Hunsingo in doelpuntrijk duel langs Gruno: 5-3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hunsingo deed uitstekende zaken door het thuisduel tegen degradatiekandidaat Gruno winnend af te sluiten. Na een doelpuntrijk duel, waarin uitblinker Tim Spijk twee keer wist te scoren en ook bij de overige drie treffers betrokken was, werd het uiteindelijk een 5-3 overwinning voor Hunsingo wat zich door dit resultaat zo goed als veilig heeft gespeeld.
       image 7

        Paul Broekhuizen in duel met Gruno-aanvoerder Wesley Elzer

Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman. 


Hunsingo kon tegen Gruno bijna met dezelfde ploeg aantreden als waar het een week eerder mee van Zuidlaren had verloren. Alleen Bram Durenkamp was afwezig want de rechtervleugelverdediger was op wintersport. Voor Durenkamp kwam Ricardo de Wit in de ploeg van Henry Kramer die zich voor het duel zorgen maakte over de fysieke gesteldheid van Paul Broekhuizen. De middenvelder had donderdag namelijk de training met een knieblessure moeten verlaten. ,,Ik hoop dat het allemaal een beetje meevalt want Paul is voor ons echt heel belangrijk. Gezien onze smalle selectie moet ik er daarom niet aan denken dat in de warming-up zal blijken dat hij niet kan spelen.”

Gelukkig voor Henry Kramer en Hunsingo gaf Broekhuizen al snel in de warming-up aan dat hij gewoon kon starten zodat de thuisploeg niet al voor de wedstrijd een eerste wissel moest toepassen. Een wedstrijd die overigens zeer slecht voor Hunsingo begon. Want na nog geen twee minuten spelen stonden de gasten al op voorsprong. Zwak ingrijpen van de Hunsingo-defensie zorgde er namelijk voor dat Dennie Mooibroek in schietpositie kwam. De middenvelder van Gruno wist vervolgens vanaf ongeveer randje strafschopgebied doelman Robert Rosema met een bekeken schot te passeren: 1-0.

De thuisploeg verwerkte deze tegenslag echter prima want nadat er direct al enkele kansen op de gelijkmaker werden gecreëerd kwam in de 12e minuut de 1-1 daadwerkelijk op het scorebord te staan. Op de rechtervleugel werd Erwin Venema goed aangespeeld door Ricardo Terhave. Venema zag dat Tim Spijk bij de tweede paal volledig vrijstond en de voorzet die volgde werd vervolgens door de Hunsingo-spits uitstekend achter Gruno-doelman Mike Bos gekopt. Na deze terechte gelijkmaker werd het zes minuten later nog leuker voor de thuisploeg. De aanval voor de uiteindelijke 2-1 begon bij linksback Paul Wit die met een prima pass Tim Spijk wist te bereiken. Spijk zag dat Ricardo Terhave goed was meegelopen en gaf de bal op een presenteerblaadje mee aan zijn ploeggenoot die vervolgens doelman Bos voor de tweede keer de trieste gang naar het net liet maken.

Nadat Hunsingo op voorsprong was gekomen brak er een fase aan waarin er maar weinig te beleven viel omdat beide teams toch ook de nodige hinder van harde wind ondervonden. Daardoor zag het er mede naar uit dat de tussenstand van 2-1 ook de ruststand zou worden op sportpark Schilligeham maar met nog drie minuten in de eerste helft te spelen veranderde er opeens nog van alles aan de stand.

In de 43e minuut stond de defensie van de thuisclub namelijk behoorlijk te schutteren bij een aanval van Gruno waarbij Ricard Terhave de bal ook nog eens in de voeten van Wesley Elzer schoof. Voor de aanvoerder van Gruno was dit een buitenkansje die hij niet onbenut liet zodat het even later 2-2 stond. Terwijl de eerste toeschouwers al onderweg naar de kantine waren kreeg Hunsingo in de 45e minuut nog een vrije trap te nemen. Tim Spijk werd aan de rechterkant van het strafschopgebied door Gregory Eekhof neergelegd en de prima fluitende scheidsrechter Jansen gaf de Winsumers een vrije trap. Paul Wit belastte zich met deze klus en de linksback van Hunsingo krulde de bal richting de verre hoek waar doelman Mike Bos te laat op reageerde om het schot nog te kunnen keren: 3-2.

