Noordpool kansloos tegen Neptunia:0-5.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool verloor zaterdag kansloos van Neptunia. In Uithuizen werd het een 5-0 overwinning voor de bezoekers die na de eerste helft al op een 4-0 voorsprong stonden. Gelukkig voor Noordpool verkeerde de 17-jarige doelman Marcel Lalkens echter in een uitstekende vorm zodat de nederlaag uiteindelijk nog enigszins binnen de perken bleef.

voetballl  Bron: Ommelander Courant
Noordpool was voor het duel tegen Neptunia behoorlijk gehandicapt. Aanvoerder Johan Kluin ontbrak door een hamstringblessure. Jega Uruthirasingam was geschorst en doelman Geert Knot was bij een bezoek aan de tandarts enkele verstandskiezen kwijt geraakt. Verder waren Michel Dries en Franky Ebobisse nog onvoldoende fit zodat Willem Kluin een basisplaats had ingeruimd voor Rick Bos en Stephano Da Silva. Daarnaast verkoos de Noordpool-trainer de 17-jarige Marcel Lalkens boven Edwin Dijkstra als vervanger van doelman Knot. Dat alles zorgde er voor dat de gemiddelde leeftijd van de thuisploeg voor het duel tegen Neptunia 22 jaar en zeven maanden bedroeg. Ondanks het ontbreken van een groot aantal spelers had Willem Kluin na de winst van een week eerder tegen Corenos alle vertrouwen in een goede afloop. ,,De zege tegen Corenos was van cruciaal belang. Die zwaar bevochten overwinning heeft er helaas wel voor gezorgd dat we er met Jega Uruthirasingam en Johan Kluin weer twee afwezigen bij hebben maar daar kunnen we niets meer aan veranderen. Ik hoop dat de ploeg voldoende vertrouwen heeft geput uit de overwinning tegen Corenos zodat we vandaag minimaal een punt aan het duel tegen Neptunia overhouden. Dat zou namelijk betekenen dat we op 31 punten komen. Als de andere uitslagen dan ook nog een beetje gunstig voor ons zijn kunnen we vanmiddag rond half vijf misschien wel zeggen dat we ons definitief in veiligheid hebben gespeeld.”

Dat met veel vertrouwen spelen door de thuisploeg gebeurde in het begin van het duel echter niet en moest toe staan dat Neptunia direct de regie in handen nam. De eerste kansen waren dan ook voor de bezoekers die in de 17e minuut op een 1-0 voorsprong kwamen. Robert Steenbergen werd op de linkervleugel onreglementair gestuit door Arnoud de Graaf. Aanvoerder Pieter Meijerhof belaste zich met de vrije trap die vervolgens voor veel verwarring in de defensie van Noordpool zorgde. Bij de tweede paal werd de bal onvoldoende weggewerkt en Ivar Boersma was vervolgens degene die de 0-1op het scorebord schoot.

De openingstreffer van Neptunia verbaasde niemand in Uithuizen omdat Noordpool totaal niet in de wedstrijd zat. Dat kwam mede doordat Neptunia-trainer Jan Potma er voor gekozen had om met drie spitsen te spelen. De gasten waren daardoor heer en meester waar de 0-2 in de 30e minuut een logisch gevolg van was. Op het middenveld pikte Ivar Boersma de bal op en zette direct teamgenoot Robert Steenbergen aan het werk. Steenbergen schudde Christiaan Eleveld en Corné Tuitman van zich af en wist met een prima pass Sven Luijmers te bereiken. De goed mee opgekomen centrale verdediger drong vervolgens het strafschopgebied binnen en passeerde met een strakke schuiver doelman Marcel Lalkens.

De 0-2 achterstand had een verlammende werking op de thuisploeg die tot aan dat moment nog geen echte kans had weten te creëren. Een kans die er in de 35e minuut wel kwam. Richard Haan had echter teveel tijd nodig om Neptunia -doelman Erik Roelfs te verschalken.

