Duur verlies Rood Zwart Baflo tegen Niekerk.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In de directe confrontatie met concurrent Niekerk in de strijd om de tweede periodetitel leed een gehavend Rood Zwart Baflo een kostbare nederlaag. In Baflo werd het 1-4 voor de bezoekers die door dit resultaat de tweede periodetitel nauwelijks meer kan ontgaan en het seizoen voor de Bafloërs als de bekende nachtkaars uitgaat.

              rzb

                 Spelmoment uit het duel Rood Zwart Baflo-Niekerk
Bron: Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman BafloRood Zwart Baflo was behoorlijk verzwakt voor het belangrijke duel tegen Niekerk. De thuisploeg moest het namelijk doen zonder Dennis Tromp, Chris ten Boer, Patrick Rutgers, Stefan Kruizinga, Willem Beerda en Melvin Folkerts. Daarnaast begon William de Roo wel aan de wedstrijd maar de middenvelder was nog allesbehalve fit en zou dan ook in de rust weer afhaken.

De personele problemen zorgde er voor dat Rood Zwart Baflo-trainer Sander Tromp zijn ploeg niet als favoriet zag in dit voor beide teams cruciaal duel. ,,Naast dat wij veel afwezigen hebben is Niekerk gewoon een prima ploeg. Er spelen enkele spelers in die vorig seizoen nog op zondag in de derde klasse speelden en dat maakt natuurlijk wel verschil. Om eerlijk te zijn denk ik persoonlijk dat Niekerk vandaag te sterk voor ons zal zijn. Eigenlijk horen ze qua spelerspotentieel, net als Pelikaan S overigens, in de vierde klasse thuis. We proberen uiteraard wel om onze huid zo duur mogelijk te verkopen want in het voetbal weet je nooit hoe een wedstrijd verloopt en bestaat altijd de kans dat er een verrassing uit kan rollen.“

De verrassing waar Sander Tromp over sprak diende zich in de eerste minuut al bijna aan want direct vanaf de aftrap kwam de thuisploeg tot een gevaarlijke aanval. Via Nico de Vries kwam de bal bij William de Roo en even later had Niekerk-doelman Dennis Ottens alle geluk van de wereld toen het schot van De Roo op de paal uiteenspatte.

De gasten schrokken uiteraard wel even van deze waarschuwing van de thuisclub maar kregen in het eerste kwartier wat meer grip op de wedstrijd. De aanvallen op het doel van Rood Zwart Baflo werden steeds talrijker en het wachten was eigenlijk op de eerste goal van de in het blauw gestoken Niekerkers.

Ondertussen bleven de gastheren proberen om via een counter Niekerk pijn te doen en daar waren ze in de 20e minuut dichtbij. Via een hardwerkende en prima spelende Peter Kadijk kwam de bal bij Nico de Vries die echter iets teveel tijd nodig had om tot een schot te komen zodat de verdediging van Niekerk kon ingrijpen.

Waar de thuisploeg in het begin van de wedstrijd al twee kansen om zeep had geholpen scoorde men in de 25e minuut wel maar helaas in het verkeerde doel. Bij een aanval over de rechtervleugel kwam namens Niekerk Remco Vogelzang in balbezit. Vogelzang gaf de bal vervolgens goed voor waar door de verdediging van de thuisclub slecht op werd gereageerd. Dat zorgde vervolgens voor wat paniek in de achterhoede waar vervolgens Tom Dijk zo ongelukkig was om de bal achter zijn eigen keeper te schieten.

Na deze gelukkig verkregen voorsprong was Niekerk in het verdere verloop van de eerste helft heer en meester in Baflo en de 2-0 voorsprong die in de 35e minuut tot stand kwam was daar een logisch gevolg van. Edwin Zwier werd goed aangespeeld door centrale verdediger Wilco Noordhof. Waar het er even naar uitzag dat Zwier de bal met zijn bovenarm aannam mocht de Niekerk-aanvaller toch door gaan van scheidsrechter Hans Bulthuis. De arbiter, die een prima wedstrijd floot, zag namelijk geen handsbal in deze balaanname zodat Edwin Zwier de 2-0 op het niet aangesloten elektronisch scorebord kon schieten.

De 2-0 voorsprong voor de gasten werd uiteindelijk ook de ruststand hoewel Peter Kadijk op slag van rust nog een grote kans op de aansluitingstreffer kreeg. Helaas voor de Bafloërs miste het schot van Kadijk doel zodat het nog vijfenveertig minuten had om wat aan de achterstand te doen.

Alle snode plannen van de thuisploeg konden aan het begin van de tweede helft echter direct de prullenbak in. Want binnen een minuut in de tweede helft stond het 0-3 voor de gasten. Een prima pass van weer Remco Vogelzang werd keurig aangenomen door Dennis van der Velde en voordat men bij Rood Zwart Baflo wist wat er loos was lag de bal achter doelman Rick Folkerts. Deze snelle derde tegentreffer was even slikken voor de thuisploeg die drie minuten later echter terugkwam tot 1-3. Nico de Vries mocht op ruim dertig meter van het Niekerk-doel een vrije bal nemen. De technisch begaafde linkspoot krulde de bal vervolgens richting de tweede paal waar Reinout Geuze de complete verdediging van Niekerk verraste door de bal achter Dennis Ottens te tikken.

Waar iedereen aan de kant van Rood Zwart Baflo hoopte dat de spanning nu weer in het duel zou terugkeren gebeurde dat echter niet. Want nog geen zestig seconden later stond het namelijk 1-4 voor de gasten. Een uitstekende dieptepass van Dennis Zwier bracht de bal bij Remco Vogelzang die even later Rick Folkerts tot een kansloze doelman declasseerde.

Na deze drie snelle treffers aan het begin van de tweede helft viel er voor het publiek niet veel meer te genieten in Baflo. De thuisploeg had niet meer de kracht om het tij te keren en bij de gasten vond iedereen het ook wel prima. Dat zorgde er voor dat na een verder wel heel erg matige tweede helft de overwinning van Niekerk niet meer in gevaar zodat Sander Tromp na afloop terug kon kijken op een wedstrijd waar er voor zijn ploeg eigenlijk ook niet meer inzat. ,,Niekerk was vandaag een maatje te groot al vond ik wel, en dat heb ik de jongens ook net gezegd, dat de twee goals direct na de rust wel heel gemakkelijk vielen. Maar om eerlijk te zijn waren we gewoon te gehavend om Niekerk echt goed partij te geven.”

Rood Zwart Baflo-Niekerk 1- 4 (0-2).

25. Dijk 0-1 (ed.), 35. Zwier0-2, 47. Van der Velde 0-3, 50. Geuze 1-3, 51. Vogelzang 1-4.

Scheidsrechter: H. Bulthuis (Siddeburen).

Gele kaarten: Meinema, Smit(Rood Zwart Baflo), Vogelzang(Niekerk)

Folkerts; Dijk, Zwart, Van Zanten, Meinema; Kadijk, De Vries, De Roo(46. Wieringa), Knol; Geuze, Smit.

Niekerk: Ottens; Brandsma, De Pander, Noordhof(70. Ploeg), Tjoelker; D. Zwier, Posthumus, Van der Velde; Wieringa, E. Zwier, Vogelzang.