SV Bedum wint met ruime cijfers van Kloosterburen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het duel tussen SV Bedum en Kloosterburen was een kopie van de wedstrijd van een seizoen eerder. In dat duel kreeg Kloosterburen toen een groot aantal kansen om tot scoren te komen maar werd het uiteindelijk 6-0 voor de Bedumers. De geschiedenis herhaalde zich zondagmiddag bijna want ook nu wisten de bezoekers niet tot scoren te komen maar gingen de gastheren er met een 5-0 zege vandoor.

1390551698Nbedum kloosterburen

Luchtgevecht in duel SV Bedum-Kloosterburen

Bron: Ommelander Courant    Foto: Herman Spier Bedum
 
SV Bedum moest zondag tegen Kloosterburen zonder de geblesseerde doelman Arjan Darwinkel aantreden maar had verder nog een paar opmerkelijke wijzigingen in het team. Want de normaal in de basis staande Arjen Baarda en Ewout Bleker moesten op de bank plaatsnemen. De reden was dat iedereen verder fit was bij de thuisploeg waardoor trainer Dick Visser een luxeprobleem had waardoor Bleker en Baarda buiten de basiself vielen.

Bij Kloosterburen ontbrak ook een belangrijke schakel want Peter Reitsma was door schoolactiviteiten afwezig in Bedum. Trainer Willem Pettinga wilde het echter ook nu niet over spelers hebben die niet aanwezig waren. ,,De elf die in eerste instantie op het wedstrijdformulier staan moeten het doen en daar heb ik wel vertrouwen in. Waar ik mij wel een beetje zorgen over maak is het kunstgrasveld want daar hebben wij niet veel ervaring mee. Maar ook dat is een gegeven waarvan je alleen maar kunt afwachten hoe dat verder gaat uitpakken.

Nadat scheidsrechter Haanstra uit Stadskanaal voor de eerste keer had gefloten waren het de bezoekers die direct het heft in handen namen. Vlot combinerend liet Kloosterburen prima aanvalsspel zien en het was dan ook niet vreemd dat de eerste kans voor de gasten was. Anne Jan Osinga soleerde door de verdediging van de gastheren maar zag zijn schot via invaller-doelman Klaas Jan Heemstra tot corner getikt worden waar scheidsrechter Haanstra echter anders over dacht. Dat deed onpartijdige Haanstra, er anders over denken dan wat logisch was, wel vaker wat mede kwam doordat de arbiter het spel van te grote afstand volgde. Waar Kloosterburen in de beginfase het betere van het spel had speelde de thuisploeg zeer moeizaam en onzorgvuldig. Daarnaast moesten de Bedumers al vrij snel in de wedstrijd zijn eerste wissel toepassen toen Ruben Stuive met een hamstringblessure het veld moest verlaten en werd vervangen door Arjen Baarda. Na de wissel aan de kant van de thuisploeg bleef Kloosterburen de regie over het duel houden en was het eigenlijk een kwestie van tijd dat de bezoekers de score zouden openen. In de 25e minuut was Gideon Steur dicht bij de openingstreffer maar ook de rechterspits van Kloosterburen vond doelman Heemstra op zijn weg. Was de kans van Gideon Steur nog een lastige de kans die Arno Kuizenga twee minuten later kreeg was er een die de spits niet had mogen missen. Alleen voor doelman Heemstra duurde het allemaal wat te lang bij de spits zodat ook deze mogelijkheid voor de bezoekers verloren ging. Maar Kloosterburen bleef zich kansen creëren want in de 34e minuut kreeg Arno Kuizenga weer een opgelegde mogelijkheid om de score open te breken. Een steekpass van Arjan van der Klei zette Kuizenga vrij voor doelman Heemstra maar nu stond de paal succes voor Kloosterburen in de weg.

Zo stond het na vijfendertig minuten spelen nog steeds 0-0 en dachten enkele Kloosterburen-supporters met afgrijzen terug aan het duel van een seizoen eerder. Ook toen creëerden hun favorieten voldoende kansen maar gingen de Bedumers er uiteindelijk met een ruime zege vandoor. Dat scenario dreigde nu weer want de ijzeren wet uit de voetbalwereld, als jezelf niet scoort dan doet de tegenpartij dat wel, trad in de 43e minuut ook in Bedum in werking. Arjan van der Veen kreeg op de linkervleugel teveel ruimte van Pieter Meijer om een voorzet te geven die vervolgens door Jesse Fokkema achter een kansloze doelman Lex Stok werd gekopt:1-0. Nog geen twee minuten wist de thuisclub voor de tweede keer te scoren toen Chris Smit teveel ruimte en tijd kreeg om op doel te schieten. De middenvelder kon namelijk de bal goed voor zijn linkervoet leggen en even later was ook de 2-0 een feit toen Smit de bal langs een weer kansloze Lex Stok schoot.

