Winst en verlies voor Eenrum tegen Harkstede.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Eenrum wist zondagmiddag een belangrijke uitoverwinning op Harkstede te boeken. In een matig duel werd het een 3-1 zege voor de Eenrumers die echter na een kwartier spelen hun topscoorder Milan Rutkowsky met een vervelende hamstringblessure zagen afhaken.


siep

Siebrand Solinger komt als winnaar uit het duel met Andr Aalfs
Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum

Eenrum begon tegen Harkstede weer met vorige week nog afwezige Nick Rijzenga en Sybolt Lindenbergh in de basis. Dat zorgde er voor dat Dorian Disse en Kevin Oostema uit de ploeg waren verdwenen. ,,Met Sybolt Lindenbergh en Nick Rijzinga wil ik meer diepgang op de vleugels creëren. Daarnaast speelt Bjorn Schutter centraal op het middenveld. En verder heeft onze verdediging al 228 minuten geen tegengoal hoeven incasseren dus daar hoef ik ook niets in wijzigen. Verder denk ik dat als we vandaag gewoon ons eigen spelletje spelen en niet teveel in het spel van Harkstede meegaan de drie punten mee naar Eenrum zullen nemen.”

Voordat scheidsrechter Jacob Cleveringa uit Baflo om twee uur het eerste fluitsignaal kon geven liep de arbiter eerst nog even een extra rondje over het hoofdveld op het sportcomplex in Harkstede. De regen en hagelbuien hadden namelijk ook Harkstede weten te bereiken maar gelukkig kon er volgens Cleveringa gewoon gevoetbald worden.

In het eerste kwartier gebeurde er in Harkstede niet veel bijzonders behalve dat Tim Veenstra een kruising tussen een schot en een voorzet op de lat terecht zag komen. Daarnaast moesten beide teams al een eerste wissel toepassen. In de 11e minuut kon bij de thuisploeg Emiel de Jong door een hamstringblessure niet verder en vier minuten later overkwam dat bij Eenrum Milan Rutkowsky. De clubtopscoorder van de Eenrum was wat lichtgeblesseerd aan het duel begonnen maar al snel bleek dat hij toch teveel hinder ondervond om verder te kunnen spelen. Rutkowsky werd vervangen door Dorian Disse die samen met Tim Veenstra de frontlinie van de Eenrumers ging vormen.

Na deze twee snelle wissels gebeurde er gedurende de volgende twintig maar weinig waar het publiek van kon genieten. Beide teams namen een afwachtende houding aan en die deed denken aan het duel van enkele maanden geleden in Eenrum. Toen trapten de Eenrumers in de val door na een 0-0 ruststand vol op jacht te gaan naar de winst maar waar het door drie goed uitgevoerde counters de rekening voor gepresenteerd kreeg. Die fout wilde Ronald Bouwman met zijn ploeg niet weer maken zodat Eenrum in aanvallend opzicht weinig risico’s nam. Doordat ook de thuisploeg heel erg behoudend bleef spelen zag het er daarom ook naar uit dat er een 0-0 ruststand op het scorebord zou komen te staan.

In de 42e minuut veranderde die stand echter toch en het waren de Eenrumers die op voorsprong kwamen. Sybolt Lindenbergh verzond een pass over zeker dertig meter richting Siebrand Solinger. De aanvoerder van Eenrum controleerde de bal goed en even later was doelman Martin Bakker een kansloze doelman: 0-1. Nog voor de rust kregen de gasten ook nog de kans om op 0-2 te komen maar Sybolt Lindenbergh zag zijn schot net over het doel van Harkstede scheren.

Na de rust keerde Bram Musters niet meer terug bij Eenrum. Voor Musters kwam Bas Hamminga in de ploeg die samen met broer Ron en Merlijn Harsema in de tweede helft de driemansverdediging van Eenrum ging vormen. Een tweede helft die uitstekend begon voor de bezoekers want na vijf minuten spelen stond er een 0-2 stand op het scorebord. Een uitstekende pass van Siebrand Solinger kwam terecht bij Dorian Disse. De invaller ging op de linkervleugel goed door richting de achterlijn. Daar aangekomen gaf hij op het juiste moment een prima voorzet die door Tim Veenstra achter doelman Martin Bakker getikt werd.

