Blunderende doelman bezorgt Loppersum nederlaag tegen Drenthina.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Op een veld waar goed voetbal absoluut onmogelijk op was verloor Loppersum zaterdag met 3-2 van middenmoter Drenthina uit Emmen. Een nederlaag, die naast dat er in aanvallend opzicht te weinig gebracht werd, tot stand kwam doordat Loppersum-doelman Peter Paul Datema bij de eerste twee treffers van Drenthina afschuwelijk in de fout ging.

            lopp
Tristan van der Beek in duel met speler van Drenthina terwijl Remie Slagter toekijkt
Bron: Ommelander Courant  Foto: Herman Spier Bedum


SC Loppersum-trainer Jaap Danhof kon voor het duel tegen Drenthina weer beschikken over Ruben Danhof, Tristan van der Beek, Rik Buikema en doelman Peter Paul Datema. Dit viertal ontbrak een week eerder nog in het ongelukkig verloren uitduel tegen ONR. Danhof wilde echter niet direct te euforisch doen over de terugkeer van het viertal in aanloop naar het duel tegen Drenthina. ,, Natuurlijk ben ik blij dat deze vier spelers terug zijn maar dat betekent niet dat we na drie verloren duels nu moeten denken dat we deze wedstrijd even simpel in een winstpartij om kunnen zetten. Dat is ook iets wat ik mijn ploeg heb verteld, aldus Danhof die zich voor het duel vreselijk opwond over de erbarmelijke staat waar het hoofdveld van de Lopsters zich in bevond. ,, Ik vind het werkelijk een grof schandaal zoals ons hoofdveld er op dit moment bijligt. Het is gewoon verre van egaal en het had deze week gewoon gerold moeten worden. Ik weet niet wat de medewerkers van de groenvoorziening doordeweeks opgedragen krijgen maar het rollen van de sportvelden in onze gemeente mag daar wat mij betreft per direct opgezet worden.”

Jaap Danhof had inderdaad een punt want vanaf de eerste minuut werd zichtbaar dat alle tweeëntwintig spelers moeite hadden met het spelen op de ‘knollentuin’ van Loppersum. Want het aantal passes wat in het begin van de wedstrijd goed aankwam on als nihil beschouwd worden.

In de 13e minuut zorgde het licht veldoverwicht wat de Lopsters wel hadden gecreëerd voor de eerste kans toen Rudolf Hidskes goed de diepte in werd gestuurd door Ruben Danhof. De spits zag zijn inzet echter uitstekend gekeerd worden door Drenthina- doelman Wander Evers. Bij deze actie raakte de goalie van de gasten echter geblesseerd aan zijn hoofd zodat het duel in Loppersum vervolgens enkele minuten stil lag.

Nadat Evers weer was opgelapt ging het duel verder waarbij Loppersum steeds vaker op de helft van de tegenpartij te vinden was. Dat was ook in de 21e minuut het geval toen een overtreding van Jan Willem Zwols op Jeffrey Leegstra door een prima fluitende scheidsrechter Blom bestraft werd met een vrije trap voor de thuisclub. Rik Buikema belastte zich met de vrije bal en de middenvelder joeg de bal snoeihard langs de niet goed opgestelde muur van Drenthina zodat ook doelman Evers kansloos was op de inzet van Buikema: 1-0.

Na deze openingstreffer behield Loppersum een licht veldoverwicht zonder dat dit tot grote kansen voor het doel van Drenthina zorgde. Dat dit niet gebeurde was men bij de Drenten trouwens in dubbel opzicht niet rouwig om want doelman Warner Evers bleek toch verre van fit te zijn nadat hij in de 13e minuut in aanraking was gekomen met de doelpaal. Het niet fit zijn van de doelman zorgde er voor dat Drenthina-trainer Gerrie Benes een eerste wissel moest voorbereiden. In de ploeg kwam Aaron Brinks en als doelman ging verdediger Jasper Hoolsema verder omdat Drenthina geen reservedoelman mee naar Loppersum had genomen.

Waar enkele supporters Loppersum na deze wissel dachten dat het doel van Drenthina wel even onder vuur genomen zou worden genomen door hun favorieten kwamen ze echter bedrogen uit want het tegenovergestelde was waar. Het waren de Drenten die richting de slotfase van de eerste helft meer grip op het duel kregen en in de 40e minuut wel heel goedkoop aan de gelijkmaker kwamen. Een voorzet vanaf de rechtervleugel leek een gemakkelijke prooi te worden voor Loppersum-doelman Peter Paul Datema. Maar de goalie van de Lopsters liet de bal echter uit zijn handen vallen waardoor het voor Roland Koops een koud kunstje was om de gelijkmaker op het scorebord te schieten.

