Eenrum spaart Warffum in streekderby: 5-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Eenrum won zondag de streekderby tegen Warffum met 5-2 wat een zwakke afspiegeling was van het werkelijke krachtsverschil tussen de twee ploegen. Want hadden de Eenrumers, die vooral in de eerste helft uitstekend speelden, echt vol gas gegeven dan was de nederlaag voor de Warffumers nog veel hoger uitgevallen.

1386312964Nvb Eenrum Warffum Eenrum 01 12 13 8069

Ron Hamminga kopt de 3-1 voor Eenrum binnen na een corner van Nick Rijzinga

Bron: Ommelander Courant     Foto: Ronnie Afman


Bij Eenrum was het voor de wedstrijd nog niet helemaal zeker of Tim Veenstra aan het duel kon beginnen omdat de middenvelder vrijdag en zaterdag hinder had ondervonden van buikgriep. Al voor de warming up bleek Veenstra onvoldoende fit te zijn om te starten zodat de nog steeds niet helemaal fitte Siebrand Solinger als zijn vervanger binnen de lijnen kwam.

Winst was datgene wat alleen maar telde voor Ronald Bouwman die nog steeds kansen zag richting de periode titel. ,,Engelbert en Harkstede spelen vandaag tegen elkaar en WEO moet op bezoek bij GVB. Als WEO en Engelbert punten laten liggen en wij winnen van Warffum dan zijn wij periodekampioen. Maar zover is het nog niet want ondanks dat Warffum een wat moeizaam seizoen kent is het wel een streekderby. Dat zorgt toch voor een wat ander gevoel dan een duel tegen bijvoorbeeld Woltersum. De jongens zijn er daarom ook extra op gebrand om het duel tegen Warffum te winnen want los van wat er vandaag verder gebeurt, we willen tot het einde van het seizoen meespelen om de prijzen.

Dat laatste had zijn collega van Warffum, Marnix Bakker allang uit zijn hoofd gezet. ,, We doen op dit moment niet mee als her gaat om de bovenste plaatsen en enerzijds stelt mij dat teleur maar aan de andere kant weet je dat zoiets inherent aan een jonge groep is. We spelen vandaag met een team waar de gemiddelde leeftijd rond de 21 jaar ligt en als ik eerlijk ben is dat eigenlijk te jong.”

Bakker verwachtte daarom ook een lastige wedstrijd voor zijn team en dat kwam na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Evert Kamminga ook uit. Eenrum greep direct het initiatief en creëerde zich direct een paar kansjes voor het doel van Rodney Ritsema. Kansjes zijn echter nog geen doelpunten en wat dat betreft deed Warffum het in de 7e minuut beter. Bij het uitverdedigen lette Merlijn Harsema even niet goed op en verspeelde de bal aan Robbert Bos. De snelle Warffum-spits kon vervolgens alleen op doelman Anton Brontsema afgaan en wist de Eenrum-goalie van dichtbij te passeren: 0-1.

Lang konden de Warffumers deze voorsprong niet vasthouden want binnen zestig seconden had Eenrum de stand weer gelijk getrokken. Na een prima voorzet van Nick Rijzinga toornde Dorian Disse boven alles en iedereen uit en sloeg de bal met het hoofd achter Warffum-doelman Rodney Ritsema die er samen met zijn defensie niet goed uitzag bij deze gelijkmaker:1-1

Twee minuten later waren de roodbaadjes dicht bij de 2-1 toen Nick Rijzinga een vrije trap uitstekend voor gaf. Nu was niemand van zijn teamgenoten alert genoeg om de vrije bal achter Ritsema te koppen terwijl men toch moet weten dat de met een prima traptechniek gezegende middenvelder de bal panklaar voor zijn medespelers kan neerleggen.

Eenrum kwam in de 15e minuut eindelijk op een op dat moment meer dan verdiende 2-1 voorsprong. Bram Musters zette op rechts de zoveelste Eenrum-aanval op en via Sybolt Lindenbergh, Mattheus Nubé en weer Bram Musters kwam de bal bij Milan Rutkowsky. De technisch behendige Eenrum-spits schoot de bal vervolgens in de verre hoek achter doelman Rodney Ritsema die in de rust zelf vond dat hij bij deze treffer niet vrijuit ging.

Ondertussen zag het er wat een aanstaande regenbui betrof dreigend uit boven het sportpark in Eenrum waar het voorlopig nog droog bleef. Waar het wel regende was binnen de lijnen want de Eenrumers hadden, qua kansen, na een half uur spelen al minimaal op een 4-1 voorsprong moeten staan. Maar paal en lat, en een beetje onzorgvuldigheid, stonden verder succes voorlopig nog in de weg voor de thuisploeg die bij vlagen sprankelend aanvalsspel lieten zien op een veld wat eigenlijk goed positiespel niet toeliet. Nadat Rodney Ritsema op voortreffelijke wijze redding had gebracht bij een vrije trap van Merlijn Harsema kwam Eenrum in de 26e minuut op 3-1. Nick Rijzinga schoot vanaf rechts een corner prima voor het doel van Warffum waar alles en iedereen van de bezoekers aan de grond genageld bleef staan. Dat deed de goed mee opgekomen verdediger Ron Hamminga echter niet want voordat een Warffumer alsnog kon reageren lag de bal al in het Warffum-doel.

