Kloosterburen in degradatieduel te sterk voor FVV.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen won zondag  het degradatieduel tegen FVV met ruime cijfers. Het werd in een zeer aantrekkelijk duel een terechte 5-2 zege voor de thuisploeg. Gezien het aantal kansen voor beide teams zou niemand echter verbaasd zijn geweest als er een eindstand van 8- 4 op het wedstrijdformulier zou hebben gestaan.

image-2014-04-25 1

Terwijl Mkhitar Soukiasijan zijn tegenstander Annejan Ozinga vasthoudt ziet Marcel Remijn zijn inzet door doelman Martijn Brondijk gestopt worden.

Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman Baflo.

Voor Kloosterburen stond op eerste paasdag de wedstrijd tegen hekkensluiter FVV op het programma. Een duel dat als belangrijk mocht worden gezien. In Kloosterburen had men de punten hard nodig om niet in acute degradatienood te komen en de ploeg uit Foxhol moest winnen om nog kans op de nacompetitie te maken.

Trainer Willem Pettinga, die het zonder de geschorste Marco Bos en de geblesseerde William de Lange moest doen, wilde eigenlijk niet veel woorden aan het duel tegen FVV vuil maken. ,,Wat ik hoop is dat de ploeg vandaag strijd en beleving laat zien. Dat zal nodig zijn want FVV vecht voor zijn laatste kans. En verder hoop ik dat we van de kansen die we ons ieder duel weer weten te creëren eens wat meer gaan benutten.”

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Ruud Kuipers kreeg het publiek op sportpark Westerklooster een open duel te zien. Zowel de thuisclub als de gasten kregen namelijk direct een paar kansjes op een goal. Zo was Annejan Ozinga in de 13e minuut heel dicht bij de openingstreffer. De spits zag zijn inzet echter via de lat over het doel van FVV gaan. Nadat FVV via Mustafa Sözer vervolgens een paar keer dreigend voor het doel van Lex Stok opdook kwam de thuisploeg in de 19e minuut op 1-0. Peter Reitsma werd op ongeveer twintig meter van het doel van FVV door Patrick Oosting onderuit gehaald. De middenvelder belastte zich zelf met de vrije trap die niet goed door Marijn Brondijk werd verwerkt. De FVV-keeper sloeg de bal namelijk voor de voeten van Annejan Ozinga die wel raad wist met dit buitenkansje: 1-0.

Nog geen minuut later stond het 2-0 in Kloosterburen. Annejan Ozinga werd binnen de beruchte lijnen onderuit gehaald door Mkhitar Soukiasijan. Scheidrechter Kuipers stond bovenop de situatie en wees zeer gedecideerd naar de stip. Bert Mennes is de strafschoppenspecialist aan de kant van Kloosterburen en de routinier maakte ook nu geen fout.

Ondertussen zat ook FVV niet stil want drie minuten na de tweede treffer van Kloosterburen stond het 2-1. Een overtreding van Eelco Korhorn op Mustafa Sözer leverde de gasten een vrije trap op. Sözer nam zelf plaats achter de bal en even later krulde de linkerspits bal om de Kloosterburen- muur achter doelman Stok die er in deze situatie niet goed uitzag.

Na de 2-1 werd het even wat rustiger in de wedstrijd maar echt lang duurde dat niet. In de 30e minuut kwam er namelijk een volgende strafschop en weer was het er een voor de thuisploeg. Peter Reitsma ging met de bal aan de voet het strafschopgebied binnen. De technicus werd aangetikt door Mkhitar Soukiasijan en Kuipers was weer gedecideerd en wees naar de stip. Voor de tweede keer kwam Bert Mennes naar voren en even later stond het 3-1 voor de gastheren.

Het spektakel ging echter verder in Kloosterburen. Twee minuten later lag de bal namelijk weer op de stip maar nu in het strafschopgebied van Kloosterburen. Lars Leemborg en Arjan van der Klei kwamen met elkaar in botsing en arbiter Kuipers zag daar een strafschop in. Mustafa Sözer zag zijn penalty echter door doelman Stok gestopt worden. Zo bleef het 3- 1 voor de thuisploeg die even later via Peter Reitsma een grote kans op de 4-1 kreeg. De frêle technicus dolde enkele tegenstanders maar zag zijn inzet gekeerd worden door Martijn Brondijk.

Zo bleef het een wedstrijd waarin er voldoende gebeurde. Beide teams speelden vol op de aanval en de meeste toeschouwers waren dan ook van mening dat het niet bij vier goals zou blijven.

