Rudolf Hidskes helpt Loppersum langs The Knickerbockers: 2-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

SC Loppersum won zaterdagmiddag het duel tegen middenmoter The Knickerbockers met 2-1. Een zege waar het na de eerste vijfenveertig minuten niet naar uitzag. Maar onder aanvoering van invaller Rudolf Hidskes en een uitblinkende doelman Peter Paul Datema bleven de drie punten uiteindelijk in Loppersum waardoor de ploeg van Jaap Danhof een rol van betekenis in de bovenste regionen van de competitie blijft meespelen.

         image
 Spelmoment uit de westrijd SC Loppersum-The Knickerbockers
Bron: Ommelander Courant     Foto: Herman SpierHet duel tussen SC Loppersum en The Knickerbockers was dit seizoen al eerder vastgesteld maar toen lieten de veldomstandigheden het niet toe dat er in Loppersum gespeeld werd. Hoewel het hoofdveld in Loppersum ook zaterdag zwaar te bespelen was werd er tot tevredenheid van trainer Jaap Danhof nu wel groen licht gegeven. ,,We zijn als ploeg klaar voor het duel tegen The Knickerbockers. Buiten de geblesseerde Ruben Danhof, die we helaas nog wel een poosje zullen moeten missen, zijn we verder compleet. Daarom ben ik blij dat we tegen The Knickerbockers aan de bak kunnen. Het is wel een lastige tegenstander omdat ik het een goed voetballende ploeg vind die in mijn beleving te laag op ranglijst staat.”

De woorden van de Loppersum-trainer, dat hij de gasten uit Groningen een goed voetballende ploeg vond, werd door The Knickerbockers in de tweede minuut direct bevestigd. Want waar de thuisploeg nog niet wakker leek te zijn was de ploeg van trainer Evert Jan Nienhuis direct messcherp en schoot Dave Knipmeijer zijn ploeg op fraaie wijze op voorsprong. De aanvaller speelde zich namelijk tussen een aantal weifelde Loppersum-verdedigers goed vrij en joeg de bal vervolgens in de linkerbovenhoek: 0-1.

Dit was een stevige tegenvaller voor de thuisclub die er in de beginfase niet of nauwelijks aan te pas kwam. De bezoekers creëerden zich een veldoverwicht die er bijna toe leidde dat er in de 18e minuut een 0-2 op het scorebord stond. Het was echter aan Peter Paul Datema te danken dat dit niet gebeurde want de goalie van de Lopsters voorkwam met een prima redding een bijna zekere treffer van Bart Kok.

Door deze grote kans voor de bezoekers werd de thuisclub wat wakker geschud en kreeg het in de 21e minuut zijn eerste kans op de gelijkmaker. Peter Heeres veroverde op het middenveld de bal en zette direct een aanval op. Jeffrey Leegstra werd goed aangespeeld en die gaf de bal goed mee aan de doorgelopen Heeres. De middenvelder schoot de bal vervolgens richting het vijandelijk doel maar helaas voor de ploeg van trainer Jaap Danhof zwaaide het schot iets te ver af om voor gevaar te zorgen.

Zo kregen beide teams in de middenfase van de eerste helft kansen om een wijziging in de score aan te brengen. Een wijziging die er in de 28e minuut bijna kwam toen Rick Buikema op het middenveld balverlies leed. Daar werd door de teamgenoten van de jonge middenvelder onvoldoende geanticipeerd zodat Peter Paul Datema er weer aan te pas moest komen om een treffer van The Knickerbockers te voorkomen.

Twee minuten later hadden de gastheren weer alle geluk van der wereld. De watervlugge Tonnis de Vries glipte langs Remy Slagter en gaf de bal goed voor op Bart Kok. De spits wist deze opgelegde kans echter niet in een doelpunt om te zetten zodat het na een half uur spelen nog steeds 0-1stond.

In de slotfase van de eerste helft, toen Rudolf Hidskes zich bij de thuisploeg al warmliep om na de rust binnen de lijnen te komen, kreeg Loppersum via Peter Heeres nog een kans op de gelijkmaker maar ook nu bleef het bij een kans. Aan de andere kant waren de bezoekers ook nog dicht bij een treffer toen scheidsrechter Beekman even buiten het strafschopgebied van de thuisclub een overtreding constateerde. Maar ook nu toonde goalie Peter Paul Datema zijn klasse door de hard ingeschoten bal van Bram Bemboom goed te verwerken.

Zo bleef het bij een ruststand van 0-1 in het voordeel van de gasten en waar Loppersum niets over te klagen had want vriend en vijand waren het er roerend over eens dat een ruimere achterstand voor de Lopsters niet vreemd was geweest.

