Te lief SIOS verliest van Niekerk: 2-6

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Waar het in de eerste helft niet naar uitzag gebeurde in de tweede helft wel. SIOS werd in het thuisduel tegen Niekerk op een stevige 2-6 nederlaag getrakteerd. Een nederlaag die SIOS volledig aan zichzelf te danken had omdat de thuisploeg namelijk niet mannelijk genoeg voetbalde om een niet eens op volle kracht spelend Niekerk het echt lastig te maken.

1386918667Nvb Sios Niekerk Sauwerd 07 12 13 7276  1

Niekerk-doelman Dirk Reisema is Jacob de Haan net te snel af.

Bron: Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman


SIOS moest zaterdag met een wat gehavende ploeg aantreden tegen nummer vier Niekerk en dat zorgde er voor dat trainer Auke Doornbosch niet echt optimistisch was richting een positief resultaat. ,,Ik ken als inwoner van Niekerk de spelers van Niekerk stuk voor stuk goed en doordat we toch een paar spelers missen zal het al een zware dobber worden om zelfs een punt aan dit duel over te houden. ”Zo ontbraken bij de thuisclub Mark Wolters, Hylke Zijlstra en Peter Nanninga waarbij laatstgenoemde van geluk mocht spreken dat hij maar een duel geschorst was nadat hij in het duel tegen v.v. TLC twee keer een rode kaart had ontvangen. Maar ondanks deze milde straf voor zijn centrale verdediger baalde Auke Doornbosch wel van het ontbreken van Nanninga. ,,We hebben maar een smalle selectie en Peter Nanninga is wel iemand die er een beetje strijd in kan gooien. Dat zal nu door andere spelers opgepakt moeten worden want qua individuele kwaliteiten zijn we tegen dit Niekerk waarschijnlijk niet opgewassen.”

De woorden van Doornbosch, dat Niekerk een sterke tegenstander was, kwamen in de eerste tien minuten van de wedstrijd direct uit want op een prima bespeelbaar veld in Sauwerd deelden de gasten de lakens uit. Onder leiding van aanvoerder Jeroen Beerlings liet Niekerk zien dat het maar voor een ding naar Sauwerd was gekomen en dat was voor de drie punten. De thuisploeg probeerde wel wat onder de druk van de bezoekers uit te komen en nadat Reinder de Haan in de 10e minuut een prima redding verrichte op een inzet van Dennis van der Velde kreeg Harmen Wienke een minuut later zelfs de kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Wienke werd door Niekerk-doelman Dirk Reitsema echter goed naar de buitenkant van het strafschopgebied gedrongen zodat het schot van de middenvelder naast het Niekerk-doel verdween.

Ondanks dat SIOS in het eerste half uur aardig met de bezoekers meevoetbalde was het eigenlijk wachten op de eerste goal van Niekerk dat in Jeroen Beerlings een speler van de, buitencategorie’ in huis had. De aanvoerder van de Niekerkers was alles en iedereen van de Sauwerders de baas en legde de bal daar neer waar hij ze wilde hebben. Bij de gasten ontbrak het er echter aan een stukje zorgvuldigheid wat het afwerken betrof en vandaar dat SIOS blij mocht zijn dat het na een half uur spelen nog steeds 0-0 stond.

In de 35e minuut kwam de eerste treffer op het scorebord en het waren de gasten die de score openden. Jeroen Beerlings pikte de bal op ongeveer vijfentwintig meter van het SIOS-doel op en drong vervolgens het strafschopgebied van de gastheren binnen. Doelman Reinder de Haan kwam goed uit zijn doel maar Beerlings gaf precies op het juiste moment de bal af aan de goed meegelopen Dennis van der Velde die simpel de 0-1 kon binnentikken.

Direct na de openingstreffer voor Niekerk kreeg Jacob de Haan een grote mogelijkheid om beide ploegen weer op gelijke hoogte te brengen. De snelle De Haan was zijn directe tegenstander Jeroen Brandsma even te slim af maar stuitte op Niekerk-goalie Dirk Reitsema zodat dit feestje voor de thuisploeg niet doorging. Tot aan het rustsignaal gebeurde er verder niet veel meer in Sauwerd zodat bij sommige toeschouwers het idee leefde dat Niekerk met zo weinig mogelijk inspanning de volle buit van drie punten mee naar huis wilde nemen.

Na de pauze had Auke Doornbosch een wissel doorgevoerd want Michael Wolters was in de kleedkamer achtergebleven. Voor Wolters kwam Bertus Wienke in de ploeg en de invaller vormde nu samen met Jacob de Haan de tweemans-voorhoede die moest proberen om wat aan de achterstand voor de thuisploeg te doen.

