Kloosterburen verliest ondanks sterke slotfase van MOVV:3-4.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen slaagde er zondagmiddag tegen MOVV niet in om de punten in eigen huis te houden. Tegen een fris spelende MOVV werd het een 4-3 nederlaag voor de thuisploeg die er in een spannende slotfase nog bijna in slaagde om een gelijkspel uit het vuur te slepen.
1385134337Nkloosterburen movv

Spelmoment uit de wedstrijd Kloosterburen-MOVV   Foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant

Kloosterburen zag dat er met MOVV een oude bekende op bezoek kwam want de ploeg was in mei 2012 een van de twee tegenstanders in de nacompetitie voor een plaats in de vierde klasse geweest. Kloosterburen was toen de sterkste van de twee door in Midwolda met 2-4 te winnen wat een stevige basis was om het karwei twee weken later thuis met een 3-1 zege tegen Drieborg af te maken. Trainer Willem Pettinga had al deze feiten in zijn wedstrijdbespreking meegenomen om zijn ploegen nog eens te vertellen hoe het uiteindelijk de vierde klasse had weten te bereiken. ,,Een beetje historie vind ik soms wel eens leuk om dat in een wedstrijdbespreking mee te nemen. We mogen als Kloosterburen best een beetje trots zijn op waar we op dit moment staan. Voor aanvang van het seizoen werd door de spelersgroep gezegd dat een duidelijke plaats in het linkerrijtje de doelstelling was en daar staan we op dit moment ook. Ons voor de winterstop in redelijk veilige haven spelen noemen ze dat ook wel en als ik heel reëel ben zit dat er zeker in.” Pettinga kon voor het duel tegen MOVV overigens niet beschikken over Annejan Ozinga die door werkzaamheden was verhinderd. Voor Osinga verscheen Jos Streefkerk als vervanger binnen de lijnen.

Nadat scheidsrechter Roelof Haas uit Groningen voor de eerste keer had gefloten waren het de gasten uit Midwolda die in de eerste minuten van de wedstrijd het betere van het spel hadden. De thuisploeg moest zich namelijk even instellen op het ontbreken van Gerhard Offringa aan de kant van MOVV. Offringa is als aanspeelpunt een belangrijke schakel binnen MOVV wat nu dus opeens een ander systeem speelde.

Toch viel in de 5e minuut de eerste kans voor de gastheren te noteren toen een combinatie tussen Bert Mennes en Pieter Meijer de bal bij Marcel Remijn bracht. De aanvoerder van Kloosterburen zag zijn schot echter voorlangs het doel van MOVV-keeper Florian de Wal gaan zodat het feest van een openingstreffer voor de thuisploeg niet doorging. De bezoekers zaten ondertussen ook niet stil want de drie spitsen Danny Blauw, Aaron Sportel en Jordi Blauwwaren regelmatig een plaaggeest voor de defensie van Kloosterburen. Zo werd het een attractieve beginfase op sportpark Westerklooster waar beide teams zich wel wat kansen op een doelpunt creëerden maar de keepers, Florian de Wal en Lex Stok, lieten zien dat ze twee betrouwbare doelwachters waren. Dat zorgde er voor dat het na een half uur nog steeds 0-0 stond. Nadat Marco Bos in de 31e minuut een gele kaart van scheidsrechter Haas had ontvangen na een overtreding op Jordi Blauw kwam MOVV een minuut later op voorsprong. De nog te vergeven vrije trap na de overtreding van Marco Bos werd door Aaron Sportel voorlangs het doel van de thuisploeg getrokken en kwam op de linkervleugel bij Wouter Wagena terecht. De linkervleugelverdediger keverde vervolgens een prima voorzet af op de vrijstaande Danny Blauw die de bal uitstekend achter een kansloze doelman Lex Stok kopte: 0-1.

De 0-1 was een tegenvaller voor de thuisploeg die direct na het doelpunt van de bezoekers op jacht ging naar de gelijkmaker. Een gelijkmaker die er drie minuten later bijna kwam toen Marcel Remijn een vrije trap maar net over het MOVV-doel zag verdwijnen. In de slotfase van de eerste helft moest ook de verdediging van de thuisploeg nog een paar keer stevig ingrijpen want de rappe voorwaartsen van de bezoekers bezorgde ze ook in het verdere verloop van de eerste helft aardig wat werk. Maar tot aan de rust veranderde er niets meer aan de tussenstand en was de verwachting dat de thuisploeg er in de tweede helft nog meer strijd in de wedstrijd zou gooien.

Dat beeld klopte precies want Kloosterburen, dat in de tweede helft richting de kantine op sportpark Westerklooster speelde, werd nu gesteund door zijn eigen supporters die zich achter het doel van Florian de Wal hadden verzameld. Dat zorgde voor een leuke sfeer in Kloosterburen waar de thuisclub enthousiast op jacht naar de gelijkmaker ging. In de 52e minuut gingen de eerste armen al bijna de lucht in toen linkermiddenvelder Marco Bos door Peter Reitsma goed werd weggestuurd. Bos bedacht zich niet en produceerde een snoeihard schot richting het MOVV-doel. Helaas voor alles en iedereen van de thuisploeg ging het schot echter rakelings naast zodat de gastheren niet langszij MOVV kwamen.

