KRC en Ezinge delen punten in kelderduel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

KRC en Ezinge deelden zaterdagmiddag broederlijk de punten. In Kantens werd het een 2-2 gelijkspel in een duel dat als dieptepunt een stevige woordenwisseling tussen de trainers Paul Knot en Ynze Prins kende.


krc

            Sander von Hebel is Gido Rutgers te snel af
Bron: Ommelander Courant     Foto: Ronnie Afman.

Voor KRC en Ezinge stond er in het onderlinge ‘kelderduel’ eigenlijk niets meer op het spel. De Kantens Robben Combinatie wilde graag van de hatelijke nul punten afkomen en Ezinge hoopte na tien opeenvolgende nederlagen weer eens een positief resultaat te boeken. Dat was de doelstelling van de twee ploegen die ook zaterdag beide niet over een volledige selectie konden beschikken. Bij de thuisploeg was de voornaamste afwezige doelman Ronald Voerman zodat veldspeler Thom Hovenkamp de rol van keeper moest vervullen. Tegenstander Ezinge kent het hele seizoen al een waslijst aan blessures en afwezigen maar toch was trainer Ynze Prins er weer in geslaagd om een elftal te formeren. ,,Gelukkig voor ons konden we het duel van het tweede elftal verplaatsen naar een andere datum. Daardoor bestond de mogelijkheid om vanuit het tweede team enkele spelers aan de eerste selectie toevoegen die door alle blessureleed en afwezigen tot een achttal spelers is gereduceerd.”

Nadat scheidsrechter Van Os voor de eerste keer had gefloten kregen de toeschouwers direct een KRC te zien dat op jacht ging naar een snelle openingstreffer. Een treffer die er al vrij snel kwam want in de 9e minuut stond er al een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord. Een voorsprong die overigens op een wel heel bijzondere wijze tot stand kwam. Scheidsrechter Van Os had voor aanvang van het duel aan beide aanvoerders verteld dat hij geen commentaar van de spelers zou tolereren. Toen doelman Marc Zijlema toch commentaar had richting de arbiter floot Van Os ogenblikkelijk af. Het bijzondere was dat het spel zich op dat moment op de helft van KRC afspeelde en de vrije trap vervolgens bijna vijftig meter verderop door de thuisploeg uitgevoerd mocht worden Zo werd het opeens een hachelijke situatie voor het doel van Ezinge waar Arnold Knot zich met de vrije trap belastte. De middenvelder van KRC schoot de bal vervolgens in een mêlee van spelers en via Gijs Wassing verdween de bal over de doellijn. Even was er het protest van de Ezingers dat de bal de lijn niet volledig was gepasseerd. Maar scheidsrechter Van Os stond dusdanig goed opgesteld dat hij zeer gedecideerd naar het midden wees ten teken dat het een geldig doelpunt was.

Drie minuten later stond het al 2-0 in Kantens toen Arnold Knot, na een prima pass van Mart Hovenkamp, de bal snoeihard achter doelman Marc Zijlema schoot. Dit zorgde uiteraard voor de nodige euforie bij de thuisploeg die echter moest toestaan dat Ezinge niet van plan was om zich simpel naar een nederlaag te laten spelen. Want een minuut na de tweede treffer van KRC kreeg Gido Rutgers de kans op de aansluitingstreffer. Het schot van de Ezinger ging echter net naast het doel van Thom Hovenkamp zodat de 2-0 op het scorebord bleef staan. Na het eerste kwartier brak er een periode aan waarin er behalve dat de bal ongeveer twintig keer uit de naast het veld liggende sloot gevist moest worden eigenlijk niets gebeurde in het duel tussen beide laagvliegers uit zaterdag 5E. Het duel werd in een gezapig tempo afgewerkt maar dankzij een voorzichtig doorbrekende zon werd het voor alles en iedereen toch een beetje aangenamer in Kantens. Rond de 35e minuut ontstond er echter wat rumoer langs de lijn want arbiter Van Os zag dat vijf van de veertig toeschouwers met de rug tegen de omheining stonden. De onpartijdige gaf vervolgens KRC-trainer Paul Knot de opdracht om de ‘dissonanten’ aan te spreken op hun gedrag. Het verzoek van Knot werd met hoongelach ontvangen maar helaas was het leed voor de thuisploeg al geleden. Want langs de lijn werd het voorval door een KNVB-waarnemer al genoteerd zodat KRC ongetwijfeld binnenkort een boete tegemoet kan zien.

