Bedum pakt volle buiten tegen ongeïnspireerd PKC

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In de 1e klasse van het zaterdagvoetbal heeft SV Bedum zeer goede zaken door de Peizerweg de Kring Combinatie '83 uit Groningen met 3-0 te verslaan. De overwinning was dik verdiend. Bedum hoefde niet eens tot het gaatje te gaan want heel goed spelen deed het niet. Van PKC mag afgevraagd worden wat het op zaterdagmiddag kwam doen in Bedum, misschien uitwaaien of de fluorescerende shirts showen, voetballen was het niet.


svBedum                                           PKC83B

Bron: Ommelander Courant     door Eduard Zuidema
Belangen genoeg voor beide verenigingen tijdens de tweede speelronde van februari. Het verschil op de ranglijst was voor aanvang van de wedstrijd slechts één punt in het voordeel van PKC’83. Dit terwijl de Bedumers ook nog eens drie duels meer hebben gespeeld. Ondanks het beperkte verschil in punten zitten er toch liefst drie clubs op de ranglijst tussen SV Bedum en PKC’83. Het tekent de spannende middenmoot in de 1e klasse E waar na een slechte serie het degradatiespook opdoemt en een goede serie een club in de top van de middenmoot brengt. De opdracht was dus duidelijk vanmiddag: winnen was het enige dat telde.

SV Bedum-hoofdtrainer Hendriks had er zin in voor aanvang van het duel. "Het is een belangrijke wedstrijd waarbij de wind waarschijnlijk wel parten gaat spelen. Als ik mag kiezen heb ik het liefst de tweede helft de wind in de rug. Het team met de meeste drang naar voren zal vanmiddag gaan winnen." Het bleken achteraf profetische woorden. Hendriks had te kampen met enkele afwezigen, zo zat onder andere spits Maikel Hoormann op de bank. Goed nieuws was wel dat Hoormann definitief verlost lijkt te zijn van de kerstkilo's.

PKC begon met de wind in de rug maar kon, ondanks dit voordeel, het spel niet maken. SV Bedum had het initiatief zonder heel gevaarlijk te worden. Na ruim een kwartier was het de goed spelende George Deuling die zich als eerste bij het doel van PKC'83 meldde. Zijn boogbal ging echter net over. Even later wist Deuling binnen 5 minuten tweemaal te scoren. Helaas voor hem en Bedum werd er maar 1 goedgekeurd door scheidsrechter Boringa.

Deuling wist in eerste instantie een vrije bal van Richard de Boer binnen te koppen. Boringa had echter een duwfout gezien van een collega van Deuling want de doelpuntenmaker was onschuldig. Dat Deuling een goede kopper is, liet hij al snel weer zien door een voorzet van Jake Smit mooi tegendraads in te koppen. De voorsprong was verdiend. PKC kon er niet veel tegenover stellen maar was op slag van rust toch dichtbij de gelijkmaker maar een prima schot teisterde het aluminium achter doelman Richard Gerdes. De wedstrijd leek met een 1-0 stand voor Bedum de rust in te gaan maar het venijn zat hem in de staart. Een scherpe voorzet van Erik Setz werd door PKC-doelman Ben Meedendorp op de voeten PKC-aanvoerder Tuankotta getikt waarna de bal over de doellijn rolde. Een zeer schlemielige goal maar niemand die uit Bedum die daarom maalde. De thee zal extra goed gesmaakt hebben. Met de wetenschap dat Bedum de tweede helft de wind mee zou hebben leek er geen vuiltje aan de lucht.

Wie dacht dat PKC in de tweede helft even ging aanzetten om op zoek te gaan naar een aansluitingstreffer, kwam bedrogen uit. De gasten hadden deze middag geen enkele inspiratie en wekten niet de indruk nog iets van het toch teleurstellende seizoen te willen maken. De eerste kans van de tweede helft was er toch weer een voor Bedum. Smit trok vanaf de rechterkant goed naar binnen en haalde met links hard uit. Via de paal ging de bal uiteindelijk naast het doel. Smit had de geheel vrijstaande Erik Setz over het hoofd gezien.

Even later weer een enorme kans voor Bedum toen Soeratmin Venema moederziel alleen op Meedendorp af kon gaan. Venema probeerde iets wat een stift moest lijken maar faalde hopeloos. Tot afgrijzen van het publiek en met name Bedum-keeper Gerdes waarbij  Gerdes  over het hele veld duidelijk liet blijken dat hij dit graag anders had gezien om het netjes te zeggen.

Gelukkig voor Venema kreeg hij al snel de kans deze fout te herstellen na een goede aanval van Bedum. Erik Setz bediende met een mooie steekpass Smit die op zijn beurt de bal panklaar legde voor Venema. Binnentikken was voor Venema goed te doen en na ruim een uur was de wedstrijd echt wel beslist.

Bedum geloofde het hierna wel en liet PKC wat komen. Onder andere met Karim Bizimana deden de gasten nog een soort van poging om op het scorebord te komen maar het geloof was er duidelijk niet. Jordi Striedelmeijer was er nog even dichtbij maar Gerdes was net op tijd uit zijn doel om 'Striedel' het scoren te beletten. De afgang voor PKC had nog groter kunnen uitvallen maar de ingevallen Nick Oostmeyer raakte de paal na een mooie actie. Ook Jordy Boelhouwer was nog dicht bij de 4-0 maar Meedendorp redde van dichtbij.

Conclusie: SV Bedum doet zeer goede zaken op ranglijst door PKC te verslaan want het stijgt naar de negende plaats op de ranglijst. Volgende week zaterdag staat het uitduel tegen rode lantaarndrager Oeverzwaluwen op het programma. Hopelijk kunnen de Bedumers dan weer een stap zetten richting lijfsbehoud.

Scheidsrechter Boringa.

SV Bedum: Gerdes; Van der Herm, Langedijk, Laninga, Kaspers; de Boer, Smit, Erik Setz; Venema, Hans Setz (73. Hoormann), Deuling (80. Boelhouwer).

PKC '83: Meedendorp; Ludema, Frank, Boonstra, Tuankotta; Walstra, Kamps, Ton (68. N’Gouan), Kurt (68. Bizimana); Yeni, Striedelmeijer