De Fivel in matige streekderby onderuit tegen De Heracliden: 0-1.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De Fivel verloor zaterdag thuis met 1-0 van streekgenoot De Heracliden. Dat gebeurde in een wedstrijd die wel het nodige geïrriteerd gedrag van diverse spelers liet zien maar als kijkspel bepaald niet boeiend te noemen was.

       image 6

Roy Streppel aan de bal in het duel De Fivel- De Heracliden terwijl Anton Mulder, Thomas van der Veen, Mark Knol Gerrt van der Veen en Jeroen Linstra toekijken.

Bron: Ommelander Courant  Foto: Herman Spier Bedum

Voor zowel De Fivel als De Heracliden was het belang om het onderlinge duel in Zeerijp te winnen groot. Waar de thuisploeg de punten goed kon gebruiken om niet naar beneden op de ranglijst te hoeven kijken waren de gasten gebaat bij een zege om in de race te blijven voor een plaats in de nacompetitie. Dat zorgde voor het duel voor de nodige spanning bij De Fivel-trainer Ronald Vermeulen die tegen De Heracliden geen beroep kon doen op de geschorsten Arjan de Vries, Bart Pijper en doelman Ruud Kuizenga. Door het ontbreken van zijn vaste doelman stond de 15 jarige Max Huisman bij de thuisclub onder de lat en die van zijn trainer alle vertrouwen kreeg. ,, Toen duidelijk werd dat Ruud voor dit duel geschorst zou zijn hadden we richting Max zoiets van, laat als jonge doelman maar zien wat je kunt en ik moet zeggen, daar heb ik alle vertrouwen in.”

Zijn collega Jeroen de Munck had andere problemen want bij De Heracliden waren Theo Buikema en Mark de Boer nog steeds geblesseerd. Door het ontbreken van deze twee centrale verdedigers speelde Stefan Haan weer centraal achterin en De Munck hoopte dat experiment nu beter zou gaan dan een week eerder tegen VVK. ,,Daar hebben we deze week op de training veel aandacht aan besteed en waar ik een goed gevoel aan heb over gehouden. Maar voor de juiste balans in het team had ik Mark de Boer of Theo Buikema er graag bij gehad omdat we met Stefan Haan als vleugelverdediger ook aanvallend een gevaarlijk wapen in huis hebben.”

Dat de belangen groot waren kon verder afgeleid worden aan het spel in de eerste twintig minuten. Want behalve wat kleine kansjes voor beide teams gebeurde er eigenlijk vrij weinig in Zeerijp wat op aanvaardbaar voetbal leek. Daarbij gold voor de gasten overigens als excuus dat ze in de eerste helft tegen de straffe wind in moesten voetballen. Zo werd het een duel waar het cliché, de wedstrijd heeft een doelpunt nodig, voor uit de kast getrokken kon worden en wat in de 25e minuut daadwerkelijk gebeurde. Robin Zuidema werd op de linkervleugel goed door Roy Streppel weggestuurd. De spits van De Heracliden drong vervolgens met zijn tegenstander Menno Duisterwinkel in de rug het strafschopgebied van De Fivel binnen. Waar iedereen aan de kant van de thuisclub vervolgens dacht dat Zuidema buiten het strafschopgebied door Duisterwinkel werd neergelegd had scheidsrechter Lips het echter anders gezien. De arbiter uit Delfzijl had namelijk geconstateerd dat Zuidema binnen de beruchte lijnen was neergelegd zodat De Heracliden een strafschop mocht nemen. Voor dit karwei kwam Roy Streppel naar voren maar de aanvoerder van De Heracliden zag zijn inzet gestopt worden door doelman Max Huisman. Helaas voor de jonge doelman was Streppel vervolgens eerder bij de bal dan de verdedigers van de thuisploeg zodat er toch een 1-0 voorsprong voor de bezoekers op het scorebord kwam te staan.

Na de 1-0 voor De Heracliden werd de stemming er binnen de lijnen niet beter op waarbij vooral Robin Zuidema het moest ontgelden. Zuidema was met zijn snelheid en technische vaardigheden een regelrechte plaag voor de defensie van de ‘Riepsters’ maar heeft daarnaast nog een kwaliteit. De spits beschikt namelijk ook over de gave om een vrije trap uit te lokken waarmee hij zijn directe tegenstanders soms mateloos irriteert. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat Menno Duisterwinkel in de eerste helft op een terechte gele prent getrakteerd werd toen hij Zuidema onderuit schoffelde.

