Usquert verliest van zichzelf tegen matig Eenrum: 2-5

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Usquert verloor zondag met 5-2 van streekgenoot Eenrum in een wedstrijd waarin de thuisploeg gezien het spel van de eerste helft te weinig kreeg. Toen Aleco Madigaladze in de tweede helft echter een terechte rode kaart kreeg was het over met het verzet van de thuisploeg die blij mocht zijn dat het duel niet gestaakt werd. Bij het verlaten van het speelveld liet Madigaladze, onder het in een buitenlandse taal roepen van allerlei verwensingen, namelijk zijn geslachtsdeel aan arbiter Groenewegen zien die daar duidelijk niet van gediend was en even overwoog om er de brui aan te geven.


usquert

Een fel duel tussen Eenrum-verdediger Sybolt lindenbergh en Niels Wieringa.
Bron: Ommelander Courant.  Foto: Ronnie Afman Baflo.

Usquert-trainer Marcel Loer wilde dat zijn ploeg zich in het duel tegen Eenrum eens zou gaan belonen voor het verbeterde spel van de laatste weken. ,,Toen ik hier na in de winterstop kwam had de ploeg al een tijdje wat minder getraind. Op dat gebied eerst wat moest gebeuren waar we de resultaten steeds meer in ons spel terug zien. Daarom hebben we een positief resultaat nodig om ons weer een stapje verder te brengen. Nu weet ik dat dit tegen Eenrum een lastig verhaal gaat worden maar wie weet zit er een stunt in.”

Waar Usquert zijn puntenaantal graag wilde verhogen had Eenrum andere belangen. De Eenrumers zijn nog op twee fronten actief om een plaats in de nacompetitie en hebben het nog in eigen hand welke richting of het op gaat. Met dat alles was Ronald Bouwman voor aanvang van het duel in Usquert echter totaal niet bezig. ,,Het enige wat ik van mijn ploeg verwacht is dat er in de komende drie duels scherp gespeeld wordt. Doen we dat niet dan gaan we op een verkeerde wijze de nacompetitie in. Dat zou dan betekenen dat alles wat we dit seizoen aan tijd en trainingsuren geïnvesteerd hebben voor niets is geweest.”

De woorden van Bouwman waren waarschijnlijk nog niet tot zijn ploeg doorgedrongen want Eenrum begon zeer slecht aan het duel in Usquert. De thuisploeg nam vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en Anton Brontsema was de eerste van de twee keepers die in actie moest komen. In de 10e minuut kwam de thuisploeg namelijk op een 1-0 voorsprong. De Eenrum-verdediging greep weer eens zwak in waardoor Marco Oost de 1-0 bijna ongehinderd achter doelman Anton Brontsema schoot. Een voorsprong waar niemand in Usquert verbaasd over was omdat de gastheren in de beginfase echt het betere van het spel hadden. Toch kwamen de gasten in de 16e minuut weer op gelijke hoogte toen Merlijn Harsema met een prima pass Milan Rutkowsky wist te bereiken. De spits van de Eenrumers controleerde de bal vervolgens goed en even later werd doelman Erik Oost van dicht bij gepasseerd: 1-1.

De meegereisde Eenrum-supporters dachten dat hun favorieten nu snel orde op zaken zouden stellen maar niets was minder waar. In de 21e minuut kwam Usquert namelijk op een hernieuwde voorsprong toen Anton Brontsema in de fout ging. De Eenrum-doelman liet de bal los toen hij werd aangevallen door Kevin de Jong. Waar veel van zijn collega’s misschien hadden gefloten voor een overtreding tegen de doelman deed arbiter Groenewegen dat echter niet. Dat zorgde voor een chaotische situatie in het doelgebied van Eenrum en was verdediger Bas Hamminga zo ongelukkig om de bal over de eigen doellijn te schieten. Een vervelend moment voor Eenrum dat halverwege de eerste helft liet zien dat het totaal niet in de wedstrijd zat. Verzachtende omstandigheden voor de bezoekers waren wel dat een groot aantal spelers niet fit aan het duel begonnen was. Maar dan nog had er beter gespeeld kunnen worden dan er nu gebeurde. Zo kroop de wedstrijd richting de pauze en zag het er naar uit dat de gastheren die met een 2-1 voorsprong in zouden gaan.

