Rood Zwart sterk uit winterstop met winst op SIOS

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Hoewel de winter nog moet beginnen is de winterstop officieel voorbij. En al tijdens de eerste speelronde na de winterstop stond er een heuse ‘Ommelander derby’ op het programma: in Baflo troffen de rood zwarten SIOS uit Sauwerd. De mannen uit Baflo wisten de wedstrijd te winnen en hadden daar slechts een kwartier voor nodig. Het derde kwartier was funest voor de bezoekers.

RoodZwartBaflo                          SIOS

Bron: Ommelander Courant    Door: Eduard Zuidema


Het verschil op de ranglijst was voor aanvang van het duel slechts drie punten in het voordeel van Rood Zwart dus er stond genoeg op het spel in Baflo. Baflo kon bij winst aansluiting houden bij de middenmoot terwijl SIOS meer afstand kan nemen van vooral Ezinge. SIOS-trainer Auke Doornbosch had zoals altijd vertrouwen in een goede afloop. “De eerste wedstrijd na de winterstop is altijd even kijken hoe het allemaal weer moet. Gelukkig is de ploeg aardig compleet.“

Het kamp van Baflo was ook hoopvol gestemd. “We hebben in de winterstop goed getraind, aldus hoofdtrainer Sander Tromp, we moeten vandaag winnen en ik ga er vanuit dat het besef er ook is bij de spelers. Ik ga uit van een zege.”

Onder redelijke voorjaarsomstandigheden floot Doornbos voor het beginsignaal. Beide teams begonnen fel aan het duel en het tempo was dan ook behoorlijk hoog. Schijnbaar hadden de spelers de kerstkilo’s er alweer afgelopen. Het spel golfde op en neer en er werden vele duels uitgevochten. De esthetische waarde bleef enigszins achter maar de inzet vergoedde wel het een en ander.

Toch duurde het tot de 23e minuut voordat het eerste gevaar voor een doel aan te tekenen viel. Het gevaar kwam uit Sauwerd. Een voorzet vanaf de achterlijn kon ternauwernood uit de doelmond getrapt worden. Even later kreeg Jacob de Haan een mogelijkheid nadat Rood Zwart Baflo-verdediger Joram Sportel een bal zomaar had ingeleverd. De Haan schoot echter te zwak in waarna Rick Folkerts de bal makkelijk kon oprapen.

Uit het niets kwam Rood Zwart Baflo op voorsprong. Slecht uitverdedigen van SIOS was hier debet aan. Een mooi overstapje van Willem Beerda stelde cubtopscoorder Dennis Tromp in de gelegenheid de 1-0 binnen te tikken. Slechts drie minuten later wisten de Bafloërs de stand al na 2-0 te tillen. Een mooie diagonale pass werd niet juist goed beoordeeld door de Sauwerders waar Nico de Vries wel attent was en de 2-0 binnenschoot. De Vries kwam nog in botsing met SIOS-doelman Reinder de Haan maar beet op zijn tanden en ging door.

De mannen van Sander Tromp hadden nu echt de geest en namen SIOS in de tang. De laatste tien minuten van de eerste helft waren de gastheren tweemaal dicht bij een derde treffer en wellicht beslissing van de wedstrijd. Een vrije bal van Jeroen Zwart caramboleerde tussen de binnenkant van de paal en doelman de Haan heen en weer en werd uiteindelijk klemvast gepakt. Of dit nu voor, op of achter de lijn gebeurde, wie het weet mag het zeggen. Rood Zwart appelleerde uiteraard voor een doelpunt maar de onpartijdige Doornbos wilde er niet aan en liet doorspelen.

Chris ten Boer wist zijn naam ook nog bijna op het scoreformulier te zetten maar zijn kopbal ging net voorlangs. Nico de Vries had hem met een mooie actie vanaf de achterlijn bediend. Toch wist Rood Zwart de wedstrijd voor de rust al te beslissen. In de laatste minuut voor de rust bracht Tromp zijn maatje De Vries met een mooie boogbal in stelling. De Vries volleerde de bal schitterend diagonaal in de kruising. Een schitterende goal. Met de stand van 3-0 in het voordeel van de thuisploeg floot Doornbos voor de rust, ondanks dat het elektronische scorebord slechts 42 gespeelde minuten aangaf. Conclusie: het scorebord is niet in Zwitserland gemaakt.

