Ezinge2-FC LEO3: Het duel van de 'come back-kids'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Donderdag 10 april stond voor het tweede team van Ezinge het duel tegen FC LEO 3 op het programma. Naast dat het een strijd was waarin beslist werd wie er na afloop rode lantaarndrager zou zijn was er aan de kant van de thuisploeg ook de rentree van de Douwsma boys, Ben, Jur, Sil en Daan waarvan laatsgenoemde helaas ziek was.

       ezinge

                                 Sfeerfoto duel Ezinge2-FC LEO3
Foto Ite Wiersema


De roem was het viertal vooruitgesneld want via de sociale media was het bericht al verspreidt dat de broers Douwsma de gelederen van Ezinge 2 kwamen versterken. Een versterking die het team van coach/leider Ite Wiersema wel kon gebruiken want de resultaten waren dit seizoen niet van het niveau dat een hoge klassering op de ranglijst werd ingenomen. Dat gold overigens ook voor tegenstander FC LEO die als rode lantaarndrager naar Feerwerd was gekomen. Gezien het aantal keepers dat vanuit Leens naar Feerwerd was meegereisd was de verwachting dat de Leensters voor een defensieve tactiek hadden gekozen. Maar al snel bleek dat alleen Eddie Tammens het doel zou verdedigen omdat zowel Peter Schikan als Gerard Tammens nog te geblesseerd waren . Als alternatief hadden beide mannen daarom de technische leiding in handen en gezien het aantal spelers voorzag het duo qua opstelling geen grote problemen. Een wissel langs de lijn zorgde namelijk voor weinig onrust in de gelederen van de Oranje-brigade waarbij het opvallend was dat collega Eduard Zuidema deze avond zijn rentree voor de Oranjehemden maakte. ‘Edu’ besloot na het seizoen 2012-2013 te stoppen als speler van het eerste elftal en is tegenwoordig op de zaterdag als verslaggever voor de Ommelander Courant op de Noord Groninger Voetbalvelden te vinden. Maar op een mooie lenteavond in april wilde deze liefhebber de ‘kicksen’ nog wel even aantrekken voor een potje in de kelder van het amateurvoetbal.

Want zo werd het duel door Wilfred Ritzema genoemd. Ritzema,zaterdag nog als gastspeler bij het duel KRC-Ezinge aanwezig, had als aanvoerder van het team in de eerste helft de taak om als wisselspeler de functie van assistent-scheidsrechter te vervullen. Dat echter niet alleen te maken met een spelersimpuls uit de hoek van de familie Douwsma maar ook doordat Tom Kramer zijn rentree maakte. Een jaar van blessureleed was eindelijk achter de rug en de de stoere verdediger had er duidelijk zin in.
Zo werd het de avond van terugkerende spelers maar ook van spelers die te laat waren. Dat laatste overkwam namelijk routinier Arjen Post. Dat was niet alleen vervelend voor ‘Post’ maar helemaal voor zijn supporters die zelfs vanuit Eenrum naar Feerwerd waren gekomen om hun held aan te moedigen. Coach Ite Wiersema was echter onverbiddelijk, te laat zijn betekent bij  Ezinge 2 een plaats op de tribune en wat verder betekent dat je in de eerste helft niet in actie komt.

Wie wel direct in actie kwam was FC LEO-keeper Eddie Tammens. De doelman, keepend in een mooi zwart tenue met witte kousen, werd al snel een paar keer getest maar was na ongeveer tien minuten kansloos op een schot van Bram den Engelse. De aanvoerder van de thuisploeg joeg de bal als een streep richting het doel van keeper Tammens die pas merkte dat de bal in het netje lag toen bij de Ezingers de armen in de lucht gingen. Een kanonskogel werd er langs de lijn geroepen en wat met de volle overtuiging door de FC LEO-goalie bevestigd werd. Maar kanonskogel of niet FC LEO stond op dat moment achter en virtueel nog vaster op de laatste plaats.

Dat betekende dat er wat moest gebeuren en nog in de eerste helft schoot Eduard Zuidema zijn team naast de gastheren. Een ‘pegel’ die volstrekt onhoudbaar was voor doelman Ben Douwsma die al had laten zien dat het keepen hem na jaren van niet meer in de functie actief te zijn geweest nog aardig afging. Zo werd het dus 1-1 in Feerwerd waar steeds meer publiek naar het duel was gekomen. Onder andere trainer Ynze Prins was als toeschouwer aanwezig want een groot gedeelte van zijn selectie had andere verplichtingen en de rest van de spelers was nog gerechtigd om nog in het tweede te spelen.

In de tweede helft werd er wat meer gewisseld aan de kant van de thuisploeg en dat kwam het spel niet ten goede. Niet dat de spelers minder van kwaliteit waren maar het werd daardoor wat rommeliger in het veld. Dat laatste zorgde er dan ook voor dat FC LEO wat sterker werd en op een 2-1 voorsprong kwam toen Tom Kramer met een geweldige sliding scheidsrechter Cor Pettinga niets anders kon laten doen dan FC LEO een strafschop geven. Pettinga bleef stoïcijns onder de protesten van de centrale verdediger die snel begreep dat hij ook dit ‘ duel’ niet ging winnen. Ben van Duinen was de penaltykiller die de Oranje-brigade op voorsprong bracht en Van Duinen was ook de man die even later de 3-1 achter goalie Ben Douwsma schoot.

Na de 3-1 liet FC LEO te teugels wat vieren en probeerden de Leensters het via de snelle Jan Bekkema een gevaarlijke counter te plaatsen. Halverwege de tweede helft slaagden de Leensters daar daadwerkelijk in toen er een 4-1 voorsprong op het onzichtbare scorebord verscheen. Een score die de aanhang van Ezinge2 deed vrezen dat het duel als verloren beschouwd mocht worden.

Bram den Engelse dacht daar echter anders over want via een uiterste krachtsinspanning wist Den Engelse voor de tweede keer deze avond doelman Eddie Tammens te passeren. Een laatste stuiptrekking van de Ezingers zo bleek al snel want niet veel later scoorde FC LEO nogmaals en waarbij de eindstand dus op 2-5 werd bepaald.