14e Katsu Gala: Een feest voor iedereen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Prachtige vechtsport kreeg het publiek zaterdagavond in de Ripperdahal te Winsum te zien tijdens het 14e Kyokushin "Full-Contact" Karate Katsu Gala. Een Gala dat zich ook dit jaar weer kenmerkte door een hoge graad van sportiviteit bij de deelnemers wat mede kwam door de hoofdarbiters Gilbert Cleveringa, Nico en Gerard Gordeau. De drie arbiters zorgden er met hun optreden namelijk voor dat het Katsu Gala voor het publiek, vechters en organisatie een waar feest werd.

1385694707Nvechtsportgala winsum francien reisiger in aktie

Fransien Reisiger in actie tegen Chantal van Angelen    foto: Bart Oosterveld Eenrum

Bron en foto: Ommelander Courant


Voorafgaande aan het 14e Kyokushin "Full-Contact" Karate Katsu Gala was organisator Lammert Meinema zeer nieuwsgierig naar de publieke belangstelling voor het evenement dat vorig jaar om diverse redenen geen doorgang kon vinden. ,,Als je met een evenement als een Gala een jaar overslaat moet je maar afwachten of het publiek het een jaar later wel weer oppikt. Vaak hoor je geluiden, wat eenmaal weg is komt nooit meer terug maar hier wordt vanavond het bewijs geleverd dat zoiets wel te realiseren is. Als ik in de zaal en op de tribunes kijk dan denk ik dat er meer dan 300 toeschouwers aanwezig zijn. Daar zijn wij als organisatie zeker niet ontevreden over en verder zegt mijn gevoel dat we vanavond prachtige wedstrijden te zien krijgen.”

Lammert Meinema had inderdaad een vooruitziende blik want nadat speaker Hayco Nicolay alle vijftig aanwezige vechters had gevraagd om zich in de ring aan het publiek voor te stellen brandde het spektakel direct los met de eerste partij tussen de uit België afkomstige Mwinyi Kasidi en Thomas Datema. In een ware conditieslag trok de Belg uiteindelijk aan het langste einde hoewel er in ronde drie eigenlijk bijna geen punten meer gemaakt werden omdat beide vechters duidelijk aan het einde van hun Latijn waren.

In de derde partij van de in totaal 26 die er op het programma stonden kwam de eerste thuisvechter in de ring. Taco Bisschop was de man die voor Dojo Katsu de spits mocht afbijten tegen Silvian Bruinsma die voor de sportschool van Sem Schilt, viervoudig wereldkampioen Kickboksen, uitkomt. Bisschop was er een lange periode uitgeweest en dat was in de partij tegen Bruinsma te merken. Hoewel de tegenwoordig in Groningen woonachtige Winsumer in een spetterende partij goed partij gaf moest hij toch zijn meerdere erkennen in de met veel gevoel voor show opgekomen Sylvian Bruinsma.

Na deze toch wat teleurstellende nederlaag van Taco Bisschop was de volgende partij er weer een waar een, Winsumer’ in de ring kwam. Want alle ogen waren nu gericht op Daniek Faber die het op moest nemen tegen Mitchel Verwijs uit Sliedrecht. De 13 jarige Daniek Faber wordt binnen Dojo Katsu gezien als een groot talent en liet dat in zijn partij tegen Mitchel Verwijs ook zien. Want binnen twee ronden was de Ulrumer al klaar met zijn tegenstander waarvan de trainers al snel inzagen dat hun pupil geen schijn van kans had tegen een met volle overtuiging vechtende Faber. Nadat hoofdscheidsrechter Gilbert Cleveringa hem de beker voor het winnen van zijn partij had overhandigd was Daniek Faber echter wel verbaasd dat hij de overwinning wel gemakkelijk had kunnen binnenhalen. ,,Ik had mij op meer tegenstand ingesteld en misschien is dat juist wel goed geweest. Daardoor begon ik scherp aan het duel en heb ik ook maar weinig tikken hoeven incasseren.”

Thomas Bos uit Winsum was de volgende vechter die namens Dojo Katsu in de ring kwam. Voor de jonge Winsumer stond het duel in het teken van ringervaring op doen en dat was ook wel te merken. Zijn directe tegenstander, Jari Roggeveen uit Katwijk, was al wat verder in zijn ontwikkeling als karateka waardoor het voor Thomas Bos een lastige partij werd die hij uiteindelijk ook verloor.

In de zevende partij van de avond werd het een, marathongebeuren’ voor Joey Fut uit Amsterdam en Yannick van Angelen uit Rotterdam. Dit duel ging namelijk over vier ronden in plaats van de eerdere maximale drie. Werd er eerder na een onbeslist na de derde ronde een aantal planken doormidden geslagen om tot een winnaar te komen, tegenwoordig wordt er net zo lang doorgevochten tot er een beslissing valt. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Yannick van Angelen in deze conditieslag aan het langste einde trok en er met de winnaarsbeker vandoor ging.

Wouter van der Veen had bepaald pech tijdens zijn debuut op het Katsu Gala want de jonge vechter van Dojo Katsu moest door een blessure zijn partij tegen Veendammer Sander de Ridder gewonnen geven. Een kleine tegenvaller voor de jonge Winsumer die, bijgestaan door Dimitri Sennema en Fransien Reisiger, toch kon terugkijken op een debuut tijdens een groot Gala.