Ondertussen werd er ook gevoetbald in Zeerijp waar Mark Knol in de 35e minuut een geweldige kans kreeg om De Heracliden naar een 2-0 voorsprong te schieten. Maar de goed uit zijn goal gekomen Max Huisman wist met een prima redding een tweede tegentreffer voor de thuisploeg te voorkomen. Zo bleef het vervolgens tot aan de rust bij een 1-0 voorsprong voor de gasten na een eerste helft die verder maar weinig opwindende momenten had opgeleverd.

De Fivel begon wat feller aan de tweede helft dan de bezoekers en de eerste kans was dan ook voor de gastheren. In de 51e minuut brak Cees bij de Leij door de verdediging van de gasten maar doelman Pieter Buikema wist de inzet van de spits te pareren. Na deze kans op de gelijkmaker was het even later weer De Heracliden die de kans kreeg om tot scoren te komen. Robin Zuidema drong weer eens het zestienmetergebied van de thuisploeg binnen en ging onderuit. Waar men in het Hera-kamp om een tweede penalty schreeuwde wilden de ‘Riepsters’ Zuidema wel even vertellen dat hij eens wat minder toneel moest spelen zodat er weer een grimmige sfeer ontstond. Een sfeer die er voor zorgde dat Niels Ronde even later tot een ondoordachte actie overging. De centrale verdediger was helemaal klaar met het gedrag van Zuidema en gooide de frêle spits buiten het gezichtsveld van scheidsrechter Lips ondersteboven. Ook assistent-scheidsrechter Paapst deed net alsof zijn neus bloedde zodat Niels Ronde het duel gewoon kon vervolgen.

Zo kabbelde deze matige streekderby wat voort en begon het er steeds meer naar uit te zien dat de strafschop in de eerste helft, en de daaruit voortkomende voorsprong voor De Heracliden, wel eens beslissend zou kunnen zijn. Want, raar maar waar, ook in de tweede helft viel er voor beide doelen maar bitter weinig te beleven.

Richting de slotfase probeerde Ronald Vermeulen nog wel om het tij te keren door centrale verdediger Alex van der Galiën door te schuiven naar het middenveld en Wouter de Vroome bij de twee spitsen Jacob Havinga en Cees bij de Leij te voegen. Maar ook deze verandering in de opstelling bracht De Fivel niet gevaarlijker voor het doel van de bezoekers die zelfs nog een paar kansen op een tweede treffer kregen. Zo zag Mark Knol een schot net naast het doel van de prima keepende Max Huisman gaan en had ook Frank de Boer de 2-0 binnen kunnen schieten. Maar het bleef uiteindelijk bij een zuinige 1-0 overwinning voor De Heracliden die Jeroen de Munck gezien het wedstrijdbeeld wel terecht vond. ,,We zijn niet echt in verdedigend niet in grote problemen geweest waarbij ik vooral mijn centraal duo Anton Mulder en Stefan Haan een compliment moet maken. Verder hadden wij misschien wel meer moeten scoren waarbij ik wel van mening ben dat de scheidsrechter de bal nog zeker een keer meer op de stip had moeten leggen.”

Bij De Fivel-spits Jacob Havinga overheerste na deze zure verliespartij duidelijk de teleurstelling. ,,Helaas moeten we door het verlies van vandaag naar beneden kijken en dat is gewoon heel erg jammer. We konden vandaag echter onvoldoende brengen om de drie punten in eigen huis te houden. Maar gezien het beeld van de wedstrijd was een gelijkspel naar mijn idee meer op zijn plaats geweest.”

De Fivel-De Heracliden 0-1(0-1).

25. Streppel 0-1.

Scheidsrechter: P. Lips (Delfzijl).

Gele kaarten: Duisterwinkel, Ronde, Pijper(allen De Fivel).

De Fivel: Huisman; Duisterwinkel(70. Groenwold), Ronde(80. ten Caat), Van der Galiën, Thomas van de Veen; Hylkema, Geert van der Veen, De Vroome, Pijper; Havinga, Bij de Leij.

De Heracliden: Buikema; Griede; Haan, Mulder, Mark Linstra; Veenstra, Streppel, Jeroen Linstra, Frank de Boer; Knol(82. Vogel), Zuidema.