Waar Noordpool aanvallend te weinig liet zien deden de gasten dat anders. In de 42e moest doelman Lalkens, nadat hij al een paar keer prima redding had gebracht, voor de derde keer de trieste gang naar het net maken. Bij het uitverdedigen ging Jos Klip gruwelijk in de fout. De centrale verdediger raakte de bal op knullige wijze kwijt aan Pieter Meijerhof en uit diens voorzet tikte Mats Marree vervolgens de 0-3 binnen.

Nog voor de rust werd het ook nog 0-4voor de ploeg uit Delfzijl. Michiel van Spaandonk mocht op het randje van buitenspel doorgaan van scheidsrechter Adema. Assistent-scheidsrechter Rik Duimering stond wel met de vlag omhoog maar Adema wuifde het vlagsignaal zeer gedecideerd weg. Dat zorgde er voor dat Van Spaandonk doelman Lalkens simpel kon omspelen en er na vijfenveertig minuten spelen een ruststand van 0-4 op het scorebord stond.

Bij het begin van de tweede helft kwam bij Noordpool Kjell Posthumus in de ploeg voor Stefano Da Silva. De thuisploeg kwam wat beter uit de startblokken dan in de eerste helft. Maar om te zeggen dat Neptunia nerveus moest worden van het aanvalsspel van Noordpool zou echter te ver gaan. De verdediging van de gasten kwam niet of nauwelijks onder druk te staan zodat de trouwe aanhang van Noordpool nog maar weinig hoop op een positief resultaat hadden.

Een totale off day voor Noordpool was wat er langs de lijn te beluisteren viel waar doelman Marcel Lalkens zich echter aan onttrok. De 17 jarige doelman, nog niet zo heel geleden volledig hersteld van een zware blessure aan zijn milt, liet namelijk ook in de tweede helft prima keeperswerk zien.

Met nog iets meer dan een kwartier op de klok was Marcel Lalkens echter kansloos op een inzet van Barz Azad Abdulrahman. De invaller strafte zwak ingrijpen van de Noordpool-defensie koelbloedig af en waarmee hij de stand op 0-5 bracht. Een stand waar in het laatste kwartier geen verandering meer in kwam omdat Noordpool absoluut geen potten kon breken in een wedstrijd waarin het op een stevige nederlaag werd getrakteerd.

Na afloop was Willem Kluin dan ook uitermate teleurgesteld. In de eerste plaats door het matig presteren van zijn team. Daarnaast was Kluin ook verbolgen over de prestaties van enkele teams die hun sportieve plicht niet hadden vervuld. ,,Mijn complimenten aan Neptunia. Wij hebben verloren van een tegenstander die zijn sportieve plicht wel heeft vervuld. Door de overige uitslagen in onze klasse doet Neptunia nu opeens volop mee om een periodetitel en dat gun ik ze van harte. Helaas zijn wij door deze stevige, maar terechte nederlaag, nog steeds niet veilig omdat er teams zijn die in mijn ogen verzaakt hebben. Het was jammer dat wij vandaag onvoldoende konden brengen om ons in veiligheid te spelen. Niets dan lof voor de B-junioren die het prima hebben gedaan maar we misten teveel basiskrachten om echt een vuist te kunnen maken .”

Noordpool-Neptunia 0-5(0-4).

17. Boerma 0-1, 30. Luijmers 0-2, 42. Marree 0-3, 45. Van Spaandonk 0-4, 74. Abdulrahman 0-5.

Scheidsrechter: Adema(Pieterzijl).

Noordpool: Lalkens; De Graaf(66. Veenstra), Klip, Hemmes, Tuitman; Bos(75. Ebobisse), De Winter, Spijk, Eleveld; Haan, Da Silva(46. Posthumus).

Neptunia: Roels; Koolhof, Luijmers, De Jong, Schuijl; Stam, Marree, Meijerhof; Boerma(60. Santho), Van Spaandonk, Steenbergen(46. Abdulrahman).