Deze gelijkmaker zorgde uiteraard voor een domper bij de thuisploeg die voor de pauze nog een tik te verwerken kreeg. Een tik waar doelman Peter Paul Datema wederom verantwoordelijk voor was. In de 45e minuut mochten de gasten, via aanvoerder Niek Haan nog een corner nemen die door Peter Paul Datema simpel gepakt kon worden. Maar tot verbazing van alles en iedereen op het sportpark van Loppersum ging de bal via de handen van Datema in het doel van de thuisploeg die daardoor opeens, en tegen de veldverhoudingen in, op een 1-2 achterstand stond.

Na de rust had Jaap Danhof een wissel doorgevoerd door Remie Slagter te vervangen door Richard Meijer. Dit zorgde echter nog niet direct tot grootse daden bij de gastheren die in de 51e minuut zelfs op een 1-3 achterstand kwamen te staan. Door miscommunicatie in de defensie van Loppersum waren zowel Joris Jurna en Marcel Pool met aanvallende acties bezig zodat rechterspits Tom Brinks wel heel erg vrij stond. Brinks werd vervolgens goed aangespeeld door Jasper Hofstede en even later kon Peter Paul Datema voor de derde keer deze middag de trieste gang naar het net maken.

Dat zorgde er vervolgens voor dat er nodige irritatie in de ploeg van Loppersum sloop maar wat het spel van de thuisploeg bepaald niet ten goede kwam. Want in plaats van elkaar verwijten te maken hadden de spelers beter de krachten kunnen bundelen om het invaller-doelman Jasper Hoolsema wat lastig te maken. Want dat was ook wat vanaf de bank van Loppersum veelvuldig te horen viel maar waar de mannen van Jaap Danhof echter niets mee deden.

Zo werd het dus een lastig verhaal voor de thuisploeg die meer tegen zichzelf liep te voetballen dan tegen Drenthina dat ondanks het duidelijk veldoverwicht van de gastheren niet of nauwelijks in de problemen kwam.

Nadat in de 60e minuut Tristan van der Beek was vervangen door Jordi Potma ging Loppersum nog nadrukkelijker op jacht naar de aansluitingstreffer die drie minuten later ook daadwerkelijk tot stand kwam. Een vrije trap voor Loppersum werd door Jeffrey Leegstra goed voor het doel van de bezoekers gebracht waar Rudolf Hidskes in een mêlee van spelers de 2-3 achter Jasper Hoolsema schoot.

Nog geen minuut stond de 3-3 bijna op het scorebord toen weer Rudolf Hidskes dicht bij de gelijkmaker was. De spits van Loppersum kon een voorzet van Peter Heeres echter niet goed onder controle krijgen zodat het bij een kans bleef. Richting de slotfase nam de druk van de gastheren echter steeds meer toe en eigenlijk was het wachten op de gelijkmaker voor de thuisploeg die daar in de 79e minuut wel heel erg dicht bij was. Bij een corner van Jeffrey Leegstra toornde aanvoerder Ruben Danhof boven alles en iedereen uit om de bal vervolgens snoeihard richting het doel van Drenthina te koppen. Waar de eerste armen aan de kant van Loppersum al de lucht in gingen was het echter de lat die als spelbreker voor thuisploeg fungeerde zodat de stand 2-3 in het voordeel van Drenthina bleef staan.

Wat Loppersum vervolgens ook probeerde, aan die stand veranderde uiteindelijk niets meer en wat er voor zorgde dat Jaap Danhof na afloop zeer teleurgesteld was. ,,Waar we vandaag door verloren hebben mag duidelijk zijn want de eerste twee goals waren twee hele grote blunders van onze doelman. Daarnaast hebben we verzuimd om het de invaller-doelman van Drenthina lastig te maken. Als je dat samenvoegt dan weet je precies waarom wij vandaag hebben verloren.”

SC Loppersum-Drenthina 2-3(1-2)

21. Buikema 1-0, 40. Koops 1-1, 45. Datema 1-2(Ed), 51. Brinks 1-3, 60. Hidskes 2-3.

Scheidsrechter: J.E. Blom.

Gele kaarten: Danhof, Van der Beek, Heeres(allen Loppersum), Haan (Drenthina).

SC Loppersum: Datema; Slagter(46. Meijer), Pool, Oosterhuis, Jurna; Buikema, Heeres(83. Middel), Danhof; Van der Beek(61. Potma), Hidskes, Leegstra.

Drenthina: Everts(33. Brinks), Coster, Hooisema, Zwols, Geleynse, Haan, Brinks, Alders, Koops, Hofstede, Lubbers.