Warffum maakt korte metten met Usquert: 9-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In de eerste helft zag het er niet naar uit dat Warffum de derby tegen Usquert met ruime cijfers zou winnen. Daar speelden de Warffumers namelijk te matig voor. Maar na de tweede gele kaart van oproerkraaier Marcel Meuken konden de Usquerders het niet meer belopen en werd het uiteindelijk een 9-1 overwinning voor de thuisploeg waarbij Robbert Bos vijf treffers voor zijn rekening nam.

1387519834Nvb Warffum Usquert Warffum 15 12 13 8230

Robert Bakker namens Warffum in een fel duel verwikkeld met Elmi Bahar.

Bron: Ommelander Courant      Foto: Ronnie Afman Baflo


Warffum-trainer Marnix Bakker kon voor het duel tegen Usquert over een bijna fitte selectie beschikken. De Warffum-coach had echter wel de keuze gemaakt om doelman Rodney Ritsema te vervangen door Marco Stoepker. In de rust van het duel tegen Eenrum had Ritsema enkele weken geleden te kennen gegeven dat hij zich niet zeker genoeg vond als doelman. Daardoor kwam Stoepker in de tweede helft onder de lat kwam te staan. ,,Na de wedstrijd tegen Eenrum heeft Marco vorige week tegen Woltersum ook gekeept en voor het duel van vandaag zag ik daarom ook geen aanleiding om weer een keeperswissel toe te passen. “

De Warffum-trainer verwachtte verder een echte derby tegen de buren uit Usquert die gebrand waren om revanche te nemen voor de thuisnederlaag van eerder in het seizoen. ,, Ik denk dat we veel strijd moeten leveren vandaag want dat zal Usquert ook doen. Maar we willen in onze laatste wedstrijd van dit graag nog wat laten zien aan ons thuispubliek en daar gaan we echt alles aan doen om dat te bewerkstelligen.”

Een goed resultaat behalen was ook wat interim-coach Peter Smith graag met Usquert wilde bereiken. Smith was van mening dat zijn ploeg dat met een gezond stukje werklust moest doen. ,,We moeten proberen om het Warffum direct lastig te maken en dus zullen we fel aan de wedstrijd moeten beginnen en hopen dat we Warffum mee kunnen overrompelen.”

De tactiek van de bezoekers, direct fel van start gaan, werkte prima want in de eerste twintig minuten van deze derby was Usquert de bovenliggende partij. Bij vlagen werd er door de gasten vrij aardig gevoetbald en waar de thuisploeg zich in het begin van de wedstrijd geen raad mee wist.

Nadat Martijn Woltjer al vrij snel in de wedstrijd een gele kaart had ontvangen van de prima fluitende scheidsrechter Cleveringa uit Baflo kwamen de bezoekers in de 18e minuut op een op dat moment niet onverdiende voorsprong. Kevin de Jong werd goed aangespeeld door teamgenoot Aleco Madigaladze en de middenvelder van Usquert nam vervolgens het doel van Warffum onder vuur. Het schot was niet echt hard te noemen maar doelman Marco Stoepker reageerde te laat op de inzet van De Jong en dook half over de bal heen zodat het 0-1 voor Usquert stond.

De euforie aan Usquert duurde echter niet lang want vier minuten later stond het weer 1-1. Een voorzet van Michel Maggi dwarrelde het zestienmetergebied van Usquert binnen waar Robin Klaassen degene was die de bal het laatste tikje gaf.

In de 33e minuut begon zich het verval van de gasten al een beetje af te tekenen toen Robbert Bos met de bal aan de voet dwars door de Usquert-defensie kon sprinten. De Warffum-aanvaller is ook met de bal aan de voet behoorlijk snel maar de verdedigers van Usquert deden te weinig om Bos te hinderen in zijn opmars richting het vijandelijk doel. Toen doelman Erik Oost vervolgens ook nog eens te laat zijn doel uitkwam was het voor de Warffum-spits een koud kunstje om zijn ploeg op een 2-1voorsprong te zetten.

Bij Usquert sloop ondertussen wat irritatie in de ploeg wat Marcel Meuken de kreet deed ontlokken, toen hij boos het veld uit dreigde te lopen, dat hij toch echt voor zijn plezier op het voetbalveld stond. Dat dit voor de nodige hilariteit langs de lijn zorgde was duidelijk maar gelukkig voor Usquert besloot Meuken het bij een dreigement te houden en gingen beide ploegen gewoon met elf tegen elf verder.

Met in de eerste helft nog drie minuten te gaan kwam de thuisploeg op een op dat moment al verdiende 3-1 voorsprong. Weer werd er in de defensie van de bezoekers niet goed ingegrepen en was Robert Bakker degene die de felicitaties in ontvangst mocht nemen nadat een goed geplaats schot achter een kansloze Erik Oost in het Usquert-doel verdween.

