De Heracliden sterkste op Boshal-toernooi 2013.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Veel keepende veldspelers, sportieve duels, een volle Boshal en een team dat oppermachtig was waren de belangrijkste ingrediënten tijdens het Boshal eindejaar-toernooi 2013. De Heracliden was voor velen de grote favoriet en maakte dat, door alle duels winnend af te sluiten, volledig waar zodat ook deze editie een terechte winnaar kreeg.         1388729577Nzvb toernooi Loppersum 28 12 13 8952  2  1
         Spelmoment uit de finale De Heracliden- SC Loppersum 

        Bron Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman


De finaleavond van het Boshal-toernooi editie 2013werd zaterdag gespeeld met De Heracliden, Middelstum, Loppersum, De Fivel, Eems Boys en Stedum. Waar het toernooi op de eerste dag de uitschakeling van het altijd goed presterende Poolster als verrassing kreeg was daar op vrijdagavond opeens het tussentijds vertrek van Godlinze. De, glinsters’ hadden het in hun eerste duel tegen Loppersum regelmatig aan de stok met scheidsrechter Hendrikus Huisman en wat de ploeg een aantal kaarten opleverde. Dat zorgde vervolgens voor nog meer irritatie bij Godlinze dat, tot ongenoegen van de meegereisde supporters, besloot om het toernooi te verlaten.

Hierdoor werd de tweede avond er eigenlijk een waar totaal geen spanning inzat want Holwierde bleek absoluut niet opgewassen tegen Eems Boys, De Fivel en Loppersum waardoor deze drie ploegen eenvoudig de finaleavond wisten te bereiken.

Een finaleavond waar de organisatie van hoopte dat het een spannende maar vooral sportieve avond zou worden. ,,Dat wat er gisteravond gebeurde werpt een smet op het toernooi. Dat is gewoon heel vervelend en daarom hoop ik echt dat het publiek vanavond dat te zien krijgt waar ze voor naar de Boshal zijn gekomen, leuke en sportieve wedstrijden met een terechte winnaar aan het einde van de avond, aldus Boeli de Sturler die verder moest toegeven dat een klein foutje er voor zorgde er ook een wedstrijd om de derde en vierde plaats gespeeld zou worden.

Maar voordat het zover was moesten de zes ploegen, die onderverdeeld waren in twee poules eerst uitmaken wie er uiteindelijk nog een extra duel mochten spelen.

De eerste wedstrijd was die tussen Eems Boys en de winnaar van vorig jaar, Middelstum. Het werd direct een doelpuntrijke want nadat Paul Venema de Middelstumers op 1-0 bracht kwam Eems Boys door twee goals van Michiel Verloove op een 2-1 voorsprong. Dat zorgde voor spanning aan de kant van Middelstum wat graag de prestatie van vorig jaar wilde evenaren. De Middelstumers voerden daarom het tempo wat op en door twee doelpunten van Michel de Graaf ging de winst uiteindelijk wat gelukkig naar de Middelstumers.

Wedstrijd nummer twee werd de wedstrijd van de gemiste kansen want De Fivel kreeg in het duel tegen Stedum voldoende mogelijkheden om tot scoren te komen. Maar paal, lat en een excellerende doelman Ferdi de Jonge zorgden ervoor dat het in de eerste tien minuten maar bij een treffer voor de derdeklasser bleef. Jacob Havinga was de man de Riepsters aan de leiding bracht. Even later moesten De Fivel toestaan dat Wolter van Zanten de stand weer gelijk trok. Wat De Fivel ook probeerde het stugge Stedum hield keurig stand en kwam zelf op voorsprong door een prachtige schot van Matthijs Colstee. Nu moest bij het andere Oranje alles uit de kast gehaald worden om minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen. Maar wat er ook geprobeerd werd, toen de zoemer klonk, ten teken dat de vijfentwintig minuten verstreken waren, stonden Ronald Vermeulen en zijn mannen met lege handen en had Stedum zeer verrassend de eerste drie punten binnen.

