Noordpool te sterk voor GVAV Rapiditas: 3-0

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool won zaterdagmiddag in een ijskoud Uithuizen met 3-0 van GVAV Rapiditas. Een zege waar helemaal niets of af te dingen viel want Noordpool speelde tegen een team dat zich verbaal drukker maakte om het fluiten van scheidrechter Alex Traa dan dat het met het uiteindelijke doel, het winnen van een wedstrijd, bezig was.

                 1391185334Nnoordpool gvav 1
Spelmoment uit het in een koud Uithuizen gespeeld duel tussen Noordpool en GVAV Rapiditas

Bron: Ommelander Courant    Foto: Herman Spier Bedum


Noordpool moest het in zijn eerste competitieduel van 2014 doen zonder doelman Geert Knot. De doelman liep voor de winterstop een breuk in zijn voet op. Zijn vervanger, David van Meurs, raakte vervolgens vorige week geblesseerd in het vriendschappelijk duel tegen De Heracliden zodat de aan het einde van het vorig seizoen gestopte Edwin Dijkstra zaterdagmiddag het doel van Noordpool verdedigde. Verder kon trainer Willem Kluin niet beschikken over de geblesseerde Stefan Hemmes en de geschorste Richard Haan.

Even zag het er naar uit dat het duel in Uithuizen geen doorgang kon vinden. Door bevriezing van wat sneeuwresten dreigde er gevaar voor de spelers te ontstaan maar door het kunstgras wat te slepen werden deze ijsresten verwijderd. Toen scheidsrechter Alex Traa uit Warffum vervolgens ook geen problemen zag om het duel te laten doorgaan stond niets het eerste competitieduel van Noordpool in dit kalenderjaar meer in de weg. Een cruciaal duel voor Noordpool en waar trainer Willem Kluin zich goed van bewust was. ,,Als we deze wedstrijd weten te winnen doen we niet alleen prima zaken op de ranglijst maar tanken we ook direct wat zelfvertrouwen richting de rest van het seizoen. Dat zullen we ook nodig hebben want in de weken voor de winterstop ging het allemaal even wat minder. Dus wat dat betreft zijn de drie punten vandaag meer dan welkom.”

Net als op veel andere plaatsen in Noord-Nederland was het ook in Uithuizen koud. Maar helaas voor de aanwezige toeschouwers zorgden beide teams in het eerste half uur voor maar weinig hartverwarmende taferelen. De eerste dertig minuten waren zelfs ronduit matig te noemen waarbij de thuisploeg wel de betere kansen op de openingstreffer kreeg.

In de 31e minuut kreeg Christiaan Eleveld de eerste echte grote kans om zijn team op een 1-0 voorsprong te zetten. De rechtsachter van Noordpool kreeg de bal echter niet goed mee zodat GVAV Rapiditas-keeper Erik-Jan Wagenvoort vrij eenvoudig kon ingrijpen om een doelpunt te voorkomen. Dat lukte de goalie van de bezoekers drie minuten niet toen Johan Kluin de gastheren op 1-0 bracht. Goed voorbereidend werk van Michel Dries zorgde er voor dat de bal bij de aanvoerder van Noordpool kwam. Johan Kluin speelde zich vervolgens goed vrij en schoot zijn ploeg naar een verdiende voorsprong.

Na de goal van de thuisploeg kregen de bezoekers nog geen minuut later een grote kans op de gelijkmaker. Cas de Leeuw zag zijn inzet echter gepareerd worden door de goed mee teruggekomen Franky Ebobisse zodat het bij een kans bleef. Twee minuten later waren de gasten weer dicht bij een treffer toen Joshua Redjosetiko een dot van een kans kreeg. Maar Noordpool had in Edwin Dijkstra een prima goalie onder de lat staan want de zonder enige vorm van wedstrijdritme acterende Dijkstra redde subliem door de bal buiten de palen te tikken.

Waar GVAV Rapiditas niet wist te scoren deed Noordpool dat in de 40e minuut wel en weer was Johan Kluin de man die het doelpunt op zijn naam kreeg. Een prima pass van Jega Uruthirasingam zette Kluin vrij voor doelman Erik-Jan Wagenvoort. In eerste instantie wist Wagenvoort nog redding te brengen maar in de rebound wist de Noordpool-aanvoerder toch de 2-0 te scoren.