Daar kwam in de 43e minuut verandering in toen Kevin Oostema uitstekend op een pass van Sybolt Lindenbergh reageerde. Oostema was daardoor eerder bij de bal dan Erik Oost en via het lichaam van de Usquert-doelman caramboleerde de bal in het verlaten doel: 2-2.

Na de rust keerden bij Eenrum Merlijn Harsema en Bram Musters niet meer terug en voor dit duo kwamen Nick Rijzenga en Stefan van der Woude in het veld. Het inbrengen van middenvelder Rijzenga betaalde zich direct uit. In de 48e minuut verzond Siebrand Solinger een prima pass op zijn teamgenoot. Rijzenga haalde vervolgens goed de achterlijn en zijn voorzet werd even later door Tim Veenstra keurig achter Erik Oost geschoten. Een aanval uit het boekje waarbij er door de aanhang van Usquert nog even aan buitenspel gedacht werd. Arbiter Groenewegen wees echter gedecideerd naar het midden zodat de goal van Eenrum definitief bijgeschreven kon worden. Deze snelle voorsprong zorgde er voor dat Usquert de grip op het duel even kwijt was wat helemaal het geval was toen Aleco Madigaladze een zware overtreding op Nick Rijzenga begin. Madigaladze kreeg voor de overtreding direct rood en was het daar in woord en gebaar duidelijk niet mee eens. Bij het verlaten van het veld liet hij namelijk zijn geslachtsdeel aan de arbiter zien. Wat de Usquert-speler daar nu precies kenbaar mee wilde maken werd door zijn geschreeuw in een buitenlandse taal niet helemaal duidelijk maar dit voorval werd wel apart door Groenewegen op het wedstrijdformulier vermeldt.

Na de veldverwijzing van Madigaladze zakte het duel naar een bedenkelijk niveau. Beide teams probeerden wel om er wat van te maken maar slaagden daar niet in. Als verzachtende omstandigheid mocht aangevoerd worden dat het veld in Usquert allesbehalve egaal was. Dat zorgde er een paar keer voor dat de bal een curve kreeg die niemand van de tweeëntwintig spelers had verwacht.

In de 82e minuut kwam Eenrum eigenlijk vanuit het niets op een 2-4 voorsprong toen het op de helft van Usquert een vrije trap mocht nemen. Via Nick Rijzenga kwam de bal bij Kevin Oostema terecht die met zijn tweede treffer van de middag het duel definitief op slot gooide. Usquert wierp namelijk de handdoek in de ring want een minuut later stond het 2-5 in voor de roofbaadjes. Een voorzet van Kevin Oostema werd door de voor Bas Hamminga ingevallen Dorian Disse in een keer op zijn schoen genomen. Erik Oost werd behoorlijk verrast want de Usquert-goalie ging te laat naar de rechterbenedenhoek om de inzet van Disse nog te kunnen keren.

De 5-2 voorsprong werd niet veel later ook de eindstand want scheidsrechter Groenewegen had duidelijk geen behoefte aan om er extratijd bij te tellen. ,,Ik heb na het geven van de rode kaart even overwogen om het duel te staken. Het tonen van je geslachtsdeel en het taalgebruik wat er daarnaast gebezigd werd door de speler en ook het van het thuispubliek toen de speler terecht rood kreeg horen niet op een voetbalveld thuis. Vandaar dat ik even dacht, ik ben er wel klaar mee.”

 Usquert-Eenrum: 2-5

11. Marco Oost 1-0, 16. Rutkowsky 1-1, 21. Bas Hamminga 2-1(ed.), 43. Oostema 2-2, 48. Veenstra 2-3, 82. Oostema 2-4, 83. Disse. 2-5.

Scheidsrechter: Groenewegen.

Gele kaarten: Marco Oost(Usquert), Van der Woude(Eenrum).

Rode kaart: Madigaladze(Usquert),

Usquert: Erik Oost; Wierenga, Meindert Koning, Pool, Van Sloten(65. Stevens); De Jong, Madigaladze, Manuel Oost, Marcel Oost; Ensing, Meuken.

Eenrum: Brontsema; Lindenbergh, Nubé, Harsema, Bas Hamminga; Musters, Solinger, Veenstra, Schutter; Oostema, Rutkowsky.