Noordpool met hakken over de sloot tegen GEO

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool won zaterdagmiddag het belangrijke duel tegen GEO uit Garmerwolde. In een kletsnat Uithuizen werd het een nipte 3-2 overwinning voor de thuisploeg die door dit resultaat een belangrijke stap richting lijfsbehoud heeft gezet.

           NOORD

Jos Klip in duel met GEO-aanvaller Alex Sarfo   Foto: Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant


Noordpool-trainer Willem Kluin verwachtte tegen GEO geen duel waar de vonken van af zouden spatten. ,,GEO is een fysiek sterke ploeg die vanuit een gesloten verdediging speelt. Het is geen ploeg die heel aanvallend speelt en dat hebben wij eigenlijk wel een beetje nodig. Wij hebben met Jega Uruthirasingam en Richard Haan twee snelle spitsen en die moeten de ruimte hebben om daarvan te kunnen profiteren Daarom zullen wij vandaag wat behoudender beginnen dan wij normaal gesproken doen om zo GEO wat uit de tent te lokken.”

Een duidelijke uitleg van Willem Kluin die tegen GEO nog steeds geen beroep kon doen op de met liesklachten kampende Michel Dries maar wel weer de beschikking had over doelman Geert Knot. ,,Geert was er vorige week tegen Veendam 1894 voor de eerste keer weer bij en dat ging prima. En ook deze week op de training ging het goed met zijn nog maar net herstelde voetbreuk zodat het geen probleem was om hem ook vandaag op te stellen.”

Waar Willem Kluin een wedstrijd verwachtte waarin beide teams wat afwachtend zouden starten pakte dat na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Strampel uit Leeuwarden anders uit. Noordpool kreeg namelijk direct al een paar kansen op de openingstreffer en nadat Jega Uruthirasingam er in de vijfde minuut al heel dichtbij was kon er vier minuten later echt gejuicht worden in Uithuizen. Bij een scrimmage voor het doel van GEO kwam de bal via een kluts voor de voeten van Arnoud de Graaf. De middenvelder, die binnen Noordpool niet echt bekend staat om zijn scorend vermogen, krulde de bal vervolgens onhoudbaar voor GEO-doelman Oscar Heslinga in de verre hoek zodat even later de 1-0 voorsprong voor de thuisclub op het scorebord verscheen.

Na deze snelle voorsprong bleef Noordpool de betere ploeg en in de 16e minuut had Johan Kluin de stand al op 2-0 kunnen brengen. Na een overtreding op Jega Uruthirasingam werd door scheidsrechter Strampel de voordeelregel goed gehanteerd. Dat zorgde er vervolgens voor dat Richard Haan in balbezit kwam die Johan Kluin met een fantastische pass goed de diepte instuurde. De aanvoerder van Noordpool had echter teveel tijd nodig om tot scoren te komen zodat doelman Heslinga en verdediger Teunis Kasper namens GEO nog redding konden brengen.

Waar Johan Kluin er niet in slaagde om zijn ploeg naar een 2-0 voorsprong te schieten lukte dat Richard Haan wel. In de 20e minuut slalomde Haan vanaf de linkervleugel door de verdediging van GEO heen. Waar ‘Kippie’ normaal gesproken zijn rechterbeen alleen maar gebruikt om op te staan besloot hij nu met rechts een keer uit te halen. Wat volgende was een geweldige pegel in de rechterbovenhoek die voor doelman Oscar Heslinga absoluut onhoudbaar was: 2-0. Na deze geweldige goal ging het dak van de tribune in Uithuizen er bijna af waarbij de moeder van de scorende Richard Haan zich, tot hilariteit van de overige toeschouwers, bepaald niet onbetuigd liet.

Ondertussen begonnen het warrig fluiten van scheidsrechter Strampel steeds ernstiger vormen aan te nemen. De Fries floot bepaald niet consequent en hanteerde meer een beleid van, als er iemand appelleert dan fluit ik wel. Dat gebeurde er namelijk in de 38e minuut toen GEO bij een aanval opeens een strafschop claimde. Er zou namelijk door Johan Kluin hands in het eigen strafschopgebied gemaakt zijn. Strampel reageerde direct op het appelleren en de bal ging dan ook op de stip. Patrick van Zanten was de man die de strafschop even later binnenschoot zodat de veilige marge van twee goals verschil in het voordeel van de thuisclub nog voor de rust verdween. Althans dat was wat iedereen een beetje verwachtte maar waar de onpartijdige uit Leeuwarden toch anders over dacht. Want twee minuten na de strafschop voor GEO lag de bal aan de overzijde van het veld ook op de stip. Nu claimden de Noordpool-spelers een strafschop na een overtreding op Johan Kluin en ook nu dacht Strampel waarschijnlijk, als jullie dat zo graag willen dan vind ik dat prima. Richard Haan was de man die de penalty verzilverde: 3-1 en de marge dus weer twee doelpunten verschil bedroeg. Na de door Noordpool benutte penalty gebeurde er nog van alles in Uithuizen want waar Richard Haan via een snoeihard schot nog dicht bij de 4-1was stond GEO in de 42e minuut opeens met een man minder binnen de lijnen. Bastiaan Drabe ging na het krijgen van een gele kaart in discussie met Strampel en dat had de middenvelder van GEO beter niet kunnen. De Friese arbiter gooide er namelijk nog een gele kaart tegenaan zodat Drabe met rood kon vertrekken.

