Warffum en Eenrum delen punten in matige streekderby

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De zware knieblessure van Marko van den Berg zette het duel tussen Warffum en Eenrum volledig op zijn kop. Was het tot aan de 59e minuut nog een fletse streekderby, na de ongelukkige blessure van Marko Van den Berg gebeurde er van alles in Warffum. Irritaties over en weer, stevige overtredingen en een scheidsrechter die de kluts volledig kwijt was zorgden er voor dat Eenrum zijn 2-0 voorsprong verspeelde aan een feller spelende Warffum dat door treffers van Maggi en Peerbolte langszij kwam.

image-2014-05-09 2

Spelmoment uit de tegenvallende streekderby tussen Warffum en Eenrum

Bron: Ommelander Cpourant    Foto: Ronnie Afman Baflo.

Voor Marnix Bakker was het zijn laatste duel als hoofdtrainer van Warffum. Bakker vertrekt naar VIBOA waar hij als assistent van Zephnad Wattimury bij het eerste team aan de slag gaat. De Warffumer wilde daarom absoluut met een goed resultaat afscheid nemen van de club waar hij drie jaar als hoofdtrainer had gewerkt. ,,Ik wil het seizoen en mijn periode bij Warffum graag met een overwinning afsluiten. We hebben niets meer te verliezen. Het enige wat kan gebeuren is dat GVB ons nog voorbij gaat. Voor Eenrum staat er ook niets meer op het spel want die zijn al zeker van de nacompetitie. Die zullen daarom ook niet alles uit de kast halen. Ik ben echter niet van plan om direct vol op de aanval te gaan spelen. Je kunt ook op een andere manier proberen te winnen”, aldus Bakker die het zonder de met de noorderzon vertrokken Robbert Bos en Robert Bakker moest doen. ,,Robert Bakker heeft een motorongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis en Robbert Bos is een paar weken geleden met stille trom vertrokken nadat ik hem wissel had gezet. Dat laatste is natuurlijk echt slecht maar daar wil ik verder geen woorden meer aan vuil maken. Wat Robert Bakker betreft hoop ik dat hij weer helemaal zal herstellen van dit toch wel ernstig ongeluk.”

Voor Eenrum-trainer Ronald Bouwman stond het duel in Warffum volledig in het teken van de naderende nacompetitie. ,,We hebben een aantal geblesseerden weer terug. Dat zorgt er voor dat ik met mijn bijna vaste basis begin. Alleen Ron Hamminga start nog niet maar misschien krijgt hij wel speelminuten. We moeten namelijk weer wat scherper worden vandaar ook mijn keuze om geen spelers te sparen.”

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Caglak uit Foxhol werd inderdaad duidelijk dat Eenrum niet van plan was om ten koste van alles nog een poging te wagen om de tweede periode te winnen. De Eenrumers hadden namelijk de stand in de vierde klasse C goed bekeken en zouden het kunnen treffen dat Kloosterburen als tegenstander uit de bus zou kunnen komen. Een scenario waar de voorkeur niet naar uit ging zodat het liever als vervanger van kampioen Engelbert de nacompetitie in zou gaan. Zo ver was het echter allemaal nog niet want eerst waren daar de laatste negentig reguliere minuten van de competitie nog.

Weinig verheffends was een opmerking die langs de kant een paar keer klonk en dat klopte aardig. In de eerste helft viel er voor de toeschouwers namelijk maar bitter weinig te genieten. De thuisploeg kreeg wel een aantal kansen om op voorsprong te komen maar trof het niet dat Eenrum-doelman Anton Brontsema in een prima vorm verkeerde. Eenrum creëerde zich aan de overkant van het veld ook enkele kansen op een doelpunt maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de thuisploeg in de eerste helft gevaarlijker was.

De rust brak dan ook aan met een 0-0 stand waar menig toeschouwer van hoopte dat die stand in de tweede helft snel zou veranderen. Een snelle goal zou de wat fletse streekderby volgens velen misschien wat meer kleur geven.

Al snel in de tweede helft werden de toeschouwers op hun wenken bediend en waarbij de Eenrum-supporters konden juichen. Tim Veenstra strafte in de 50e minuut namelijk een verdedigingsfout van de Warffumers met een droge schuiver goed af: 0- 1. Twee minuten later was het alweer raak voor de gasten. Een aanval die bij Anton Brontsema begon kwam via Merlijn Harsema en Sybolt Lindenbergh bij Siebrand Solinger terecht. De aanvoerder van de Eenrumers was vervolgens zijn directe tegenstander Martijn Woltjer te snel af en liet vervolgens Rodney Ritsema met een droge knal volstrekt kansloos: 0-2.

