Verdedigingsfouten bezorgen Hunsingo ruime nederlaag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hunsingo verloor zondagmiddag met 5-2 van HSC uit Sappemeer in een wedstrijd die als kijkspel van een zeer matig niveau was. Er gebeurde maar bitter weinig voor beide doelen en als er door een van de beide teams gescoord werd ging daar steeds een grove verdedigingsfout aan vooraf.

       huns
      
     Ragaz Anwar probeert HSC-aanvaller Edmund Danhof van zich af te schudden
Bron: Ommelander Courant      Foto: Ronnie Afman Baflo


Hunsingo kreeg zondagmiddag HSC op bezoek wat op voorhand al een lastige tegenstander genoemd mocht worden. De Hermes SVV Combinatie draait namelijk al vanaf het begin van het seizoen bovenin de derde klasse C mee en daarnaast was Hunsingo ook nog eens behoorlijk verzwakt. Want naast de geschorste Erik Magnin was ook Martin Kamstra niet van de partij. De frêle aanvaller werd anderhalve week geopereerd aan zijn meniscus en de verwachting is dat Kamstra nog wel enkele weken afwezig zal zijn.

Er stond zondagmiddag een stevige wind op sportpark Schilligeham en die wind had Hunsingo in de eerste helft in de rug nadat scheidsrechter Van der Kamp om iets over half drie het beginsignaal voor het duel tussen nummer zeven Hunsingo en nummer drie, HSC, had gegeven. Dat gegeven zorgde er overigens niet voor dat de eerste kansen voor de thuisploeg waren want de gasten kwamen in de beginfase direct al een paar keer dreigend op de helft van Hunsingo.

Veel meer dan dreigementen waren dat in eerste instantie niet maar waar in de 11e minuut verandering in kwam. Een aanval van HSC over de linkervleugel kwam wel heel simpel voor het doel van Hunsingo waar doelman Robert Rosema de lage voorzet niet vast kon houden. Waar de verdediging van de Winsumers vervolgens niet attent genoeg reageerde deed Martijn Lambeck dat wel waardoor Hunsingo even later tegen een 1-0 achterstand aankeek. Na deze snelle voorsprong voor HSC zag het er even naar uit dat de formatie uit Hoogezand Sappemeer een gemakkelijke middag zou gaan beleven. Maar dat gebeurde in eerste instantie niet want de thuisploeg kreeg opeens wat meer grip op de wedstrijd.

Nadat Tim Spijk in de 21e minuut een eerste kans voor de gastheren om zeep had geholpen door de bal over het doel van HSC te jagen kwam Hunsingo in de 26e minuut toch langszij. Een prima aanval over meerdere schijven kwam uiteindelijk bij Ricardo Terhave terecht. Terhave draaide zich vervolgens goed vrij van zijn directe tegenstander Michiel Smit  en schoot de op dat moment verdiende gelijkmaker achter HSC-doelman Job van der Linde.

De 1-1 gaf Hunsingo wat meer vertrouwen tegen een HSC wat in de eerste helft overigens geen moment liet zien waarom het op een derde plaats op de ranglijst stond. Daarvoor speelde de ploeg uit Sappemeer te maten en omdat ook Hunsingo niet echt geweldig speelde werd het in de eerste helft verder een gezapig potje waarin er voor beide doelen bijna niets gebeurde.

Daardoor zag het er ook naar uit dat de rust in Winsum met een 1-1 stand zou aanbreken maar daar dachten de bezoekers toch even anders over. In de 42e minuut zorgde de even daarvoor wat geblesseerd geraakte Rob van Delden met een prima voorzet er voor dat de bal voor het Hunsingo-doel kwam waar Niels Zwaneveld vervolgens de 1-2 simpel achter doelman Robert Rosema kon tikken. Deze hernieuwde achterstand had echter voorkomen kunnen worden als Laurens Groeneveld wat beter had opgelet. Want had de Winsumer dat namelijk gedaan dan was Van Delden in buitenspelpositie aangespeeld en was de tweede treffer van HSC door scheidsrechter Van der Kamp niet goed gekeurd.