Een voorsprong voor Noordpool waar beide teams even later de warme kleedkamer mee opzochten en die in de rust in de kantine uitvoerig werd besproken. Want de thuisploeg zou in de tweede helft tegen de gure wind in moeten spelen en kon daardoor volgens sommige toeschouwers weleens in de problemen kunnen komen.

En inderdaad GVAV Rapiditas begon fel aan de tweede helft en de verdediging van Noordpool moest even alle zeilen bijzetten om naderend onheil te voorkomen. In de 56e minuut was daar opeens de miscommunicatie tussen vrije verdediger Jos Klip en doelman Edwin Dijkstra. Klip speelde de bal terug richting zijn eigen doel waar hij verwachtte dat Dijkstra zich daar bevond. Maar de Noordpool-doelman stond bijna naast zijn teamgenoot en moest er nog een sprint uittrekken om een tegentreffer van de bezoekers te voorkomen. Ondertussen begonnen de gasten zich steeds meer te irriteren aan het fluiten van scheidsrechter Alex Traa. De Warffumer floot zeer consequent als de spelers van GVAV Rapiditas in zijn ogen liepen te zeuren. Waar hij ook maar wat hoorde boeide de arbiter totaal niet want op die plaats liet hij vervolgens Noordpool een vrije bal nemen. Dat de spelers van GVAV Rapiditas op een gegeven moment niet inzagen dat ze met een zinloze actie bezig waren werd door de meeste toeschouwers als vreemd gezien. Want om te zeggen dat Alex Traa slecht floot betekende dat de waarheid tekort zou worden gedaan. De Warffumer arbiter deed namelijk wat hij moest doen en had zelfs nog wel meer kaarten dan de twee die Ronald Kielman en Paul van der Helm nu namens de gasten uit Groningen mochten ontvangen, kunnen geven.

Dat met de scheidsrechter bezig zijn zorgde er verder voor dat het spel van de bezoekers er niet beter op werd. Dat kwam Noordpool uiteraard niet slecht uit want daardoor werden de aanvallen van de gasten steeds minder gevaarlijk.

In de 68e minuut werd het opeens nog leuker voor de gastheren toen de 3-0 op het scorebord verscheen. Goed doorzetten van de sterk spelende Alwin de Winter zorgde er voor dat Michel Dries in balbezit kwam. De linksbuiten van Noordpool bracht de bal vervolgens goed voor het doel van GVAV Rapiditas waar Johan Kluin aan alle onzekerheid een einde maakte door de 3-0 achter keeper Wagenvoort te schieten.

Na de 3-0 voor Noordpool besloot Willem Kluin om Michel Dries naar de kant te halen om ook Luuk Oosterhuis speelminuten te gunnen. De jonge Oosterhuis ging vervolgens op de rechtervleugel spelen waardoor Jega Uruthirasingam naar de linkerkant verhuisde.

Gezien de aanvallende aspiraties van de stadjerders zag het er in de slotfase niet naar uit dat er nog een tegentreffer op het scorebord zou komen. Ook Noordpool geloofde het verder wel want daar verdween in de 77e minuut Johan Kluin naar de kant en werd vervangen door Cesar Peters. De aanvoerder had met zijn drie doelpunten een groot aandeel in de zege voor zijn team en de publiekswissel was dan ook niet meer dan terecht te noemen.

Toen scheidsrechter Alex Traa dan na twee minuten aan extra tijd dan ook een einde aan het duel tussen Noordpool en GVAV Rapiditas maakte waren er in het Noordpool-kamp alleen maar blije gezichten te zien zoals die van Willem Kluin die verder sprak van een terechte zege. ,,We hebben als team prima gespeeld en de goals vielen op voor ons precies op het juiste moment. Vooral de derde was erg belangrijk want toen was het verzet van GVAV Rapiditas echt gebroken.”

Noordpool-GVAV Rapiditas: 3-0

34. Kluin 1-0, 40. Kluin, 68. Kluin 3-0.

Scheidsrechter: A. Traa (Warffum)

Gele kaarten: Kielman, Van der Helm(beide GVAV Rapiditas)

Noordpool: Dijkstra; Eleveld, Klip, Tuitman, Veenstra; Ebobisse, De Winter, De Graaf(86. Wijninga), Dries(70. Oosterhuis), Kluin(77. Peters), Uruthirasingam.

GVAV Rapiditas: Wagenvoort; Remkes, Schriemer, Kielman, De Zeeuw; Vermeulen, Van der Helm, Van Ulsen, Redjosetiko; Koene, Lutjeboer.