Eenrum via strafschoppen uit het bekertoernooi

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een strafschoppenserie moest de beslissing brengen in het bekerduel tussen Eenrum en derdeklasser Asser Boys. Na de reguliere speeltijd stond het namelijk 2-2. Na zestien penalties wist de ploeg uit Assen de strafschoppenserie uiteindelijk met 8-7 te winnen maar was de gelijkmakende 1-1 in de wedstrijd tussen de vijfde en derde klasser het moment waar in Eenrum nog lang over nagepraat werd.1385695251Neenrum asserboys 1

Spelmoment uit het bekerduel Eenrum-Asser Boys  Foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant


Eenrum was niet helemaal compleet voor het bekerduel tegen derdeklasser Asser Boys. Siebrand Solinger en Bjorn Schutter waren niet van de partij omdat trainer Ronald Bouwman meer waarde hechtte aan de competitie dan aan een eventueel vervolg in het bekertoernooi. ,,We gaan wel proberen om voor een stunt te zorgen maar niet ten koste van alles. Op papier is Asser Boys favoriet en ik verwacht een tegenstander die het veld breed zal proberen te houden en het ons met snelle buitenspelers lastig kan maken. Daarom heb ik Nick Rijzinga een linie naar achteren gehaald om ook achterin over wat meer snelheid te beschikken. En verder zien we wel hoe de wedstrijd verloopt.”

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Ruud Kuipers uit Groningen kreeg het publiek in Eenrum in de eerste vijfentwintig minuten een duel te zien waarin weinig tot niets gebeurde. De gastheren namen een afwachtende houding aan om te zien wat Asser Boys voor aanvallende aspiraties uit Assen had meegenomen. De conclusie die getrokken kon worden was dat de Assenaren een meester waren in het naar elkaar toeschuiven van de bal maar meer ook niet. Eenrum-doelman Anton Brontsema hoefde dan ook niet of nauwelijks in actie te komen wat overigens in die eerste vijfentwintig minuten van de wedstrijd ook gold voor zijn collega van Asser Boys, Mark Veldkamp.

De Eenrumers kregen daarom in de gaten dat dit Asser Boys geen tegenstander was waar ze bang voor hoefden te zijn en de eerste echte kans van de wedstrijd was dan ook voor de thuisploeg. Tim Veenstra brak in de 27e minuut door de verdedigingslinie van de gasten maar zijn schot werd in eerste instantie geblokt door Wesley Mulder. De half weggewerkte bal kwam vervolgens bij Dorian Disse die de bal even later over het doel van doelman Mark Veldkamp schoot.

Omdat Eenrum steeds vaker de aanval zocht kreeg Asser Boys daardoor wat meer ruimte om tot iets wat er als een aanval uit moest zien te komen. Uit een van deze acties kwamen de bezoekers in de 37e minuut op een 1-0 voorsprong toen Robin Westerhof doelman Anton Bronsema wist te passeren. Op een strakke schuiver in de verre hoek moest Brontsema het antwoord schuldig blijven. Op slag van rust kreeg de thuisploeg opeens een dot van een kans op1- 1. Ron Hamminga speelde zich prima vrij en gaf de bal door naar Sybolt Lindenbergh die met een dieptepass Tim Veenstra wist te bereiken. Veenstra joeg de bal vervolgens in een vloeiende beweging richting het doel van Asser Boys waar keeper Mark Veldkamp van geluk mocht spreken dat de bal enkele centimeters te hoog was waardoor de thuisploeg een minuut later met een 1-0 achterstand de kleedkamer opzocht.

Bij het begin van de tweede helft, waar bij Asser Boys René Westerveen in de kleedkamer was achtergebleven en werd vervangen door Kloosterhuis, was er iets aan de weersomstandigheden veranderd wat zorgde voor een curieuze gelijkmaker voor Eenrum. De wind waaide in de lengte over het hoofdveld in en was nog wat toegenomen. Nadat Anton Brontsema in de 47e  minuut een prima redding had verricht op een inzet van Jeffrey Victorie probeerde de Eenrum-goalie zijn twee voorwaartsen Tim Veenstra en Milan Rutkowsky te bereiken. Gedragen door de wind ging de bal echter verder dan iedereen verwachte en wat ook gold voor Asser Boys-keeper Mark Veldkamp. De nachtmerrie van iedere doelman overkwam vervolgens Veldkamp want de bal stuiterde over hem heen richting het doel van Asser Boys. Maar gelukkig voor de doelman zag het er naar uit dat de paal redding bracht maar Veldkamp had niet op Tim Veenstra gerekend die voordat de doelman kon reageren de 1-1 binnenschoot.

Dolle vreugde bij de Eenrumers die vanaf de gelijkmaker het heft volledig in handen namen en acht minuten later misschien wel een strafschop onthouden werd. Na weer een verre uittrap van Anton Brontsema ging Tim Veenstra weer op avontuur en werd hij volgens veel Eenrum-supporters door Sebastiaan Coevert binnen de beruchte lijnen ondersteboven geduwd. Scheidsrechter Kuipers, die een prima wedstrijd floot, stond echter dicht genoeg op de situatie om te kunnen beoordelen dat het in zijn ogen geen strafschop was.

