Saaiheid troef bij Stedum tegen VVSV’09.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een te lankmoedig optredende arbiter die het belangrijker vond dat de elektronische tijdwaarneming niet doorliep in plaats dat hij wat strenger optrad tegen overtredingen die er door beide teams gemaakt werden was het opvallendste in het duel tussen Stedum en VVSV’09. Want voor de rest was er volgens de kenners langs de lijn maar een saai duel die door de thuisploeg uiteindelijk met 3-2 werd gewonnen.


1387518544Nvb Stedum VVSV Stedum 14 12 13 7911

Henk Steigstra denkt te scoren voor VVSV'09 maar het doelpunt wordt buitenspel afgekeurd

Bron: Ommelander Courant     foto: Ronnie Afman Baflo

De boodschap was duidelijk voor Stedum-trainer Leendert Nieborg. Het duel tegen VVSV’09 moest gewonnen worden om niet verder achterop te raken bij de groep achter de aanstaande kampioen Pelikaan S. Een groep die wordt aangevoerd door VVSV’09 en verder bestaat uit Boerakker en Niekerk. ,,We moeten vandaag de drie punten in eigen huis houden want anders wordt het een lastig verhaal om nog een rol van betekenis te spelen. Ik kan gelukkig weer over doelman Dirk Pijl beschikken die hersteld is van een breuk in zijn hand. Dat Dirk weer terug is zorgt er voor dat Wesley de Waal, die het overigens prima heeft gedaan, weer een stapje terug doet naar het tweede omdat zijn hart daar toch meer ligt. Verder kunnen we niet over Robbert Slager en Andries de Vries beschikken en begint de bijna van een blessure herstelde Jaap Dijkema eerst op de bank.”

Zijn collega Wim Nubé kon geen beroep doen op de van een vakantie genietende Harm Klaver en de geschorste Marco Dijkstra maar dat zag Nubé niet direct als een groot probleem. ,,Ik had beide spelers er graag bij gehad maar nu kunnen andere spelers laten zien wat ze waard zijn. En verder zijn we aan een sterke serie bezig en ik zou niet weten waarom we daar vandaag tegen Stedum geen positief vervolg aan kunnen geven.”

Nadat scheidsrechter Brink voor de eerste keer had gefloten op het goed bespeelbare veld in Stedum begon het duel tussen de thuisploeg en nummer twee VVSV,09 gewoon erg rommelig en waar Brink schuldig aan was. Er werden door beide teams direct wat stevige overtredingen gemaakt waar de arbiter wat slapjes tegen optrad. En ook de wisselwerking met zijn assistenten verliep in het begin van de wedstrijd allesbehalve vlekkeloos waardoor er al snel zowel binnen als buiten de lijnen wat irritatie ontstond.

Dit rommelig begin zorgde er ook voor dat er in de eerste tien minuten weinig spectaculairs voor beide doelen gebeurde waar in de 11e minuut echter verandering in. Stedum mocht even buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen. Tiemen Dijk plaatste de bal vervolgens voor het doel van de gasten waar verdediger Martin Meijer de bal totaal verkeerd raakte. Tot opluchting van zijn teamgenoten verdween de bal via een vreemde curve over de achterlijn in plaats van in het eigen doel. Dit was in de eerste twintig minuten eigenlijk het enige moment waar over nagepraat kon worden want verder was het duel Stedum en VVSV’09 in de eerste helft eigenlijk maar een saaie vertoning.

In de 22e minuut zag het er even naar uit dat de thuisclub aan de leiding zou komen maar de grensrechter van VVSV’09, Renze de Vries, had gezien dat Matthijs Colstee buitenspel stond toen hij scoorde. Scheidsrechter Brink had in de gaten dat zijn assistent niet alleen als figurant langs de lijn rende zodat hij het advies van De Vries overnam. Nog geen zestig seconden later stonden de gasten na een snel uitgevoerde aanval bijna op voorsprong maar Vince van der Veen zag zijn schot net naast het doel van Dirk Pijl gaan.

Stedum kwam gaandeweg de eerste helft wat meer in de wedstrijd wat volgens de technische van VVSV’09 veroorzaakt werd door het slappe spel van hun ploeg. Een terechte constatering want inderdaad waren de gasten vaak te laat bij de bal of werden ze in een onderling duel verslagen door de Stedumers. Ondertussen bleven met enige regelmaat de stevige overtredingen voorbijtrekken waar scheidsrechter Brink in veel gevallen te laconiek mee omsprong. De arbiter had in de eerste helft misschien een keer een gele kaart moeten trekken om op die manier aan te geven tot hoe ver de spelers konden gaan. De onpartijdige deed dat echter niet en dat was jammer voor de wedstrijd.

Met nog vijf minuten op de elektronische klok kropen de gasten uit Zoutkamp en Ulrum door het oog van de naald. Jaap Bremer raakte in een duel zijn directe tegenstander Matthijs Colstee die vervolgens naar de grond ging. Een onschuldige botsing volgens Brink maar bijna iedereen op het sportpark in Stedum hadden dezelfde gedachte, negen van de tien scheidsrechters hadden de bal op de stip gelegd. Dit gebeurde echter niet zodat beide ploegen even later met een 0-0 stand de kleedkamer opzochten.

Na de pauze keerde bij VVSV’09 Vijko Postma niet meer terug en hij werd vervangen door Rienk Venhuizen. Bij de thuisploeg zag Leendert Nieborg nog geen reden om zijn ploeg te wijzigen zodat dezelfde elf Stedumers op jacht gingen naar een eventuele openingstreffer.

Nadat Klaas Lubbers in de 52e minuut de kans om zijn ploeg op een 1-0 voorsprong te zetten in rook zag opgaan was Hans Steigstra er zestig seconden later nog dichterbij. De middenvelder van VVSV’09 zag zijn schot echter voor het doel van Dirk Pijl langs gaan zodat deze kans voor de bezoekers niet het gewenste resultaat opleverde.