Binnen de gelederen van Usquert waren de rapen nu gaar want wat coach Peter Smith ook riep, de boodschap kwam niet echt meer over. Iedereen deed maar wat aan de kant van Usquert en dat zorgde er mede voor dat Marcel Meuken in de 43e minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. De centrale verdediger liep er al enkele minuten bij met een hoofd waar je aan kon zien dat hij er eigenlijk geen zin meer in had en misschien had Smith in moeten grijpen door de oproerkraaier binnen de gelederen van Usquert te wisselen.

In de tweede helft kwam bij Warffum Tonny Poel in het veld voor Michel Maggi en dat betekende dat Roel Klinkhamer naar rechts verhuisde en Poel links op het middenveld de honneurs waarnam. Een omzetting met gevolgen want opeens zag het aanvalsspel van de thuisploeg er een stuk verzorgder uit. Het veld werd breder gehouden en de buren uit Usquert konden het met zijn tienen dan ook niet meer belopen.

Toch duurde het nog tot aan de 57e minuut voordat er weer gescoord werd in Warffum en die treffer betekende een 4-1 voorsprong voor de thuisploeg. Roel Klinkhamer gaf de bal vanaf de rechtervleugel uitstekend waar iedereen van dacht dat het een prooi voor doelman Erik Oost zou worden. Maar de Usquert-goalie timede totaal verkeerd en ging onder de voorzet door zodat het voor Robbert Bos een koud kunstje was om de bal in het Usquert-doel te tikken.

Dit was de opmaat voor een, Robbert Bos-show’ want drie minuten later schoot de Warffum-spits de 5-1 ook achter Erik Oost. Weer zeven minuten later mocht de Warffumer zich de maker van een onvervalste hattrick noemen toen hij, en weer uit een voorzet van Roel Klinkhamer, de bal achter doelman Oost wist te tikken.

Usquert was ondertussen geen schim meer van het team wat in het eerste half uur nog aardig meevoetbalde. Niets lukte meer aan de kant van de Usquerders die echter weigerden om maar wat in het rond te gaan lopen schoppen zodat scheidsrechter Jacob Cleveringa een rustige middag had.

Roel Klinkhamer had in de tweede helft al twee assist afgegeven waar uit werd gescoord maar in de 77e minuut mocht de middenvelder zelf de felicitaties in ontvangst nemen. De jonge Warffumer gooide de bal weer eens voor het doel maar raakte het speeltuig niet helemaal goed waardoor Erik Oost volledig verrast werd doordat de bal via een vreemde curve in de korte hoek verdween: 7- 1. Na de zevende goal van Warffum begon het publiek al voorzichtig te roepen om een zege met ten minste dubbele cijfers en daar hadden de mannen van trainer Marnix Bakker nog precies dertien minuten voor om dat te bewerkstelligen.

De 80e minuut bracht de 8-1 op het denkbeeldige scorebord en weer was Roel Klinkhamer de man van de assist maar was nu Robert Bakker de afmaker. Zo koerste Warffum steeds meer naar de dubbele cijfers want in de 82e minuut bracht Robbert Bos de stand op 9-1 en was de vraag alleen nog maar of het Warffum zou lukken om de dubbele cijfers te halen.

Helaas voor de Warffumers slaagde men daar echter niet in zodat het bij een 9-1 overwinning voor de thuisploeg bleef. Een zege waar Marnix Bakker uiteraard blij mee was maar minder tevreden was hij over het vertoonde spel. ,,De eerste helft was gewoon slecht van onze kant. De tweede helft, met Roel Klinkhamer op rechts en Usquert met een man minder in het veld, was beter maar om nu te zeggen dat ik tevreden ben over het vertoonde spel is niet het geval.”

Ook Peter Smith was na afloop duidelijk in zijn commentaar. ,, In het eerste half uur voetbalden we aardig mee maar na de 3-1 sloop er irritatie in de ploeg en toen was het over met ons.”

18. De Jong 0-1, 22. Klaassen 1-1, 33. Bos 2-1, 42. Bakker 3-1, 57. Bos 4-1, 60. Bos 5-1, 67. Bos 6-1, 75. Klinkhamer 7-1, 80. Bakker 8-1, 82.Bos 9-1.

J. Cleveringa (Baflo)

Gele kaarten: Woltjer(Warffum), Meuken, K. de Jong, Marco Oost(allen Usquert)

Rode kaart: Meuken(Usquert) 2x geel

Warffum: Stoepker; Woltjer, Klaassen, Pieterman(72. Klip), Bosma(65. Haaksema); Maggi(46. Poel), Klinkhamer, Kloosterhuis, Zanting; Bakker, Bos.

Usquert: Erik Oost; Stefan van Sloten, Meuken, Bahar, Jorit van Sloten; Marco Oost, Kevin de Jong(70. Stevens), Wieringa, Madigaladze, Brink; Stefan de Jong(88. Pool)