Na dit lachwekkend intermezzo gebeurde er in de slotfase van de eerste helft opeens van alles in Kantens waar Ezinge in de 40e minuut terug in de wedstrijd kwam. Bij een onoverzichtelijke situatie in het zestienmetergebied maakte KRC-verdediger Erwin Goederee hands en Van Os, die bovenop de situatie stond, gaf dan ook een strafschop. Rob Bos is bij Ezinge de man voor het nemen van de strafschoppen en de aanvaller beschaamde dat vertrouwen niet. Met een strakke schuiver in de linkerbenedenhoek werd doelman Thom Hovenkamp namelijk kansloos gelaten:2-1.

Een minuut later stond het bijna 3-1 voor de thuisploeg toen Arnold Knot door Sander von Hebel op avontuur werd gestuurd. Knot werd echter bij zijn doelpoging goed naar buiten gedrongen door Ezinge-doelman Marc Zijlema zodat deze kans voor de gastheren verloren ging. Waar KRC in de slotfase van de eerste helft vergat te scoren deed Ezinge dat wel. In de 43e minuut strafte Julius van der Leeden namelijk zwak ingrijpen van de KRC-defensie koelbloedig af. De enige gelijkenis met de nog afwezige Jasper Dijkstra vertonende Van der Leeden pikte de bal op de punt van het strafschopgebied op en krulde de bal vervolgens in de verre hoek waarmee hij de ruststand op 2-2 bracht.

Bij aanvang van de tweede helft hadden beide teams gewisseld. Bij de thuisploeg was Niels-Jan Zark vervangen door Patrick Kroeze en bij de gasten was Jelmer Schouten in de kleedkamer achtergebleven. Als zijn vervanger kwam Thijs van de Woestijne binnen de lijnen. Of het door deze wisselingen kwam zal nooit duidelijk worden maar wat er zich in de tweede helft nog aan spectaculairs afspeelde mocht eigenlijk geen naam hebben. Echte doelkansen waren er eigenlijk niet te noemen als was een kopbal van KRC-middenvelder Peter Kremer misschien nog iets wat op een kans leek. Maar verder kenmerkte de tweede helft zich voornamelijk als een helft waarin iemand met een blauw shirt de bal naar een speler met een wit shirt speelde en andersom. In de 70e minuut dreigde het verder uiterst sportieve duel opeens te escaleren toen de beide trainers het met elkaar aan de stok kregen. KRC-trainer Paul Knot zag in de actie van Ezinge-doelman Marc Zijlema een strafschop. Zijlema kwam volgens Knot met gestrekt been in wat door zijn collega Ynze Prins werd betwist. De woorden die vervolgens over en weer vlogen waren niet netjes te noemen en even dreigde het uit de hand te lopen. Maar beide trainers begrepen net op tijd dat het duel KRC-Ezinge geen wedstrijd was waarin beide trainers elkaar in de haren moesten vliegen zodat de strijdbijl toch maar werd begraven. Na dit voorval gebeurde er eigenlijk niets meer in het duel tussen de beide laagvliegers waar de veertig toeschouwers dankzij allerlei komische randzaken een kostelijke middag aan beleefden.

KRC-Ezinge: 2-2(2-2)

9. Wassing 1-0, 12. Knot 2-0, 40. Bos 2-1 (str.), 43. Van der Leeden 2-2.

Scheidsrechter: J. van Os (Wildervank)

KRC: Thom Hovenkamp; Gerry Goederee, Erwin Goederee, Pijl, Zark(46. Kroeze); Kremer, Knot, de Blécourt, Mart Hovenkamp; Von Hebel, Wassing.

Ezinge: Zijlema; Hoekstra, Ritzema, Schouten(46.Van de Woestijne), Staal(70. Leistra); Van der Leeden(70. Alting), Rutgers, Meijer, Huizing; Bos, Melle Gerritsen.