Kloosterburen geeft punten cadeau aan Nieuw Roden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen verloor zondagmiddag het thuisduel tegen Nieuw Roden met 3-2. Een teleurstellend resultaat voor de thuisploeg die dat echter aan zichzelf te danken had. De thuisclub begon namelijk veel te slap aan het duel tegen het bepaald niet geweldig spelende Nieuw Roden zodat het eigenlijk negentig minuten lang achter de feiten aanliep.


               image 1

               Spelmoment uit het duel Kloosterburen-Nieuw Roden

              Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman Baflo


Binnen de voetbalvereniging Kloosterburen had men alles in het werk gesteld om het duel tegen Nieuw Roden door te laten gaan. Het veld was op vrijdag sneeuwvrij gemaakt en had vervolgens goed op de regen van zaterdagmorgen gereageerd. Toen het vanaf zaterdagmiddag droog bleef was er daarom voor consul Ite Mulder ook geen enkele reden om tot een afkeuring over te gaan. Een terechte beslissing vond ook Kloosterburentrainer Willem Pettinga. ,,Het veld is wat zwaar maar we moeten in februari natuurlijk niet verwachten dat een voetbalveld er als een strak gemaaid plantsoen bijligt dus vandaar dat ik zeg dat er prima te voetballen is.”

Pettinga kon voor het duel tegen Nieuw Roden niet beschikken over de geblesseerde Kevin Kat en de niet helemaal fitte Arno Kuizenga waarvan de laatste nog wel als wisselspeler op de bank plaats nam.

Nadat scheidsrechter Ruud Kuipers voor de eerste keer had gefloten kregen de toeschouwers direct een sterk startende Nieuw Roden te zien. Want waar de eerste kans nog voor de gastheren was stond het in de 5e minuut 1-0 voor de gasten. Uit een goed gegeven voorzet van linkervleugelverdediger Wilco Drent kopte aanvoerder Niels Kalfsbeek de bal namelijk tegendraads achter een kansloze doelman Lex Stok: 1-0. Nog geen twee minuten later stond het 0-2 voor de gasten die een veel te slap aan het duel begonnen Kloosterburen direct met de neus op de feiten drukte. Linkervleugelverdediger Wilco Drent mocht een vrije trap nemen maar de muur van de thuisploeg was nog niet uit voldoende stenen opgebouwd. Want terwijl doelman Stok daar nog druk doende mee was werd de bal vrijgegeven door arbiter Kuipers en voordat de ervaren doelman wist wat er gebeurde schoot Drent de bal onder het lichaam van de Kloosterburen-goalie door: 0-2

Deze snelle achterstand zorgde direct voor de nodige irritatie bij de thuisploeg waar men na deze twee tegenslagen wel probeerde om wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. In de 17e minuut werd Kloosterburen daarvoor beloond toen Peter Reitsema door de verdediging van de bezoekers slalomde. De middenvelder had de bal weer eens aan een touwtje en wist op fantastische wijze enkele verdedigers van Nieuw Roden te ontwijken om vervolgens de bal achter Nieuw Roden-doelman Femko de Vries te schieten:1-2.

Na de aansluitingstreffer van de thuisploeg werd het een echte wedstrijd op sportpark Westerklooster want drie minuten later kregen de withemden een hele grote kans op de gelijkmaker. Een vrije bal van Marcel Remijn kwam goed voor het doel van Nieuw Roden maar William de Lange kon onvoldoende bij de bal komen om de aanhang van Kloosterburen te laten juichen.

Ondertussen werd het allemaal wat grimmiger binnen de lijnen en dat zorgde er onder andere voor dat Arjan van der Klei de gele kaart kreeg van scheidsrechter Kuipers. De routinier vond dat er een overtreding tegen hem werd gemaakt en liet dat even duidelijk aan de man in het geel blijken en die daar duidelijk niet van gediend was.

In de 39e minuut kreeg Marcel Remijn de volgende kans op de gelijkmaker maar de aanvoerder van Kloosterburen zag zijn vrije trap gekeerd worden door doelman Femko de Vries.

Enkele minuten later was Remijn weer dicht bij een doelpunt maar weer reageerde De Vries zeer attent. Wel kreeg de Kloosterbuurder nog wel de gele prent gepresenteerd van Kuipers omdat hij volgens de referee te fors op de Nieuw Roden-goalie was doorgelopen. Even dreigde er na dit incident een licht handgemeen te ontstaan maar dit binnenbrandje werd snel de kop ingedrukt en even later brak de rust aan met een 2-1 voorsprong voor Nieuw Roden.