Na de thee werd dus een lastige opgave voor Sauwerd. Wellicht zou een vroeg doelpunt in de tweede helft de mannen nog kunnen helpen. En vroeg gescoord werd er ook in de tweede helft. Zij het wel in het voordeel van Rood Zwart Baflo. SIOS-doelman de Haan liet een hoge bal los waarna Tromp zijn 13e goal van het seizoen in de schoot geworpen kreeg. Het allerlaatste geloof was na de vierde treffer toch echt wel verdwenen bij SIOS.

Na de snelle 4-0 leek Rood Zwart het ook wel te geloven. Het liet SIOS een beetje voetballen en ruiken aan een eretreffer. Deze leek Sportel de gasten te geven nadat hij onbedoeld de hard werkende Harmen Wienke de bal gaf maar de lob van Wienke werd tot corner verwerkt door Folkerts. De wedstrijd kabbelde een beetje voort en de toch redelijk opgekomen supporters, ook uit Sauwerd waren aardig wat supporters meegereisd, zochten steeds massaler hun toevlucht in de kantine. Achter het glas was het toch iets aangenamer voetbal kijken. Het was namelijk behoorlijk frisser geworden gedurende de wedstrijd en eerlijk is eerlijk, gespeeld was de wedstrijd toch al.

Nico de Vries was nog dicht bij een officieuze hattrick maar zijn lob werd van de doellijn gehaald door Hylke Zijlstra die een botsing met de paal voor lief nam. Omdat Mike Wijma een vrije bal van Wienke wist in te koppen kwamen de Sauwerders toch nog op het scorebord. De twijfelachtige eer was gered. Na vijf minuten blessuretijd geloofde ook Doornbos het wel en konden de spelers douchen en de laatst overgebleven verkleumde supporters zich opwarmen in de kantine.

“De jeugdigheid heeft ons de das omgedaan, analyseerde Auke Doornbosch na afloop, als je ziet hoe we de eerste en vierde goal bijvoorbeeld weggeven. Dat is jammer.” Doelend hierbij bijvoorbeeld op keeper de Haan (17) en ook Rutger Bultena (15!). Doornbosch had van zijn manschappen wel een betere tweede helft gezien dan een eerste. Toch kwam dit vooral omdat Rood Zwart na de 4-0 ogenschijnlijk al met de gedachten bij de derde helft zat. Feit is dat voordat je aan de derde helft begint, het eerste twee wel moet zien uit te spelen.

Ondanks de winst was Sander Tromp toch niet helemaal tevreden. “Het had wel overtuigender gekund, maar we scoorden gelukkig op de juiste momenten. We lieten SIOS een beetje in de wedstrijd komen en dan kunnen ze altijd nog gevaarlijk worden. Toch zijn de drie punten lekker en moeten we nu stappen gaan maken.”

Door de overwinning blijft Rood Zwart op de achtste plaats staan en mag het volgende week op bezoek bij nummer zeven TLC in Leek. SIOS blijft ondanks het verlies op de elfde plaats staan en ontvangt volgende week Stedum.

Rood Zwart Baflo- SIOS 4-1 (3-0).

 32. Tromp (1-0). 35. De Vries (2-0). 45. De Vries (3-0). 48. Tromp (4-0). 78. Wijma (4-1).

Scheidsrechter Doornbos.

Gele kaarten: Sportel, Beerda (allen Rood Zwart Baflo), Wijma, De Haan (allen SIOS)

Rood Zwart Baflo: Rick Folkerts; Kruizenga, Sportel (81. Van de Werf), Melvin Folkerts, Rutgers; Zwart, ten Boer, Meinema; Tromp, de Vries, Beerda (62. De Roo)

SIOS:  R. de Haan; Zijlstra, Zwakenberg, Sander Bultena, Wijma; Brinkhuizen, Rutger Bultena (32. Wolters), J. de Haan; Wienke, Nomden, Nanninga.