Eenrum in slotseconden langs WEO: 2-1.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het venijn zat duidelijk in de staart tijdens de wedstrijd Eenrum -WEO. Tot aan de 81e minuut zag het er namelijk naar uit dat het duel tussen de nummers twee en drie van de competitie in een 0-0 gelijkspel zou eindigen. Maar na de 0-1voor WEO brandde het duel echter volledig los en wist de thuisclub er in de extra tijd nog een zwaarbevochten 2-1 zege uit te slepen.

1386919128Nvb Eenrum WEO Eenrum 08 12 13 7557

WEO-doelman Michael van de Beek gaat gestrekt naar de hoek op een vrije trap van Milan Ritkowsky
Bron: Ommelander Courant         Foto: Ronnie Afman Baflo


Eenrum-trainer Ronald Bouwman had in vergelijking met de wedstrijd van een week eerder tegen Warffum wat tactische omzettingen gedaan voor het duel tegen WEO uit Woldendorp. Zo zakte middenvelder Nick Rijzinga een linie naar achteren en keerden Tim Veenstra en Mark Dijkstra weer terug in de basis. Dit laatste ging ten koste van Bas Hamminga en Dorian Disse. ,,Ik wil met Nick Rijzinga wat meer snelheid in de verdediging brengen omdat WEO een counterploeg is en met Siebrand Solinger, die de zieke Tim Veenstra vorige week verving, heb ik een speler die meer inhoud heeft dan Dorian Disse. Dit is voor ons een cruciaal duel die wij gewoon moeten winnen. Met deze basiself moet dat mogelijk zijn en anders hebben we jongens op de bank zitten die, mocht dat nodig zijn, de wedstrijd nog open kunnen breken”

Het werd overigens nog even spannend in Eenrum want rond half twee was scheidrechter Woudstra uit Leeuwarden nog niet gearriveerd. Een lichte paniek maakte zich daardoor al meester van de elftalleiders Tjidsger Veenstra en Johan Wildervank want beiden zagen het scenario van een scheidsrechter die niet op kwam dagen al heel voorzichtig aan de horizon opdoemen. Maar gelukkig voor alles en iedereen kwam Woudstra om bijna twintig voor twee de bestuurskamer van Eenrum binnenstappen. Dat zorgde er wel voor dat het duel ruim zeven minuten te laat begon maar er was niemand die daar verder om maalde want beide teams wilden dolgraag voetballen.

De wedstrijd begon direct stevig want voor beide teams stond er aardig wat op het spel. Eenrum wilde de drie punten in eigen huis houden om minimaal steviger op de tweede plaats te komen en WEO moest winnen om niet verder achterop te raken bij datzelfde Eenrum en koploper Engelbert. Dat de wedstrijd stevig begon koste Nick Rijzinga al in de vierde minuut een gele kaart toen de linkervleugelverdediger te hard inkwam bij zijn directe tegenstander Daniël Boekee.

Ook de Woldendorpers wisten overigens wel van aanpakken want even later werd ook aanvoerder Benjamin Havik op de bon geslingerd. Havik pakte Milan Rutkowsky in de ogen van arbiter Woudstra te stevig aan zodat ook hij al vroeg in de wedstrijd met de vervelende ballast van een gele kaart rondliep.

In de 9e minuut had Eenrum eigenlijk op een 1-0 voorsprong moeten komen toen Tim Veenstra vanaf de rechtervleugel het strafschopgebied van WEO binnendrong. In plaats van zelf te schieten besloot Veenstra om de bal breed te leggen op Milan Rutkowsky maar dat was een foute beslissing. Rutkowsky werd namelijk door drie tegenstanders afgedekt en de optie om zelf te schieten was voor de middenvelder van Eenrum in deze situatie de juiste geweest.

Twee minuten later testte linkervleugelverdediger Patrick van der Myle even of zijn doelman Michael van de Beek wel bij de les was. Van der Myle lobte de bal namelijk keurig terug naar zijn doelman die zag dat de bal over hem heen ging. Maar Van de Beek raakte totaal niet in paniek en wist vlak voor de doellijn de bal rustig op te pakken zodat het gejuich van de Eenrum-aanhang wat aan de voorbarige kant was.

Ondertussen kwamen de voorwaartsen van WEO maar sporadisch in de buurt van het Eenrum-doel maar als ze daar kwamen werd het ook direct gevaarlijk zoals na iets meer dan twintig minuten spelen. Een snel uitgevoerde counter bracht de bal bij Niels Jansen maar de spits van WEO zag zijn schot voor het doel van Anton Brontsema langs gaan. Aan de kant van de Eenrumers werd ondertussen een wissel voorbereid want aanvoerder Siebrand Solinger kon vanwege een weer opspelende blessure niet meer verder spelen. Solinger werd vervangen door Bjorn Schutter. Niet veel later moest ook WEO een wissel toepassen want ook Kylian Verbeek moest het strijdtoneel met een blessure verlaten. Voor Verbeek kwam Maurice Burger in het veld.

