Corenos in tumultueus duel onderuit tegen Neptunia.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Corenos verloor zaterdag in een tumultueus duel met 4-1 van Neptunia. Het duel dat uiteindelijk in de slotminuten beslist werd trof in Jan Kuipers namelijk een scheidsrechte die het duel duidelijk niet aan kon. De Assenaar volgde het spel op te grote afstand en was tevens verantwoordelijk voor veel irritatie en de lachwekkende afkoelingsperiode die er in de tweede helft plaatsvond.

image-2014-05-09

Corenos-aanvaller Lars Baar tussen drie verdedigers van Neptunia

Bron: Ommelander Courant     Foto: Ronnie Afman Baflo

Corenos kon voor het duel tegen Neptunia weer beschikken over doelman Willem Duinkerken en Siert Brontsema. De doelman was razendsnel hersteld van zijn tegen Noordpool opgelopen knieblessure en Brontsema was deze week in hoger beroep vrijgesproken van zijn rode kaart in hetzelfde duel. Mede door de getuigenverklaringen van Noordpool draaide het uiteindelijk uit op vrijspraak zodat Corenos- trainer Erik Zuidema, in samenspraak met zijn assistenten Frits Meeuwes en Arie Duinkerken, Brontsema gewoon kon laten starten.

Dat Brontsema kon spelen kwam overigens goed uit want in de warming-up moest Jaap van Dijken afhaken. Van Dijken was s’ morgens door zijn rug gegaan maar wilde het toch proberen. Helaas voor de thuisploeg kon de verdediger niet spelen zodat al voor het duel een wissel plaatsvond en Mark Bakker in de basis begon.

Nadat Leontien Duinkerken het goede voorbeeld had gegeven door als pupil van de week Neptunia-keeper Erik Roelfs te passeren was de eerste kans in de wedstrijd ook voor de thuisploeg. In de 8e minuut zag Wouter ten Harkel een kopkans echter net naast het doel van de gasten verdwijnen. De eerste grote kans voor Corenos werd al snel gevolgd door meerdere kleinere kansjes wat direct de bedoelingen van de thuisploeg liet zien. Met veel inzet proberen om de drie punten in eigen huis te houden was namelijk de opdracht die het team van het trainerstrio Zuidema, Meeuwes en Arie Duinkerken had meegekregen. Iets wat door de thuisploeg goed werd opgepikt al gingen de spelers van Corenos volgens enkele trouwe volgers van Neptunia in hun enthousiasme te stevig de duels in.

Het is echter nog altijd zo dat de scheidsrechter de grens in een wedstrijd bepaald en daar faalde arbiter Kuipers behoorlijk in. De onpartijdige dacht dat hij de duels wel vanaf grote afstand kon volgen. Dat ging echter een paar keer faliekant fout zodat de eerste onderlinge irritaties tussen de spelers van beide teams al zichtbaar werden. Zo kleunde Wesley Dijksterhuis er een paar keer stevig in waarbij de spelers en aanhang van de gasten uit Delfzijl om het hardst om een kaart schreeuwden. Een kaart die er in de 33e minuut dan eindelijk kwam. Siert Brontsema was degene die de kaart in ontvangst mocht nemen nadat de middenvelder in de middencirkel, en dus onder de ogen van Kuipers, een overtreding begin op Pieter Meijerhof.

Richting de slotfase van de eerste helft werden de gasten toch wat sterker dan de thuisploeg. Doelman Willem Duinkerken moest een paar keer handelend optreden en verder gooiden ook de verdedigers hun hele ziel en zaligheid in de strijd om een tegentreffer te voorkomen.

Waar iedereen zich al had verzoent met een 0-0 stand na vijfenveertig minuten spelen kwam de thuisploeg voor de rust toch nog op 1-0. In de 44e minuut wist Aalderd Duinkerken met een fantastische pass Erik Zuidema te bereiken. De speler/trainer van Corenos ging op de linkervleugel goed door richting de achterlijn. De voorzet die volgde kwam bij de tweede paal terecht waar Anne-Jan ten Harkel de bal keurig teruglegde op de goed meegekomen Lars Baar. De benjamin van Corenos bleef vervolgens rustig en schoof de bal beheerst langs Neptunia-goalie Roelfs: 1-0. Een voorsprong die niet helemaal terecht te noemen was. Neptunia had misschien wel meer mogelijkheden op een treffer gehad maar wist deze niet te benutten.

Corenos had in de eerste helft vaak wat moeite op diepe spits Erik Zuidema te bereiken en dat wilde de technische staf in de tweede helft graag anders zien. Een betere aansluiting vanuit het middenveld moest voor meer kansen voor Corenos zorgen waar helaas niets van terecht kwam. In de 50e minuut profiteerde Neptunia namelijk van zwak verdedigen van Corenos en scoorde Michiel van Spaandonk de gelijkmaker.

