Doelman Ruud Kuizenga bezorgt De Fivel zege op Poolster.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Poolster verloor zaterdag in Spijk met 1-3 van De Fivel. Een nederlaag die hard aan kwam bij het tegen degradatie vechtende Poolster. Men had echter de pech had dat De Fivel-keeper Ruud Kuizenga in een geweldige vorm verkeerde. Kuizinga wist namelijk zeker vijf keer een zeker lijkende treffer te voorkomen. Waardoor de thuisclub na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Klabbers uit Groningen met lege handen stond.

poolster

Johan Dijkman neemt het doel van De Fivel onder vuur terwijl teamgenoot Jeroen de Groot toekijkt.
Bron: Ommelander Courant. Foto: Ronnie Afman Baflo


Glen Muskiet had als interim-coach nog geen thuisduel met Poolster gewonnen en daar moest volgens de Groninger tegen De Fivel maar eens verandering in komen. ,,Vandaag moeten we de drie punten in eigen huis houden. Als dat niet gebeurt, komen we namelijk nog meer in de problemen. Na vandaag hebben we nog duels tegen Westerlee, Appingedam en Gorecht op het programma staan. Dat zijn duels waarin er ook voor de tegenstander nog wat op het spel staat en dat maakt het er niet gemakkelijker op.” Muskiet had er voor gekozen om Dennis van Dijk voor het duel tegen De Fivel buiten de basisploeg te houden en hem te vervangen door A-junior Kevin Bijlsma. Muskiet was niet helemaal tevreden over de spits die overigens nog steeds naweeën ondervind van zijn knieblessure en vandaar de keuze voor de jonge Kevin Bijlsma.

Tegenstander De Fivel kende in aanloop naar het duel in Spijk weinig problemen. De Riepsters hadden zich enkele dagen eerder door een zege op Noordwolde definitief in veiligheid gespeeld. Trainer Ronald Vermeulen was echter niet van plan om er in Spijk een ‘feestduel’ van te maken. ,,Dat is zeker niet de bedoeling. We hebben thuis met 1-0 van Poolster verloren en daar willen we ons voor revancheren. Daarnaast kijken we al een beetje richting het nieuwe seizoen waardoor er enkele spelers op een andere positie zullen staan. Vandaar dat ik vandaag een gretig De Fivel verwacht die heerlijk vrijuit kan spelen.”

Duidelijke woorden van Vermeulen die net als iedereen op sportpark Oldencate zag dat de thuisploeg ijzersterk aan de wedstrijd begon. Het duel was namelijk geen zestig seconden oud of Poolster had zijn eerste opgelegde kans al te pakken. Kevin Bijlsma brak door de verdediging van de gasten heen maar De Fivel-doelman Ruud Kuizenga wist met een prima redding een tegentreffer te voorkomen. Binnen een tijdsbestek van twintig minuten kreeg Poolster nog een drietal mogelijkheden om tot scoren te komen. De beide spitsen, Ronny Bakker en Kevin Bijlsma, moesten steeds hun meerdere erkennen in doelman Kuizenga.

De Fivel kon daar in de beginfase maar weinig aanvallende acties tegenover zetten. Het moest namelijk wachten tot de 28e minuut voordat het zijn eerste echte kans kreeg. Een aanval van De Fivel werd niet goed door de Poolster-defensie weggewerkt en de bal kwam voor de voeten van Jacob Havinga. De spits bevond zich op dat moment op het puntje van het strafschopgebied en joeg vervolgens de bal snoeihard in de linkerbovenhoek: 0-1.

Deze prachtige treffer van Havinga zorgde even voor een domper bij de thuisploeg die in deze fase van de wedstrijd het betere van het spel had. Binnen zestig seconden kreeg Ronny Bakker de kans om zijn ploeg langszij De Fivel te brengen. Ruud Kuizenga was ook nu baas over de situatie zodat de goalie binnen een half uur al zeker vier doelpunten van de thuisclub had weten te voorkomen.

In de 38e minuut moest Poolster voor de eerste keer wisselen doordat Erik Rentema door een blessure niet verder kon. Richard Hofstee kwam als zijn vervanger binnen de lijnen en kon Poolster na deze wissel verder op jacht naar de gelijkmaker. Dat lukte voor de pauze echter niet meer zodat de gastheren na vijfenveertig minuten tegen een op dat moment onverdiende 0-1 achterstand aankeken.

In de tweede helft kwam bij De Fivel Alex van der Galiën in de ploeg voor Jacob Havinga. De inbreng van de na dit seizoen bij De Fivel vertrekkende Van der Galiën zorgde voor wat meer rust in het spel van de gasten die direct een kans op de 2-0 kregen. Poolster-keeper Marcel Werkman wist, en tot opluchting van alles en iedereen op de Poolster-bank, echter met een prima redding Niels Ronde van een doelpunt af te houden. Zo mochten de gastheren dus blijven hopen op een goed resultaat tegen een De Fivel dat in de tweede helft beduidend beter speelde dan in het eerste deel van de wedstrijd. Ondanks het betere spel van de ploeg uit Zeerijp bleven er ook in de tweede helft kansen voor de ploeg van Glen Muskiet komen. Zo was Ronny Bakker in de 50e minuut dicht bij de gelijkmaker maar zorgde Ruud Kuizenga voor de nodige wanhoop bij Poolster want weer was de doelman onpasseerbaar.