Nadat Marnix Bakker zijn aanvoerder Robin Klaassen in de 57e minuut voortijdig naar de kant haalde en verving door Guus Klip gebeurde er in de 59e minuut iets waardoor het duel in Warffum bijna een half uur stil lag. Bij een onschuldige actie ter hoogte van de middenlijn verstapte Warffum-speler Marko van den Berg zich lelijk. De 17 jarige aanvaller ging kermend van de pijn naar de grond en direct was zichtbaar dat het ernstig was. De knieschijf van de Warffumer was namelijk losgeschoten. Direct werd het alarmnummer gebeld om een ambulance naar Warffum te laten komen voor de onfortuinlijke voetballer. Nadat Van der Berg vervolgens door het ambulancepersoneel gereed was gemaakt voor een bezoek aan het ziekenhuis kon het duel ruim een half uur later weer voortgezet worden.

Een herstart van de tweede helft die Eenrum-trainer Ronald Bouwman deed besluiten om een driedubbele wissel toe te passen. Naar de kant gingen Mark Dijkstra, Milan Rutkowsky en Merlijn Harsema. Voor dit trio kwamen Stefan van der Woude, Dorian Disse en Bram Musters binnen de lijnen.

Vreemd genoeg veranderde het gezapig potje van voor het incident met Marko van den Berg opeens in een duel waar in er van alles gebeurde. Spelers die opeens de duels invlogen alsof er van alles op het spel stond. Toeschouwers die om gele kaarten begonnen te roepen. En verder besloot scheidsrechter Caglak met een paar vreemde beslissingen ook maar in de malaise te gaan meedelen.

Zo werd het allemaal wat onvriendelijker in Warffum waar de thuisploeg in de 64e minuut weer terug in de wedstrijd kwam. Na een prima voorzet van Michel Maggi kopte de voor Marko van den Berg in het veld gekomen Niels Bosma bal onhoudbaar achter doelman Anton Brontsema: 1-2.

Deze aansluitingstreffer gaf de thuisploeg nog meer kracht en zes minuten later was Rick Kloosterhuis dicht bij de gelijkmaker. De middenvelder zag zijn inzet echter net naast het doel van Eenrum gaan.

Met nog tien minuten te gaan stuurde Marnix Bakker centrale verdediger Guus Klip naar de punt van de aanval. Bakker wilde absoluut niet verliezen en gezien de mogelijkheden die zijn ploeg kreeg hoefde dat ook zeker niet.

In de 82e minuut stond het sportpark in Warffum opeens in vuur en vlam toen Joey Peerbolte via een vrije trap de 2-2 achter Anton Brontsema schoot. Een vrije trap die wat vraagtekens bij Eenrum opriep of het een directe of een indirecte vrije bal was. Arbiter Caglak zwaaide echter even naar de technische staf van de gasten en noteerde vervolgens de 2-2 als een geldige treffer. De gastheren gingen nu vol voor de zege en waren daar in de 85e minuut dichtbij. Guus Klip kreeg vanuit het niets een dot van een kans maar de Warffumer zag zijn inzet rakelings naast het Eenrum-doel gaan.

Een minuut was het aan de overkant bijna raak. Bjorn Schutter speelde zich met een schitterende actie mooi vrij maar zijn lob ging niet alleen over doelman Rodney Ritsema maar ook over het Warffum-doel.

Zo bleef het uiteindelijk bij een 2-2 stand wat even later ook de eindstand werd. Waar Ronald Bouwman daar tevreden mee was gold dat niet voor zijn collega Marnix Bakker. ,,Op basis van de kansen die we kregen hadden we moeten winnen. Vooral in de eerste helft kregen we voldoende mogelijkheden om tot scoren te komen. Dat lieten we echter na en toen Eenrum op 2-0 kwam en we de zware blessure van Marko te verwerken kregen zag ik het even somber in. Gelukkig toonden we daarna karakter en wisten we in ieder geval nog een punt aan een verder matig duel over te houden.”

Warffum- Eenrum 2-2 (0-0).

50. Veenstra 0-1, 52. Solinger 0-2, 62. Maggi 1-2, Bosma 2-2.

Scheidsrechter: Caglak (Foxhol).

Gele kaarten: Maggi, Woltjer, Buikema(Warffum), Rutkowsky(Eenrum).

Warffum: Ritsema; Zantingh, Pieterman, Woltjer, Klaassen; Klinkhamer, Peerbolte, Kloosterhuis, Buikema; Maggi, Van den Berg.

Eenrum: Brontsema; Lindenbergh, Harsema, Rijzenga, Bas Hamminga; Dijkstra, Nubé; Schutter, Solinger, Veenstra; Rutkowsky.