SIOS op karakter in slotfase langs Stedum: 1-0

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

SIOS en Stedum lieten zaterdag in Sauwerd een qua kijkspel prima wedstrijd zien. In een duel waarin de belangen voor de Stedumers groot te noemen waren werd het uiteindelijk een nipte 1-0 overwinning voor de thuisploeg die met Allard de Haan de absolute uitblinker in de gelederen had.
        sios

         Een spelmoment uit het duel SIOS-Stedum   Foto: Herman Spier

         Bron: Ommelander CourantDe belangen waren zaterdagmiddag duidelijk verschillend in Sauwerd waar SIOS het moest opnemen tegen subtopper Stedum. Want waar de thuisploeg het seizoen graag als een stevige middenmoter wil afsluiten waren de gasten alleen maar bij een overwinning gebaat om een eventuele plaats in de nacompetitie in het vizier te houden.

De thuisploeg moest het zaterdag doen zonder Mike Wijma die carnaval bij onze oosterburen aan het vieren was en Sander Bultena die door een al eerder gepland familieweekend moest afhaken. Ook de Stedumers waren duidelijk niet compleet want daar ontbraken door diverse omstandigheden Siebrand Dijkema, Lorenzo Spitsbaard, Yannick van den Berg en Jaap Dijkema in de basiself. Het laatstgenoemde duo bezette overigens wel de reservebank van de Stedumers.

Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jongeling uit Groningen was de eerste kans op een openingstreffer voor de gastheren. In de 3e minuut zag Allard de Haan zijn schot namelijk maar net over het doel van Stedum-keeper Dirk Pijl gaan. Een kans die nog geen zestig seconden later gevolgd werd door kans nummer twee maar ook nu zagen de toeschouwers het schot van Jacob de Haan over het Stedum-doel verdwijnen.

Dat was in de 5e minuut van de wedstrijd echter anders toen de bal na een onduidelijke situatie wel in het Stedum-doel verdween. Hoewel iedereen aan de kant van SIOS al juichend opsprong had scheidsrechter Jongeling echter iets geconstateerd wat volgens hem niet door de beugel kon. De arbiter besloot namelijk de treffer niet geldig te verklaren maar wat volgens een toevallig aanwezige oud-arbiter een onjuiste beslissing was. Maar Jongeling draaide zijn beslissing niet meer terug waardoor het duel dus met een 0-0 stand verder ging en Stedum over geluk dus niet te klagen had.

Na dit sterk begin van SIOS zakte het duel wat weg zonder dat het spelbeeld echt veranderde want de thuisclub bleef gedurende de eerste twintig minuten van de wedstrijd de bovenliggende partij. Dat kwam overigens mede door het ontbreken van spits Siebrand Dijkema aan de kant van de Stedumers. Dijkema is namelijk een spits die een verdediging bezig kan houden en verder ook als aanspeelpunt van grote waarde voor een ploeg kan zijn. Dat was iets wat er zaterdag aan ontbrak bij de gasten die moesten toestaan dat het jonge team van Auke Doornbosch in de eerste twintig minuten al een paar keer gevaarlijk voor het doel van Dirk Pijl was geweest.

Bij de Stedumers mocht Tim de Jonge in de twintigste minuut trouwens van geluk spreken dat hij er met een berisping vanaf kwam toen hij Jacob de Haan van achteren aantikte. Waar menig arbiter misschien wel een rode maar zeker een gele kaart had getrokken besloot Jongeling het bij een waarschuwing te houden waardoor het duel gewoon met elf tegen elf verder ging.

In de 34e minuut moest SIOS noodgedwongen wisselen toen Mark Wolters door een blessure niet verder kon. Als zijn vervanger bracht Auke Doornbosch Michael Wolters binnen de lijnen waardoor de ene broer in de plaats van de andere binnen de lijnen kwam.

Voor het rustsignaal gebeurde er verder weinig meer in Sauwerd of het moest de gele kaart zijn die Tiemen Dijk op slag van rust van scheidsrechter Jongeling in ontvangst mocht nemen. De jonge Stedumer vocht even wat te hardhandig een duel met Lammert Brinkhuizen uit en waar de onpartijdige eerder alle overtredingen met een waarschuwing afdeed trok hij nu opeens wel een gele prent.

Had SIOS voor de rust een licht veldoverwicht na de rust was dat nog niet direct anders. Zo had Jacob de Haan zijn ploeg in de 52e minuut op een 1-0 voorsprong moeten zetten maar de jonge spits zag zijn schot gekeerd worden door Stedum-goalie Dirk Pijl. Na deze grote mogelijkheid waren de gastheren in de 58e minuut wederom dicht bij de openingstreffer toen het op ongeveer vijfentwintig meter van het doel van Stedum een vrije bal mocht nemen. Invaller Michael Wolters belastte zich met dat karwei en even later had doelman Dirk Pijl alle geluk van de wereld toen het schot van Wolters niet in het doel verdween maar op de lat uiteen spatte.

Deze bal op de lat was voorlopig ook even het laatste wapenfeit van de thuisploeg want de Stedumers knokten zich steeds meer in de wedstrijd. Opeens stond SIOS-goalie Reinder de Haan meer in de belangstelling dan hem lief was. De jonge doelman liet namelijk in de 60e minuut een vrije trap van Diederik Dijk los en wist in tweede instantie maar ternauwernood redding te brengen.