Na dat de rustig leidende scheidsrechter Gjaltema uit Harkema de tweede helft had laten beginnen kreeg SIOS in de 47e minuut direct al een grote kans op de gelijkmaker. Bertus Wienke ging op de linkervleugel goed door en leverde een prima voorzet af richting Jacob de Haan die echter iets te gehaast schoot zodat zijn schot over het Niekerk-doel verdween. Een opening van de tweede helft die perspectief bood want even later brak Jacob de Haan weer door de vijandelijke linies maar ook nu was Niekerk-goalie Reitsema goed bij de les en werd ook deze poging verijdeld.

Ondertussen kwam aan de andere kant van het veld ook Reiner de Haan steeds meer in de belangstelling te staan want Niekerk liet zien dat het toch wat meer afstand van SIOS wilde nemen. Zo was Dennis van der Velde in de 51e minuut al dicht bij een doelpunt en ook Jeroen Beerlings had in de 53e minuut de 0-2 op zijn schoen. Maar Reiner de Haan bewees ook tegen Niekerk weer dat hij een zeer talentvolle doelman is want met een paar prima reddingen wist hij voorlopig een tweede treffer voor Niekerk te voorkomen.

In de 58e minuut moest de jonge doelman echter wel capituleren toen zijn verdedigers zeer zwak ingrepen en Jeroen Beerlings de hoek voor het uitzoeken had. De Niekerker besloot om het simpel te houden en schoof de bal beheerst langs een kansloze Reinder de Haan: 0-2.

Waar velen dachten dat SIOS nu de handdoek zou gooien was het tegendeel waar want nog geen twee minuten later kreeg Bertus Wienke een dot van een kans op de aansluitingstreffer. Wienke kwam alleen op doelman Reitsema af maar waar de invaller waarschijnlijk een pegel in gedachten had werd het een schot zonder overtuiging die door de Niekerk-doelman simpel opgepakt kon worden. In de 67e minuut deed Jacob de Haan het echter anders toen hij zeer attent reageerde op zwak ingrijpen van de Niekerk-defensie en van dicht bij de 1-2 wel achter doelman Reitsema schoot.

De supporters van SIOS hoopten dat hun favorieten nu door zouden drukken naar in eerste instantie een 2-2 maar gek genoeg gebeurde dat juist niet. Binnen de lijnen was er niemand aan de kant van de thuisploeg die opstond om zijn teamgenoten tot grootse daden op te peppen. Dat deed aan de kant van Niekerk Jeroen Beerlings wel want de 22 jarige aanvoerder liet zien dat er even wat meer gas gegeven moest worden om de overwinning veilig te stellen. Beerlings begon weer wat nadrukkelijker met uitstekende passes te strooien en een van zijn passes kwam in de 76e minuut bij Dennis Zwier terecht. De middenvelder kon redelijk ongehinderd over de rechtervleugel oprukken en uit zijn voorzet scoorde Dennis van der Velde vervolgens de 1-3.

Na de derde treffer ging het rap in Sauwerd want binnen een tijdsbestek van vijf minuten zorgde Jeroen Beerlings er met een raszuivere hattrick voor dat de voorsprong voor de gasten opliep tot 1-6. Dat Jacob de Haan er in de 90e minuut vervolgens nog 2-6 van wist te maken nam Auke Doornbosch echter voor kennisgeving aan want Doornbosch zag na de1-3 al dat zijn ploeg er niet meer in geloofde. ,,We konden in de eerste helft nog wel redelijk stand houden en kregen ook wel wat kansen op een goal maar een wedstrijd duurt negentig minuten. Toen wij terugkwamen tot 1-2 hoopte ik nog even dat we nog wat meer tegenstand zouden gaan bieden maar dat zat er helaas niet in. We zijn wat dat betreft gewoon te lief want heel af en toe moet je een nuttige overtreding durven maken om het spel van de tegenstander wat te ontregelen. Dat gebeurde ook vandaag tegen Niekerk niet want we lieten onze tegenstander vooral in de tweede helft teveel voetballen.”

SIOS-Niekerk 2-6(0-1)

35. Van der Velde 0-1, 58. Beerlings 0-2, 67. Jacob de Haan 1-2, 76. Van der Velde 1-3, 79. Beerlings 1-4, 81. Beerlings 1-5, 84. Beerlings 1-6, 90.Jacob de Haan 2-6.

Scheidsrechter: Gjaltema (Harkema)

SIOS: Reinder de Haan; Kok, Zwakenberg, Nomden, Bultena; Brinkhuizen, Wolters(46. Bertus Wienke), Harmen Wienke, Wijma, Jacob de Haan.

Niekerk: Reitsema; Ploeg, Brandsma, Tjoelker, De Pender; Posthumus, D. Zwier, Beerlings, Vogelzang; Van der Velde, Wieringa.