Dat gebeurde in de 55e minuut wel en het waren de bezoekers die de score openden. In een duel met Diederik Dijk ging Henk Steigstra stevig door en via een kluts kwam de bal vervolgens terecht bij Rienk Venhuizen. De invaller nam de bal goed aan en na een korte draai verdween het schot van Venhuizen achter een kansloze Dirk Pijl: 0-1.

Dat was een stevige tegenslag voor de thuisploeg en opeens trokken er zich in figuurlijke zin donkere wolken samen boven het sportcomplex in Stedum. Een nederlaag zou namelijk bijna zeker betekenen dat Stedum het seizoen als een grijze muis zou uit kunnen voetballen en dat was iets wat Leendert Nieborg en zijn mannen niet wilden. Drie minuten na de openingsgoal van VVSV’09 stond het echter weer gelijk al ging daar wel een onduidelijke situatie aan vooraf. Mark van der Veen werd bij de zijlijn stevig aangepakt door een van de Stedum-verdedigers. Waar de bezoekers een fluitsignaal van arbiter Brink hadden verwacht bleef deze echter uit en ging het spel gewoon verder. Een situatie waar VVSV’09 even later niet vrolijk van werd toen Diederik Dijk de bal snoeihard achter doelman Martijn Wieringa schoot: 1-1.

Nadat de onfortuinlijke Mark van der Veen was vervangen door Jan Wouter Zwart probeerde VVSV’09 wel om wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. Dat lukte echter niet want ook de Stedumers hadden in de gaten dat een gelijkspel niet voldoende zou zijn om aansluiting bij de subtop achter Pelikaan S te krijgen.

Zo bleef het spannend in Stedum waar beide teams steeds vaker de kans kregen om aan de leiding te komen. Maar richting de slotfase begon het er echter steeds meer naar uit te zien dat het duel tussen nummer zes Stedum en runner up VVSV’09 in een gelijkspel zou eindigen. Een eindstand die gezien het spelbeeld niet helemaal onterecht zou zijn geweest hoewel de thuisploeg wel een lichtveldoverwicht had.

In de 84e minuut kregen de toeschouwers echter een prima aanval van de thuisploeg te zien. Tiemen Dijk verzond een uitstekende pass richting Siebrand Dijkema. De spits van Stedum dat Lorenzo Spitsbaard goed de vrije ruimte opzocht en gaf de bal vervolgens goed aan zijn teamgenoot mee. Spitsbaard zag zijn schot in eerste instantie nog gestopt worden door Martijn Wieringa maar de VVSV’09-goalie moest het antwoord schuldig blijven op de tweede inzet van de jonge spits: 2-1.

Nu moesten de gasten opeens risico nemen want Wim Nubé wilde Stedum graag op een ruime achterstand op de ranglijst houden. Invaller Jan Wouter Zwart werd naar de frontlinie gedirigeerd door Nubé maar voordat de invaller daar gearriveerd was stond het al 3- 1 op het prachtige scorebord in Stedum. Tiemen Dijk die in de 86e minuut het vonnis voltrok over de bezoekers door de bezoekers op een nog grotere achterstand te trakteren. Een achterstand die Wim Nubé deed beseffen dat er in Stedum een einde kwam aan een lange reeks zonder nederlaag.

Maar zijn ploeg gaf de strijd nog niet op want uit een onoverzichtelijke situatie voor het doel van Stedum scoorde Alfred Venhuizen toch nog de 3-2. Een stand waardoor Venhuizen begrijpelijker wijze haast kreeg en de bal zo snel mogelijk naar het midden wilde brengen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot want er werd zo links en rechts wat geduwd en getrokken maar was doelman Dirk Pijl zo dom om onder de ogen van scheidsrechter Brink een trappende beweging naar Alfred Venhuizen te maken. Brink deed op dat moment het enige wat hij kon doen en stuurde Dirk Pijl met een directe rode kaart van het veld.

Hoewel arbiter Brink er nog een viertal minuten bijtrok, en waarbij hij de technische staf van Stedum vertelde dat de elektronische tijdwaarneming na 90 minuten uitgeschakeld moest worden, was de tijd voor de bezoekers te kort om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat zorgde voor blijdschap in het Stedum-kamp waar men met het inhaalduel tegen ZEC nog op het programma hoopt om nog voor de winterstop de aansluiting bij de ploegen die strijden om een nacompetitieplaats. Bij VVSV’09 was Wim Nubé vooral teleurgesteld over het feit dat het zijn team aan scherpte ontbrak wat in de duels tegen Niekerk en Boerakker wel aanwezig was geweest.

Stedum-VVSV’09 3-2, 55. Rienk Venhuizen 0-1, 58. Diederik Dijk 1-1, 84. Spitsbaard 2-1, 86. Tiemen Dijk 3-1, 88. Alfred Venhuizen 3-2.

Scheidsrechter: Brink (Hoogkerk)

Gele kaarten: Pijl(Stedum) Hans Steigstra(VVSV’09)

Rode kaart: Pijl(Stedum)

Stedum: Pijl; Lubbers, Tim de Jonge, Dekker, Ferdi de Jonge(Jaap Dijkema); Tiemen Dijk, Diederik Dijk(72. Spitsbaard), Van den Berg, Colstee(82. Van Zanten), Spijk, Siebrand Dijkema.

VVSV’09: Wieringa; Mark van der Veen(61. Zwart), Meijer, Bremer, Henk Steigstra; Hans Steigstra, Tuma, Knol; Postma(46. Rienk Venhuizen), Vince van der Veen, Alfred Venhuizen.