Hunsingo zorgt voor stunt tegen Amicitia VMC: 0-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hunsingo zorgde zondagmiddag voor een daverende stunt door in Groningen met 1-0 te winnen van nummer vier op de ranglijst, Amicitia VMC. Het duel werd namelijk op kunstgras gespeeld wat nu niet direct de favoriete ondergrond van de Winsumers is. Maar onder aanvoering van een uitblinkende Paul Broekhuizen en een ongrijpbare Martin Kamstra wist Hunsingo de drie punten uiteindelijk als bonuspunten mee huiswaarts te nemen.


     image 1

Tim Spijk in een fel sprintduel verwikkelt in het duel tegen Amicitia VMC

Bron: Ommelander Courant  Foto Ronnie Afman BafloHunsingo had dit seizoen geen goede ervaringen met het spelen op kunstgras. De drie wedstrijden die er tot nu toe op deze ondergrond gespeeld werden eindigden allen in een ruime nederlaag zodat de Winsumers volgens trainer Henry Kramer met weinig illusies aan het duel met Amicitia VMC begonnen. ,,Voor alle duidelijkheid, we gooien de handdoek al niet voor de wedstrijd in de ring maar dat we het lastig gaan krijgen lijkt mij logisch. Amicitia VMC staat op een vierde plaats en moet winnen om de aansluiting met de kopgroep niet te verliezen. Gelukkig heb ik iedereen fit en hebben we dit jaar nog niet verloren dus wat betreft heb ik wel veel vertrouwen in de ploeg.”

Het duel op sportpark Coendersborg begon overigens een kwartier later dan gepland doordat beide teams om half drie eerst nog eens weer naar de kleedkamers vertrokken. Nadat beide teams om bijna tien over half drie het veld op kwamen nam ook de visuele controle nog eens veel tijd in beslag omdat het de thuisploeg lukte om het mapje met spelerspassen in de kleedkamer te laten liggen. Daardoor kon het gebeuren dat scheidsrechter Alberts om kwart voor drie voor de eerste keer op zijn fluit blies en Amicitia VMC en Hunsingo aan hun tweede onderlinge duel van het seizoen begonnen

Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor thuisclub waarbij Hunsingo het geluk had dat Amicitia VMC-aanvoerder Brian Stevens in de 2e minuut zijn schot voorlangs het doel van Robert Rosema zag gaan. Maar in de 5e minuut had de thuisploeg over geluk niet te klagen toen Martin Kamstra een grote kans op de openingstreffer kreeg. Kamstra, die donderdag een kijkoperatie aan zijn knie moet ondergaan, zag zijn inzet echter voorlangs het doel van doelman Ruud Schipper gaan.

Zo werd het na een kwartier spelen een wedstrijd waarin Hunsingo steeds meer grip op het spel van de thuisploeg kreeg. Dat zorgde er voor dat de ploeg van trainer Henry Kramer ook meer en meer op de helft van de gastheren te vinden was en er voor de gasten kansen op de openingstreffer ontstonden.

Zo was middenvelder Laurens Groeneveld in de 20e minuut dicht bij de 0-1 maar Groeneveld joeg de bal net langs de voor Hunsingo verkeerde kant van de paal zodat het voorlopig nog bij 0-0 bleef. Een stand waar in de 26e minuut met alle gemak van der wereld verandering in had kunnen komen.

Martin Kamstra kwam vanaf de linkervleugel het strafschopgebied van de Amicitianen binnen en werd daar door de boomlange Rolf Meijerink onderuit gehaald. Waar de hele bank van Hunsingo om een penalty schreeuwde wuifde arbiter Alberts het voorval weg als was er niets aan de hand. Twee minuten later stond Hunsingo echter bijna op achterstand toen Erik Magnin, na een inzet van Ronald Stroobach, de bal van de doellijn moest koppen.

Zo bleef het een duel waarin Hunsingo het sterker geachte Amicitia VMC goed partij bleef geven en waarbij Paul Broekhuizen een belangrijke rol speelde. De middenvelder van Hunsingo was namelijk overal te vinden waar gevaar voor zijn ploeg dreigde te ontstaan. Steeds weer zorgde Broekhuizen er met een belangrijke interceptie voor dat de thuisploeg niet gevaarlijk voor het doel van Robert Rosema kon komen.

Zo kwam het als kijkspel aantrekkelijk duel steeds dichter bij het rustsignaal en stond het nog steeds 0-0. Een stand waar men aan de kant van de Winsumers wel mee kon leven want met een gelijkspel huiswaarts keren was meer dan men voor de wedstrijd had verwacht.

Maar in de 45e minuut leek het er opeens op dat de bezoekers op een verrassende voorsprong zouden komen toen Martin Kamstra weer eens door de verdedigingslinie van de gastheren brak. De kleine technicus, die zijn directe tegenstander Robbie Scheffer regelmatig dolde, zag zijn schot echter net voorlangs gaan zodat beide teams even later toch met een brilstand de kleedkamers opzochten.

