VVSV houdt Niekerk van zich af

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In Ulrum heeft VVSV gelijkgespeeld tegen Niekerk. In een duel met twee gezichten wisten beide ploegen tweemaal te scoren. Van de beide ploegen mocht VVSV het meest tevreden zijn met een punt want waar het in de eerste nog regelmatig gevaarlijk wist te worden, werd het vijandelijke doel de tweede helft veel minder bereikt. Hoogtepunt van de wedstrijd was de tweede goal van VVSV: een diagonale streep van Marco Dijkstra vol in de winkelhaak. Volgens het thuisfront zal hier thuis inmiddels over gesproken zijn aan de eettafel.
bal Bron: Ommelander Courant

Vooraf verwachtte VVSV-hoofdtrainer Wim Nube een moeilijke pot. Nube doelde daarmee ongetwijfeld op de stand op de ranglijst waar Niekerk zichzelf op de zesde plek terugzag. VVSV is ook bezig met een goed seizoen met een verdienstelijke derde plek als voorlopig resultaat. Nubé kon aanspraak maken op een volledig fitte selectie deze speelronde.

Na het eerste fluitsignaal van arbiter Brink ontspon zich in Ulrum een leuk duel tussen beide verenigingen die de aanval zochten. VVSV deed dit vooral via de lange bal gericht op spitsen Marco Dijkstra en Vince van der Veen: Dijkstra vanaf links, van der Veen vanaf rechts. Niekerk moest het vooral hebben van de bevliegingen van aanvoerder Jeroen Beerlings: een balvaste spits met een goede dribbel. De eerste echte grote kans kwam dan ook niet geheel verrassend van een van deze drie heren. De supersnelle Dijkstra (VVSV) bracht zijn maatje van der Veen in stelling die tot zijn ontzetting zag dat zijn lob net langs de (voor VVSV) verkeerde kant van de paal ging. Het publiek achter het Niekerker doel was iets te vroeg met juichen.

Niekerk antwoorde snel met een kopbal van Beerlings maar deze ging net naast. Het wachten was duidelijk op de eerste goal. Deze viel voor Niekerk. Aanvoerder en routinier Jaap Tuma leed achterin knullig balverlies waar uiteindelijk Dennis van der Velde van kon profiteren door van dichtbij binnen te tikken. Een domper voor VVSV maar gezien de kansjes/mogelijkheden die hieraan vooraf gegaan waren was er goede hoop op een doelpunt voor de thuisspelende vereniging. Deze kwam er ook en wel van de voet van der Veen. Dit gebeurde overigens nadat Niekerk een behoorlijke kans had gemist nadat rechtshalf Steffan Knol een doeltrap volledig verkeerd verwerkte. Gelukkig voor VVSV wist Beerlings deze kans niet te verzilveren. Van der Veen liet even na deze kans wel zien hoe het moet door een rebound af te maken. Dijkstra was alleen voor doelman Ottens gekomen maar deze wist zijn inzet te keren. Topscoorder van der Veen was attent en wist de bal in het lege doel te werken.

In de resterende twintig minuten die de eerste helft nog duurde zochten beide ploegen duidelijk naar de derde treffer van de wedstrijd. Dijkstra wist bijvoorbeeld de lat nog te raken maar zijn inzet werd afgevlagd voor buitenspel. Voor de Ulrum/Zoutkamp-combinatie was Martijn Wieringa alert bij onder andere een vrije bal van Beerlings.

Zoals eerder gezegd kwam het aanvallend gevaar enkel van Beerlings want ook na een voordeelsituatie sneed de aanvoerder het doelgebied van VVSV in. Mark van der Veen verdedigde echter sterk. Scheidsrechter Brink had voor deze situatie knap de voordeelsituatie toegepast na blessures van Martin Meijer en Remco Vogelzang.

Tot aan de rust bleven beide teams gevaarlijk, vooral via eerder genoemde aanvallers maar tot scoren kwam de ploegen niet voor de thee. Hans Steigstra verwende het publiek nog wel even voor rust met een mooie panna (buitenkantje rechts). Schoonheid zit niet altijd in doelpunten.

