Kloosterburen verliest en degradeert naar vijfde klasse

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na twee seizoenen in de vierde klasse is Kloosterburen gedegradeerd naar de vijfde klasse. Ook het tweede duel tegen SVMH werd namelijk verloren zodat het een roemloos afscheid werd waarbij aangetekend mag worden dat Kloosterburen het ook zondagmiddag niet echt met de arbitrage trof. Want met de pietluttig opererende scheidsrechter Slendebroek had de KNVB iemand naar Niebert gestuurd die door zijn marchanderend gedrag een duidelijke stempel op de wedstrijd drukte.

image-2014-05-30

Felle duels bij SVMH-Kloosterburen
Bron: Ommelander Courant


Kloosterburen stond zondagmiddag in het tweede duel tegen SVMH voor een loodzware klus. Kloosterburen had een week eerder thuis met 4- 1 van de ploeg uit Niebert had verloren. Dat betekende dat het nu met 4-0 moest winnen om het vierdeklasserschap te behouden. Dat moest ook nog eens gebeuren zonder een van de sterkhouders van de ploeg, Bert Mennes. De routinier liep op de training een enkelblessure op en kon absoluut niet spelen. Het ontbreken betekende uiteraard een stevige streep door de rekening van trainer Willem Pettinga die echter niet van plan was om voor de wedstrijd de handdoek te gooien. ,,Ik verwacht van mijn ploeg dat ze weten hoe SVMH speelt. Dat ze ook nu weer gaan proberen om met fysiek voetbal een wedstrijd te winnen. Daar hadden we vorige week niet het juiste antwoord op. Ik hoop dat we dat vandaag wel laten zien waarbij we moeten hopen op een snelle voorsprong. Ik heb in de bespreking gezegd dat we na de eerste helft met minimaal twee goals verschil aan de leiding moeten gaan. Lukt dat niet dan zal het een lastig verhaal worden om ons in veiligheid te spelen.” Pettinga kon voor het tweede duel in de nacompetitie wel weer over Marcel Remijn beschikken. Remijn kwam in de basiself voor Pieter Meijer die door een ribblessure ook niet op het wedstrijdformulier vermeld stond.

Scheidsrechter Slendebroek uit Leeuwarden liet voor aanvang van het duel al zien dat hij een pietje precies was door te verklaren dat een van de twee teams met andere kousen aan het duel moest beginnen. Beide verenigingen hanteren namelijk het wit en zwart als clubkleur en daar horen dus bij Kloosterburen en SVMH zwarte kousen bij. Uiteraard kon geen van beide teams aan dit verzoek voldoen zodat om even over twee het duel met twintig veldspelers die allen de kousen droegen die bij hun tenues pasten.

Het begin was direct voor de thuisploeg die al in de 4e minuut de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Een ingestudeerde vrije bal werd echter niet door iedereen begrepen aan de kant van gastheren. Was dat wel het geval geweest dan had er bij de tweede paal wel iemand gestaan om de bal in te tikken.

In de beginfase van het duel in Niebert liet arbiter Slendebroek al zien dat hij totaal niet in de wedstrijd zat. Op de meest onverwachtse momenten probeerde hij de voordeelregel te hanteren wat in negen van de tien keer kant nog wal raakte. Dat zorgde vooral aan de kant van Kloosterburen voor de nodige irritatie omdat tijd kostbaar was in een wedstrijd waar het vier keer moest scoren om vierdeklasser te blijven.

In de 10e minuut zag het er naar uit dat de bezoekers op 0-1zouden komen. Anne-Jan Ozinga brak door de verdedigingslinie van SVMH en ging op het doel van. In plaats van de bal breed te leggen op de goed meegekomen Marcel Remijn ging de spits voor eigen succes. Zijn schot werd echter gekeerd door doelman Jeff Aalders.

Nadat Jan Koster in de 12e minuut de kans om zijn ploeg op voorsprong te zitten liet liggen deed Marcel Remijn dat vier minuten later voor Kloosterburen. De aanvoerder van Kloosterburen liet echter zien wat dit seizoen het grote manco bij de vierdeklasser was, het ontbreken van scorend vermogen.

In de 18e minuut kwam dan toch een 1-0 voor Kloosterburen op het scorebord te staan. Een handsbal in het zestienmetergebied van de gastheren werd door Slendebroek opgemerkt en de bal ging dan ook op de stip. Door het ontbreken van strafschopspecialist Bert Mennes nam Arjan van der Klei de honneurs waar. De zijn laatste wedstrijd voor de hoofdmacht van Kloosterburen spelende Van der Klei schoot echter tegen doelman Aalders aan maar wist in de rebound alsnog raak te schieten.

