Gehavend Kloosterburen verliest ruim van VAKO.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een sterk gehavende Kloosterburen verloor zondagmiddag met ruime cijfers van VAKO. In Vries werd het 5-0 voor de thuisploeg die bepaald mild was voor Kloosterburen was die na deze ruime nederlaag weet dat het nu punten moet gaan pakken om niet in de onderste regionen van de vierde klasse C te verzeilen.


image 4

Spelmoment uit het duel VAKO-KLoosterburen

Bron: Ommelander Courant Foto: VAKO
Kloosterburen was met een incomplete selectie naar Vries gekomen voor zijn vijftiende competitiewedstrijd van dit seizoen. Door diverse oorzaken ontbraken Marcel Remijn, William de Lange en Annejan Ozinga in de selectie van trainer Willem Pettinga die er daarom voor gekozen had om wat behoudender te gaan spelen tegen een in vorm zijnde VAKO. ,,We moeten helaas wat concessies doen omdat we vooral in aanvallend opzicht wel wat spelers missen. We spelen, zoals altijd wel met drie spitsen maar we laten VAKO het spel maken. Dat is na de winterstop de ploeg in vorm en die moeten het vandaag maar laten zien.”

Direct vanaf het begin van de wedstrijd creëerde de thuisploeg zich een licht veldoverwicht dat echter nog niet tot gevaarlijke situaties voor het doel van doelman Lex Stok leidde. De verdediging van de bezoekers stond in deze fase namelijk nog goed en de Vriezenaren zagen in de openingsfase nog geen kans om de openingstreffer op het scorebord te schieten.

Hierdoor hield Kloosterburen, dat vooral via Peter Reitsema in aanvallend opzicht wat speldenprikjes probeerde uit te delen, de hoop dat het met misschien wel een positief resultaat uit Vries kon vertrekken.

In de 27e minuut werd die hoop al een klein beetje de grond in geboord toen de thuisploeg op een logische 1-0 voorsprong kwam. Op de rechtervleugel kreeg Patrick Zwiggelaar alle ruimte om aan een aanval voor de thuisclub te beginnen. De rechtsback van VAKO werd eigenlijk geen strobreed in de weg gelegd door in eerste instantie Arno Kuizenga. Ook linksback Pieter Meijer greep vervolgens niet adequaat genoeg in zodat Zwiggelaar door kon stomen naar de achterlijn. De voorzet die de Vriezenaar vervolgens losliet kwam uitstekend voor het doel van Kloosterburen waar het er naar uitzag dat VAKO-spits Patrick Berends de treffer op zijn naam zou krijgen. Maar het was toch echt Kevin Kat die zijn eigen doelman passeerde zodat de 1-0 door een eigen doelpunt tot stand kwam.

Na deze openingsgoal moest VAKO zes minuten later noodgedwongen wisselen toen Thijs Berends door een blessure niet verder kon. Als zijn vervanger kwam Jeroen Turksema binnen de lijnen.

De thuisploeg kreeg ondertussen een steeds groter veldoverwicht en eigenlijk was het wachten op een tweede goal van VAKO. Maar wat de thuisploeg in de resterende minuten tot aan de rust ook probeerde de 2-0 werd voor de rust niet meer geproduceerd.

De nog maar 1-0 achterstand na de eerste vijfenveertig minuten werd door de Kloosterburen-aanhang als positief gezien waarbij sommige supporters hoopten dat er snel een 1-1 stand op het elektronisch scorebord zou komen te staan.

Helaas was de waarheid voor de gasten anders want in de 49e minuut kwam VAKO op een 2-0 voorsprong. De zeer offensief ingestelde Patrick Zwiggelaar ging weer eens op avontuur en drong het zestienmetergebied van Kloosterburen binnen. De rechtsback werd daar vervolgens onreglementair gestuit door Arjan van der Klei zodat scheidsrechter Hooge niets anders kon dan de bal op de stip te leggen. Leander Meijering is namens VAKO de strafschoppenspecialist en de centrale middenvelder maakte ook nu geen fout door de penalty onhoudbaar achter Kloosterburen-keeper Lex Stok te schieten.