In de tiende partij van de avond kwam Taco Bisschop voor de tweede keer in de ring omdat de tegenstander voor Jeremy Cremers uit Rotterdam door een blessure niet van de partij kon zijn. De Winsumer wilde zich graag revancheren voor zijn optreden van eerder op de avond maar ook tegen Cremers zat het er niet in voor Taco Bisschop. Al snel in de partij raakte hij aan zijn knie geblesseerd om vervolgens aan te geven dat het niet meer ging. Zo werd het een teleurstellende avond voor de jonge karateka waar Lammert Meinema wel een verklaring voor had. ,,Taco is heel lang buiten de ring geweest en je ziet pas in de ring wat dat uiteindelijk met je gedaan heeft. Dat is vooraf gewoon niet in te schatten. Je ziet nu dat hij op dit moment nog tekort komt en dat is ook eigenlijk wel logisch. Ik hoop dat Taco, ondanks een moeizame herstart, de drive blijft houden om weer op zijn echte niveau terug te keren want qua talent is het absoluut een uitstekende karateka.”

Fransien Reisiger laat al een aantal jaren zien dat ze een topper is en de partij van de meervoudig Europees Kampioen tegen Chantal van Angelen stond als laatste voor de pauze op het programma. Een partij waar het publiek van de eerste seconde tot de laatste seconde op het puntje van zijn of haar stoel zat. Want Fransien Reisiger had een zware dobber aan haar wat zwaardere en hard werkende tegenstander. Van Angelen gaf namelijk niets cadeau en in de eerste twee ronden viel er dan ook geen beslissing. De derde ronde gaf echter een beeld te zien van een conditioneel sterkere Europees Kampioene die steeds meer door de verdediging van de Rotterdamse kwam. Gedurende de derde ronde voerde Fransien Reisiger het tempo nog wat verder op en die tempoverhoging kon Van Angelen niet meer beantwoorden. Dat zorgde er vervolgens voor dat Fransien Reisiger, en tot vreugde van het aanwezige publiek, de partij naar zich toe wist te trekken. Een prestatie waar ze na afloop zeer tevreden over was.,, Ik moest er hard voor werken maar naar het einde van de tweede ronde toe voelde ik dat het bij mijn tegenstandster qua kracht allemaal wat minder werd. Daardoor kon ik in de beslissende derde ronde vaker door haar verdediging komen en wat mij uiteindelijk wel een terechte zege heeft opgeleverd. “

Nadat het spektakel van voor de pauze wat na de pauze gewoon doorging kwam in de 19e partij Leon Faber uit Ulrum in de ring. De 16 jarige Ulrumer moest het opnemen tegen Johnny Eisen uit Zuidlaren. Een partij met een verhaal want vanaf de eerste seconde werd het een duel, op leven en dood’ waar hoofdscheidsrechter Nico Gordeau zijn handen vol aan had. Maar de ervaren Nico Gordeau begreep de beide vechters zodat het publiek een waar spektakelstuk te zien kreeg. Gaandeweg de partij kreeg Leon Faber steeds meer grip op zijn tegenstrever Eisen en in de tweede ronde was de Ulrumer zijn opponent duidelijk de baas. Dat zorgde er dan ook voor dat hij na de tweede ronde door de jury als winnaar werd gezien waar in het Dojo Katsu-kamp opgetogen op werd gereageerd. ,,Een prachtige partij van Leon, ik kan niet anders zeggen was het commentaar van Lammert Meinema. ,,Hij heeft zijn tegenstander goed laten uitrazen en sloeg toen in de tweede ronde toe. Daar heeft hij goed mee naar zijn coaches geluisterd en dat is absoluut een compliment waard.”

Wie die complimenten twee partijen later ook in ontvangst mocht nemen was Daniek Faber want nadat hij voor de pauze al in de ring had gestaan mocht hij nu nog een keer de ring in. Jesse Stam, van Dojo Tsunami uit Smilde, was de tegenstander van de 13 jarige talentvolle vechter uit Ulrum en ook Stam moest het afleggen tegen Daniek Faber. Gezegend met een prima techniek liet de Ulrumer zien dat zijn eerste zege bepaald geen toeval was geweest. Dat zorgde uiteraard voor de nodige blijdschap bij de aanhang van de beide broers Faber die in totaal met drie gewonnen partijen huiswaarts keerden.

Waar Daniek Faber als enige vechter twee partijen had gewonnen kon dit kunstje alleen nog geëvenaard worden de Fransman Jean Paul Jacquot. De in Parijs woonachtige Jacquot had eerder op de avond zijn partij tegen Rogier Verguns uit Klazienaveen gewonnen en kwam nu als vervanger van de Poolse tegenstander van Bart Mulder uit Rotterdam in de ring. Maar wat Daniek Faber wel lukte presteerde de Fransman niet want hij verloor in twee ronden van de Rotterdammer zodat de jonge Ulrumer Daniek Faber de, ster’ van het 14e Kyokushin "Full-Contact" Karate Katsu Gala werd. Een gala waar Dimitri Sennema na afloop met veel voldoening op terugkeek. ,,We hebben echt prachtige vechtsport gezien en de tegenstanders die tegen elkaar in de ring kwamen waren allen goed aan elkaar gewaagd. Er zijn geen echt vervelende dingen gebeurd dus kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde Katsu Gala. “