Enkele minuten later moest Harkstede voor de tweede keer noodgedwongen wisselen. Middenvelder Wouter Velema kon niet verder en als zijn vervanger kwam Dennis Eising binnen de lijnen. Met het inbrengen van Eising was Harkstede door zijn wissels heen want de thuisploeg had maar twee wisselspelers op het wedstrijdformulier staan.

In de 60e minuut kwam Eenrum bijna op 0-3 toen Bjorn Schutter de bal op het middenveld oppikte. De jonge middenvelder bedacht zich geen moment en schoot vanaf zeker dertig meter op het doel van Harkstede. In eerste instantie leek het schot over te gaan maar door de curve veranderde de bal van koers en had doelman Martin Bakker opeens alle geluk van de wereld toen het schot op de lat uiteenspatte.

Ondertussen vielen de eerste regendruppels van een volgende bui zodat het er allemaal niet gezelliger op werd in Harkstede. De tweeëntwintig spelers deden ondertussen wel hun stinkende best om er nog wat van te maken maar daar was ook alles mee gezegd. Harkstede kon namelijk niet echt een vuist maken en Eenrum, gesteund door de 2-0 voorsprong, hoefde niet zo nodig meer.

Zo kabbelde het duel wat voort richting de slotfase van een tweede helft waarin scheidrechter Cleveringa toch een keer naar een kaart moest grijpen. De referee uit Baflo staat bepaald niet bekend als iemand die graag een kaart trekt maar na een overtreding van Sybolt Lindenbergh kon hij echter niet anders.

Nadat Mark Dijkstra bij Eenrum in de 78e minuut binnen de lijnen was gekomen voor Tim Veenstra was de organisatie even zoek bij de gasten. Daardoor kreeg de thuisploeg opeens wat meer ruimte van de verdediging van Eenrum en wat in de 85e minuut voor de 1-2 zorgde. Niet goed ingrijpen van de Eenrum-defensie zorgde dat Dennis Eising in balbezit kwam. De invaller wist vervolgens Anton Brontsema met een geplaatst schot te passeren zodat het toch nog even spannend werd in Harkstede. De thuisploeg liet nu opeens zien dat het wel aanvallend kon spelen en Eenrum werd in de verdediging gedrongen. Door het aandringen van Harkstede kwamen  er echter voor de bezoekers kansen om via een counter de wedstrijd op slot te gooien en wat in de 89e minuut lukte. Via een uitbraak van Sybolt Lindenbergh kwam Eenrum goed uit de verdediging en de op maat gegeven voorzet werd vervolgens door Siebrand Solinger keurig achter een kansloze doelman Martin Bakker geschoten: 1-3.

Niet veel later floot scheidrechter Cleveringa het duel de geschiedenis in en kwam elftalleider Tjidsger Veenstra tot de conclusie dat er weer een lastig obstakel op weg naar de nacompetitie was genomen. ,,In de strijd om de tweede plaats hebben we prima zaken gedaan en ook staan we er door deze zege uitstekend voor in de tweede periode. Als kijkspel was het misschien niet allemaal geweldig vandaag maar in duels als deze tellen alleen de punten. Harkstede is gewoon een lastige tegenstander en als je daar uit met 3-1 van wint heb je het goed gedaan.”

Harkstede-Eenrum: 1-3(1-0).

42. Solinger 0-1, 50. Veenstra 0-2, 85. Eising 1-2, 89. Solinger 1-3.

Scheidsrechter: J. Cleveringa (Baflo).

Gele kaarten: Lindenbergh (Eenrum).

Harkstede: Bakker; Knollema, Schoonveld, Veldman, Nijeboer; Mameli, Velema(57. Eising), Koehorst; De Jong(11. Dorgelo), Aalfs, Colijn.

Eenrum: Brontsema; Musters(46. Bas Hamminga), Harsema, Ron Hamminga; Solinger, Nubé, Lindenbergh, Schutter, Rijzinga; Veenstra(78. Dijkstra), Rutkowsky(15. Disse).