Het volgende duel was die tussen De Heracliden en Middelstum. De ploeg van Jeroen de Munck had in zijn poulewedstrijden op de maandag al een prima indruk achtergelaten en werd door bijna iedereen als favoriet voor de eindzege gezien. Al snel werd zichtbaar dat De Heracliden ook op de finaleavond goed in vorm was. Want als vroeg in de wedstrijd stond het door de topscoorder van het toernooi, Sebe Jan Vogel, en Mark de Boer 2-0. De in de zaal aanwezige Jeroen de Munck moest vervolgens nog even handelend optreden toen bij Roy Streppel zijn rechterpink uit de kom schoot maar verder ging de bemoeienissen van de coach niet. ,,Ik heb de jongens de vrije hand gegeven qua samenstelling van het team. Dat heeft de groep samen prima opgelost moet ik zeggen en ook hoe ze elkaar coachen gaat prima. Uiteraard ben ik wel aanwezig bij de groep maar alleen als eindverantwoordelijke op de achtergrond, aldus de coach die zag dat door treffers van Robin Zuidema en Mark de Boer en een tegengoal van Edwin van der Laan er een 4-1 overwinning voor De Heracliden genoteerd kon worden.

Dezelfde opvatting als zijn collega Jeroen de Munck had Loppersum-trainer Jaap Danhof  ook want Danhof liet het coachen van zijn team over aan teamleider Sander Eisinga.,, Bij ons doen alleen spelers mee die helemaal fit zijn en waar mijn groep zeer volwassen mee omgaat. Zo ontbreekt ons hele middenveld bijvoorbeeld en dat tekent hoe de spelers met hun sport omgaan. Een zaalvoetbaltoernooi als hier in de Boshal is prachtig maar de competitie is het enige wat voor ons echt telt.”

Jaap Danhof en de overige toeschouwers in de goed gevulde Boshal zagen dat Loppersum het op moest nemen tegen De Fivel dat alleen bij winst nog kans op een finaleplaats maakte.

Het werd een aardig duel tussen beide teams waar De Fivel door een goal van Alex van der Galiën op voorsprong kwam. Snel daarna werd het door Joris Jurna 1-1 en scoorde de als doelman fungerende Mark Doorn vlot daarna via een penalty de 2-1 voor de Lopsters. Toen Marcel Pool er vervolgens ook nog eens 3-1van wist te maken leek het duel beslist te zijn. Maar de ploeg uit Zeerijp toonde veerkracht en kwam door twee goals van Geert van der Veen zeer verrassend terug tot 3-3. Dat zorgde voor een spannende slotfase waarbij Loppersum er uiteindelijk in slaagde om de 3-3 over de streep te trekken.

Een resultaat waar de fanatiek coachende De Fivel-trainer Ronald Vermeulen stevig van baalde. ,,Het verhaal van moeilijk scoren openbaarde zich vanavond ook weer. We zijn wat dat betreft te lief voor onze tegenstanders. We creëren voldoende mogelijkheden maar maken het niet af, aldus Vermeulen die verder vol lof was over de jonge Max Huisman die prima stond te keepen. ,,Max is nog maar C-junior maar is een prima doelman en deed het ook tijdens dit toernooi erg goed. Ik weet dan ook zeker dat De Fivel van hem in de toekomst nog een hoop plezier gaat beleven.”

Nadat De Fivel uitgeschakeld was moest Eems Boys in het volgende duel datzelfde lot ondergaan. In het duel tegen De Heracliden gaf Eems Boys in eerste instantie goed partij maar mocht De Heracliden met 2-0 verliezen om toch door te gaan naar de finale. Even zag het er naar uit dat de derdeklasser uit Delfzijl voor een stunt zou gaan zorgen want door een fout van Mark de Boer kwam De Heracliden voor de eerste keer in het toernooi op achterstand. De verdediger van de Meisters herstelde zijn fout echter zelf door binnen een minuut de 1-1 op het scorebord te schieten. Eems Boys bleef proberen om wat aan de stand te doen maar doelman Frank de Boer, die op het veld als middenvelder speelt, toonde zich een uitstekende zaalkeeper. De Boer wist met een paar uitstekende reddingen zijn ploeg namelijk voor een hernieuwde achterstand te behoeden.

