Ongelukkig verlies voor Usquert in moddergevecht met Kwiek.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De dames die de voetbaltenues van Usquert en Kwiek wassen moeten de komende dagen een topprestatie leveren om alle kleding weer schoon te krijgen. Want zondagmiddag veranderde het veld in Usquert steeds meer in een modderpoel waar Kwiek het jaar met een 3-1overwinning op Usquert afsloot na een duel waarin een ongelukkige hoofdrol voor Usquert-doelman Erik Oost was weggelegd.


1388127520Nvb Usquert Kwiek Usquert 22 12 13 8565

Spelmoment uit het duel Usquert-Kwiek
Bron: Ommelander Coourant     Foto: Ronnie Afman

Dat het duel tussen Usquert-Kwiek doorgang vond verbaasde iedereen eigenlijk wel een beetje want vanaf zaterdagmorgen was er redelijk wat regenwater naar beneden gekomen. Maar toen het veld in Usquert om 11 uur de herkeuring doorstond werd het sein op groen gezet en konden Usquert en Kwiek voor de laatste keer in 2013 de wei in om te proberen drie punten aan hun puntentotaal toe te voegen. Op papier waren de gasten uit Hoogezand zwaar favoriet want het verschil op de ranglijst bedroeg maar liefst vijftien punten. Ondanks dat overheerste er aan de kant van de thuisploeg het nodige optimisme want de thuisploeg kon over een bijna volledige selectie beschikken en had op papier vijf wissels waar er uiteindelijk maar vier van overbleven. Want waar Elmi Bahar wel op de spelerslijst stond schitterde hij uiteindelijk door afwezigheid.

Wie ook niet aanwezig was in Usquert was scheidsrechter Van Ittersum want iets was er niet goed gegaan in de communicatie tussen de arbiter en het bondsbureau in Heerenveen. Gelukkig voor beide partijen was Roelf Doornbos, die normaliter als assistent-grensrechter van de thuisclub optreed, bereid om als scheidsrechter te fungeren zodat het duel uiteindelijk om kwart over twee kon beginnen. Een duel op een zwaar te bespelen grasmat want om nu te zeggen dat het veld in Usquert er voetbalwaardig bij lag zou te ver van de waarheid zijn geweest.

Usquert, waar Manuel Oost na een lange periode van blessureleed weer in de basis terugkeerde, begon sterk aan de wedstrijd en de eerste kans op een treffer was voor Marcel Meuken. De rechterspits kreeg op de rechtervleugel de bal goed mee maar zag zijn schot even later net voorlangs het doel van Kwiek-keeper Paul Rademaker gaan. In de 15e minuut waren de gastheren helemaal dicht bij de openingstreffer toen Marco Oost op ongeveer twintig meter van het vijandelijk doel een vrije trap mocht nemen. De aanvoerder van Usquert krulde de bal goed naar de linkerbenedenhoek maar helaas voor de thuisploeg ging de bal rakelings langs de voor Usquert verkeerde kant van de paal.

Kwiek had in de beginfase maar weinig in te brengen tegen de aanvalsdrift van Usquert dat in de 23e minuut de derde kans kregen om op voorsprong te komen. Nu was Niels van Berkel degene die een vrije trap snoeihard richting doelman Rademaker schoot. De Kwiek-goalie kon het schot niet klemvast pakken maar voordat Aleco Madigaladze gevaarlijk werd kon aanvoerder Leander Smeets de bal nog net op het nippertje wegrossen. Zo bleef het dus 0-0 in een wedstrijd waarin de bezoekers nog maar sporadisch in de buurt van het Usquert-doel waren geweest en de thuisclub al een paar kansen had gekregen om op voorsprong te komen.

De 31e minuut bracht eindelijk het doelpunt waar men op de bank van Usquert zo naar verlangde en wat de ploeg ook absoluut verdiende. Een inzet van Kevin de Jong kon weer niet klemvast gehouden worden door doelman Rademaker en nu was Aleco Madigaladze de verdedigers van Kwiek wel te snel af door de rebound snoeihard binnen te schieten: 1-0. Een voorsprong die met veel blijdschap gevierd werd maar helaas maar van korte duur was. Waar de goalie van Kwiek de bal met enige regelmaat de bal los liet dacht Erik Oost waarschijnlijk, wat mijn collega kan dat kan ik ook. Want Oost wist in de 39e minuut een schot van Leon Wilbrink niet vast te houden zodat het voor Sebastiaan Droulias een koud kunstje was om de bal in het Usquert-doel te schieten: 1-1. Uiteraard werd er door zijn teamgenoten even naar hun doelman gekeken maar ook zij hadden beter op moeten letten om te voorkomen dat Droulias de bal simpel kon binnenschieten.

Richting de slotminuten van de eerste helft toonde de thuisploeg over voldoende veerkracht te beschikken en in de 43e minuut zag het er naar uit dat de ploeg van interim-coach Peter Smith daar voor beloond werd. Een schot van Aleco Madigaladze werd door doelman Paul Rademaker naar de buitenkant van het strafschopgebied gebokst waar Marcel Meuken de bal oppikte en zijn schot vervolgens maar net voor het doel van Kwiek langs zag gaan. Nog geen minuut later konden de armen van de Usquerders bijna weer omhoog maar helaas voor Niels van Berkel belandde zijn vrije trap van zeker vijfenveertig meter afstand tegen de paal naast doelman Rademaker.

