Hoofdklasse ver weg voor SV Bedum

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De sportvereniging Bedum is de nacompetitie, om promotie naar de hoofdklasse te bewerkstelligen, begonnen met een forse thuisnederlaag. Tegen NSC Nijkerk werd verloren met liefst 1-5. Bedum hield het een helft vol tegen NSC maar werd in de tweede helft overlopen door de gasten met enkele absolute smaakmakers in de gelederen.image-2014-05-23
Spelmoment uit het duel SV Bedum-NSC. Foto: Duut Knol Bedum

Bron: Ommelander Courant door Eduard Zuidema  

NSC (1e periodekampioen in 1D) pendelt al een aantal jaren tussen de 1e- en hoofdklasse. De allure van een hoofdklasser had het zeker getuige de spelersbus en fraaie clubkostuums. Bedum-trainer Remy van der Wal had zich ook verdiept in de tegenstander. "De ploeg bestaat uit enkele mannetjes, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een PKC. En met Christiaan van de Kamp hebben ze een spits die er toch al 19 in heeft liggen." Saillant detail is dat NSC eerder deze maand afscheid nam van de trainer waarmee het seizoen begonnen was. Oud-trainer Jerry Cooke nam de honneurs als hoofdtrainer waar.

"We hebben er zeker zin in, vervolgde van der Wal, en we zullen het op strijd moeten doen. Toch een mooi toetje aan het einde van het seizoen." Daarmee sloeg van der Wal de spijker op de kop. SV Bedum verkeerde lange tijd in de onderste regionen en leek zich zorgen te moeten maken voor handhaving, een goede derde periode bezorgde Bedum een plek in de middenmoot en dus de kans om promotie af te dwingen. Van der Wal, die de afwezige trainer Marius Hendriks vervangt, lijkt de zaken dus goed op orde te hebben.

Onder heerlijk zomerse omstandigheden kon de wedstrijd om half drie beginnen nadat de spelers via een mooie sfeeractie met vlaggen op het veld waren onthaald. De bedoeling van NSC werd direct duidelijk. Vanaf de aftrap werd de bal naar voren gespeeld en Bedum onder druk gezet. Bedum verdedigde solide en gaf weinig weg. Al snel bleek NSC met nummer 7 Marc van de Vegte een ware spelmaker in huis te hebben, veel aanspeelbaar, doorbewegen en diepgang. De motor waar NSC op draait. Bij balbezit kreeg Bedum de ruimte waarbij gezocht werd naar Richard de Boer. Met enkele fraaie crosspasses bediende hij de vleugels. Veel werd hier helaas niet mee gedaan.

Het eerste gevaar van Bedum kwam na een kwartier via Jake Smit. Na een vlotte combinatie miste zijn schot echter kracht. Tussendoor had NSC wat speldeprikjes uitgedeeld. Feitelijk gebeurde er niet eens heel veel in Bedum, NSC dat probeerde en Bedum dat er sporadisch uit kwam. Er werd afgestevend op een brilstand bij de rust. Totdat in blessuretijd de goalgetter van NSC toesloeg. Een voorzet vanaf rechts werd door van de Kamp binnengekopt. Een enorme domper voor Bedum dat stiekem had gehoopt met 0-0 te kunnen rusten.

In de tweede helft schakelde NSC een tandje bij en was Bedum achterin bijzonder kwetsbaar. Het wachten was op de 0-2 en deze viel na een uurtje spelen via Abdelmoumim Cherkaoui. De thuisclub wou nog niet helemaal opgeven maar had pech dat een schot van Frank Roorda knap werd gepakt door doelman Koen Verhoeff. Een rebound van Michael 'Anton aus Tirol' Hoormann ging net naast. Opvallend was dezelfde Hoormann in balbezit vaak de diepte zocht terwijl hij toch beter met de rug naar het doel aangespeeld kan worden om vandaar uit verder te voetballen.

Nadat van de Kamp de 0-3 had gemaakt na een fraaie aanval (even hiervoor nog de lat geraakt) was het geloof bij Bedum helemaal weg. Ook de eretreffer van invaller Sander Roorda, die mooi de keeper omspeelde, veranderde hier niet veel meer aan. Roorda was in de ploeg gekomen als extra spits waardoor er achterin 1 op 1 gespeeld moest worden. Een moedig besluit van van der Wal echter niet elke verdediger van Bedum bleek geschikt voor dit risicovolle spel. Tevens werden de ruimtes op het middenveld dusdanig groot dat NSC zich als een vis in het water moet hebben gevoeld.

Het voetbalde in slotfase dan ook lekker door naar een vierde en vijfde treffer. Van de Vegte bekroonde zijn weergaloze spel met een treffer en van de Kamp completeerde zijn officieuze hattrick.

De afsluitende penaltyreeks (bij evt gelijke stand in de poule) zorgde eindelijk voor enkele Bedummer hoogtepunten. Sander Roorda, altijd in voor een lolletje en wat opgehitst door het publiek, scoorde zijn penalty 'Panenka-stijl' en Hoormann liet na zijn gescoorde penalty voor sommige fans iets te veel van zichzelf zien. Zo werd er toch nog gelachen langs de lijn in het immer gezellige Bedum.

Van der Wal toonde zich na afloop realistisch: "NSC wil wellicht liever promoveren dan wij. De goal vlak voor rust heeft ons genekt en door 1 op 1 achterin te spelen, speelden we NSC misschien wel in de kaart. Maar ja, je moet wat. Dan gaan we volgende week maar winnen van DETO." Voor de mensen die Bedum daar willen steunen, DETO komt uit Vriezenveen.

SV Bedum - NSC Nijkerk 1-5 (0-1). 45. van de Kamp (0-1). 60. Cherkaoui (0-2). 71. van de Kamp (0-3). 75. Sander Roorda (1-3). 86. van de Vegte (1-4). 87. van de Kamp (1-5).

Scheidsrechter J. Vredevoogd. Gele kaart: de Graaf (NSC).

SV Bedum: Gerdes; Langedijk, Homan (57. van der Hem), Laninga, Kaspers (67. Sander Roorda); de Boer, Frank Roorda (82. Oostmeyer), Setz; Hoormann, Venema, Smit.

NSC: Verhoeff; de Graaf, Kroonenburg, Reina (67. Rivas), Sturing; van de Vegte, Rozema, Cherkaoui; Lam, Beukers, van de Kamp.