Geïrriteerd Middelstum verliest van Neptunia: 0-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Scheidsrechter Adema uit Lauwerzijl en de spelers en supporters van Middelstum waren zaterdagmiddag tijdens en na afloop van het duel Middelstum-Neptunia bepaald geen vriendjes van elkaar. De leidsman was namelijk volgens velen schuldig aan de 2-0 nederlaag van de thuisploeg. Maar de echte waarheid was dat Middelstum te zwak speelde om ook maar enigszins aanspraak op zelfs een punt te mogen maken.
1385124636Nmiddelstum neptunia

Spelmoment uit het duel Middelstum-Neptunia
Bron: Ommelander Courant   Foto: Herman Spier Bedum.


Middelstum was nadat het in de laatste vier duels tien punten had behaald eindelijk een beetje uit de onderste regionen van de vierde klasse C geklommen. Een prestatie waar trainer Frank Konneman duidelijk blij mee was. ,,We spelen nu enkele weken met een vaste basisformatie waardoor we duidelijk een stijgende lijn te pakken hebben. Want met drie nederlagen als degradant uit de derde klasse in een klasse lager beginnen zorgt natuurlijk voor extra druk. Die druk is er nu even af maar alle ploegen staan nog dusdanig dicht bij elkaar dat we ook vandaag tegen Neptunia weer vol aan de bak moeten om de drie punten in eigen huis te houden. Neptunia is namelijk ook een ploeg die naar mijn idee te laag op de ranglijst staat.”

De woorden van Frank Konneman dat zijn ploeg op voldoende tegenstand van de gasten uit Delfzijl konden rekenen werd binnen een minuut na het beginsignaal van scheidsrechter Adema uit Lauwerzijl al bewaarheid. Na de eerste aanval van Neptunia, die ogenschijnlijk op niets dreigde uit te lopen, verdween de bal toch achter Middelstum-keeper Alwin Zwerver. De defensie van de thuisploeg wist de bal namelijk onvoldoende weg te werken waardoor Michiel van Spaandonk de kans kreeg om de Middelstum-doelman van dichtbij te passeren: 0-1.

Een vervelende start voor de gastheren die moesten toestaan dat Neptunia door deze snelle voorsprong direct de controle over de wedstrijd kreeg en in de 4e minuut via Santho Cecilia bijna op een 2-0 voorsprong kwam maar wat Alwin Zwerver met een prima redding voorkwam. Dit bleef vervolgens het beeld van het begin van de wedstrijd waarin Middelstum niet een fatsoenlijke aanval liet zien.

Ondertussen nam de irritatie in het Middelstum-kamp al wat toe en waar scheidsrechter Adema het lijdend voorwerp bij was. De onpartijdige floot in de eerste helft een warrige wedstrijd waarbij hij de thuisploeg bepaald niet altijd even correct behandelde. Dat zorgde er voor dat aanvoerder Martijn Poort als eerste de gele kaart ontving toen hij verhaal bij Adema kwam halen waarom hij zijn assistent niet wilde raadplegen toen die terecht voor buitenspel vlagde. De gele kaart voor Poort zorgde ook voor irritatie buiten de lijnen waardoor er een grimmig sfeertje rond het zwaar te bespelen hoofdveld in Middelstum ontstond.

Ondertussen had de thuisploeg zich wel een paar kleine kansjes weten te creëren op een gelijkmakende treffer maar de aanvoer vanaf het middenveld richting de spitsen Koen Wiersema en Ivan Milcovic was te gering om het de Neptunia-defensie echt lastig te maken.

De ploeg van trainer Jan Potma, die als het volgend jaar in Delfzijl tot een fusie tussen Neptunia en Eems Boys komt bij Neptunia zal vertrekken, voetbalde echte beter dan de gastheren die dankzij doelman Alwin Zwerver nog maar op een 1-0 achterstand stonden. De routinier in de ploeg van Middelstum wist namelijk een paar keer prima redding te brengen op inzetten van Michiel van Spaandonk en Ivar Boerma. Ondertussen waren de supporters van Middelstum en scheidsrechter Adema absoluut geen vriendjes meer want er klonk steeds vaker een cynisch applaus op als Adema weer eens een beslissing nam die door maar weinig toeschouwers werd begrepen.

