ZEC zorgt voor stunt tegen VVSV’09: 3-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

ZEC zorgde zaterdag voor een stunt door nummer twee VVSV’09 op een 3-2 nederlaag te trakteren. De ploeg van Gerard Heun speelde met het systeem waar het ook tegen Boerakker succesvol mee was tegen een VVSV’ 09 dat gezien het veldoverwicht en het aantal gemiste kansen een zeer teleurstellende nederlaag leed.

zec2

ZEC-doelman Jan Posthumus heeft de bal klemvast voordat Jaap Bremer gevaarlijk kan worden.
Bron: Ommelander Courant     Foto: Ronnie Afman


ZEC-trainer Gerard Heun had er voor gekozen om zijn ploeg iets wat behoudend aan het duel tegen VVSV’09 te laten beginnen. Heun was namelijk het heenduel in Ulrum, waarin ZEC met 8-3 klop kreeg, nog niet vergeten. ,,Toen stonden we binnen een kwartier spelen al op een 4-0 achterstand en werden we compleet overlopen door de snelle voorhoede van VVSV’09. Vandaar dat ik er voor gekozen heb om twee vrije verdedigers achter mijn drie mandekkers te zetten. Dat pakte tegen Pelikaan S en Boerakker goed uit en ik heb er ook nu een goed gevoel bij.”

Zijn collega van VVSV’09, Wim Nubé, was wat minder zeker van zijn zaak want Nubé sprak voor het duel al de gedachte uit dat het wel eens een lastig duel voor zijn ploeg kon worden. ,,Door een aantal afzeggingen bij het tweede team moest er wat met spelers geschoven worden waardoor we eigenlijk wat te laat uit Ulrum vertrokken. Dat is qua voorbereiding allemaal wat minder en verder verwacht ik een ZEC die zich wil revancheren voor de hoge nederlaag van eerder dit seizoen.”

Het duel in Zandeweer stond onder leiding van scheidsrechter Jan Venema uit Winsum en de onpartijdige kon om zeven minuten over half drie het beginsignaal geven van een wedstrijd die een sterk beginnende VVSV’09 te zien kreeg. De bezoekers creëerden zich al vrij snel enkele kansen op een openingstreffer zodat het een kwestie van tijd was voordat die zou gaan vallen.

In de 11e minuut zag het er inderdaad naar uit dat de gasten op voorsprong zouden komen maar de goal van Hans Steigstra werd door scheidsrechter Venema afgekeurd. De onpartijdige had een overtreding geconstateerd zodat het

Twee minuten later moest ZEC noodgedwongen wisselen toen Klaas ten Hove door een ribblessure niet verder kon en Arjan Knol als zijn vervanger binnen de lijnen kwam.

Waar de thuisploeg nog maar nauwelijks op de helft van VVSV’09 was geweest gebeurde dat in de 14e minuut wel. Een afstandsschot van Richard Knol leek een gemakkelijke prooi te worden voor VVSV’09-doelman Martijn Wieringa. De goalie van de gasten werd echter verrast door een polletje in het verre van egaal hoofdveld van de Zandeweersters zodat de 1-0 voor de thuisploeg op een wel heel gelukkige wijze tot stand kwam.

Na deze ongelukkige tegentreffer gingen de gasten echter direct door met het creëren van kansen op de gelijkmaker. Zo was Hans Steigstra in de 20e minuut dicht bij een goal maar de middenvelder zag zijn schot net naast het doel van Jan Posthumus gaan. Niet veel later was het Alfred Venhuizen die in scoringspositie kwam maar ook de spits zag zijn schot net naast het doel van de thuisclub verdwijnen.

Zo stapelden de kansen op de gelijkmaker voor de gasten zich steeds meer en meer op en speelde het spel zich voor het grootste gedeelte op de helft van ZEC af. Dat zorgde er voor dat de gastheren het van een counter moesten hebben om de fusieclub uit Ulrum en Zoutkamp nog meer pijn te doen. Dar lukte in de 29e minuut bijna toen ZEC via een gevaarlijke uitval bijna de 2-0 wist te scoren. Jari Koopman stuurde met een prima pass Richard Knol op avontuur en het schot van Knol kon maar met veel pijn en moeite door doelman Martijn Wieringa gekeerd worden.

Waar het bij de thuisploeg bij gevaarlijke uitvallen bleef kreeg VVSV’09 in de slotfase van de eerste helft nog voldoende mogelijkheden om minimaal gelijk te komen tegen een thuisploeg die in de eerste helft liet zien dat het systeem om met een dubbele vrije verdediger spelen hen op het lijf gesneden is.

Zo zag het er steeds meer naar uit dat er met een nipte voorsprong voor de gastheren de kleedkamers opgezocht zou worden. Maar helaas voor zijn teamgenoten dacht Arjan Wieringa daar in de 45e minuut echter anders over. De rechtsback van ZEC schoffelde namelijk Henk Steigstra binnen de beruchte lijnen onderuit en scheidsrechter Venema wees dan ook zeer gedecideerd naar de bekende stip. Voor VVSV’09 is Jaap Tuma de strafschoppenspecialist en de aanvoerder maakte ook nu zijn faam waar door de penalty feilloos achter een kansloze Jan Posthumus te schieten:1-1.

Zo brak de rust toch nog aan met een gelijke stand wat gezien het spelbeeld zeker terecht was maar waar VVSV’09 zichzelf aardig tekort had gedaan door de nodige kansen op een beter resultaat te laten liggen.