Na de goal van Kloosterburen werd er even later een drinkpauze ingelast door Slendebroek die de weg steeds meer kwijtraakte in een duel die daar geen aanleiding toe gaf. Vreemde beslissingen nemend en constant zijn gelijk willen halen banjerde hij door de wedstrijd heen. Een wedstrijd die in de 28e minuut een 1- 1 stand kreeg. Bij er als een onschuldig uitziende aanval kreeg Marco Bos de bal verkeerd op zijn schoen en passeerde daardoor zijn eigen doelman Lex Stok. Dat was een duidelijke domper voor de ploeg van Willem Pettinga die even later weer benadeeld werd door onpartijdige Slendebroek. Nadat eerst Marco Bos al op de bon was geslingerd voor een overtreding die er in het eerste half uur al zeker tien keer gemaakt waren ging even later Lex Stok in het boekje. De doelman legde de bal klaar voor een doeltrap maar volgens referee Slendebroek moest de bal vijf centimeter naar links. Dat de goalie van Kloosterburen daar wat van zei verbaasde niemand maar Slendebroek was er niet van gediend en noteerde een gele prent voor Stok.

Het werd echter nog gekker in Niebert want bij een onduidelijke situatie in het strafschopgebied van SVMH raakte Anne-Jan Ozinga geblesseerd. Terwijl de Kloosterburen-aanhang om een strafschop en de verzorging voor Ozinga schreeuwde liet de man in het geel gewoon doorspelen. De arbiter kreeg pas iets in de gaten toen elftalleider Hans Bolt het veld in rende om de nog steeds geblesseerd op de grond liggende Ozinga te verzorgen.

Toen Slendebroek dat probeerde te verijdelen waren de rapen helemaal gaar in Niebert waarop de arbiter uit Leeuwarden aanstalten maakte om het duel te staken. Iets wat bij het beeld van zijn prestaties in de eerste helft paste want de opmerking, een warrig en dramatisch slecht acterende scheidsrechter, viel regelmatig te horen in Niebert. Nadat Marcel Remijn in de 45e minuut een vrije bal net over schoot gingen beide teams rusten met een 1- 1 stand.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud of het tweeluik tussen SVMH en Kloosterburen was beslist. Een goed uitgevoerde aanval van de gastheren werd door Jan Koster goed voor het doel van de bezoekers gebracht. Waar iedereen doelman Stok verwachte om de voorzet te onderscheppen gebeurde dat echter niet. Dat bood Halbin Wiersema vervolgens de kans om de 2- 1 op het scorebord te brengen.

Deze snelle achterstand was een geweldige mokerslag voor Kloosterburen dat nu wist dat vijf keer moest scoren om als overwinnaar van het veld te stappen. Al snel werd duidelijk dat dit een opdracht was waar niemand echt meer in geloofde.

In de 53e minuut kreeg het publiek weer een lachwekkend tafereel te zien met onpartijdige Slendebroek in de hoofdrol. Bij een overtreding van Marco Bos kreeg deze de gele kaart gepresenteerd. De linkervleugel wist wat dat betekende en ging al richting de zijlijn want twee keer geel betekent rood. Maar alles wat er kwam, geen rode kaart zodat Bos waarschijnlijk dacht, als jij niet kan tellen blijf ik gewoon binnen de lijnen. Een merkwaardige beslissing die Slendebroek afdeed met de opmerking dat hij in de eerste helft de speler met het nummer 15 een gele kaart had gegeven. Een vreemde opmerking omdat er niemand van Kloosterburen was die met dat rugnummer rondliep.

In de 58e minuut was de strijd uiteindelijk helemaal gestreden toen Jan Koster er 3- 1 van wist te maken. Toen Thom Dijkhuizen er vijf minuten later uit een strafschop ook nog eens 4- 1 van wist te maken was het uiteraard helemaal over en uit voor Kloosterburen. Een Kloosterburen dat via Anne-Jan Ozinga nog terugkwam tot 4-2 maar waar het uiteindelijk ook bij bleef hoewel de rechterspits in de slotfase nog wel een bal op de lat schoot. Zo werd het wederom een nederlaag voor Kloosterburen waardoor het na twee seizoenen weer terugkeert naar de vijfde klasse. Iets waar trainer Willem Pettinga uiteraard niet blij mee was. ,,In beide wedstrijden kwamen we te kort. Wat dat betreft spreken de cijfers 8-3 boekdelen. Over deze twee wedstrijden heeft SVMH het gewoon verdiend.

SVMH-Kloosterburen: 4-2

18. Van der Klei 1-0, 28. Bos 1- (ed), 47. Wiersema 2- 1, 58. Jan Koster 3- 1, 63. Dijkhuizen 4-1 (str.), 65. Ozinga 4-2.

Scheidsrechter: H.J Slendebroek

Gele kaarten: Bos, Stok (beide Kloosterburen).

Kloosterburen: Stok; Kat, Van der Klei, Streefkerk, Bos; Korhorn( 60. Jonker), Reitsma, Frik; Kuizenga(70. Van der Laan); Remijn, Ozinga.