De tweede helft was er een met weinig hoogtepunten. Waar VVSV de eerste helft regelmatig het doel van Niekerk wist te bestoken was dit de tweede helft heel anders. De wedstrijd speelde zich met regelmaat af op de helft van VVSV. De uitvallen waren zeer schaars maar Niekerk wist ook maar amper gevaarlijk te worden. Het publiek, dat toch al niet in grote mate aanwezig was, werd bepaald niet verwend. Het enige hoogtepunt was de treffer van Marco Dijkstra. Na een actie van Alfred Venhuizen vanaf de linkerkant van het veld kwam de bal bij Dijkstra. Vanaf de hoek van het zestienmetergebied schoot Dijkstra de bal diagonaal in de winkelhaak. Een geweldige streep en ronduit schitterende goal. Met afstand het hoogtepunt van de wedstrijd.

Bijna was Dijkstra nog dicht bij zijn tweede treffer maar doelman Ottens van Niekerk kwam ver uit zijn goal en kon een diepe bal nog net op tijd met een sliding onderscheppen. Even later kreeg VVSV het deksel op de neus toen Beerlings een corner binnenkopte bij de eerste paal. Niekerk was vervolgens nog tweemaal dicht bij een derde treffer. Eenmaal keepte Wieringa scherp op een kopbal van dichtbij (wederom Beerlings), andermaal tastte Wiering mis bij een hoge bal maar Eddy Posthumus wist de bal vanaf randje zestien niet in het lege doel te krijgen. De middenvelder mikte te hoog.

Tegen het eind van de wedstrijd werd VVSV-leider Henk Pruim nog weggestuurd na aanmerkingen op de leidsman. Van der Veen werd, door de ogen van VVSV, onterecht (wat eigenlijk ook zo was) voor buitenspel teruggefloten. Op dat moment had de VVSV-aanvaller vrije doorgang gehad richting de doelman van Niekerk. Na bijna 10 minuten blessuretijd vond Brink het voldoende en konden de beide teams de douches opzoeken.

Na afloop toonde Nubé zich realistisch. “Ik ben tevreden met een punt. Het gat met Niekerk blijft (8 punten met een wedstrijd meer) en het belangrijkste is dat we niet hebben verloren.” Tevens was Nubé  happy over de inzet van zijn team, er was strijd en agressiviteit ten toon gespreid in Ulrum. Nubé was wel verbaasd over de instelling van Niekerk. “Niekerk liet de wedstrijd wat gelaten over zich heenkomen,” en over het doelpunt van Dijkstra, “eigenlijk verdiend een dergelijk mooi doelpunt van Dijkstra de winnende te zijn, jammer dat Niekerk nog gelijkmaakte.”

Ondanks het gelijke spel behoudt VVSV de knappe derde plaats op de ranglijst. Een plek die waarschijnlijk ook het maximaal haalbare is gezien de concurrentie van Boerakker en vooral Pelikaan S. Over twee weken heeft VVSV overigens wel kans om de tweede plaats in handen te nemen als het op bezoek gaat bij Boerakker. Dit zal ongetwijfeld een lastig karwei worden.

VVSV ’09 – Niekerk 2-2 (1-1). 7. Van der Velde (0-1). 25. Van der Veen (1-1). 69. Dijkstra (2-1). 75. Beerlings (2-2).

Scheidsrechter Brink. Gele kaarten: Meijer, Mark van der Veen (VVSV) Dennis van der Velde, Beerlings (Niekerk)

VVSV ’09: Wieringa; Mark van der Veen (82. Klaver), Meijer, Bremer, Tuma; Alfred Venhuizen, Zwart, Knol (88. Postma), Steigstra; Dijkstra (82. Rienk Venhuizen), Vince van der Veen.

Niekerk: Ottens; Ploeg, Brandsma, van der Maar, Patrick van der Velde; Tjoelker, Dennis van der Velde, Posthumus, Zwier; Beerlings, Vogelzang.