Zo stevende het duel op een gelijkspel af maar opeens was daar het moment van Jordi Dijkstra en Sebe Jan Vogel. De lange Vogel werd uitstekend aangespeeld door Roy Streppel. Vogel schoot de bal in een keer voor het doel waar Jordi Dijkstra met een fantastische kopbal de bal over de goalie van Eems Boys lobte. Een goal waar Dijkstra de handen van het publiek voor op elkaar kreeg want dit was absoluut de mooiste goal van de avond die De Heracliden een 2-1 zege en een finaleplaats opleverde.

In de zesde wedstrijd van de avond had Stedum tegen Loppersum aan een punt genoeg om de finale te bereiken. Dat betekende dat de Lopsters wat meer risico’s moesten nemen en wat ook daadwerkelijk gebeurde. De ploeg van coach Sander Eisinga trok het duel direct naar zich toe en via Richard Meijer kwam er al snel een 1-0 stand op het scorebord te staan. Dezelfde speler was ook verantwoordelijk voor de 2-0 wat betekende dat de door velen voorspelde finale De Heracliden-Loppersum er aan zat te komen. Daar dacht Stedum echter anders over want via Diederik Dijk kwam de ploeg van Leendert Nieborg weer terug in de wedstrijd. Stedum ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker maar ook Mark van Doorn stond in het doel van Loppersum zijn mannetje zodat het uiteindelijk bij een voorsprong van 2-1 voor de tweedeklasser bleef.

Nadat het zoals velen het noemden, het duel om de keizersbaard, tussen Middelstum en Stedum in een 5-4 zege was geëindigd was het rond kwart over tien eindelijk tijd voor de, droomfinale’ van het Boshal-toernooi editie 2013 tussen De Heracliden en Loppersum. Al snel in de wedstrijd kwam het favoriete De Heracliden op voorsprong door een snoeihard schot van Mark de Boer. Een achterstand die er voor zorgde dat Loppersum meer druk naar voren moest zetten richting aanspeelpunt Rudolf Hidskes. Maar de ploeg uit Uithuizermeeden had ook verdedigend zijn zaakjes goed voor elkaar door de spits van de Lopsters geen seconde uit het oog te verliezen. En mochten Hidskes, of een van zijn teamgenoten, tot een doelpoging komen dan stond daar altijd nog Frank de Boer als zekere factor in het doel van De Heracliden. Met nog iets minder dan tien minuten op de klok scoorde Robin Zuidema de 2-0 voor De Heracliden wat betekende dat Mark van Doorn meer als vijfde veldspeler meespeelde dan dat hij in de goal bleef staan. Dat zorgde voor nog meer druk op het doel van, Hera’ maar gaf tegelijkertijd ook de mogelijkheid voor een uitbraak met vervelende gevolgen voor Loppersum. Bij weer een onderschepte aanval van de Lopsters nam De Heracliden namelijk de aanval over en scoorde Robin Zuidema de alles beslissende derde treffer voor zijn ploeg. Een 3-0 stand die terecht was en waar Loppersum zich wat moeizaam bij neer leek te leggen. Want in de slotfase ontstond er even wat irritatie binnen de lijnen maar uiteindelijk werd alles keurig opgelost zodat De Heracliden dankzij een 3-0 overwinning rond 23.00 uur gehuldigd kon worden als de terechte winnaar van het Boshal-toernooi 2013. Een terechte zege vond ook de uitblinkende De Heracliden-doelman Frank de Boer. ,,Wij waren een prima op elkaar ingespeeld team. H et stond verdedigend en aanvallen heel erg goed. Dat we alle duels wonnen geeft daarom ook aan dat wij tijdens deze editie absoluut de sterkste waren.”