Met nog drie minuten in de eerste helft op de klok kreeg Eenrum via Milan Rutkowsky een prachtige kans om op voorsprong te komen. Een overtreding op Tim Veenstra werd door onpartijdige Woudsma met een vrije trap bestraft en Rutkowsky nam achter de bal plaats. Het werd een goed genomen vrije trap richting het doel van Michael van de Beek die vervolgens liet zien dat hij een prima doelman was want met een schitterende redding tikte hij de bal buiten de palen. Zo bleef de bekende brilstand tot aan het rustsignaal gehandhaafd na een eerste helft waarin de thuisploeg wel een licht veldoverwicht had maar dat niet in een voorsprong had kunnen omzetten.

Na de pauze, waarin Ronald Bouwman besloot om Bram Musters te vervangen door Stefan van der Woude, veranderde er niet veel aan het spelbeeld en werd de mening van de toeschouwers er steeds meer een van, wie de eerste goal maakt wordt waarschijnlijk ook de winnaar van het als kijkspel niet onaantrekkelijk duel. Daar leek echter in de 76e minuut verandering in te komen maar de bij vlagen onzichtbare Milan Rutkowsky schoot de bal, na een prima pass van Mattheus Nubé, op de lat in plaats van in het WEO-doel. Was de Eenrum dicht bij de openingstreffer in de 81e minuut kwam WEO daadwerkelijk op een 1-0 voorsprong. Na weer een prima uitbraak van de gasten kwam de bal bij Niels Jansen die ondanks de aanwezigheid van een aantal Eenrum-verdedigers toch op het doel van Anton Brontsema mocht schieten. De Eenrum-goalie redde in eerste instantie formidabel maar had de pech dat zijn verdedigers stonden te slapen waardoor Patrick van der Myle de bal alsnog binnen kon schieten: 0-1. Dit was een achterstand die hard aankwam in het Eenrum-kamp want de thuisploeg kon zich geen nederlaag veroorloven in de onderlinge tweestrijd tegen een van de directe concurrenten.

De minuten leken opeens sneller te gaan in Eenrum waar bij de thuisploeg aanvaller Dorian Disse binnen de lijnen kwam voor verdedigende middenvelder Mark Dijkstra. Een logische wissel want de thuisploeg had nog maar een paar minuten om wat aan de achterstand te doen. Eenrum ging eigenlijk met de moed der wanhoop op jacht naar de gelijkmaker en vanuit het niets kwam de 1-1 in de 88e minuut tot stand. Mattheus Nubé gaf de bal goed mee aan Milan Rutkowsky die het opeens op zijn heupen kreeg en voordat
de WEO-verdediging wist wat er aan de hand was lag de bal al achter doelman Michael van de Beek:1-1

Waar WEO-trainer Marshall Poulier stampvoetend van teleurstelling rondliep sprongen de Eenrumers blij in het rond na een niet meer verwachtte gelijkmaker. Maar het zou nog krankzinniger worden in Eenrum want de thuisploeg ging nu volle bak op jacht naar meer. Men nam geen genoegen met een punt en wat ook WEO niet deed. Zo werden het opeens spannende slotminuten in een duel dat nu volledig los was gebarsten. Terwijl scheidsrechter Woudsma al op zijn horloge keek moest hij nog een keer voor een overtreding op Sybolt Lindenbergh fluiten. Nick Rijzinga nam vanaf de rechtervleugel de vrije bal die hij vanaf zeker veertig meter met zijn linkerbeen richting het vijandelijk doel transporteerde. Een geweldige vrije trap die uiteindelijk bij de tweede paal terecht kwam waar een volledig vrijstaande Merlijn Harsema de bal het laatste tikje kon geven: 2-1. Een vreugde explosie bij de Eenrumers was het gevolg want arbiter Woudsma liet nog wel even aftrappen maar nog geen drie seconden later floot de onpartijdige uit Leeuwarden echt voor de laatste keer. Dat zorgde uiteraard voor veel vreugde bij Eenrum-trainer Ronald Bouwman die deze zege niet meer had verwacht. ,,Wat een krankzinnige slotfase want na de 1-0 van WEO zag ik het even heel donker in. Maar de ploeg toonde enorm veel karakter en wist er uiteindelijk een zwaarbevochten zege uit te slepen. Als neutrale toeschouwer zou ook ik zeggen, een gelijkspel was terecht geweest, maar als trainer van Eenrum ben ik echt heel blij met deze overwinning.”

81. Van der Myle 0-1, 88. Rutkowsky 1-1, 90+3. Harsema 2-1

Scheidsrechter: Woudstra (Leeuwarden)

Gele kaarten: Rijzinga(Eenrum), Havik, Westerhuis, Boekee(allen WEO)

Eenrum: Brontsema; Lindenbergh, Harsema, Ron Hamminga, Rijzinga; Dijkstra(85. Disse), Nubé, Musters(46. Van der Woude), Solinger(31. Schutter), Veenstra; Rutkowsky.

WEO: Van de Beek; Havik, Van der Myle, Meijerhof, Landman; Slager, Verbeek(34. Burger), Westerhuis, Schokker; Boekee, Jansen.