De tweede helft begon met twee ongewijzigde teams en Hunsingo had nu de harde wind in de rug. Een situatie waar Henry Kramer niet echt blij mee was. ,,Ik hoop dat de wind wat afneemt want je zag het in de eerste helft bij Amicitia, die hadden ook moeite om de bal in het spel te houden.”

Kramer werd echter positief verrast door zijn team want Hunsingo kwam, dankzij een weergaloze vooractie van Martin Kamstra in de 47e minuut op een 1-0 voorsprong. De balvirtuoos aan de kant van de Winsumers dolde op de linkervleugel eerst zijn directe tegenstander Robbie Scheffer weer eens helemaal suf. Vervolgens bereikte Kamstra ook nog eens de achterlijn waar hij een afgemeten voorzet afleverde op de goed meegekomen Laurens Groeneveld die van dicht bij de bal langs een kansloze keeper Ruud Schipper tikte: 0-1.

Een voorsprong die in het Hunsingo-kamp met een ongekende vreugde werd begroet want drie punten mee huiswaarts nemen na een wedstrijd tegen een van de betere teams uit de competitie zou een daverende stunt zijn. Een stunt die in de 52e minuut al bijna zeker was geweest als Ricardo Terhave de 2-0 achter doelman Ruud Schipper had geschoten. De middenvelder van Hunsingo kreeg de bal van wie anders dan Martin Kamstra op een presenteerblaadje aangeboden maar slaagde er niet in om zijn team naar een 2-0 voorsprong te schieten.

Zo bleef het spannend op een verder sfeerloos sportpark Coendersborg in een wedstrijd waarbij de thuisploeg de druk op de verdediging van Hunsingo steeds meer opvoerde. Maar de Winsumers, onder aanvoering van uitblinker Paul Broekhuizen, hielden stand tegen de aanvalsgolven van de stadjerders al gebeurde dat soms wel met het nodigde kunst en vliegwerk. Zo moest doelman Robert Rosema zich binnen vijf minuten onderscheiden met een drietal, dat Amicitia VMC minimaal een treffer had kunnen opleveren. En ook Bram Durenkamp en Erik Magnin moesten de nodige kopduels uitvechten met de luchtmacht van de gastheren die bestond uit Jelmer Berendsen en de boomlange broers Rolf en Gerwin Meijerink.

Maar wat de thuisploeg ook probeerde, de Winsumers hielden stand want alle elf de spelers vochten als leeuwen voor een goed resultaat. Niemand verzaakte aan de kant van Hunsingo en wat Amicitia VMC steeds meer deed beseffen dat het binnenhalen van een of drie punten weleens een lastig verhaal kon gaan worden. Want waar bijvoorbeeld aanvoerder Brian Peters zijn directe tegenstander Bram Durenkamp in de eerste helft regelmatig zijn hielen liet zien was de rechtsback Peters in de tweede helft duidelijk de baas. Dat was overigens het beeld van de hele tweede helft want overal op het veld gingen de Winsumers vol het duel met hun opponenten aan om de 1-0 voorsprong over de streep te trekken.

Richting de slotfase van de wedstrijd begon het er daarom steeds meer naar uit te zien dat de gasten hier in zouden slagen want het spel van de thuisploeg werd steeds onzorgvuldiger. De aanvalsgolven rolden nog wel richting het Hunsingo-doel maar om nu te zeggen dat dit allemaal nog vol overtuiging gebeurde zou de waarheid niet zijn.

Mede daardoor begon het er in figuurlijke zin steeds zonniger voor Henry Kramer en zijn mannen uit te zien en was het alleen maar de vraag hoeveel tijd de prima fluitende scheidsrechter Alberts bij zou tellen. De verwachting was dat dit wel eens vijf minuten zou kunnen worden maar de onpartijdige was coulant richting Hunsingo en floot nadat hij drie minuten aan extra tijd had bijgeteld om een paar minuten over half vijf voor de laatste keer. Dat dit voor vreugdetaferelen in het Hunsingo-kamp zorgde hoefde geen betoog want trainer Henry Kramer sprak na afloop van drie bonuspunten. ,,We zijn dit seizoen al drie keer op kunstgras helemaal weggespeeld en dan verwacht je niet dat je hier vandaag met drie punten wegkomt. Maar we hebben als team een geweldige prestatie neergezet en waar we met drie hele kostbare punten voor beloont zijn.”

Amicitia VMC-Hunsingo 0-1(0-0)

47. Groeneveld 0-1.

Scheidsrechter: N. Alberts(Leeuwarden)

Amicitia VMC: Schipper; De Rudder, G. Meijerink, R. Meijerink, Scheffer; Van der Belt(70. Berendsen), Nicolay, S. Kamstra; Strooibach, Koopmeinders, Stevens.

Hunsingo: Rosema: Durenkamp, Magnin, Sander Smit, De Wit; Broekhuizen, Terhave, Groeneveld; Spijk(85. Sven Smit), Venema, Kamstra.