Na de thee kroop de thuisploeg direct al door het oog van de naald toen Jan Posthumus een inzet van Vince van der Veen nog maar net over de lat kun tikken. Deze eerste kans voor de bezoekers was de opmaat naar meer want de ploeg van Wim Nubé liet ook in de tweede helft zien dat het voor de drie punten naar Zandeweer was gekomen.

De verdediging van de thuisclub kwam daardoor steeds meer onder druk te staan waardoor het duel ook een wat grimmiger karakter kreeg. De overtredingen werden wat steviger wat Luuk Werkman een gele prent opleverde. De linksback van ZEC beging een stevige overtreding op Vince van der Veen en scheidsrechter Venema trok dan ook terecht de gele kaart. Het beeld van de eerste helft, de bezoekers de kansen en de gastheren een doelpunt herhaalde zich in de tweede helft want in de 58e minuut kwam ZEC op een hernieuwde voorsprong. Jari Koopman mocht een vrije bal nemen waar hij Richard Knol mee op avontuur stuurde. Knol draaide zich vervolgens prachtig los van zijn directe tegenstander Martin Meijer en had een vrije doortocht richting het doel van Martijn Wieringa die even later een kansloze doelman was waardoor de thuisploeg opeens op 2-1 stond.

De druk op het doel van ZEC werd nu nog verder opgevoerd door de equipe van Wim Nubé maar de verdediging van gastheren stond
als een huis. En waar het even gevaarlijk dreigde te worden werd er ook niet geschroomd om stevig in te grijpen door de ZEC-defensie maar waar dat wel binnen de grenzen van het toelaatbare bleef. Waar het wel over de schreef dreigde te gaan greep scheidsrechter Venema overigens prima in want de Winsumer is geen arbiter die structureel met kaarten loopt te zwaaien. Venema lost de problemen liever anders op maar gezien de reacties langs de lijn was niet iedereen daar van gecharmeerd. Maar om nu te zeggen dat Venema slecht floot zou absoluut de waarheid niet zijn.

Ondertussen ging het duel gewoon verder en begon de tijd te dringen voor de bezoekers die graag met de drie punten huiswaarts wilden keren en daar ook de nodige kansen voor kregen. Want Harm Klaver en Hans Steigstra waren rond de 70e minuut wel heel dicht bij de 2-2 die echter maar niet wilde vallen. Dat zorgde voor wat onrust in de gelederen van VVSV’09 dat ook nog eens zag dat een kopbal van Jaap Bremer tegen de paal naast Jan Posthumus belandde.

Waar ZEC dus in de verdediging niet over geluk te klagen had was dat in de 77e minuut ook in aanvallend opzicht het geval toen de 3-1 op het scorebord verscheen. Jari Koopman stond weer aan de basis van deze treffer maar nu kwam zijn goed genomen vrije trap bij Geert van Tamelen terecht. De middenvelder omspeelde zijn directe tegenstander Steffan Knol en doordat op dat moment enige vorm van rugdekking in de verdediging van de gasten ver te zoeken was kon Van Tamelen doorstomen richting Martijn Wieringa. De goalie van VVSV’09 probeerde nog wel een treffer te voorkomen maar de inzet van Geert van Tamelen verdween over Wieringa in de verre hoek: 3-1.

Deze voorsprong werd uiteraard met vreugde begroet bij de thuisploeg terwijl de gasten daar bepaald anders over dachten. Die kregen namelijk steeds meer moeite met het optreden van scheidsrechter Venema en ook het ingrijpen van de verdediging van ZEC viel niet helemaal in goede aarde.

Ondertussen naderde de slotfase en stond het nog steeds 3-1 in het voordeel van de Zandeweersters die ondertussen Roland Boelema in de ploeg hadden gebracht voor Arjan Wieringa. Boelema moest het middenveld wat meer versterken om het slotoffensief van VVSV’09 te ontregelen en wat ook gedeeltelijk lukte. Want het was al in blessuretijd dat de gasten eindelijk de 3-2 op het scorebord kregen en wat gebeurde via een fantastische goal van Mark van der Veen. De rechtervleugelverdediger kreeg de bal op de zijkant van het strafschopgebied goed aangespeeld van Hans Steigstra en Van der Veen joeg de bal vervolgens snoeihard in het dak van het doel van Jan Posthumus.

Dat zorgde er vervolgens voor dat er nog een waar bombardement op het doel van ZEC volgde want binnen een tijdsbestek van zestig seconden mochten de bezoekers drie keer een corner nemen. Maar toen de kruitdampen uiteindelijk opgetrokken waren overheerste bij ZEC de blijdschap van een zwaar bevochten zege en was er bij VVSV’ 09 de teleurstelling dat het tegen een wel heel erg zure nederlaag was aangelopen.

  ZEC-VVSV’09 3-2 (1-1)

14. Richard Knol 1-0, 45. Tuma 1-1 (str), 58. Richard Knol 2-1, 77. Van Tamelen 3-1, 90+2. Mark van der Veen 3-2.

Scheidsrechter J. Venema (Winsum)

Gele kaarten: Werkman, Arjan Knol(beide ZEC), Henk Steigstra, Bremer, Vince van der Veen,

ZEC: Posthumus; A. Wieringa(80. Boelema), Ten Hove(12. Arjan Knol), Balkema, Wit, Koolhof; Koopman, Dijk, Werkman, Van Tamelen; Richard Knol(87. Bos).

VVSV’09: M. Wieringa; Tuma, Mark van der Veen, Bremer, Meijer; Henk Steigstra(69. Steffan Knol), Hans Steigstra, Klaver; Vince van der Veen, Alfred Venhuizen, Marco Dijkstra.