Stedum lacht, Stedum huilt

Geschreven door Jan Spijk op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

 Onderstaand verslag kwam vanavond, woensdagavond, binnen en gaat over het duel ZEC-Stedum. Een verslag van Stedumer Jan Spijk en die direct vanuit de mail gekopieerd is.  

 


Stedum

Een paar weken geleden schreef ik voor de grap dat de Stedum diesel was gestart op weg naar de nacompetitie. Dit was eigenlijk cynisch aangezien de nacompetitie halen niet meer haalbaar leek. Maar na 3 wedstrijden op rij te hebben gewonnen namen de kansen op de nacompetitie weer behoorlijk toe. Afgelopen zaterdag wist Stedum uiterst moeizaam te winnen in en tegen Holwierde met 0-1 dankzij een vrije trap van Tiemen Dijk. Dankzij deze overwinning deed Stedum weer volop mee in de strijd voor nacompetitie. Met nog 2 wedstrijden tegen ZEC op het programma en tussendoor Pelikaan S staat op de laatste speeldag de uitwedstrijd tegen VVSV’09 op het programma. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat er in deze wedstrijd onderling uitgemaakt zou moeten worden wie er nacompetitie haalt. Belangrijk was in ieder geval dat Stedum dan wel de twee wedstrijden tegen ZEC winnend af moest sluiten.

Te beginnen afgelopen dinsdagavond. Al om 18.45 werd er afgetrapt in Zandeweer tussen ZEC en Stedum. Door dit vroege tijdstip was de voorbereiding verre van ideaal. Er stond deze avond een harde wind over het veld die er voor zorgde dat de ene ploeg de wind vol mee had en logischerwijs de andere vol tegen, daarnaast beloofden de naderende donkere wolken ook al niet veel goeds. De 1e helft mocht Stedum tegen de wind aftrappen voor het begin van de wedstrijd.

Ondanks de moeilijke omstandigheden werd er bij vlagen alleraardigst gevoetbald door Stedum. Vooral linksback Wolter van Zanten kwam veelvuldig mee op en gaf meerdere keren een prima voorzet. Helaas werd hier te weinig mee gedaan. Goede aanvallen werden afgewisseld met domme lange ballen naar voren. Dit had vandaag totaal geen zin want de bal kwam letterlijk weer terug. ZEC had eigenlijk weinig in te brengen de 1e helft. Stedum mocht het zichzelf aanrekenen dat het nog niet op voorsprong stond want Siebrand Dijkema (2 keer), Matthijs Colstee, Jaap Dijkema en Ferdi de Jonge (op de paal) wisten allen het net niet te vinden. Overigens moest Ferdi de Jonge halverwege de 1e helft afhaken wegens een blessure. Zodoende was het seizoensdebuut van Bert Weesepoel een feit. ZEC was alleen gevaarlijk met 2 vrije trappen die overigens om onduidelijke reden waren gegeven.

Met het oog op de wind in de rug moest het de 2e helft beter gaan dan in de helft. Net zoals de 1e helft had ZEC weinig in te brengen maar dit leken ze ook niet erg te vinden aangezien ze vooral leunden op hun verdediging. Stedum werd al ongeduldiger en spelers gingen steeds meer uit positie lopen. De beide Stedum backs stonden bijna rechtsbuiten en van een middenveld was weinig meer terug te vinden. Daarnaast gingen veel ballen, vaak ook nog eens hoog, door het centrum terwijl tegen een compacte verdediging juist veel de flanken gezocht moet worden. Desalniettemin kreeg Stedum vooral uit corners toch kansen. Uit een afvallende bal leek Diederik Dijk te scoren ware het niet dat de lat in de weg zat. Na 75 minuten werd het dan eindelijk 0-1. Tiemen Dijk wist uit een scrimmage de bal tegen de touwen te schieten. De overwinning leek haast binnen want de Stedum defensie had tot dan toe weinig te duchten van ZEC.

Niks was echter minder waar. De 0-1 was voor ZEC het sein om het over een andere boeg gegooid. Er kwam een dubbele wissel en ZEC ging met opportunisme spelen. Dit was overigens geheel volgens de huisstijl van de mannen uit Zandeweer en Eppenhuizen: schreeuwen, appelleren, schoppen, slaan etc. Dit is natuurlijk hun goed recht maar het ging af en toe te gek. De Stedum spelers zouden hier boven moeten staan maar lieten zich intimideren en uit de kast lokken. Hier waren de ZEC spelers natuurlijk op uit.

