Belangrijke winst voor ZFC Zuidlaren tegen Hunsingo: 3-0.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

ZFC Zuidlaren won zondag met 3-0 van middenmoter Hunsingo in een wedstrijd die van een zeer matig gehalte was. Want behalve een stralende voorjaarszon viel er bitter weinig te genieten op sportpark De Wenakkers maar waar men bij de thuisploeg niet echt mee zat omdat in deze fase alleen de punten tellen in de strijd om degradatie te ontlopen.
 

zfczuidlaren                                  hunsingo\

Bron: Oostermoer

Voor de zondagafdeling van ZFC Zuidlaren was het duel tegen Hunsingo een belangrijk duel. Want wilde de formatie van trainer Harm Hovenkamp wat uit de gevarenzone komen dan moest er van middenmoter Hunsingo gewonnen worden. Hovenkamp kon niet over een volledige beschikken maar volgens de ervaren oefenmeester was dat een probleem wat niet nieuw meer was. ,,We worden het hele seizoen al geplaagd door blessureleed en daar zal wat de nog resterende wedstrijden ook wel geen verandering meer in komen.”

Net als in de rest van Nederland was het ook in Zuidlaren prachtig weer en dat zorgde bij de toeschouwers toch voor een bepaald verwachtingspatroon. Een verwachtingspatroon van dat het weleens een leuk duel kon gaan worden op De Wenakkers in Zuidlaren.

Maar het begon direct al slecht voor de thuisploeg want in de eerste minuut kwam Robin Wolters in botsing met Hunsingo-speler Erik Magnin. Waar de speler van Hunsingo al snel weer opkrabbelde bleef Wolters wat langer liggen voor een blessurebehandeling. Na enkele minuten kon de onfortuinlijke middenvelder echter ook weer verder zodat Zuidlaren nog geen eerste noodgedwongen wissel hoefde toepassen.

Ondertussen bouwde Zuidlaren een lichtveldoverwicht op en de 1-0 voorsprong voor de thuisclub was daar een logisch gevolg van. In de 11e minuut mocht Brian Hoeksema in alle vrijheid over de rechtervleugel opkomen richting het strafschopgebied van Hunsingo. De verdediger werd werkelijk geen strobreed in de weg gelegd zodat hij een keurige voorzet voor het doel van de Winsumers kon afleveren. In het strafschopgebied van Hunsingo kreeg Josja Janssen vervolgens teveel vrijheid van de verdediging van de gasten en wat betekende dat er een 1-0 voorsprong voor de gastheren op het scorebord kwam te staan.

Na deze openingstreffer gebeurde er een aantal minuten niet veel op het verre van egaal hoofdveld op De Wenakkers of het moest al de vervanging van Robin Wolters zijn. De jonge middenvelder ondervond toch teveel hinder van zijn botsing in de eerste minuut van de wedstrijd en moest zich in de 25e minuut laten vervangen door Kees Boonstra.

De gedwongen wissel zorgde overigens niet voor een kwaliteitsimpuls van het duel want het spel van beide teams bleef van een zeer matig gehalte. Dat zorgde er vervolgens voor dat het er naar uitzag dat Zuidlaren met een 1-0 voorsprong de rust zou bereiken maar waar Hunsingo-doelman Robert Rosema echter anders over dacht.

Met nog maar een minuut in de eerste helft te spelen besloot linkervleugelverdediger Paul Wit om geen risico te nemen en de bal terug te spelen op zijn doelman. Er was in een straal van veertig meter geen speler van Zuidlaren in de buurt van de Winsumer die de terugspeelbal van zijn teamgenoot daarom ook rustig had kunnen aannemen. Rosema besloot echter tot een andere oplossing door een poging te doen om de bal in een keer weg te rossen. Helaas voor de doelman en zijn teamgenoten miste hij het speeltuig volledig zodat het even later 2-0 voor de thuisploeg stond. Een cadeautje dat uiteraard met veel plezier door de thuisploeg werd ontvangen die nu opeens met een wat ruimere marge de rust inging.

Na de thee kreeg het publiek vervolgens een vlakke vertoning te zien omdat Hunsingo niet bij machte was om Zuidlaren pijn te doen en ook de thuisploeg geen spectaculaire plannen had om het publiek in het tweede gedeelte van de wedstrijd te vermaken.

Dat zorgde er dan ook voor dat de toeschouwers onder het genot van een heerlijk voorjaarszonnetje het een stuk drukker hadden met de prestaties van FC Groningen tegen Feyenoord dan met het geploeter wat zich vlak voor hun neus afspeelde.

Zo kabbelde het duel rustig verder en probeerden beide teams met schoten van afstand om een andere stand op het scorebord te krijgen maar dat bleef voorlopig alleen maar bij pogingen. Halverwege de tweede helft kwam er toch wat meer pit in het duel omdat Hunsingo in de gaten kreeg dat Zuidlaren een ploeg was waar misschien met wat meer inzet nog wel een gelijkspel tegen te behalen was. De thuisploeg kwam daardoor even wat meer onder druk te staan maar van echt lange duur was de opleving van de Winsumers niet.

Richting de slotfase bleef het daarom bij een 2-0 voorsprong voor de ploeg van trainer Harm Hovenkamp die in de 82e minuut Dick Scholte in de ploeg bracht voor routinier Michel Kral. Een wissel met gevolgen voor de thuisclub want zes minuten later scoorde Scholte de derde treffer voor de thuisclub toen de Hunsingo-defensie wederom weifelend optrad bij een van de sporadische aanvallen van Zuidlaren.

Niet veel later floot scheidsrechter Schram het duel de geschiedenisboeken in en het moet gezegd worden, daar deed de Schram alle aanwezigen, inclusief Zuidlaren-trainer Harm Hovenkamp een groot plezier mee. ,,Het enige wat voor ons op dit moment telt zijn de drie punten. Want om nu te zeggen dat het voetballend vandaag allemaal geweldig was kan ik niet zeggen. Maar in deze fase telt dat voor ons echter wat minder moet ik zeggen want ik ben echt heel blij met deze hele belangrijke overwinning.”

ZFC Zuidlaren-Hunsingo 3-0 (2-0)

11. Janssen 1-0, 45. Wit 2-0 (ed), 88. Scholte 3-0.

ZFC Zuidlaren: Bart Scholte; Lijster, Piening, Hoeksema, De Lange; Wolters(25. Boonstra), Perk, Wierda; Van Dam, Janssen, Kral(82. Dick Scholte).

Hunsingo: Rosema; Wit(50. De Jong), Magnin, Smit, Durenkamp; Groeneveld, Broekhuizen, Terhave, Venema; Spijk, Anwar.