Nadat Sybolt Lindenberg in de 60e minuut nog een schot vlak voor het doel van Asser Boys langs zag gaan kwam enkele minuten later Bram Musters aan de kant van Eenrum Dorian Disse vervangen. Door deze wissel voerde de thuisploeg de druk op de verdediging van Asser Boys, dat geen seconde liet zien dat er twee klasses verschil zat tussen beide teams, nog verder op en het wachten was eigenlijk op een tweede goal voor de formatie van trainer Ronald Bouwman. Een goal die de thuisploeg meer dan verdiende want de elf Eenrumers streden in het verdere verloop van de tweede helft voor wat ze waard waren.

Nadat Milan Rutkowsky in de 77e minuut een vrije trap onvoldoende richting de rechterbovenhoek kon krullen kwam Eenrum in de 83e minuut toch op een 2-1 voorsprong. Een voorzet van Sybolt Lindenbergh belandde bij de tweede paal waar Tim Veenstra de bal richting het doel van de gasten uit Assen kopte. Doelman Veldman wist de bal half te keren maar sloeg de bal weer voor de voeten van Veenstra die zich deze tweede kans niet liet ontnemen en alsnog zijn ploeg op een 2-1 voorsprong zette. Doldwaze taferelen speelden zich in Eenrum vanaf dat moment zowel binnen als buiten het veld af want waar de spelers vol vreugde op hun scorende teamgenoot doken waren bij de supporters de eerste namen van een eventuele volgende tegenstander al te horen. Een 2-1 voorsprong was natuurlijk prachtig maar het bekerduel kende nog zeven minuten officiële, en wat extra minuten, als speeltijd dus brak er een periode van tussen hoop en vrees aan voor de Eenrumers. Maar steeds meer kroop de klok richting het eindsignaal van scheidsrechter Ruud Kuipers en het was al in de 92e minuut dat de gasten nog een corner mochten nemen. Aanvoerder Robin Westerhof gooide de corner uitstekend voor het doel waar de goed inkomende Sebastiaan Coevert de bal vervolgens snoeihard achter doelman Brontsema kopte: 2-2 en wat een enorme domper voor Eenrum betekende.

Nadat arbiter Kuipers nog even doorliet spelen floot hij om tien voor vier voor het einde van de wedstrijd. Strafschoppen moesten nu de beslissing brengen wie van de twee teams een ronde verder zou komen in het bekertoernooi.

Voor de beide keepers was er in de serie van vijf te nemen strafschoppen geen eer te behalen want alle penalties werden raak geschoten. Na de reguliere serie ging het nu om en om en schoot Mattheus Nubé zijn ploeg naar 6-5. De gelijkmakende strafschop kwam van de voet van Bas Kloosterhuis die Anton Bronsema kansloos liet. De Eenrum-goalie was vervolgens de volgende in rij en ook Brontsema schoot zijn penalty achter collega Mark Veldkamp. Doordat Willard Bouwmeester namens Asser Boys raak schoot werd het 7-7 in de strafschoppenreeks en lag nu de druk op de schouders van invaller Bram Musters. De 20 jarige Eenrumer zag zijn inzet echter gestopt door Veldkamp wat er voor zorgde dat als de boys uit Assen hun volgende strafschop raak schoten de klus, het bereiken van de volgende bekerronde, geklaard was. Bobby Lammerts was de achtste strafschoppennemer voor de gasten en ook op zijn inzet had Anton Bronsema geen antwoord zodat de stand na zestien strafschoppen dus 8-7 in het voordeel van Asser Boys was. Vreugde bij de Assenaren die ondanks een bar slechte wedstrijd de derde KO-ronde van het bekertoernooi wisten te bereiken en teleurstelling bij Eenrum waarvan elftalleider Tjidsger Veenstra vond dat die teleurstelling terecht was. ,,We waren er gewoon erg dichtbij en hadden het misschien ook wel verdiend. Je krijgt ook in het voetbal niet altijd wat je verdient maar één ding is zeker: we verlaten met opgeheven hoofd het bekertoernooi.”

Eenrum-Asser Boys: 2-2

37. Westerhof 1-0, 47. Veenstra 1-1, 83. Veenstra 2-1, 90+2. Coevert 2-2.

Scheidsrechter: R. Kuipers(Groningen)

Gele kaarten: Modderman, Termohlen(Asser Boys)

Eenrum: Brontsema; Lindenberg, Nubé, Hamminga, Dijkstra, Harsema; Veenstra, Rijzinga, Van der Woude, Disse(70. Musters); Rutkowsky.

Asser Boys: Veldkamp; Lammerts, Mulder, Coevert, Bouwmeester; Modderman, Termohlen, Westerhof, Westerveen(46. Kloosterhuis); Victorie, Vianen.