Na de thee ging het spelpeil nog wat verder naar beneden en moesten de toeschouwers tot aan de 63e minuut wachten voordat er weer gescoord werd. Helaas voor de Hunsingo-aanhang waren het de ‘kraaien’ die hun voorsprong wisten uit te breiden waarbij de Hunsingo-verdediging er wederom niet goed uitzag. Een voorzet vanaf de rechterkant ging richting de tweede paal waar de helemaal vrijstaande Martijn Lambeck met zijn tweede goal van de middag zijn ploeg op een 3-1 voorsprong zette.

Waar de verdediging van Hunsingo deze middag niet echt een solide indruk maakte gold dat overigens ook voor die van de bezoekers. Want vijf minuten na de derde goal van HSC mocht Ricardo Terhave de bal uit een corner van Erwin Venema onhoudbaar achter doelman Job van der Linde koppen wat gezien het groot aantal spelers van HSC in het eigen strafschopgebied een prestatie van formaat was.

Zo zag het er even naar uit dat Hunsingo nog terug in de wedstrijd zou komen maar dat bleek toch ijdele hoop te zijn. De thuisploeg deed wel een dappere poging om de bakens te verzetten maar gaf in verdedigend opzicht teveel weg om echt aanspraak op minimaal een punt te maken.

In de 72e minuut weer zwak ingrijpen van de defensie van de Winsumers namelijk weer genadeloos afgestraft door de gasten en nu was invaller Jesper Schaank de man die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Deze 4-2 stand in het voordeel van HSC zorgde er vervolgens bij de thuisploeg voor dat het vertrouwen in een goede afloop een beetje verdween hoewel trainer Henry Kramer met een dubbele wissel nog wel probeerde om het tij te keren. Kramer bracht met Sven Smit en Roland Slangenberg twee verse krachten in het veld en voor dit duo gingen Ragaz Anwar en David de Jong naar de kant.

Helaas voor de thuisploeg bracht dit weinig tot geen verandering in het spelbeeld want in de slotfase stond Hunsingo door het uitvallen van Ricardo Terhave, die na een stevige overtreding van Fabian Smith uiteindelijk niet meer verder kon, nog maar met tien spelers binnen de lijnen. Dat zorgde er ook nog eens voor dat er voor de thuisploeg nog een tegentreffer bij kwam zodat Hunsingo het duel tegen HSC uiteindelijk met 5-2 verloor.

Een verlies overigens waar Henry Kramer wel enigszins rekening mee had gehouden maar waar de trainer van Hunsingo na afloop wel een kanttekening bij plaatste. ,, Wij stonden bij standaardsituaties en ballen vanaf de zijkanten absoluut niet goed te verdedigen. We weten wat onze sterke maar ook wat onze zwakke punten zijn en daar zijn we in dit duel tegen een helemaal niet geweldig spelende HSC niet goed mee omgegaan. En ik moet eerlijk zeggen, daar baal ik wel een beetje van. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat we dan wel van HSC hadden gewonnen maar dan hadden we wel beter tegenstand geboden dan dat we nu hebben gedaan.”

Hunsingo-HSC: 2-5 (1-2)

11. Lambeck 0-1, 26. Terhave 1-1, 42. Zwaneveld. 1-2, 63. Lambeck 1-3, 68. Terhave 2-3, 77. Schaank 2-4, 85. Lambeck 2-5.

Scheidsrechter: Van der Kamp

Gele kaart: Smith (HSC)

Hunsingo: Rosema; Sander Smit, Groeneveld, Durenkamp, Wit; Broekhuizen, Anwar(78. Slangenberg), Terhave, Venema; De Jong(78. Sven Smit).

HSC: Van der Linde; Kuipers, Meijer(55. Schaank), Sander Smit, Kuipers; Stabler, Danhof(70. Van Kalsfbeek), Michiel Smit; Zwaneveld, Van Delden(43.Smith).