De Heracliden in onvriendelijk duel niet langs Lycurgus:3-3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week


Als kijkspel was het duel tussen De Heracliden en Lycurgus niet onaantrekkelijk maar de storende factor in het geheel was dat Lycurgus en zijn aanhang vanaf de eerste minuut met scheidsrechter Hettinga bezig waren. Dat zorgde voor een onvriendelijke sfeer op sportpark Meij in Uithuizermeeden waar het duel tussen deze twee subtoppers in een 3-3 gelijkspel eindigde.


1386306301Nvb Heracliden Lycurgus Uithuizermeeden 30 11 13 6653

Arvin Knol in fel duel met Theo Buikema in het duel De Heracliden-Lycurgus

Bron: Ommelander Courant  foto Ronnie Afman


De Heracliden moest zaterdag in het duel tegen Lycurgus doen zonder de nog niet helemaal van een blessure herstelde Mark de Boer en de lichtgeblesseerde Mark Linstra. De vervanger van de centrale verdediger was, net als in de weken dat De Boer door een blessure ontbrak, Theo Buikema en voor Mark Linstra verscheen Wouter Hoff in de basiself. Jeroen de Munck was zich goed bewust van het belang van het duel tegen Lycurgus want wilde de thuisploeg aansluiting houden bij koploper Appingedam en runner up Gorecht dan moest er gewonnen worden. ,,Tegen beide teams hebben we enkele weken geleden verloren en daarom moeten we vandaag de drie punten in eigen huis houden anders wordt het gat te groot. Voor Lycurgus geldt echter hetzelfde want die ploeg is door een mindere serie naar de middenmoot teruggevallen. Maar doordat achter Appingedam en Gorecht alle ploegen verder nog redelijk dicht bij elkaar staan zal ook Lycurgus vol voor de winst gaan.”

Dat Jeroen de Munck het goed had gezien bleek al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Hettinga uit Leeuwarden. In de 3e min-uut speelde linksback Wouter Hoff  te zacht terug op zijn doelman Pieter Buikema maar door het weifelend optreden van de keeper van De Heracliden kregen de stadjerders via Arvin Knol de eerste mogelijkheid om de score te openen. Maar de lange spits had echter teveel tijd nodig om deze eerste poging in een doelpunt om te zetten zodat de thuisploeg een vroege achterstand bespaard bleef. Vijf minuten later was de thuisploeg dicht bij een voorsprong maar volgens Lycurgus-grensrechter Theo Lint en scheidsrechter Hettinga vertrok Mark Knol vanuit buitenspelpositie richting het vijandelijk doel en ging dit feest niet door.

In de 9e minuut viel de openingstreffer te bewonderen en het waren de bezoekers uit Groningen die aan de leiding kwamen. Een goed door Remon van Asperen genomen corner werd uitstekend ingekopt door Erwin Pomstra waar wel bij verteld moet worden dat de defensie van de gastheren er bij deze corner niet goed uitzag.

De Heracliden liet zich echter niet uit het veld slaan door deze tegenvaller en drie minuten na de openingstreffer stond het weer gelijk in Uithuizermeeden. Robin Zuidema ging op de linkervleugel op avontuur en drong het strafschopgebied van Lycurgus binnen. Op het moment dat De Heracliden-spits wilde uithalen werd hij geduwd door zijn directe tegenstander Henk Jan van der Meulen. Scheidsrechter Hettinga was zeer gedecideerd in het nemen van zijn beslissing want de bal ging op de stip. Dat zorgde voor heftige protesten aan de kant van Lycurgus maar dat was niet echt verwonderlijk. De beslissingen van scheidsrechter Hettinga werkten namelijk al vanaf de eerste minuut als een rode lap bij een stier want de in een geel shirt fluitende arbiter kon werkelijk niets goed doen bij de spelers, technische staf en aanhang van Lycurgus. Roy Streppel hield echter het hoofd koel en de aanvoerder van De Heracliden schoot de bal onhoudbaar achter doelman Melle Luinstra: 1-1. In de 16e minuut had de thuisploeg over geluk niet te klagen toen een vrije bal van Lycurgus-aanvoerder Ricardo Rijzinga in het strafschopgebied zeilde waar de bal door zowel de aanvallers van Lycurgus als de verdedigers van De Heracliden werd gemist en vervolgens over de achterlijn rolde.

Toch kregen de gastheren steeds meer grip op de wedstrijd wat er in de 23e minuut voor zorgde dat de 2- 1 op het scorebord kwam te staan. Mark Knol stuurde met een dieptepass Robin Zuidema op avontuur. De snelle spits, met in zijn kielzog Jules van Meesteren, denderde het strafschopgebied binnen en schoot de bal in eerste instantie tegen Lycurgus-doelman Luinstra aan. Maar de spits reageerde attent want de terugkomende bal kwam weer voor de voeten van Zuidema die nu wel raak schoot: 2-1.

