ZEC de gelukkigste in streekderby tegen KRC: 2-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

ZEC won zaterdag het streekduel tegen KRC uit Kantens met 2-1. Dat gebeurde in een wedstrijd die werkelijk van een belabberd niveau was en waar niet alleen de stormachtige wind debet aan was. Want het was precies zoals Gerard Heun en Paul Knot na afloop het duel van hun teams analyseerden, het was te slecht om er ook nog maar een woord aan vuil te maken.

     zec foto

Op de achtergrond ziet ZEC-veraorger Gerrit Hofman dat doelman Ronald Voerman en Richard Knol beide de bal missen.

Bron: Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman


Voor aanvang van de streekderby tegen KRC kende ZEC weinig problemen want Gerard Heun kon over een bijna fitte selectie beschikken. Dat zorgde er voor dat middenvelder Geert van Tamelen op de bank begon mede omdat Heun graag met veel beweging rond diepe spits Erik Bos wilde spelen. ,, Geert van Tamelen zou kunnen spelen maar hij ondervind nog wat hinder van zijn hamstringblessure zodat ik nog geen risico met hem wil nemen. We beschikken verder over een fitte selectie en dan is het in mijn ogen onzin om risico’s met een net weer fitte speler te nemen.”

Zijn collega Paul Knot dacht er precies eender over want de trainer van KRC hield aanvoerder Arnold Knot ook  aan de kant. ,,Arnold Knot is er een groot aantal weken uitgeweest met een knieblessure en om hem dan direct vanaf het begin te laten starten vond ik niet verstandig. “

Zo waren de beide trainers dus voorzichtig voor aanvang van het duel in Zandeweer die onder winderige omstandigheden moest worden afgewerkt. Omstandigheden waar beide teams overigens  evenveel hinder van ondervonden omdat de stormachtige wind dwars over het hoofdveld van de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie blies.

Maar storm of geen storm de thuisploeg had na twintig seconden gewoon op voorsprong moeten staan. Nadat Richard en Erik Bos namens de thuisploeg de aftrap hadden verricht stond Arjan Wieringa namelijk na precies twintig seconden al vrij voor het doel van KRC-doelman Ronald Voerman. Maar on plaats van dat de middenvelder de bal rustig in de verre hoek schoot produceerde Wieringa een slap rollertje die rustig naast het KRC-doel hobbelde. Na dit spectaculair begin was het ruim twintig minuten kommer en kwel in Zandeweer want wat beide teams de toeschouwers lieten zien had niets met voetbal te maken. De spelers en de bal waren deze middag in Zandeweer namelijk bepaald geen vriendjes van elkaar. Een combinatie die ergens op leek was een zeldzaamheid en vooral aan de kant van de thuisclub ging er van alles mis. Want dat was tenminste duidelijk te zien aan de lichaamstaal van Gerard Heun die zich gaandeweg de eerste helft steeds meer liep op te winden over het gebrek aan voetbalgogme van zijn team.

Nadat in de 27e  minuut Erik Bos de bal via de handen van KRC-goalie Ronald Voerman tegen de paal had geschoten kwam de thuisploeg vijf minuten later toch  op een 1-0 voorsprong. Op de linkervleugel werd Richard Knol goed aangespeeld door Jari Koopman. De aanvaller van ZEC nam de bal goed aan en besloot maar eens voor eigen succes te gaan en joeg de bal van ongeveer vijfentwintig richting de linkerbovenhoek van het KRC-doel. Daar arriveerde doelman Ronald Voerman vervolgens te laat om het schot van Richard Knol nog te keren zodat de op dat moment verdiende 1-0 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord kwam te staan.

Na de openingstreffer van ZEC liet trainer Paul Knot aan de kant van KRC Arnold Knot warmlopen want de trainer was niet helemaal tevreden over de tegenstand die zijn team bood. Met Arnold Knot, die voor Peter Kremer binnen de lijnen kwam, hoopte KRC wat meer grip op het middenveld te krijgen. Richting het rustsignaal was daar echter nog niet veel van te zien en omdat ook de gastheren er in het verdere verloop van de eerste helft er een potje van maakten brak de rust aan met een benauwde 1-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Voor aanvang van de tweede helft had Gerard Heun twee wissels doorgevoerd want Marcel Wit en Arjan Wieringa waren in de kleedkamer achtergebleven en werden vervangen door Roland Boelema en Johnny Balkema. Gerard Heun wilde via deze twee wissels meer druk zetten op KRC want de gedreven coach baalde enorm van het feit dat het nog maar 1-0 in het voordeel van zijn ploeg stond.

Ondertussen zaten de bezoekers ook niet stil want via Arnold Knot en Louis de Blécourt kwamen de gasten nu wat vaker in de buurt van Jan Posthumus maar wat echter nog niet direct tot heel veel spektakel voor het doel van ZEC zorgde.