Zo stond het na vijfenveertig minuten spelen in Usquert dus nog steeds 1-1 op een veld dat steeds lastiger te bespelen en waar Kwiek nog geen seconde had laten zien dat het vijftien punten voorsprong meer had behaald dan rode lantaarndrager Usquert. Dat was iets wat Kwiek-trainer Johan Rieks zijn team waarschijnlijk ook even verteld had in de rust want direct vanaf het begin van de tweede helft kreeg het publiek een feller spelende Kwiek te zien. De bezoekers kwamen direct meer in de buurt van Usquert-goalie Erik Oost die in de 48e minuut met veel pijn en moeite een doelpoging van Sebastiaan Droulias tot corner kon tikken. In de 55e minuut besloot Kwiek om nog meer aanvallende risico’s te nemen door verdedigende middenvelder Marin Eerhard naar de kant te halen en te vervangen door de meer aanvallend ingestelde Jurshen Amatirsat. Een wissel met gevolgen want terwijl de witte broekjes van de gasten meer en meer rijp werden om direct na afloop van het duel in een vuilniscontainer gegooid te worden kwam het in de 58e minuut op een 1-2 voorsprong. De een paar minuten eerder ingevallen Jurshen Amatirsat pikte op het middenveld de bal op en besloot om vanaf een veertig meter een doelpoging te wagen. De bal leek een makkelijke prooi te worden voor doelman Erik Oost maar de Usquert-goalie ging gruwelijk in de fout door de absoluut houdbare bal door zijn vingers te laten glippen: 1-2. Een teleurstelling voor de thuisploeg die door deze tegenslag even de kluts kwijt was omdat het wedstrijdbeeld deze tussenstand niet rechtvaardigde. Hierdoor sloop er ook wat meer irritatie in de thuisploeg en interim-coach Peter Smith moest alle zeilen bijzetten om te zorgen dat zijn ploeg wel bleef voetballen. Smith probeerde in de 62e minuut om via het inbrengen van Stephan de Jong, die de leeg gespeelde Marcel Meuken kwam vervangen het tij te keren maar helaas voor de gastheren sloeg het noodlot in de 65e minuut nogmaals toe. Wat Kwiek-aanvoerder Leander Smeets echt van plan was werd niet helemaal duidelijk maar dat was niet het schot wat de bezoekers een 3-1 voorsprong opleverde. Smeets poeierde de bal vanaf zeker zestig, en met het voordeel van de wind, ogenschijnlijk lukraak richting het Usquert-doel. Door de afstand werd het ook nog eens geen schot waar een doelman van in de war kon raken maar tot ontsteltenis van alles aan de kant van Usquert verdween de bal wel in het Usquert-doel. Want keeper Erik Oost ging voor de derde keer deze middag in de fout door deze absoluut houdbare bal door zijn vingers te laten glippen.

Een enorme deceptie voor Usquert dat qua spel zeker niet onderdeed voor de middenmoter uit Hoogezand maar wel weer tegen een achterstand aankeek. Dat zorgde er vervolgens voor dat het er op een tot een modderpoel omgeploegd veld in Usquert allemaal niet gezelliger op werd. Scheidsrechter Doornbos had wat dat betreft misschien wel moeten besluiten om het duel eerder af te fluiten maar zo werkt het natuurlijk niet. Usquert ging daardoor met de moed der wanhoop op zoek naar een beter resultaat maar de spelers raakten richting het eindsignaal steeds meer geïrriteerd waarbij ze toch stiekem bleven hopen dat er nog wat kansen op een beter resultaat zouden komen. Maar helaas voor de thuisploeg zat dat er niet meer in waardoor het een onverdiende nederlaag werd voor de thuisploeg tegen een Kwiek dat zondagmiddag geen moment liet zien dat het een stevige middenmoter in de vijfde klasse D van het zondagvoetbal is.

Een nederlaag waar ook voorzitter Debora Draijer teleurgesteld over was maar die ook iets wat ontstemd was over de reacties binnen het team nadat de ploeg op achterstand was gekomen. ,,Ik snap dat je teleurgesteld is als je weer op achterstand komt. Maar dat we dan het goede spel van de eerste helft laten varen is gewoon jammer. Dan raakt iedereen wat geïrriteerd waarvan ik denk, de wereld vergaat toch niet als je op achterstand komt hoewel ik wel van mening ben dat we absoluut een punt hadden verdiend.”

Usquert-Kwiek 1-3(1-1)

31. Madigaladze 1-0, 39. Droulias 1-1, 58. Amatirsat 1-2, 65. Smeets 3-1.

Scheidsrechter Doornbos(Usquert)

Usquert: Erik Oost; Wierenga, Van Berkel, Stevens, Kevin Ensing(85. Pool); Marco Oost, Brink, Manuel Oost( 70. Jorrit van Sloten), Kevin de Jong; Madigaladze, Meuken(62. Stefan de Jong).

Kwiek: Rademaker; Smeets, Van Zuylen, Spakman, Berghuis; Wilbrink, Eerhard(55. Amatirsat), Droulias; Boujatouy, Land, De Groot.