Dat zorgde in de rust voor een lichte vorm van euforie bij de supporters van de thuisclub omdat een 3-1 voorsprong tegen een ploeg met een man minder geen grote problemen mocht opleveren. Maar het duel was in de tweede helft nog geen twee minuten onderweg of het stond opeens 3-2. Slap ingrijpen van de Noordpool-defensie zorgde er voor dat de volledig vrijstaande Pieter van Zanten de spanning weer volledig terugbracht door de bal van dichtbij achter een kansloze Geert Knot te schieten.

GEO kreeg, ondanks dat het in ondertal was, steeds meer grip op de wedstrijd want aan de kant van de thuisploeg was het prima spel van de eerste helft volledig verdwenen. Daarnaast deed arbiter Strampel ook nog een duit in het zakje want de onpartijdige was wel attent in het optreden tegen pietluttigheden maar dat ook ten uitvoer brengen bij stevige overtredingen was een ander verhaal.

Terwijl regen en hagelbuien elkaar ondertussen afwisselden boven Uithuizen strompelde het duel zich moeizaam voort en werd het voor de Noordpool-aanhang een wedstrijd van leven tussen angst en vrees. Want steeds weer lukte het de bezoekers om gevaarlijk voor het doel van de prima keepende Geert Knot op te duiken. Gelukkig voor de gastheren was het verzilveren van de kansen zatermiddag niet echt aan GEO besteed want anders had het voor Noordpool weleens slecht af kunnen lopen.

Zo stond het richting de slotfase nog steeds 3-2 in het voordeel van  de thuisploeg waar in de 85e minuut Kjell Posthumus nog in de ploeg kwam voor de moegestreden Alwin de Winter. Een wissel die enkele minuten later nog gevolgd zou worden door een tweede maar die uiteindelijk niet meer nodig was. Op het moment dat Stephano da Silva Piloto binnen de lijnen zou komen floot Strampel namelijk voor het einde van de wedstrijd. Een merkwaardige beslissing van de arbiter want de elektronische tijdwaarneming stond namelijk nog maar net op 90 minuten. Gezien de blessurebehandelingen was een drietal extra minuten niet vreemd geweest maar de onpartijdige vond het welletjes waarmee hij zich overigens wel de woede van GEO mee op zijn hals haalde.

Dat leverde Rolf van der Tuuk nog een gele kaart op en ook GEO-trainer Jaap Hoeksema ging even verhaal halen bij Strampel. Maar de referee deed alsof hij Oost-Indisch doof was en vervolgde onverstoorbaar zijn weg naar de kleedkamer. Uiteraard was Willem Kluin blij met de beslissing van Strampel om niet heel veel tijd bij te tellen waardoor er drie belangrijke punten in Uithuizen bleven. ,,Dit zijn is een hele mooie overwinning maar in de tweede helft was het gewoon niet goed wat wij lieten zien. Het was hinken op twee gedachten wat we deden en dat hadden we in de rust anders afgesproken. De verkeerde personen kwamen steeds in balbezit zodat van het plan om GEO laten komen en dan zelf de ruimte zoeken om het duel vroegtijdig te beslissen helemaal niets terecht kwam.”

Noordpool-GEO 3-2(3-1).

9. De Graaf 1-0, 20. Haan 2-0, 38. Patrick van Zanten 2-1(str.), 40. Haan 3-1(str.), 47. Pieter van Zanten 3-2.

Scheidsrechter: Strampel(Leeuwarden).

Gele kaarten: Drabe, Rolf van der Tuuk(beide GEO).

Rode kaart: Drabe (2 x geel).

Noordpool: Knot; Eleveld, Klip, Tuitman, Hemmes; Ebobisse, Kluin, De Graaf, De Winter(85. Posthumus); Haan, Uruthirasingam.

GEO: Heslinga; Van der Kamp, Drabe, Teunis(85. Sarfo), Pieter van Zanten; Van der Belt, Sagel, Rolf van der Tuuk; Bleeker, Bart van der Tuuk, Patrick van Zanten.