Rond de 55e minuut waren de rapen opeens gaar in Roodeschool. Bij een scrimmage voor het doel van Corenos trapte Marc Schuijl tot twee keer toe door  Corenos-doelman Willem Duinkerken die volgens velen de bal niet klemvast had. Wat volgde was een vechtpartij waar diverse spelers bij betrokken waren. Scheidsrechter Kuipers arriveerde wat later op de plaats waar het allemaal gebeurde maar had het volgens hem van grote afstand goed gezien. Twee spelers werden uit een kluwen van spelers bij de onpartijdige geroepen. Siert Brontsema en Marc Schuijl waren in de ogen van Kuipers de grootste boosdoeners. Beide kregen vervolgens een gele kaart waardoor Brontsema met rood mocht vertrekken.

Dit onjuist optreden van Kuipers zorgde voor olie op het vuur in een wedstrijd waar nog van alles op het spel stond. De irritatie binnen de lijnen steeg met rasse schreden en in de 60e minuut had de man in het zwart er genoeg van. Hij besloot tot een afkoelingsperiode omdat hij het commentaar van vooral de spelers van de thuisclub meer dan beu was. Een beslissing die misschien te rechtvaardigen was maar door de onpartijdige zelf was gecreëerd. Er was er zaterdag in Roodeschool namelijk maar een die er een potje van maakte en dat was een scheidsrechter die het niet meer kon belopen. Was Kuipers namelijk wel scherp en conditioneel sterk geweest dan had hij bovenop de situatie met de doelman van Corenos als slachtoffer gestaan en was Van Spaandonk met direct rood weggestuurd.

Na de afkoelingsperiode die iets meer dan vijf minuten in beslag nam kwam iedereen weer terug voor de resterende dertig minuten. Dertig minuten voor Corenos om te proberen om de drie punten in eigen huis te houden. Neptunia, dat nog kans op de derde periode maakt, wenste hier echter niet aan mee te werken. De ploeg uit Delfzijl werd namelijk steeds gevaarlijker voor het doel van de thuisploeg die soms met kunst en vliegwerk een tegentreffer wist te voorkomen.

Corenos werd zo heel sporadisch ook wel gevaarlijk voor het doel van Erik Roelfs en meestal was Lars Baar daar bij betrokken. De 17 jarige spits is voor de voetballiefhebber een lust voor het oog. In alles valt op dat Corenos nog veel plezier aan deze talentvolle aanvaller gaat beleven die bij alle gevaarlijke aanvallen van de gastheren betrokken was. Maar ook Lars Baar slaagde er niet in om tot scoren te komen. Omdat ook Neptunia in gebreke bleef zag het er dan ook naar uit dat het in Roodeschool een 1-1 gelijkspel zou worden.

Helaas voor de gastheren sloeg het noodlot in de 88e minuut toe en Neptunia toch de leiding in de wedstrijd nam.  Michiel van Spaandonk zette zijn ploeg op voorsprong zodat de thuisploeg nu alles op de aanval moest  gooien in een poging om nog naast de bezoekers te komen.

Dat alles op de aanval gooien zorgde er voor dat de verdedigende taken verwaarloosd werden waar Barz Azad Abdulrahman in de 90e minuut van profiteerde. De invaller werd op de rechtervleugel goed aangespeeld door Pieter Meijerhof en had vervolgens een vrije doortocht naar Willem Duinkerken die even later kansloos was op de inzet van Abdulrahman: 1-3.

In de extratijd werd het vervolgens nog erger voor Corenos toen Anne Jan Ten Harkel zijn eigen doelman passeerde waardoor er een 1-4 eindstand op het wedstrijdformulier kwam te staan. Een eindstand van een wedstrijd waar assistent-trainer Arie Duinkerken een vieze smaak aan had overgehouden. ,,Vooropgesteld, we hebben niet alleen door de scheidsrechter verloren. Maar wat die rond het incident met onze keeper voor capriolen uithaalde sloeg werkelijk nergens op. Als een speler een keeper tot twee keer toe tegen zijn hoofd trapt, en wat zichtbaar is, en er volgt geen sanctie in de vorm van een rode kaart dan klopt er iets niet. Hij stond gewoon, en wat de hele wedstrijd het geval was, te ver van de situatie af om de juiste beslissing te nemen. Ik snap best dat we in de vierde klasse niet de beste scheidsrechters krijgen maar dit was echt een drama.”

Corenos-Neptunia 1-4(1-0)

44. Baar 1-0, 50. Van Spaandonk 1-1, 88. Van Spaandonk 1-2, 90. Abdulrahman 1-3, Anne-Jan ten Harkel 1-4(ed).

Scheidsrechter: Kuipers (Assen).

Gele kaarten: Brontsema (Corenos), Schuijl (Neptunia)

Rode kaart: Brontsema (Corenos) 2x geel.

Corenos: Willem Duinkerken, Wouter ten Harkel, Bakker, Wezeman, Knol(61. Van Dijken); Anne-Jan ten Harkel, Dijksterhuis, Brontsema, Aalderd Duinkerken; Zuidema, Baar.

Neptunia: Roelfs; Nick Koolhof, Luijmers, De Jong, Schuijl(70. Abdulrahman); Stam, Marree, Boerma, Meijerhof; Van Spaandonk, Jordi Koolhof.