Na de rust begon de thuisclub, waar Arno Kuizenga voor Gideon Steur in de ploeg was gekomen, een stuk scherper dan men aan de eerste helft was begonnen. De bezoekers werden goed op hun eigen helft vastgezet en eigenlijk was het wachten op een tweede treffer voor de equipe van Willem Pettinga. Nadat in de 51e minuut Arno Kuizenga een prima kopkans nog naast zag gaan kon er in de 62e minuut bij de thuisploeg wel gejuicht worden. Een vrije bal werd door Bert Mennes goed voorgegeven en in een mêlee van spelers was Marco Bos degene die doelman Femko de Vries met een kopbal tot een kansloze keeper bombardeerde: 2-2.

Een gelijkmaker die voor nieuw elan bij de thuisploeg zorgde en ook de supporters achter het doel van Nieuw Roden- doelman Femko de Vries begonnen zich meer en meer te roeren. Dat zorgde voor nog meer sfeer in Kloosterburen waar velen de verwachting uitspraken dat de thuisclub nu door zou drukken richting de 3-2.

De kans op een eventuele zege voor de gastheren werd in de 65e minuut nog groter toen aan de kant van Nieuw Roden middenvelder Ronald Bouwes in de fout ging. Bouwes tikte rond de middencirkel de weglopende Peter Reitsema aan en de goed oplettende onpartijdige Kuipers was duidelijk met zijn strafmaat. De middenvelder kon met direct rood gaan douchen zodat zijn teamgenoten met een man minder Kloosterburen van de drie punten moesten proberen af te houden.

Maar het liep anders in Kloosterburen want in de 69e minuut kwamen de bezoekers bijna vanuit het niets weer op voorsprong. Nick Matulessy kreeg de bal goed aangespeeld van Niels Kalfsbeek en mocht van de Kloosterburen-defensie bijna ongehinderd richting het doel van Lex Stok oprukken. Eenmaal in het strafschopgebied van Kloosterburen aangekomen kon Matulessy vervolgens ook doelman Stok eenvoudig passeren zodat de tien van Nieuw Roden op een 3-2 voorsprong kwamen.

De thuisploeg moest nu weer een achterstand proberen goed te maken en dat gebeurde wel met veel inzet maar niet altijd even slim. Want waar men het veld breed had moeten houden om de met een man minder spelende tegenstander stuk te lopen werd de bal te snel in de trechter voor het doel van de tegenstander gegooid. Dat zorgde er voor dat Nieuw Roden betrekkelijk eenvoudig overeind bleef in een duel dat het aanzien verder zeker waard was.

Ondertussen begonnen de supporters van Kloosterburen zich achter het doel van Nieuw Roden nog meer te roeren en daar waren de spelers van Nieuw Roden bepaald niet blij mee. Af en toe ging er al een verwijtende blik uit het Nieuw Roden-kamp naar de toeschouwers achter het doel maar verder kwam het gelukkig niet.

Met nog iets meer dan tien minuten te spelen posteerde Willem Pettinga centrale verdediger Arjan van der Klei in de spits om zo te proberen nog minimaal een punt uit het vuur te slepen. Maar ook deze actie zette geen zoden aan de dijk voor de thuisploeg want wat men ook probeerde, het leidde uiteindelijk tot niets. Daardoor stapte Kloosterburen na het laatste fluitsignaal van de goed leidende Kuipers met een 3-2 nederlaag van het veld af en waar Willem Pettinga bepaald niet blij mee was. ,,We begonnen natuurlijk veel te slap aan de wedstrijd. Ik had de ploeg nog zo verteld dat Nieuw Roden fel zou beginnen en dan tuinen we er toch in. Nadat we in de tweede helft met een man meer komen te staan spelen we het ook niet slim. Dan moet je het veld breed te houden maar wat helaas niet gebeurde. Daarnaast krijgen we ook nog eens een totaal onnodige derde goal tegen dus wat dat betreft is dit een nederlaag die absoluut niet nodig was geweest.”

Kloosterburen- Nieuw Roden 2-3 (1-2)

5. Kalfsbeek 0-1, 7. Drent 0-2, 17. Reitsema 1-2, 62. Bos 2-2, 69. Nick Matulessy 2-3.

Scheidsrechter: R. Kuipers (Groningen)

Gele kaarten: Van der Klei, Remijn(beide Kloosterburen), Drent, Knol(beide Nieuw Roden).

Rode kaart: Bouwes (Nieuw Roden)

Kloosterburen: Stok; Van der Klei, Bos, Frik, Meijer; Remijn, Reitsema, De Lange; Steur(46. Kuizenga), Mennes, Ozinga.

Nieuw Roden: De Vries; Boksebeld, Steenbergen, Dennis Matulessy, Drent; Kalfsbeek, Bouwes, Den Hollander; Knol, Gooiert, Nick Matulessy(72. Van der Molen)