Deze achterstand viel slecht bij de gasten die het steeds meer op scheidrechter Hettinga, die een prima wedstrijd floot, hadden voorzien. Bij deze acties was een, belangrijke’ rol weggelegd voor Lycurgus-trainer Arnold van der Kooi. De trainer was het niet vaak eens met de arbiter en vooral Arvin Knol nam een goed voorbeeld aan zijn coach door ook constant tegen Hettinga te lopen zeuren. De met een coltrui en maillot uitgedoste Knol liet waarschijnlijk zijn frustraties gaan over het feit dat hij in de eerste helft niets had in te brengen tegen zijn directe tegenstander Anton Mulder. Knol, die door de aanhang van De Heracliden gekscherend Milko Djurovski, de vroegere spits van FC Groningen die ook bij tien graden boven nul al met een maillot aan voetbalde, werd er op een gegeven moment zelfs door zijn trainer Van der Kooi op gewezen dat hij moest ophouden met zeuren.

Toen het, mekkeren’ van de spits daardoor wat minder werd en hij eindelijk ging voetballen kreeg de verdediging van De Heracliden in de 30e minuut de schrik van zijn leven. Opeens was de lange spits even aan de aandacht van Anton Mulder ontsnapt en kreeg Arvin Knol de kans op de gelijkmaker in de schoot geworpen. Maar gelukkig voor de thuisploeg ging het schot via de buitenkant van de paal naast het doel van Pieter Buikema.

Waar de 2-2 niet viel scoorde De Heracliden in de 40e minuut wel de 3-1 waar weer Robin Zuidema bij betrokken was. Op een dieptebal vanaf het middenveld van De Heracliden reageerde de jonge spits uitstekend. Terwijl iedereen van Lycurgus aan buitenspel dacht liet scheidsrechter Hettinga op advies van zijn assistent doorspelen. Een terechte beslissing van de grensrechter en arbiter want Zuidema kwam duidelijk achter de verdediging van de gasten weg en scoorde zeer bekwaam de 3-1. Nu waren de rapen gaar in het Lycurgus-kamp waar niet geschroomd werd om naast de scheidsrechter ook hun eigen grensrechter, Theo Lint met de grond gelijk te maken. Hettinga bleef echter bij zijn beslissing zodat vijf minuten later beide teams met een 3-1 stand in het voordeel van de thuisploeg de kleedkamer opzochten.

Na de pauze keerden de niet helemaal fitte Theo Buikema en Wouter Hoff niet meer terug bij de thuisploeg en als vervangers kwamen Mark de Boer en Mark Linstra binnen de lijnen. Of het door deze wisselingen kwam weet niemand maar even was de organisatie weg bij de gastheren want in de 47e minuut zorgde Jur Bron met een afstandsschot voor de 3-2. De thuisploeg schrok hier duidelijk van en deed dat een minuut later helemaal toen een van richting veranderd schot van Arvin Knol ook nog eens doel trof: 3-3.

Een lelijke streep door de rekening voor de ploeg van Jeroen de Munck die zijn team even weer op de rails moest proberen te krijgen. Dat lukte de Winsumer want zijn team herpakte zich redelijk na deze twee snelle tegengoals. Wel bleven de gasten uit Groningen het betere van het spel houden omdat het zeuren richting de scheidsrechter iets minder was dan in de eerste helft.

Na de 3-3 werd het echt een duel waarin beide teams vol voor de winst wilden spelen en de kansen voor beide teams om drie punten aan hun totaal te kunnen toevoegen waren zeker aanwezig. Richting de slotfase liet de thuisploeg zich wel steeds verder in de verdediging dringen waardoor Lycurgus een paar keer gevaarlijk dicht bij een vierde treffer was. Ook De Heracliden kreeg echter een paar kansen, die vaak uit een counter kwamen, om weer aan de leiding te komen maar de voor Mark Knol ingevallen Jordi Dijkstra, Robin Zuidema en Roy Streppel hadden ook weinig geluk.

Zo bleef het ook na een spannende slotfase, die door de thuisploeg met tien spelers werd gespeeld omdat Jeroen Linstra met een hamstringblessure uitviel en De Munck zijn drie wissels al op had gebruikt, uiteindelijk bij een 3-3 eindstand waar Jeroen de Munck uiteindelijk wel mee kon leven. ,,De eerste helft was voor ons en de tweede voor Lycurgus wat ik overigens een irritante ploeg vond. Veel gezeur tegen de scheidsrechter maakte het namelijk tot een erg onplezierige wedstrijd.”

De Heracliden- Lycurgus 3-3(3-1)  

9. Pomstra 0-1, 12.Streppel 1-1(str.) , 23. Zuidema 2-1, 40. Zuidema 3-1, 47. Bron 2-3, 48. A. Knol 3-3.

Scheidsrechter: Hettinga(Leeuwarden)

Gele kaart: Van der Meulen (Lycurgus)

De Heracliden: Pieter Buikema; Theo Buikema (46. Mark de Boer), Mulder, Haan, Hoff (46. Mark Linstra); Jeroen Linstra, Streppel, Frank de Boer, Veenstra; Mark Knol(76. Dijkstra), Zuidema.

Lycurgus: Luinstra; Van der Meulen, Wennemars, Knol, Rijzinga; Van Asperen (78. Kliphuis), Van der Veen, Van Harskamp, Bron; Van Meeteren, Pomstra.