onzekere indruk en ook de ‘Knoalsters’ lieten zien dat ze niet helemaal ‘stressvrij’ waren.

In de 23e minuut kregen de gasten een vrije bal te nemen na een overtreding van Tim Veenstra op Jordy Hoeksema. Vanaf ongeveer vijfentwintig meter bracht Elwin Mik de bal vervolgens goed voor het doel van de thuisclub. Daar was de wisselwerking tussen centrale verdediger Merlijn Harsema en doelman Anton Brontsema verre van optimaal zodat Henry Meijerman met een goed geplaatste kopbal zijn ploeg op een 2- 1 voorsprong kon zetten.

Dat betekende een volgende tegenvaller voor de Eenrumers die zes minuten later de stand toch weer gelijk wisten te trekken. Sybolt Lindenbergh begon weer aan een van zijn bekende rushes waarbij rechtervleugelverdediger de achterlijn wist te bereiken. Daar aangekomen leverde Lindenbergh een voorzet/schot los die door SPW-doelman Jeffrey Wijbenga volledig verkeerd werd beoordeeld. De keeper van SPW zag tot zijn grote schrik dat de bal vervolgens in het doel verdween zodat Eenrum op een goedkope wijze aan zijn tweede goal van de wedstrijd kwam. De 2-2 zou vervolgens ook de ruststand worden. Beide teams kregen nog wel wat kansen maar de zenuwen bij zowel Eenrum als SPW speelde een dominante rol.

In de rust was iedereen het er wel over eens dat beide ploegen niet in goeden doen waren. De eerste klanken dat zowel de thuisploeg als ook de ploeg uit Stadskanaal niets in de vierde klasse te zoeken had klonken uit diverse kelen maar gelukkig hadden beide teams nog vijfenveertig minuten om hun spel te verbeteren. Gelukkig voor de supporters van Eenrum kwam de thuisploeg als het meest scherpe team uit de kleedkamer. De ploeg legde bij het begin van de tweede helft meer ‘gif’ in zijn spel en er werd in een hoger tempo gespeeld. Verder werden ook de spelers die het verschil konden maken beter gevonden. Zo werd de jonge Bjorn Schutter meer in het spel betrokken dan voor de rust en ook aanvoerder Siebrand Solinger liet zich steeds meer zien. In de 50e minuut werd de aanvoerder op ongeveer vijfentwintig meter van het doel van SPW onderuit gehaald. Een vrije trap volgde en linkspoot Nick Rijzinga, die met een goed ingetapte gebroken hand speelde, is vanaf rechts de aangewezen man bij de Eenrumers voor dit soort karweitjes. Rijzinga krulde even later de bal goed naar de verre hoek en hoewel Tim Veenstra nog een poging deed om de bal binnen te houden verdween de vrije trap net naast het doel van Jeffrey Wijbenga.

Nadat Milan Rutkowsky in de 54e minuut nog een schot voorlangs het doel van SPW zag gaan kwam de thuisploeg een minuut later toch op voorsprong. Een vloeiende aanval met Siebrand Solinger, Sybolt Lindenbergh en Tim Veenstra in de hoofdrol zorgde ervoor dat laatstgenoemde uitstekend vrijgespeeld werd en van dichtbij doelman Wijbenga kon passeren: 3-2. Een stand die op dat moment volledig verdiend was omdat de gastheren zich in de beginfase van de tweede helft meer kansen wisten te creëren dan SPW. Kansen zoals in de 58e minuut toen Bjorn Schutter een uitsterkende voorzet losliet waarbij Tim Veenstra een teennagel tekort kwam om de 4-2 binnen te tikken. Twee minuten later was daar opeens een kans voor de gasten uit de Kanaalstreek maar Stefan van der Woude kon de bal nog net voor de doellijn wegtrappen.

Waar Eenrum in de 60e minuut niet over geluk te klagen had kwam het in de 68e minuut op eens op een marge van twee goals verschil. Op een briljante pass van Bjorn Schutter werd goed geanticipeerd door Siebrand Solinger. De op papier als diepe spits spelende Solinger draaide op fantastische wijze bij zijn tegenstander Elwin Mik weg en had opeens een vrij veld voor zich. De Eenrumer hield vervolgens het hoofd koel en wist via beheerste schuiver de vertwijfeld uitkomende Jeffrey Wijbenga te passeren: 4-2.

Een voorbeslissing werd deze stand al voorzichtig door een enkeling genoemd maar de ploeg van trainer/speler Henry Meijerman gaf zich nog niet gewonnen. Nog geen zestig seconden na de goal van de gastheren kreeg dezelfde Meijerman namelijk een dot van een kans op de 4-3. De spits kwam alleen op Anton Brontsema af maar de Eenrum-goalie wist met een uitstekende redding een derde treffer voor SPW te komen. Dat betekende wederom dat het geluk Eenrum niet in de steek liet wat ook door de gasten werd begrepen. Die gooiden in figuurlijke zin de handdoek waardoor Eenrum alle ruimte kreeg om met een uitblinkende Bjorn Schutter in de hoofdrol het spel steeds meer naar zich toe te trekken. De kleine balgoochelaar kwam tot grote vreugde van de supporters van de thuisploeg steeds vaker in balbezit en beloonde zijn prima tweede helft uiteindelijk met de allesbeslissende goal. Een uitstekende steekbal van Siebrand Solinger werd in de 86e minuut door de benjamin van de Eenrumers goed begrepen en even later passeerde Schutter doelman Wijbenga en stond het 5-2 voor de roodbaadjes. Een stand wat betekende dat promotie Eenrum niet meer kon ontgaan. Dat begreep ook interim-coach Joost Mulder die in de 88e minuut Bjorn Schutter een publiekswissel gunde. De jonge middenvelder verliet onder luid applaus het veld en werd voor de resterende minuten vervangen door Dorian Disse.

Nadat Bas Hamminga in de 90e minuut de lichtgeblesseerde Milan Rutkowsky nog was komen vervangen blies de uitstekend fluitende scheidsrechter Rozendal enkele minuten later voor de laatste keer en was de promotie van Eenrum een feit geworden. Een promotie wat bij Ronald Bouwman voor een gevoel van trots zorgde. ,,Voor de voetbalvereniging Eenrum vind ik deze promotie echt geweldig. Dat geldt ook voor de spelersgroep, ze hebben er echt lang op moeten wachten en nu de promotie een feit is mag ik wel zeggen dat ik trots op ben dat ik daar onderdeel van mocht zijn. Ik weet ook wel dat het vandaag vooral in de eerste helft niet goed was wat we lieten zien. In de tweede helft herstelden we ons echter goed waardoor de zege, en de daarbij horende promotie, terecht te noemen is.”

Eenrum –SPW: 5-2 (2-2).

3. Veenstra 1-0 (str.), Meijer 1-1, 23. Meijerman 1-2, 29. Lindenbergh 2-2, 55. Veenstra 3-2, 68. Solinger 4-2, 86. Schutter 5-2.

Scheidsrechter: J. Rozendal (Zwaagwesteinde),

Veenstra(Eenrum), Wolgen, Mik(beide SPW).

Eenrum: Brontsema; Lindenbergh, Harsema, Ron Hamminga(2. Van der Woude), Nick Rijzinga; Musters, Nubé, Schutter(88. Disse); Rutkowsky(Bas Hamminga), Veenstra; Solinger.

SPW: Wijbenga; Van der Sluis, Kuiper, Meijer, Mik; Eling; Wolgen, Meijerman, Hoeksema; Dol, Hadderingh.