De eerste vijfenveertig minuten waren al ruim verstreken toen de bezoekers op een 0-2 voorsprong kwamen. Na een prima actie van Ruben Stam kwam de bal via de kluts plotseling voor de voeten van Michiel van Spaandonk die voor een leeg Middelstum-doel weinig moeite had om de 0-2 op het scorebord te schieten. Nu waren de rapen helemaal gaar in Middelstum want Adema ging volgens velen vlak daarvoor weer in de fout. Nadat de onpartijdige vlak na de 0-2 voor rust had gefloten werden hem dat bij het verlaten van het door zowel spelers als publiek verweten waarbij er allerlei verwensingen naar zijn hoofd geslingerd werden. Even leefde bij de neutrale toeschouwer het beeld van dat Adema er mee zou stoppen maar gelukkig voor alles en iedereen gebeurde dat echter niet en werd er ruim een kwartier later toch aan de tweede helft begonnen. Een helft waarin Middelstum wat meer strijd in de wedstrijd bracht maar wat niet direct tot meer gevaar voor het doel van Neptunia-doelman Eric Roelfs zorgde. De man waar het gevaar vandaan moest komen, Ivan Milcovic, lag namelijk stevig aan de ketting bij de verdedigers van de gasten en behalve een kans voor Thijs Hoeksema en kansje voor Ivan Milcovic stelde het aanvallend ook in de tweede helft allemaal verder niet veel voor wat de thuisploeg liet zien.

Ondertussen ging het, gevecht’ tussen scheidsrechter Adema en de Middelstum-aanhang nog steeds door en het moet gezegd, de arbiter maakte er steeds meer een potje van. De meest vreemde beslissingen werden er steeds vaker door de onpartijdige genomen en wat vervolgens voor zowel binnen als buiten de lijnen voor de nodige scheldkanonnades richting Adema leidde.

Door dit, gedoe’ ging Middelstum echter niet beter voetballen waar Neptunia uitstekend van profiteerde. De jonge formatie van Jan Potma bemoeide zich nergens mee en kwam in het verdere verloop van de tweede helft niet in de problemen.

Zo begon het er steeds meer naar uit te zien dat er een einde zou komen aan een serie van vier wedstrijden waarin Middelstum ongeslagen was gebleven want Neptunia speelde te goed om zich in de slotfase nog minimaal twee keer te laten verrassen. Toen in de 73e minuut aanvoerder Martijn Poort, na een stevige tackle op Sven Luijmers, zijn tweede gele kaart zag werd helemaal duidelijk dat de mannen van trainer Frank Konneman naar de punten konden fluiten.

Tussen het Middelstum-publiek en scheidsrechter Adema ging het in de slotfase van het overigens maar matig duel steeds verder fout want elke beslissing van de referee werd nu begeleid door luid gejuich en applaus. Aan het gezicht van de arbiter was duidelijk te zien dat hij eigenlijk wel klaar met het duel in Middelstum was maar dat hij ten koste van alles de negentig minuten vol wilde maken. Hier slaagde Adema uiteindelijk ook in maar bij het verlaten van het speelveld werd het nog even spannend voor de leidsman. Allerlei verwensingen werden namelijk naar zijn hoofd geslingerd waar trainer Frank Konneman zich wel iets bij kon voorstellen maar dat wel afkeurde. ,,De scheidsrechter maakte vandaag geen geweldige indruk en was op sommige momenten te bepalend. Hij floot uitermate warrig en deed ons vaak tekort door, althans in mijn ogen, met twee maten te meten. Dat zette kwaad bloed bij onze spelers en supporters en dan krijg je, zoals in de rust en na afloop, taferelen die je niet moet willen. Maar als ik als trainer naar het duel tegen Neptunia kijk dan kom ik tot de conclusie dat wij het aan onszelf te danken hebben dat we van een goed spelende Neptunia hebben verloren. We komen heel snel op achterstand en lopen vervolgens mede door de irritatie over de scheidsrechter de volle negentig minuten achter de feiten aan waardoor we uiteindelijk terecht verliezen.”

Middelstum-Neptunia 0-2(0-2).

1. Van Spaandonk 0-2, 45+4. Van Spaandonk 0-2

Scheidsrechter: Adema (Lauwerzijl).

Gele kaarten: Poort, De Graaf, Bolhuis(allen Middelstum).

Rode kaart: Poort (Middelstum) 2x geel

Middelstum: Zwerver; Van der Laan, Poort, Oosterhoff, Van Aller; K. Hoeksema(65. Poel), De Graaf(85.Lochtenberg), T. Hoeksema, Vaatstra(80. Bolhuis); Wiersema, Milkovic.

Neptunia: Roels; Jordy Koolhof (88. Nijboer), De Jong, Luijmers; Van Spaandonk, Meijerhof, Stam, Abdulrahman (69. Marree); Reiffers, Boerma (86. Wolt), Cecilia.