Warffum was in aanvallend nog niet of nauwelijks in het stuk voorgekomen en toen dat eindelijk een keer gebeurde kreeg het direct een penalty mee. Ron Hamminga haalde Robbert Bos onderuit en scheidsrechter Kamminga zag in deze overtreding een strafschop waar aanvoerder Robin Klaassen de aangewezen man voor was bij de bezoekers om de penalty binnen te schieten. Klaassen verzuimde echter om zijn team weer in het spoor van Eenrum te brengen want de aanvoerder van Warffum joeg de bal snoeihard over het doel van Anton Brontsema. Zo bleef het bij een 3-1 ruststand in een duel dat door Eenrum volledig beheerst werd maar waar de score eigenlijk al veel hoger had moeten zijn.

Na de pauze een opmerkelijke wijziging bij de bezoekers want doelman Rodney Ritsema was op eigen verzoek vervangen. De doelman vond zich onvoldoende in vorm om ook aan de tweede helft te beginnen zodat bij de Warffumers Marko Stoepker onder de lat verscheen. Ook Rick Kloosterhuis was in de kleedkamer achtergebleven en hij werd vervangen door Tonny Poel. Bij de thuisploeg werd geen risico genomen met de lichtgeblesseerde Dorian Disse want die werd vervangen door Mark Dijkstra.

De eerste actie voor Stoepker was er direct een die je als doelman niet wilt meemaken want door weer een goal van Ron Hamminga kwamen de gastheren in de 49e minuut op 4-1. Een stand die er voor zorgde dat de streekderby tussen Eenrum en Warffum een gelopen koers was want de bezoekers hadden simpelweg niet de kracht om het Eenrum echt lastig te maken.

Maar de gastheren begonnen in de tweede helft echter wat rommeliger te spelen en eigenlijk vanuit het niets kwam de ploeg van Marnix Bakker daardoor terug tot 4-2. Niels Bosma pikte een niet goed weggewerkte bal op het middenveld goed op en de middenvelder wist even later de tweede treffer voor Warffum achter doelman Anton Brontsema te schieten. Maar ondanks deze tweede treffer kwamen er bij de bezoekers geen extra krachten vrij om op jacht te gaan naar een nog beter resultaat. Dat zorgde er vervolgens voor dat het duel maar wat voortkabbelde en de Eenrum-supporters zich kostelijk vermaakten met anekdotes uit een ver verleden en de resultaten in de eredivisie. In de 73e minuut werden alle ogen echter opeens als door een magneet weer naar het gebeuren binnen de lijnen getrokken. Eenrum trok namelijk weer eens ten aanval en de verdediging van Warffum liet de clubtopscoorder van de thuisploeg, Milan Rutkowsky, zo vrij als een vogel richting het eigen strafschopgebied sluipen. Waar de Warffumers liepen te slapen zag Siebrand Solinger zijn teamgenoot wel staan en de voorzet die volgde werd door Rutkowsky met een werkelijk fenomenale omhaal achter doelman Marko Stoepker geschoten: 5-2. Na deze fantastische goal was het helemaal gedaan met de wedstrijd wat door scheidrechter Kamminga, die het niet lastig had in deze eenzijdige streekderby, prima werd begrepen. Want de referee maakte na precies negentig minuten een einde aan een wedstrijd, en waar de beide trainers Ronald Bouwman en Marnix Bakker het na afloop roerend mee eens waren, die eigenlijk nooit een echte wedstrijd was geweest.

Eenrum-Warffum:5-2(3-1)

7. Bos 0-1, 8. Disse, 15. Rutkowsky, 26. Ron Hamminga, 51. Ron Hamminga 4-2, 71. Bosma 4-2, 74. Rutkowsky 5-2.

Scheidsrechter: E. Kamminga (Uithuizermeeden)

Gele kaart: Rijzinga (Eenrum)

Eenrum: Brontsema; Lindenbergh, Ron Hamminga, Bas Hamminga, Harsema; Musters, Nubé, Rijzinga(71. Van der Woude); Rutkowsky; Siebrand Solinger; Disse(46. Dijkstra).

Warffum: Ritsema(46. Stoepker), Zantingh, Pieterman, Klaassen, Woltjer, Bosma, Haaksema, Peerbolte, Kloosterhuis(46. Poel), Maggi, Bos.