Enkele minuten later kon de jonge doelman een inzet van de Matthijs Colstee ook niet klemvast houden en weer moest hij zijn hele ziel en zaligheid in de strijd gooien om een treffer van Stedum te voorkomen. Dat gebeurde echter op een manier waarbij arbiter Jongeling volgens de Stedumers ook wel naar de bekende stip had kunnen wijzen en waar de gasten geen ongelijk in hadden. Maar waar de Stedumers in de eerste helft over geluk niet te klagen hadden bij een ten onrechte afgekeurde goal mocht de thuisploeg in dit geval van geluk spreken.

Zo bleef het dus 0-0 in een duel die het aankijken meer dan waard was en waarbij SIOS in de persoon van Allard de Haan een speler in vorm in de gelederen had. De 18 jarige middenvelder was twee weken geleden teruggekeerd van een verblijf in Suriname en stond zaterdag voor het eerst weer in de basis. Maar net terug of niet, de jonge middenvelder zorgde constant voor dreigende acties richting het doel van Stedum dat ondertussen steeds meer risico’s moest nemen om te proberen het duel winnend af te sluiten.

Doordat beide teams vol voor de winst gingen kreeg het aanwezige publiek in Sauwerd een spannende slotfase voorgeschoteld waarbij het niet te voorspellen was wie uiteindelijk aan het langste eind zou trekken. Met Yannick van den Berg in de ploeg voor Matthijs Colstee besloot Stedum namelijk om nog aanvallender te gaan spelen om zo te proberen de brilstand van het scorebord te schieten. De kansen om dat te realiseren kwamen er ook wel want zo was de voor Wolter van Zanten in de ploeg gekomen Jaap Dijkema tot twee keer toe dicht bij een treffer. Maar de jongste van de twee broertjes Dijkema zag zijn schoten beide keren over het doel van Reinder de Haan gaan.

Zo begon het er meer en meer naar uit te zien dat het duel met de stand zou eindigen als waar het ook mee begonnen was en dat zorgde bij Stedum toch voor wat irritatie. De gasten beseften namelijk heel goed dat een puntendeling tegen SIOS duur puntenverlies zou betekenen. Daarnaast zorgde ook het optreden van arbiter Jongeling voor wat onbegrip in het Stedum-kamp wat niet helemaal onbegrijpelijk was want de referee uit Groningen was zaterdagmiddag bepaald niet in grootse vorm.

Maar in de 87e minuut was daar opeens het moment van Nick Nanninga. De jonge spits was al een paar keer eerder dreigend voor het doel van Dirk Pijl verschenen maar met nog minder dan drie minuten aan officiële tijd werd hij opeens de gevierde held aan SIOS-zijde. Bij een aanval van de thuisploeg werd er een overtreding gemaakt op Michael Wolters. Iedereen op sportpark ‘De Lange Twee’ dacht eigenlijk dat Jongeling voor deze overtreding zou fluiten maar de onpartijdige paste opeens de voordeelregel toe. Waarschijnlijk werd de defensie van Stedum daardoor in verwarring gebracht zodat de Nick Nanninga vervolgens in balbezit kwam en van dicht bij de kans kreeg om doelman Dirk Pijl te passeren: 1-0.

Deze late voorsprong zorgde natuurlijk voor euforie aan de kant van SIOS en voor nog meer irritatie aan de kant van de gasten die nu maar weinig tijd meer hadden om nog minimaal een punt aan het duel over te houden. Daarom werd routinier Klaas Lubbers ogenblikkelijk naar de frontlinie gestuurd want er moest nu wat gebeuren in het strafschopgebied van de thuisploeg. Maar helaas was de tijd te kort voor de bezoekers om nog een voor hen iets wat gunstiger wending aan de stand te geven zodat het duel eindigde in een nipte, maar niet helemaal onverdiende, 1-0 overwinning voor de thuisploeg.

Een overwinning waar Auke Doornbosch uiteraard zeer tevreden mee was. ,,Ik moet mijn ploeg een groot compliment maken want net als in het duel tegen Holwierde hebben ze ook vandaag weer veel strijd willen leveren. Dat heeft zich ook nu weer vertaald in een mooie overwinning en waar we natuurlijk erg blij mee zijn. “

Zijn collega Leendert Nieborg was duidelijk niet tevreden over de uitslag waarbij scheidsrechter Jongeling door de Stedum-trainer niet gespaard werd. ,,Naast dat we zelf onvoldoende hebben afgedwongen vond ik de scheidsrechter zeer matig. Hij onthield ons in de tweede helft namelijk echt een glaszuivere strafschop. Dat was denk ik wel een breekpunt in een wedstrijd waarin we drie hele kostbare punten hebben laten liggen. “

SIOS-Stedum: 1-0 (0-0)

87.Nick Nanninga 1-0.

Scheidsrechter: A. Jongeling(Groningen )

Gele kaarten: Bronkhuizen(SIOS), Tiemen Dijk, Tim de Jonge (beide Stedum)
SIOS: Reinder de Haan; Zijlstra, Nomden, Peter Nanninga, Zwakenberg; Brinkhuizen, Allart de Haan(89. Kok),Wienke, Jacob de Haan, Nick Nanninga .

Stedum: Pijl; Lubbers, Tim de Jonge, Dekker, Spijk; Tiemen Dijk, Ferdi de Jonge, Diederik Dijk Colstee(73. Van der Berg); Robert Slager, Van Zanten(65. Jaap Dijkema).