Potetos 9 weet weer wat winnen is.

Geschreven door Marcel Mulder op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In een fase dat het Potetos 9 niet mee zat en het zelfvertrouwen naar een dieptepunt was gedaald was er maar één manier om daar weer bovenop te komen: een overwinning. Dat moest vrijdagavond dan gebeuren tegen Nieuw Roden 2. De uitwedstrijd werd destijds met 3-6 gewonnen, dat moest dus perspectief bieden voor de groen-witten. Omdat de KNVB voor de zoveelste maal geen scheidsrechter beschikbaar had werd Adem Secer uit Woltersum bereid gevonden dit duel naar een goed einde te leiden en wat hij uitstekend deed.
potetos

Bij binnenkomst van de gasten in de sporthal te Lewenborg bleek dat men beschikte over een behoorlijk brede selectie met de daarbij behorende supporters. Potetos moest het vanavond doen met zeven spelers, al is dat dit seizoen al breed te noemen gezien de vele spelers die al weken niet beschikbaar zijn. In tegenstelling tot vorige week, toen onnodig werd verloren van ONR, was Tom Havinga weer aangesloten bij de selectie. Toch waren er nog wel wat probleempjes, waaronder de niet helemaal fitte Bas Bous. Er werd besloten Bous te positioneren tussen de palen en dus Remco Kiers, normaliter de keeper, als veldspeler op te stellen. In de week voorafgaand aan dit duel was het besef van de huidige situatie bij iedere speler aanwezig en dus werd er nogal wat gewijzigd. Allereerst leverde Kiers zijn aanvoerdersband in om zich eerst volledig te concentreren op zijn eigen spel in plaats van bezig te zijn met randzaken. Daarnaast werd de tactiek van de afgelopen 14 wedstrijden overboord gegooid. In plaats van heel statisch te spelen werd gekozen voor meer beweging en positiewisselingen. Dit kon echter wel eens problematisch worden, gezien de conditionele toestand van menig speler. Maar hoe dan ook, er moest wat gebeuren, want daar was iedereen het wel over eens.

Nadat scheidsrechter Secer voor het beginsignaal had gefloten ontstond een enorm rommelige beginfase. Kiers, direct vanaf het begin startend, moest duidelijk wennen aan zijn nieuwe rol en ook Tom Havinga leek er niet helemaal bij. Hij zorgde er wel voor dat hij de lachers op zijn hand kreeg door tweemaal te struikelen. Op dat moment leek het werkelijk ‘comedy capers’ wat Potetos ten toon stelde. Tegenstander Nieuw Roden wist wel gevaarlijker te worden, maar tot echte kansen kwam het niet. Na tien minuten begon het dan toch te draaien bij de thuisploeg en het was wel heel toevallig dat juist Kiers en Tom Havinga al waren vervangen door Ronald Werkman en Willard Havinga. Beide invallers zetten samen de aanval op waarbij Werkman in eerste instantie de keeper op z'n weg vond. Nadat Willard Havinga de bal alsnog goed inspeelde op Werkman wist de laatste de bal op een prachtige manier achter het standbeen langs binnen te werken. Er ontstond een gelijk opgaand duel waarbij bleek dat de jonkies uit Nieuw Roden een erg beweeglijk team te hebben. Potetos zette er enorme portie werklust tegenover en d.m.v. de nieuwe tactiek wist het de tegenstander prima te bespelen. Toen Ronald Werkman er 2-0 van maakte door een droge knal tussen de palen te schieten kreeg Potetos wat meer lucht. Inmiddels waren Kiers en Tom Havinga weer wat tot rust gekomen en weer binnen de lijnen teruggekeerd. De vijf minuutjes op de bank had hen zichtbaar goed gedaan, want zowel Kiers als Tom Havinga begonnen steeds meer hun draai te vinden. En dat juist Kiers met een echte spitsenactie, zoals hij altijd in zijn Stedum-periode liet zien, de 3-0 noteerde zegt genoeg. Potetos wisselde vaker door om conditioneel niet in te zakken zoals zo vaak en ineens leek Tom Havinga niet meer te stoppen. De mannetjesputter was overal op het veld te vinden, scoorde bijna met een geweldige uithaal en wanneer Nieuw Roden gevaarlijk leek te worden was daar telkens een nuttige overtreding. Vooraf in de kantine zei Tom al: "Ik heb er zin in vandaag, ik voel dat ik in topvorm ben." De eerste vijf minuten daargelaten, Havinga had geen woord gelogen. Werd Nieuw Roden dan helemaal niet meer gevaarlijk? Jawel, maar telkens stond Bas Bous op de goede plek of werd een aanval vroegtijdig in de kiem gesmoord.

Na de rust leek de wedstrijd al snel in het slot gegooid toen Ronald Werkman al heel snel voor de 4-0 zorgde. Toch was dit het moment dat de gasten er nog een schepje bovenop deden. Door miscommunicatie was Bous kansloos en stond het al snel 4-1 waardoor Nieuw Roden weer wat meer hoop kreeg. De vier wissels die Nieuw Roden beschikbaar had begon in het voordeel te werken van de gasten in deze fase, want Potetos leek er door heen te zitten terwijl de gasten steeds meer gas richting het doel van Bous begonnen te geven. En in no time stond het weer gelijk. Potetos speelde even als kip zonder kop en leek rijp voor de sloop. Toch wist het de rug weer te rechten nadat Tom Havinga met Werkman als tussenstation een geweldige aanval opzette. Havinga besloot niet voor eigen succes te gaan en besloot het doelpunt te gunnen aan Marcel Mulder. Twee minuten later mocht Bert Weesepoel aanleggen voor een vrije trap. Nieuw Roden besloot de weg richting het doel vrij te houden en wist blijkbaar niet dat Weesepoel over een enorm schotkracht beschikt. Weesepoel hield dan ook verwoestend uit en door de benen van de keeper verdween de bal snoeihard tegen de touwen. Het was hét breekpunt in de wedstrijd achteraf. Want ondanks dat Nieuw Roden nog terug kwam tot 6-5 scoorde Ronald Werkman direct vanaf de aftrap de 7-5 na een individuele actie. Het verzet van de gasten was nu helemaal gebroken met nog een paar minuten op de klok. Het slotakkoord was dan ook voor de thuisploeg dat met een schitterende counter zorgde dat Werkman en Mulder vrije doorgang kregen. Waar verwacht werd dat Werkman de trekker over zou halen besloot ook hij het doelpunt aan zijn medespeler te gunnen. Zo werd de eindstand 8-5 waar het vooral een collectieve prestatie was die er voor zorgde dat de drie punten eindelijk weer eens voor Potetos waren.

Na afloop werd Tom Havinga door "Potetos TV" geïnterviewd over de geruchten van een transfer naar Middelstum, alwaar zijn collega Jan Jaap Zijlstra volgend seizoen de scepter zal zwaaien. De beelden zijn via deze link te bewonderen:  https://www.youtube.com/watch?v=LXXFIV0a3TA  Volgende week mogen de heren van Potetos 9 het rustig aandoen, aangezien er een vrij weekend is ingepland. Op 18 april zal men afreizen naar Drachten alwaar men aan zal treden tegen de heren van ONT/CHZ. Helaas zal Tom Havinga dan niet aanwezig zijn. Hij geniet dan van een drieweekse vakantie en heeft al beloofd dat hij nog gemotiveerder terug zal komen.