Wat er de laatste 10 minuten (plus 5 minuten blessuretijd) gebeurde sloeg echt alles. Ik hou er niet van om een scheidsrechter slecht laat staan partijdig te noemen. Maar de scheidsrechter van vandaag durf ik wel zo te noemen. Het is natuurlijk al dubieus dat een scheidsrechter die geboren is in Zandeweer en maar een paar kilometer verderop woont aangesteld wordt voor deze wedstrijd maar dat is tot daar aan toe. Allereerst kreeg Jaap Dijkema de rode kaart voorgehouden wegens het vasthouden van een tegenstander op het middenveld. Iedereen verwachte een gele kaart maar het was toch echt rood. Dit was helemaal raar aangezien ZEC speler Koopman net hiervoor Bert Weesepoel had getorpedeerd. Dit had eerder rood mogen zijn. De koek was echter bij lange na nog niet op. Wolter van Zanten maakte een domme overtreding op de achterlijn. Ook nu leek een gele kaart terecht maar het werd wederom een rode. Hierna waren er verschillende momenten waarbij de wedstrijd leek te ontsporen. Dit had de scheidsrechter aan zichzelf te danken. Ondertussen was het nog steeds 0-1 en leek Stedum de overwinning binnen te slepen. Al in blessure tijd was het nog eenmaal alles of niets voor ZEC. De bal werd de 16 meter ingepompt maar leek een prooi te worden voor Dirk Pijl. Mede dankzij de wind verkeek Pijl zich op de bal en kwam via via  bij een ZEC speler die de bal in het doel wist te schieten. Grensrechter Wilco Witteveen had echter buitenspel geconstateerd. Maar met de scheidsrechter van deze dag wist je al dat hij de goal goed zou keuren 1-1. Hierna verloor Klaas Lubbers zijn verstand en schold hij de scheidsrechter uit en pakte zijn boekje af. Dit leverde Lubbers eerst zijn 2e gele kaart op en vervolgens ook nog eens direct rood (geen idee of dit mogelijk is). Natuurlijk een hartstikke domme actie van Lubbers waardoor Stedum nog maar met 8 man op het veld stond. Vlak hier na floot de scheidsrechter af voor het einde van de wedstrijd. Bepaalde Stedumers konden zich hierna niet beheersen en zochten de (verbale) confrontatie met de tegenstander en de scheidsrechter op. De leidsman moest onder begeleiding het veld verlaten.

Al met al een zeer trieste dag voor Stedum. De mannen van Leendert Nieborg hadden de wedstrijd al veel eerder in het slot moeten gooien en hadden hiermee een lastige slotfase kunnen voorkomen. Daarnaast moeten bepaalde spelers ook slimmer zijn en niet continue de confrontatie met de tegenstander en de scheidsrechter aangaan. Stedum leider Harke Werkman zei dan ook terecht na de wedstrijd zich te hebben doodgeschaamd voor het gedrag van bepaalde Stedum spelers. Nadat alle kruitdampen in en om het veld en kleedkamer waren opgetrokken bleek er nog een kratje bier aangeboden door ZEC bij ons in de kleedkamer te staan. Hartelijk dan hiervoor. Deze was aangeboden omdat dankzij de medewerking van Stedum de wedstrijd in december verplaatst kon worden. Even later kwam ZEC speler Koopman nog in de Stedum kleedkamer. Ook hij vond de scheidsrechter wel erg partijdig en vond dat hij zelf eerder recht had op een rode kaart. Toch een mooi gebaar van de ZEC speler.

Blijkbaar was er bij de KNVB snelrecht van toepassing want de volgende dag waren de schorsingen voor de Stedum spelers al bekend. Tot overmaat van ramp hebben alle 3 spelers 4 wedstrijden schorsing aan hun broek gekregen. Ik heb geen idee wat de scheidsrechter heeft ingevuld maar voor sowieso twee rode kaarten slaat dit helemaal nergens op. In beroep gaan lijkt mij terecht. Hiernaast is Jan Spijk ook nog voor 1 duel geschorst wegens zijn 4e gele kaart in het duel tegen Holwierde. Het wordt nog een hele klus om een representatief elftal tegen Pelikaan S op de been te brengen. Het is te hopen dat Yannick van den Berg en Bard Dekker dan in ieder geval weer fit zijn. Zo lijkt de nacompetitie droom alsnog in duigen te vallen en heeft de Stedum diesel geheel volgens de NS traditie een storing. Hopelijk wordt het voor Stedum geen Fyra scenario…