Een leuke opsteker voor de thuisploeg zo vlak voor het rustsignaal waar na de rust echter niet direct een vervolg aan werd gegeven. Want Hunsingo verzuimde om direct fel op jacht te gaan naar de zo belangrijke vierde treffer. Want een grotere voorsprong had Gruno waarschijnlijk definitief op de knieën gekregen omdat duidelijk werd dat de stadjerders bepaald niet als een hecht team liepen te voetballen. Aan de kant van Gruno hoopte men namelijk meer op een ingeving van de broertjes Wesley en Rodney Elzer dan dat men als een hecht collectief wat aan de achterstand ging doen. Dankzij een ingeving van Rodney Elzer kwam Gruno in de 72e minuut toch weer op gelijke hoogte. De rechterspits mocht toen namelijk aan een solo langs drie Hunsingo-verdedigers beginnen om vervolgens de 3-3 achter een kansloze Robert Rosema te schieten. Een tegengoal die Hunsingo zich dus zelf mocht aanrekenen en wat de ploeg ook even duidelijk door trainer Henry Kramer werd verteld.

Waar de defensie van de thuisploeg zondagmiddag niet waterdicht bleek te zijn gold dat aan de andere kant ook voor die van Gruno. Want twee minuten na de gelijkmaker stond het namelijk alweer 4-3 in Winsum. Op de rechtervleugel werd Erwin Venema weer eens neergelegd en de rechterspits nam zelf de aan hem toegekende vrije trap voor zijn rekening. Wat volgde was een prachtige vrije bal op Tim Spijk die zijn uitstekend spel met een tweede treffer extra luister wist bij te zetten.

Na deze vierde treffer voor de thuisploeg was het duel echter nog niet beslist want Gruno bleef proberen om toch de 4-4 te realiseren. De gasten onder leiding van interim-trainer Galid el Baroudi(oud-trainer Bedum) kregen daar ook voldoende mogelijkheden voor maar in de slotfase sleepte Robert Rosema zijn ploeg met een aantal prima reddingen door een moeilijke fase. De doelman mag dan niet altijd een heerser in zijn strafschopgebied zijn op de lijn staat hij zijn mannetje wel. Want met een tweetal fantastische reflexen bewees hij ook zondagmiddag tegen Gruno weer zijn waarde voor Hunsingo.

Waar Gruno dus uit alle macht probeerde om nog wat aan de achterstand te doen viel in de 82e minuut de beslissing toen Hunsingo via een fantastische counter op 5-3 kwam. Een pass van Ricardo Terhave kwam op de rechtervleugel bij Erwin Venema terecht. Venema, gezegend met een fantastische traptechniek, verzond vervolgens een geweldige voorzet richting Tim Spijk die de bal met het hoofd keurig teruglegde op de goed mee opgekomen Laurens Groeneveld. De middenvelder nam de bal goed aan en even later stond er 5-3 in het voordeel van de thuisploeg op het scorebord. Een stand waar in de resterende minuten geen wijziging meer in kwam zodat er na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jansen een oprechte blijdschap bij Hunsingo heerste. Een blijdschap omdat volgens trainer Henry Kramer met de zege op Gruno wel een hele grote stap richting het behoud van het derdeklasserschap is gezet. ,,We hebben door deze zege nu wel een heel groot gat naar de ploegen onder ons geslagen. Helemaal zeker is het echter nog niet maar het moet wel heel raar lopen als ons na vandaag niet veilig gespeeld hebben.”

Hunsingo-Gruno: 5-3(3-2).

2.Mooibroek 1-0, 12. Spijk 1-1, 18. Terhave 2-1, 43. Wesley Elzer 2-2, 45. Wit. 3-2, 72. Rodney Elzer 3-3, 74. Spijk 4-3, 82. Groeneveld 5-3.

Scheidsrechter: Jansen(Surhuisterveen).

Hunsingo: Rosema; De Wit, Smit, Magnin, Wit; Groeneveld, Broekhuizen(85. Slangenberg), Terhave, Venema; Spijk, Anwar(80. De Jong).

Gruno: Bos; Eekhof, Lehkamp, Gün, el Baroudi; Wesley Elzer, Mooibroek, Klein; Rodney Elzer, Datema, Lopez.