Nog voor de rust werd dat gevoel bewaarheid toen FVV in de 44e minuut terugkwam tot 3-2. Mustafa Sözer kreeg de bal op ongeveer vijfentwintig meter van het Kloosterburen-doel goed aangespeeld door Elroy Bos. De linkerspits kreeg vervolgens iets te veel vrijheid van zijn directe tegenstander Eelco Korhorn. Dat zorgde er voor dat Sözer kon aanleggen voor een schot wat doelman Lex Stok alleen maar voorbij hoorde komen. Werkelijk snoeihard sloeg het schot van Sözer tegen het net en iedereen op sportpark Westerklooster was het er over eens dat dit een goal uit de buitencategorie was.

Na de thee begon FVV vervolgens sterk aan de tweede helft en had de thuisploeg zomaar met 3-4 achter kunnen staan. Kansen voor Mustafa Sözer en Ricus de Vries brachten FVV echter niet het gewenste resultaat waardoor Kloosterburen toch weer wat meer grip op de wedstrijd kreeg. Onder aanvoering van Bert Mennes en Peter Reitsma kwam de thuisploeg steeds vaker op de helft van de tegenstander zoals ook in de 60e minuut. Peter Reitsma begon rond de middencirkel weer eens aan een van hem bekende rush. Een rush die de middenvelder op volle snelheid langs drie FVV-spelers bracht waarvan de laatste, Mkhitar Soukiasijan, Reitsma fors onderuit maaide. Scheidsrechter Kuipers had hier rood voor mogen geven maar liet het echter bij een gele kaart. Omdat het de tweede gele kaart voor de FVV-verdediger betrof mocht hij alsnog vertrekken maar toch, de overtreding had volgens velen met direct rood ‘beloont’ mogen worden. De straf zou voor FVV echter nog erger worden. Waar de thuisploeg in de persoon van Bert Mennes een strafschoppenspecialist heeft is Arjan van der Klei de man die een vrije trap neer kan leggen waar hij wil. Van grote afstand gaat door een voetblessure niet altijd meer lukken maar vanaf even buiten het strafschopgebied gaat nog prima. De technicus krulde in de 61e minuut de vrije trap daarom ook precies daar waar doelman Martijn Brondijk niet kon komen zodat het 4-2 voor de gastheren stond.

Na de vierde treffer van Kloosterburen was het beste bij FVV er wel een beetje af. De smaakmaker van de eerste helft, Mustafa Sözer, liet zich steeds minder zien zodat FVV aardig wat kwaliteit inleverde.

Zo werd de tweede helft er een die wat minder van niveau was dan de eerste maar steeds duidelijker werd wel dat de thuisploeg het degradatieduel zou gaan winnen. Iets waar Kloosterburen ook de meeste aanspraak op maakte. De ploeg straalde namelijk uit dat het dit duel absoluut wilde winnen. De persoonlijke duels leverden steeds vaker winst op en de kansen op meer treffers regen zich aaneen. Marcel Remijn en de voor Eelco Korhorn ingevallen Olger Jonker kregen nog de mogelijkheid om de score verder op te voeren maar beide lieten deze onbenut. Uiteindelijk was het Peter Reitsma die zich nog met een treffer wist te belonen voor zijn voortreffelijk spel door in de 90e minuut de 5-2 achter doelman Brondijk te schieten.

De 5-2 werd even later ook de eindstand waar Willem Pettinga erg blij mee was. ,,Er stond veel druk op deze wedstrijd. We moesten winnen om niet nog meer in moeilijkheden te komen. Ondanks deze belangrijke overwinning zijn we er echter nog niet. Hoewel de overige uitslagen niet ongunstig voor ons zijn moeten we er nog twee wedstrijden vol tegenaan om ons in veiligheid te spelen.”

Kloosterburen-FVV 5-2(3-2).

19. Ozinga 1-0, 20. Mennes (str.), 23. Sözer 2-1, 30. Mennes 3-1, 44. Sözer 3-2, 61. Van der Klei 4-2, Reitsma 5-2.

Scheidsrechter: R. Kuipers (Groningen).

Gele kaarten: Van der Klei (Kloosterburen), Mkhitar Soukiasijan, Oosting ( beide FVV).

Rode kaart: Mkhitar Soukiasijan (FVV) 2x geel.

Kloosterburen: Stok; Korhorn (80. Jonker), Van der Klei, Mennes, Frik; Streefkerk, Kat, Reitsma; Kuizenga(85. Meijer), Remijn, Ozinga.

FVV: Brondijk; Coos, Oosting, Leemborg, Mkhitar Soukiasijan; Caylroz, Bos, Talma; Wahagen Soukiasijan, Sözer, De Vries.