Kloosterburen door verlies met een been in vijfde klasse.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na het eerste deel van het tweeluik tegen SVMH met als doel zich te handhaven in de vierde klasse staat Kloosterburen al bijna voor een onmogelijke opgave. In eigen huis verloor men met 4-1 van een tegenstander die een dramatisch zwak acterende arbiter Koops wel uitvoerig mocht bedanken voor het feit dat hij weigerde om doelman Jeff Aalders en Mark Pastoor met een rode kaart van het veld te sturen.
                    image-2014-05-23 2

Spelmoment uit het nacompetitieduel tussen Kloosterburen en SVMH

Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman Baflo


Voor de eerste van de twee duels in de nacompetitie kon trainer Willem Pettinga geen beroep doen op de geschorste Marcel Remijn. De aanvoerder was, nadat hij vorige week zijn vierde gele kaart had ontvangen, voor een wedstrijd geschorst. Dat zorgde er voor dat Pettinga op zoek moest naar een andere spits om zijn driemansvoorhoede in stand te houden. De trainer wilde ondanks het ontbreken van Remijn namelijk ook tegen vijfdeklasser SVMH vasthouden aan dat systeem. ,,Zo voetballen we het hele seizoen al en ik zie geen reden om dat nu opeens te veranderen. Daarom zal Pieter Meijer als spits fungeren waarbij hij dat uiteraard anders in zal vullen dan een Arno Kuizenga of Marcel Remijn omdat hij nu eenmaal wat statischer is. Verder moet je in de nacompetitie dingen niet anders benaderen dan je normaal in de competitie doet. Dat zorgt alleen maar voor verwarring en dat is iets wat we nu niet kunnen gebruiken.”

Waar de trainer van Kloosterburen waarschijnlijk niet op had gerekend, maar uiteraard wel op had gehoopt, was een droomstart voor zijn ploeg in de vorm van een vroege voorsprong. Een droomstart die er in de eerste minuut ook daadwerkelijk kwam. Zonder dat een speler van de gasten een bal had geraakt stond het binnen een minuut al 1-0 op sportpark Westerklooster. Een overtreding ter hoogte van de middenlijn op Peter Reitsma werd door scheidsrechter Koops bestraft met een vrije bal. Marco Bos plaatste de bal vervolgens uitstekend achter de verdedigingslinie van de gasten waar Anne Jan Ozinga als een duveltje uit een doosje opdook om SVMH- doelman Jeff Aalders van dichtbij te passeren.

Een droomopening dus voor de thuisploeg die voor de aanhangers van de thuisploeg naar meer smaakte. Wat echter volgde was een hele matige beginfase waarin beide teams moeite hadden om in hun spel te komen. Iets wat mede kwam door arbiter Koops uit Siddeburen. De onpartijdige zag er in de beginfase al niet echt zeker van zijn zaak uit door de meest vreemde beslissingen te nemen. Iets wat van kwaad tot erger ging met de 21e minuut als voorlopig ‘hoogtepunt’. SVMH-goalie Jeff Aalders kwam bij een aanval van Kloosterburen zeer onbesuisd zijn doel uit gerend en torpedeerde daarbij Sebastiaan Frik. Waar iedereen aan een strafschop en een rode kaart voor de doelman dacht legde de arbiter de bal buiten het zestienmetergebied en kreeg Aalders slechts een gele kaart gepresenteerd.

Een vreemde beslissing van Koops maar de beslissing van een minuut later wekte nog meer bevreemding. Terwijl de mobiele telefoon van wethouder Kor Berghuis precies 19 graden aangaf vond de onpartijdige het noodzakelijk om een drinkpauze in te lasten vanwege het warme weer. Een beslissing die door alles en iedereen op het sportpark, waar een heerlijk fris voorjaarswindje stond, met hoongelach werd begroet.

Zo bleef het een eerste helft met weinig goed voetbal en een warrig fluitende arbiter die in de in de 32e minuut weer een enorme blunder beging. Peter Reitsma was rond de middencirkel een drietal spelers van de gasten te slim af. De technicus had vervolgens een vrij veld voor zich richting het doel van SVMH. Daardoor zag het er naar uit dat de gastheren een grote kans op de 2-0 zouden krijgen wat echter bruut werd onderbroken door Mark Pastoor. De centrale verdediger van SVMH schopte Reitsma op het moment dat hij wilde uitvielen voor een schot finaal onderuit zodat de kans op een tweede treffer voor de thuisclub daardoor verkeken was. Een situatie waar volgens de reglementen van de KNVB maar een straf voor staat, een directe rode kaart. Daar dacht de referee uit Siddeburen echter anders over en gaf Pastoor slechts geel. De verklaring van Koops was dat hij vond dat de linksback, Halbin Wiersema, van SVMH Reitsma nog van het scoren had kunnen afhouden. Een mening waar duidelijk verschillend over gedacht werd maar waar Kloosterburen uiteindelijk niets mee opschoot.