In de 52e minuut had de thuisploeg bepaald pech toen Richard Knol zijn schot boven het hoofd van Ronald Voerman op de lat uiteen zag spatten en zes minuten later werd dezelfde speler op het randje van buitenspel teruggefloten door scheidsrechter De Wal. De arbiter uit Scheemda vertrouwde daarbij blind op de waarnemingen van zijn assistent aan de kant van KRC want zijn actieradius was onvoldoende om te kunnen zien of het wel of geen buitenspel was wat in deze situatie absoluut niet het geval was.

Waar ZEC in de kansen liet liggen was KRC in de 65e minuut dicht bij de gelijkmaker maar Louis de Blécourt zag, na een prima aanval van de gasten, zijn schot over het doel van Jan Posthumus verdwijnen.

Na deze grote kans op de gelijkmaker kreeg de thuisploeg via Erik Bos en Jari Koopman de kans om het duel definitief op slot te gooien maar beide spelers faalden hopeloos zodat het na zevenenzestig minuten spelen nog steeds 1-0 in het voordeel van ZEC stond.

Een ijzeren wet in de voetbalwereld is dat als jezelf niet scoort de tegenstander dat wel doet gold zaterdag in Zandeweer ook op want in de 68e minuut kwamen de bezoekers op 1-1. Een aanval van ZEC werd goed onderbroken door Johan Pijl die vervolgens op de rechtervleugel Arnold Knot goed de diepte instuurde. De invaller aan de kant van KRC ging goed door richting de achterlijn en gaf de bal vervolgens goed voor waar de prima mee opgekomen Louis de Blécourt de bal simpel achter een kansloze Jan Posthumus kon schieten.

Na deze gelijkmaker van KRC dreigde er nog even een nederlaag voor de formatie van Gerard Heun die met lede ogen moest toezien dat zijn ploeg er werkelijk niets van bakte. Gelukkig voor ZEC deed ook de streekgenoot dat niet zodat het richting de slotfase nog steeds 1-1 stond.

In die stand kwam in de 76e minuut echter toch verandering en daar was het veelvuldig vlaggen van de assistent van KRC mede debet aan. Te vaak ging de vlag van deze assistent omhoog waarbij er geen sprake van buitenspel was en dat is een gouden regel, vroeg of laat wordt je daar op afgerekend. Zo besloot de assistent-scheidrechter van KRC zijn vlag in de 76e minuut maar weer eens omhoog te gooien. Een beslissing die absoluut onjuist was en die scheidsrechter De Wal deed besluiten om de aanval van ZEC door te laten gaan. Dat zorgde er vervolgens voor dat Richard Knol een vrije doortocht richting het doel van Ronald Voerman kreeg. De KRC-goalie verkleinde zijn doel echter prima en wist de inzet van Knol te pareren. Helaas voor KRC gebeurde dit onvoldoende en stuiterde de bal terug het veld in waar Klaas ten Hove de bal voor de voeten kreeg. Waar veel voetballers de bal richting het verlaten doel zouden hebben gerost deed de centrale verdediger van ZEC dat echter niet want met een bekeken schot schoof hij de bal rustig in de linkerbenedenhoek: 2-1.

Een voorsprong die door de thuisploeg met gejuich werd begroet en er bij KRC voor zorgde dat men vol op jacht ging naar de gelijkmakende 2-2. Een gelijke stand die er in de 82e minuut bijna kwam toen een bijna identieke aanval als bij de eerste goal voor een tweede KRC-treffer zorgde. Weer brak Arnold Knot door de verdediging van de gastheren en uit zijn voorzet had Louis de Blécourt de 2-2 op zijn pantoffel. Maar tot verdriet van KRC en tot vreugde van de thuisploeg schoot de aanvaller de bal over het doel van Jan Posthumus zodat het in een dramatisch slechte wedstrijd bij een nipte 2-1 overwinning voor de thuisploeg bleef.

Z.E.C.-KRC : 2-1(1-0)

32. Richard Knol 1-0, 68. Blécourt 1-1, 76. Ten Hove 2-1.

Scheidsrechter: De Wal (Scheemda)

ZEC: Posthumus; Arjan Knol, Ten Hove, Marcel Wit(46. Bakema), Werkman; Wieringa(46. Boelema), Koolhof, Koopman, Dijk(69. Van Tamelen); Bos, Richard Knol.

KRC: Voerman; Von Hebel(70. Kroeze), Gerry Goederee, Erwin Goederee, Zigterman; Zark, Kremer(40. Knot), Blécourt, Mart Hovenkamp, Pijl; Thom Hovenkamp.