Dit was even later ook de ruststand en alles en iedereen was het over een ding roerend met elkaar eens, Kloosterburen had zich in de eerste helft ernstig tekort gedaan want qua kansen verhouding had het 4-2 in het voordeel van de bezoekers moeten staan. In de tweede helft begon Kloosterburen direct weer fel aan de wedstrijd en bracht na ongeveer tien minuten spelen met William de Lange een verse kracht binnen de lijnen. Annejan Osinga werd door trainer Willem Pettinga naar de kant gehaald en Kloosterburen ging verder in zijn jacht naar de zo belangrijke aansluitingstreffer. Waar Kloosterburen hoopte op een snelle aansluitingstreffer viel in de 59e minuut aan de andere kant de 3-0. Arjan van der Veen kreeg op het randje van het strafschopgebied van Kloosterburen de bal goed aangespeeld van Arjen Baarda. De spits wachtte even op de meegekomen Jesse Fokkema die de bal vervolgens keurig langs de uit positie gespeelde doelman Stok schoof. Dit was een duidelijke klap voor de bezoekers die nog een half uur hadden om de 3-0 achterstand goed te maken. Dat dit een lastige opgave zou worden wist ook Kloosterburen-voorzitter Ron Bolt. ,,Voetballend ziet het er bij ons prima uit maar we hebben helaas vandaag te weinig scorend vermogen in de ploeg. “

Bolt had het bij het juiste eind want na de 3-0 was het geloof in een goede afloop voor een groot gedeelte bij de bezoekers verdwenen. Het veldspel werd er daardoor niet beter op en de Bedumers hadden weinig moeite meer met het iets wat aangeslagen Kloosterburen.

Wat de bezoekers te prijzen viel was dat het bleef proberen om een verandering in de stand te brengen. Om dat te realiseren wisselde Willem Pettinga nog twee keer en kwamen Eelco Korhorn en Jasper Wiersum voor Pieter Meijer en Arno Kuizenga in het veld. Richting de slotfase kregen de Kloosterbuurders nog wel een paar kansjes maar Klaas Jan Heemstra toonde zich een uitstekende vervanger van Arjan Darwinkel want de invaller redde bekwaam op inzetten van Gideon Steur en Marcel Remijn. Waar de bezoekers er niet in slaagden om een treffer op het scorebord te krijgen sloeg de thuisploeg in de slotminuten nog twee keer toe. In de 87e minuut kopte de helemaal naar de linkerkant van het strafschopgebied mee opgekomen verdediger Martin Tooren de 4-0 uit een voorzet van Arjen Baarda achter doelman Lex Stok en in de tweede minuut van de extra tijd mocht invaller Bart Slager, na opnieuw voorbereidend werk van Arjen Baarda, de vijfde treffer van de Bedumers in het Kloosterburen-doel tikken. Direct na de 5-0 voor SV Bedum geloofde arbiter Haanstra het verder ook wel en stapte de thuisploeg met een 5-0 zege van het veld. Een uitslag waar nog wel even over nagepraat werd in Bedum zoals door Willem Pettinga en zijn collega Dick Visser. ,,Qua veldspel zag het er bij ons prima uit maar helaas werden de kansen die we wisten te creëren gemist en dat maakt deze nederlaag extra zuur, aldus Pettinga wat door zijn collega Dick Visser beaamd werd. ,,In de eerste helft lieten we Kloosterburen teveel voetballen en hadden we het geluk dat ze niet tot scoren kwam. Gelukkig kwamen we voor de rust op een 2-0 voorsprong en kregen we de wedstrijd vervolgens onder controle. Toen de 3-0 na de rust ook nog eens vrij snel viel was het duel eigenlijk al gespeeld en werd het voor ons een prima start van de tweede helft van het seizoen.”  

SV Bedum- Kloosterburen: 5-0(2-0)

43. Fokkema 1-0, 45. Smit 2-0, 59. Fokkema 3-0, 87. Tooren 4-0, 90+2. Slager 5-0.

Scheidsrechter: Haanstra (Stadskanaal)

Gele kaart: Jurna SV (Bedum)

SV Bedum: Heemstra; Tooren, Jurna, Setz, Van Loenen; Smit, Stuive (21. Baarda), Bakker, Fokkema; Van der Veen(60.Slager), De Koning.

Kloosterburen: Stok; Kat. Van der Klei, Mennes, Meijer(75. E. Korhorn ); Osinga(55. De Lange), Frik, Bos; Gideon Steur, Kuizenga(80. Wiersum), Remijn.