In plaats van een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg werd het in de eerste helft nog 1-1. In de 42e minuut liet Bert Mennes zich door Jan Koster te gemakkelijk in de luren leggen. Koster vond vervolgens zijn vrijstaande broer Tom die even later doelman Lex Stok met een strakke schuiver volstrekt kansloos liet.

Voor de tweede vijfenveertig minuten kwamen dezelfde tweeëntwintig acteurs uit de kleedkamer. Het waren de gasten die direct probeerden de regie van de wedstrijd in handen te krijgen. Met fysiek spel werd de thuisploeg steeds meer in de eigen verdediging gedrongen waar de 1-2 van Tom Koster in de 59e minuut een logisch gevolg van was. De defensie van Kloosterburen liet zich weer aftroeven door de broers Koster zodat SVMH even later hun eerste voorsprong van de middag konden vieren.

Kloosterburen had nu nog maar een half uur om wat aan deze achterstand te doen maar strandde in zijn pogingen al vaak al op het middenveld. Daar schroomden de spelers van SVMH namelijk niet om wat fysiek ‘geweld’ in de strijd te gooien. En dat was iets wat de thuisclub zondagmiddag onvoldoende kon brengen om het de gasten lastig te maken.

Met een 1-2 stand was er echter nog niets verloren vond ook Kloosterburen-voorzitter Ron Bolt. ,,Een achterstand van een goal verschil is zeker nog te herstellen. Daar ben ik van overtuigd. Maar groter moet het verschil ook niet worden. Dat maakt het daarom ook extra lastig voor ons. We kunnen namelijk niet alles of niets spelen omdat je dan de kans loopt dat SVMH de score verder op kan voeren.”

Dat alles of niets spelen werd richting de slotfase van de wedstrijd toch iets meer zichtbaar bij de gastheren. Helaas gebeurde dat met te weinig overleg, zoals in de 73e minuut toen Arno Kuizenga een prima pass van Peter Reitsma wild naast schoot in plaats van een meer gericht schot af te leveren.

Zo zag het er naar uit dat het bij een 1-2 voorsprong voor SVMH zou blijven maar in de 88e minuut werd het zelfs nog 1-3 voor de gasten. Weer ging er zwak verdedigen van de Kloosterburen-defensie aan vooraf en weer was Tom Koster de man die de trekker overhaalde. De aanvoerder stond op de juiste plaats om met zijn derde goal van de wedstrijd SVMH naar de drempel van de vierde klasse te schieten. Een drempel die in de extratijd nog lager werd toen verdediger Halbin Wiersema er ook nog eens 1-4van wist te maken. De verdediger stond bij een vrije trap van aanvoerder Tom Koster volledig vrij en kon de bal vervolgens bij de tweede paal simpel binnen koppen. Zo werd het uiteindelijk een teleurstellende nederlaag voor Kloosterburen waar Willem Pettinga vervelende smaak aan over hield. ,,Ik vond de rol van de scheidsrechter in vooral de eerste helft zeer bepalend. Bij de situaties rond de keeper en even later bij die met de verdediger ging hij naar mijn idee in de fout. Geeft hij daar twee keer rood dan wordt het een totaal andere wedstrijd. Ik wil de schuld echter niet alleen bij de scheidsrechter leggen. We hebben ook verloren van een fysiek sterke tegenstander die we vandaag te weinig tegenstand konden bieden. Door deze ruime maar geflatteerde nederlaag zal het een zware klus worden in Niebert. Maar we geven het absoluut nog niet op. Dat is tegen mijn principes en we zullen volgende week alles uit de kast halen om een goed resultaat proberen te halen.”

Kloosterburen-SVMH: 1- 4(1-1).

1. Ozinga 1-0, 42. Tom Koster. 1-1, 59. Tom Koster 1-2, 88. Tom Koster 1-3, 90+2. Wiersema 1-4.

Scheidsrechter: Koops (Siddeburen).

Gele kaarten: Kuizenga(Kloosterburen), Aalders, Pastoor(beide SVMH).

Kloosterburen: Stok; Kat, Van der Klei, Mennes, Bos; Jonker(68. Van der Laan), Reitsma, Frik; Kuizenga, Meijer(75. De Lange), Ozinga.

SVMH: Aalders; Wiersema, Pastoor, Renkema, Amsing; Akkerman, Boonstra, Beerlings, Uilenberg; Tom Koster, Jan Koster(86. Van der Velde).

.