Indrukwekkend De Fivel overklast Gorecht

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een indrukwekkend De Fivel heeft in eigen huis hoogvlieger Gorecht totaal overklast. Het werd liefst 5-0 in Zeerijp. De uitslag was niet eens geflatteerd. De Riepsters toonden veel inzet, wonnen veel duels en kende in Cees bij de Leij een absolute uitblinker. Bij de Leij zette overal druk met zijn snelheid, hield ballen voorin goed vast en nam liefst drie treffers voor zijn rekening. Reden voor zijn goede prestatie, Bij de Leij had naar eigen zeggen lekker getraind.

fivel                                     gorecht1


Bron: Ommelander Courant    Door: Eduard Zuidema

Het was vooraf op papier natuurlijk een moeilijke wedstrijd voor de mannen uit Zeerijp. Gorecht is de nummer twee van de competitie en heeft met Remmert van Stempvoort de topscoorder van de 3e klasse C binnen de gelederen. De voorgaande speelronde trof De Fivel koploper Appingedam en nu dus de runner-up. Alvast een vooruitblik voor De Fivel: de aankomende drie weken treft De Fivel de rest van de top 5.

Ronald Vermeulen (hoofdtrainer De Fivel) ziet zijn ploeg na de winterstop moeilijk op gang komen. De laatste overwinning dateerde zelfs van 9 november vorig jaar. "We hebben het lastig na de winterstop, in de 4e klasse zou dat geen probleem zijn om wat later op gang te komen maar in de 3e klasse wordt dat afgestraft." Vermeulen was op zijn hoede voor Gorecht: "Het is een goede ploeg, de enige die in het kielzog van Appingedam kan blijven." Gorecht hoopte vooraf stiekem op een misstap van Appingedam in Westerlee, uiteraard moest er dan wel 'even' gewonnen worden in Zeerijp.

Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter van Eijden zochten beide ploegen de aanval en na 10 minuten had het zomaar 2-2 kunnen staan. Voor De Fivel hadden bij de Leij en Jacob Havinga goede kansen maar de Gorecht-keeper Vincent Valkema redde prima. Tussendoor hadden namens de Harense formatie Pandu Scholte Albers en goalgetter Remmert van Stempvoort kansen gekregen maar ook zij kregen te maken met een attente keeper in de vorm van de lange Ruud Kuizenga. Uiteindelijk was het bij de Leij die, na goed voorbereidend werk van rechtsback Menno Duisterwinkel, de eerste treffer van de middag liet aantekenen.

Gorecht had duidelijk moeite met het zware veld in Zeerijp. De vereniging uit Haren speelt en traint op kunstgras en kon niet omschakelen om op het, met alle respect, knollenveld in Zeerijp te spelen. Het hanteerde daarom veelvuldig de lange bal via vooral aanvoerder Joris van der Lijn. Echter werd Gorecht hier zelden mee gevaarlijk. De Fivel had echter meer fortuin in aanvallend opzicht. Na een klein half uur pikte spits Jacob Havinga namelijk de bal op. In een drie tegen twee situatie besloot Havinga vanaf randje zestien, met dus voldoende afspeelmogelijkheden, voor eigen succes te gaan. Dat Havinga hiermee groot gelijk had bleek toen het leer schitterend in de kruising vloog. Een 2-0 voorsprong en iedereen in Zeerijp was als een kind zo blij. Vermeulen sprong een gat in de lucht.

De marge van twee doelpunten vasthouden tot aan de thee was vervolgens het devies en hierin slaagden de Riepsters met glans. Op een manier zoals elke trainer het graag zou zien: agressief in de duels en met hier en daar goed voetballende oplossingen.

Na de thee probeerde Gorecht het tij te keren door linksback Martijn van der Meijs door te schuiven naar de spitspositie. Hiermee was het bijna succesvol, de druk werd in de beginfase behoorlijk opgevoerd op het doel van Kuizenga. Eenmaal moest de doelman handelend optreden en eenmaal trof van Stempvoort de paal. Verder waren alle lange ballen een prooi voor de air force van De Fivel.

Achterin bij Gorecht werden de ruimtes in deze fase behoorlijk groot en, ondanks het overwicht voor de gasten, hing een 3-0 in de lucht. Wie anders dan bij de Leij verzorgde deze? In een 1 op 1 situatie rondde hij beheerst af en was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Gorecht probeerde nog wel voor de statistieken op het scorebord te komen maar De Fivel bleef gemakkelijk overeind. Sterker nog, in de counter was het levensgevaarlijk.

Keer op keer kwam De Fivel er verdedigend goed uit en telkens kon bij de Leij de bal voorin goed vasthouden of druk zetten op de Harense defensie. Het was dan ook niet verwonderlijk dat De Fivel nog uitliep. Nadat captain Geert van der Veen eerst twee enorme kansen om zeep had geholpen slalomde hij zijn team naar de 4-0. Het slotakkoord was voor Bij de Leij die slecht uitverdedigen van keeper Valkema afstrafte. Het publiek in Zeerijp was uitermate verguld met de, toch wel enigszins onverwachte, voorsprong, 5-0 tegen titelkandidaat Gorecht. De euforie was dan ook groot toen Van Eijden affloot. In alle euforie was Vermeulen niet aanspreekbaar voor een eerste reactie. "Dit slaat helemaal nergens op", aldus Vermeulen toen de trainer het veld afliep. Ongetwijfeld positief bedoelt. Een eclatante thuiszege tegen Gorecht op een manier waar elke trainer van zou smullen: hard werkend, stevig in de duels, voetballend en een uitblinkende spits.

Door de zege stijgt De Fivel naar de zevende plaats in de competitie en is handhaving in ieder geval een stap dichterbij. Tevens is het de 'koploper' van de middenmoot. Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Glimmen op het programma. Als De Fivel hetzelfde op de mat kan leggen als deze zaterdagmiddag zouden er zomaar weer drie punten in het vat kunnen zitten. Een ding is zeker: iedereen die de wedstrijd heeft gezien tegen Gorecht komt zeker weer kijken na dit fraai staaltje klantenbinding.

De Fivel - Gorecht 5-0 (2-0). 18. Bij de Leij (1-0). 28. Havinga (2-0). 56. Bij de Leij (3-0). 72. Van der Veen (4-0). 86. Bij de Leij (5-0).

Scheidsrechter van Eijden.

Gele kaart: Liemburg (Gorecht).

De Fivel: Kuizinga; Duisterwinkel (59. Ronde), Van der Galien, Bart Pijper, Frank Pijper (70. Jan-Anko Havinga);  T. Van der Veen, G. van de Veen, Hylkema (74. De Vries), de Vroome; Bij de Leij, Jacob Havinga.

Gorecht: Valkema; Voorraad, van de Lijn, Boers, van der Meijs; Liemburg, Frau, Scholte Albers, Jaarsma (61. Boekema); Van Stempvoort, Jackson.