Ook MOVV zat echter niet stil want in de 54e minuut moest doelman Lex Stok gestrekt naar de hoek op een inzet van Danny Blauw. De lange doelman voorkwam met een fantastische redding een 2-0 achterstand voor zijn team maar was een minuut later wel kansloos. De redding van Stok had er namelijk voor gezorgd dat de bal uiteindelijk bij Aaron Sportel terecht kwam. Sportel trapte de bal vervolgens uitstekend in het strafschopgebied van Kloosterburen waar Jordi Blauw de 0-2 binnenkopte.

Waar Kloosterburen in de 52e minuut dus, vergat’ om de gelijkmaker te scoren en even later op een 0-2 achterstand werd getrakteerd stond het na achtenvijftig zelfs met 3-0 achter. Een technisch hoogstandje op de linkervleugel van Robbin Blauw zorgde er voor dat de linkerspits zich prima vrijspeelde. Zijn voorzet was vervolgens uitstekend te noemen zodat het voor Aaron Sportel een koud kunstje was om zijn ploeg op een marge van drie doelpunten verschil te zetten.

Opeens zag het er naar uit dat de thuisploeg op een grote nederlaag getrakteerd zou worden maar niets was minder waar. Kloosterburen toonde namelijk aan dat het een ploeg is die over veel karakter beschikt want men ging ondanks de twee snelle tegengoals in het begin van de tweede helft, gewoon’ op jacht naar een beter resultaat. Maar het duurde tot aan de 78e minuut voor er eindelijk weer een wijziging in de score kwam en de formatie van Willem Pettinga terugkwam tot 1-3. De wat flets spelende aanvoerder Marcel Remijn kreeg op het middenveld de bal goed mee van Bert Mennes en de op volle snelheid liggende Remijn denderde vervolgens het strafschopgebied van MOVV in. Daar durfde Gino Kral niet echt in te grijpen omdat hij eerder in de wedstrijd al een gele kaart van een prima fluitende scheidsrechter Haas had ontvangen. Dat zorgde er voor dat de aanvaller van Kloosterburen even later de 1-3 achter doelman De Wal kon schieten.

Waar de 1-3 het sein zijn voor een gigantisch slotoffensief van de thuisclub moest worden werden de gastheren in de 83e minuut op een vierde tegentreffer getrakteerd. Een snel uitgevoerde counter bracht de bal bij invaller Pierro Kral die dwars door het centrum van de verdediging van Kloosterburen richting het doel van Lex Stok mocht gaan. De invaller maakte vlak voor Stok geen fout zodat het met nog zeven officiële minuten op de klok 1-4 in het voordeel van de bezoekers stond.

Maar het bleef leuk in Kloosterburen want zestig seconden later schoot vrijetrappenspecialist Arjan van der Klei een vrije trap, na een overtreding op Peter Reitsma, via de binnenkant van de paal achter keeper De Wal: 2-4. Dat zorgde er vervolgens voor dat Kloosterburen nog meer risico’s nam. Risico’s omdat de thuisploeg toch het idee had dat er misschien nog een gelijkspel te halen zou zijn in dit voor de toeschouwers aantrekkelijk duel.

Helaas voor de thuisploeg tikte de klok van scheidsrechter Haas gewoon door richting het eindsignaal en de onpartijdige had al op zijn horloge gekeken toen Peter Reitsma nog maar weer eens of avontuur ging. De frêle technicus drong het strafschopgebied van MOVV binnen en werd daar door Johan Offringa onreglementair gestuit. Scheidsrechter Haas was direct duidelijk in zijn beslissing en de bal ging in de extratijd op de stip. Bert Mennes is bij Kloosterburen de strafschopspecialist en de routinier faalde ook nu niet vanaf de elfmeterstip zodat de stand 3-4 werd. Helaas was de tijd vervolgens voor Kloosterburen tekort voor een geweldige stunt om vanuit een 1-4 achterstand nog een 4-4 gelijkspel uit het vuur te slepen maar ondanks de nederlaag was trainer Willem Pettinga niet helemaal ontevreden. ,,Na de rust was ik even bang dat we op een ruime nederlaag getrakteerd zouden worden. Dat is gelukkig niet gebeurd en daar ben ik blij om. Van een ploeg als MOVV, wat een prima ploeg is, kun je verliezen want ze staan niet voor niets op een derde plaats”

 Kloosterburen-MOVV: 3-4 (0-1)

32. Danny Blauw 0-1, 55. Jordi Blauw 0-2, 58. Sportel 0-3, 78. Remijn 1-3, 83. P.Kral 1-4, 84. Van der Klei 2-4, 90+3. Mennes 3-4(str.)

Scheidsrechter: Haas(Groningen)

Gele kaarten: Bos(Kloosterburen), G. Kral, Offringa, P. Kral(allen MOVV)

Kloosterburen: Stok; Kat, Van der Klei, Mennes, Frik; Streefkerk, Reitsema, Bos; Remijn, Kuizinga, Meijer(60. G.Steur)

MOVV: De Wal; Tiesinga, G. Kral, Wagena, Offringa, Danny Blauw; Sportel, Smit, Ottema( 65. P. Kral); Robin Blauw, Jordi Blauw.