Na de 2-0 achterstand besloot trainer Willem Pettinga om de jonge Jasper Wiersum te vervangen door Appie van der Laan. Pettinga hoopte dat er met het inbrengen van de invaller op de linkerkant wat meer tegengas geboden kon worden omdat Patrick Zwiggelaar daar teveel vrijheid kreeg om zijn aanvallende escapades uit te voeren. Maar tegen het spel van de rechtsback van VAKO was zondagmiddag geen zalf te strijken want ook na deze wissel denderde de Vriezenaar over de rechterflank alsof er geen tegenstanders bestonden.

De thuisploeg domineerde na zijn tweede goal van de middag het duel nu volledig en het wachten was alleen maar op doelpunt nummer drie voor de gastheren. Die derde goal kwam er in de 61e minuut en waar een goed lopende aanval aan vooraf ging. De bal kwam uiteindelijk bij linkerspits Patrick Berends die de bal vervolgens terugkaatste op Patrick Steenbergen die het speeltuig vervolgens loepzuiver in de linkerbenedenhoek schoot: 3-0.

Het duel in Vries was nu definitief gespeeld want niemand van de aanwezige toeschouwers verwachtte nog dat Kloosterburen er in zou slagen om minimaal drie keer te scoren. De Marnebewoners probeerden het wel maar waren in aanvallend te onderbezet om het de verdediging van VAKO echt lastig te maken.

Toen in de 70e minuut doelpunt nummer vier, door weer een goal van Patrick Steenbergen, voor de ploeg van trainer Egbert Darwinkel viel te noteren zag het somber uit voor Kloosterburen. Want gezien het veldoverwicht zag het er naar uit dat de bezoekers op een ruime nederlaag getrakteerd zouden worden. Want de gastheren maakten nu volledig de dienst uit waarbij Bart Lammers een inspirerende rol vervulde. De aanvoerder van VAKO was onvermoeibaar en bijna overal op het veld te vinden. Lammers was ook degene die aan de basis stond van de volgende VAKO-treffer. Een doelpunt dat echter afgekeurd werd omdat de prima fluitende scheidsrechter Hooge liet zien dat hij zijn assistenten serieus nam. Assistent-scheidsrechter Theo Bos hield bij de vijfde treffer voor VAKO namelijk zijn vlag omhoog en Hooge nam vervolgens contact op met zijn assistent. De uitleg van Bos was voor de onpartijdige aanleiding om zijn besluit te herzien zodat de goal alsnog geannuleerd werd.

Helaas voor de Kloosterbuurders was dit uitstel van executie want even later viel de 5-0 toch. Na een vloeiende aanval van de gastheren moest doelman Lex Stok in de 85e minuut weer de trieste gang naar het net maken. Nu was tweevoudig schutter Patrick Steenbergen de aangever en kreeg Patrick Berends de vijfde en laatste treffer van de wedstrijd op zijn naam.

Na deze treffer was het voor iedereen wachten tot het moment dat scheidsrechter Hooge affloot want vriend en vijand waren het roerend met elkaar eens dat een sportief spelende Kloosterburen een nog ruimere nederlaag niet verdiende en gelukkig ook niet kreeg.

VAKO-Kloosterburen: 27. Kat 1-0(ed.), 49. Meijering 2-0 (str.), 61. Steenbergen 3-0, 70. Steenbergen 4-0, 85. Berends 5-0.

 Scheidsrechter: F. Hooge(Leeuwarden)

VAKO: Souhuwat; Wollerich, Van Wijk, Thijs Berends(33. Turksema), Wichers; Zwiggelaar, Steenbergen, Patrick Berends, Meijering; Lammerts, Grootjans.

Kloosterburen: Stok; Van der Klei, Mennes, Kat, Meijer; Bos, Reitsema, Kuizenga, Frik; Steur, Reitsema, Wiersum(58. Van der Laan).