Zoals verwacht kwam na de rust Rudolf Hidskes in de ploeg en voor hem mocht Tristan van der Beek in de kleedkamer achterblijven. Met de ervaren Hidskes in de gelederen kregen de toeschouwers direct een ander Loppersum te zien. Er werd direct met meer passie gespeeld en de thuisploeg kreeg wat meer grip op de wedstrijd. Nadat er al wat kleine kansjes voor de Lopsters waren geweest kantelde het duel na iets meer dan een kwartier in de tweede helft volledig. Voordat de mannen van Evert Jan Nienhuis wisten wat er aan de hand was keken ze namelijk binnen zestig seconden tegen een 2-1achterstand aan. In de 61e minuut kreeg Rudolf Hidskes de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied goed aangespeeld door de hard werkende Jordy Potma. De spits drong vervolgens het strafschopgebied van The Knickerbockers binnen en had de gelijkmaker op zijn schoen. Maar vanuit een ooghoek zag Hidskes dat zijn teamgenoot Jeffrey Leegstra er nog beter voorstond zodat die een niet te missen kans kreeg gepresenteerd en de 1-1achter doelman Danny de Lange schoot. Nog geen zestig seconden later stond het 2-1 in Loppersum door een geweldige individuele actie van Rudolf Hidskes. De spits nam een dieptepass van Joris Jurna op magistrale wijze aan en waarmee hij zijn directe opponent Bram Popping in figuurlijke zin het Lopster Bos instuurde. Met Popping in de achtervolging stevende de invaller vervolgens op doelman Danny de Lange af en hoewel de goalie de bal nog wel aanraakte was het schot van Hidskes hard genoeg om in het doel van The Knickerbockers te verdwijnen: 2-1.

Zo stond het duel in Loppersum binnen twee minuten volledig op zijn kop en moesten de stadjerders opeens in de achtervolging. Dat vergde enige omschakeling aan de kant van de blauwhemden maar toen dat besef er eenmaal was kreeg de thuisclub het wederom lastig. De verdediging van de Lopsters, waar Richard Meijer de met een gele kaart op zak rondlopende Remy Slagter enkele minuten eerder was komen vervangen, moest nu alle zeilen bijzetten om de gasten het scoren te beletten.

Zo bleef het spannend in Loppersum op een hoofdveld dat wel zwaar maar verder goed te bespelen was. Want waar de thuisploeg in de 70e minuut via Rudolf Hidskes een geweldige kans op de 3-1kreeg was de kans op de gelijkmaker voor The Knickerbockers op de gelijkmaker nog groter.

In de 77e minuut werd de bal niet goed door de verdediging van Loppersum weggewerkt en kwam Bram Bemboom in balbezit. De aanvaller wist vervolgens de uit zijn doel komende Peter Paul Datema te passeren. Waar Bemboom de bal vervolgens zo in een leeg doel had kunnen schieten verdween het schot van de student meters naast het doel van Loppersum. Daar kroop de thuisploeg dus echt mee door het oog van de naald want Bemboom had echt de volledig verdiende gelijkmaker op zijn schoen.

Maar de thuisclub had het nodige geluk aan zijn want toen de goed leidende scheidsrechter Beekman voor de laatste keer floot waren er alleen maar opgeluchte gezichten aan de kant van Loppersum te zien. Een daarvan was die van trainer Jaap Danhof die had gezien dat zijn ploeg zich in de tweede helft goed had hersteld van de eerste matige vijfenveertig minuten. ,,Na de eerste helft hadden we gewoon met 3-1 achter kunnen staan. We begonnen veel te slap aan de wedstrijd en dat veranderde in de eerste helft ook niet meer. In de tweede helft kwam er met Rudolf Hidskes een ander type spits bij en werd er onderling ook veel beter gecoacht. En dat we dan vervolgens het duel ook nog eens winnend afsluiten is helemaal mooi want om in de top mee te blijven draaien zijn dit voor ons hele belangrijke punten.”

SC Loppersum- The Knickerbockers 2-1(0-1)

2. Knipmeijer 0-1, 61. Leegstra 1-1, 62. Hidskes 2-1

Scheidsrechter: G. Beekman(Bant)

Gele kaarten: Buikema, Van der Beek, Slagter(SC Loppersum).

SC Loppersum: Datema; Slagter(60. Meijer), Groenewege, Pool, Jurna; Oosterhuis, Buikema(80. Van Doorn), Heeres; Leegstra, Van der Beek(46. Hidskes), Potma.

The Knickerbockers: De Lange, Bart Linthorst, Giel Linthorst, Popping(72. Bijlsma), De Keijser; Hoekstra, De Vries, Klein; Kok(72. Riemens), Bemboom, Knipmeijer.