In de 57e minuut besloot Glen Muskiet om Dennis van Dijk te brengen. Muskiet begreep dat er wat moest gebeuren om de achterstand om te buigen in een voorsprong. Van Dijk ging samen met Ronny Bakker in de spits spelen en middenvelder Johan Dijkman ging naar de kant. Daardoor kwam de goed spelende Kevin Bijlsma op de positie direct achter de spitsen terecht. Zo had Muskiet met nog een half uur op de klok een formatie binnen de lijnen staan waar hij van dacht dat het er een was die Poolster aan doelpunten moest kunnen helpen.

Maar Dennis van Dijk was nog maar koud binnen de lijnen of het hele tactisch plan van Poolster had al bijna de prullenbak ingegooid kunnen worden. In de 60e minuut was Geert van der Veen namelijk dicht bij een tweede treffer voor de bezoekers. De aanvoerder van De Fivel kreeg even buiten het zestienmetergebied van de Poolster de nodige vrijheid om aan te leggen voor een schot. Maar gelukkig voor de geelhemden ging de bal naast in plaats van in het doel van Marcel Werkman. Nadat Tom Dijkman in de 66e minuut zijn schot door wie anders dan Ruud Kuizenga onschadelijk gemaakt zag worden was nog geen minuut later andere kant Cees Bij de Leij dicht bij een doelpunt. Marcel Werkman liet zaterdagmiddag eveneens prima keeperswerk zien zodat het wat dat betreft niet onlogisch was dat er nog steeds een 0-1 stand op het scorebord stond.

Rond de 75e minuut sloop er wat irritatie in de gelederen van de thuisploeg toen scheidsrechter Klabbers twee keer een vlagsignaal voor buitenspel van zijn assistent Hans Paapst met een fluitsignaal honoreerde. Zowel de spelers, technische staf als de supporters van Poolster plaatste vraagtekens bij deze beslissingen maar wat men ook riep het bleef 1-0 voor de gasten uit Zeerijp.

Doordat gedoe rond of wel of geen buitenspel was de concentratie, althans zo leek het vanaf de kant, even weg bij Poolster waar De Fivel in de 76e minuut van wist te profiteren. De Poolster-defensie kreeg de bal onvoldoende weg waarna Cees Bij de Leij de bal van grote afstand achter een kansloze Marcel Werkman schoot: 0-2.

Deze tweede tegentreffer zorgde er voor dat de koppies bij Poolster even naar beneden gingen maar wat niet lang duurde. De Spieksters hadden in de gaten dat wilde men nog een gelijkspel uit het vuur slepen het tempo nog meer opgevoerd moest worden. Dat gebeurde vervolgens ook en weer kwamen er kansen voor de thuisploeg om tot scoren te komen. Zo was Johan de Groot in de 85e minuut dicht bij de 1-2 toen hij net even eerder bij de bal was dan Ruud Kuizenga. Maar het zat Poolster zaterdag bepaald niet mee want de inzet van De Groot hobbelde via de paal het veld weer in.

Waar de gastheren maar niet tot scoren kwamen veranderde de stand in de 87e minuut wel in het voordeel van de bezoekers. Lieuwe ten Caat ging op de linkervleugel goed door en wist vervolgens met een beheerste schuiver doelman Werkman te passeren: 0-3.

Dat zorgde er uiteraard voor dat het duel definitief beslist was want de goal van Dennis van Dijk in de 90e minuut was louter en alleen maar voor de statistieken die na afloop vertelden dat Poolster het cruciaal duel tegen De Fivel met 1-3 had verloren. Een verlies dat gezien de reactie van aanvoerder Jeroen de Groot hard aankwam in Spijk. ,,In de eerste twintig minuten hadden we al afstand van De Fivel moeten nemen. Dat lieten we echter liggen en als De Fivel vervolgens wel op voorsprong komt dan knapt er even iets. Daarnaast was Kuizenga in het doel van De Fivel in een uitstekende vorm zodat het helaas een dure nederlaag voor ons werd.”

De Fivel-trainer Ronald Vermeulen was uiteraard blij met de overwinning maar was niet tevreden over het spel van zijn team. ,,Het was allemaal wat matig aan onze kant en we mochten daarom blij zijn dat onze keeper Ruud Kuizenga in een prima vorm stak. Die heeft ons namelijk door de wedstrijd heen gesleept.”

Poolster-De Fivel: 1-3(0-1),

28. Havinga 0-1, 76. Bij de Leij 0-2, 87. Ten Caat 0-3, 90. Van Dijk 1-3.

Scheidsrechter: M. Klabbers (Groningen).

Gele kaarten: Smit(Poolster), Bij de Leij(De Fivel).

Poolster: Werkman; Jeroen de Groot, Smit, Tom Dijkman, Lips; Rentema(38. Hofstee), Johan de Groot, Johan Dijkman(57. Van Dijk), Wiersum, Bakker.

De Fivel: Kuizenga; Ronde(69. Duisterwinkel), Thomas van der Veen, De Vries, Frank Pijper(80. Bart Pijper); Ten Caat, Hylkema, Geert van der Veen, De Vroome; Havinga(Van der Galiën), Bij de Leij.