Geen dubbele cijfers Eenrum tegen gehavend Usquert.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Negen treffers vielen er te bewonderen in de streekderby tussen Eenrum-Usquert. Deze negen treffers waren ook precies de hoogtepunten in een duel die verder eigenlijk helemaal niets voorstelde omdat het krachtsverschil tussen beide teams te groot was om van een echte wedstrijd te spreken.

1384518063Neenrum usquert

Usquert-speler Kevin Ensing ziet dat Bjorn Schutter de bal onder controle houd terwijl op de achtergrond Usquert-aanvoerder Marco Oost en Eenrumer Bram Musters een oogje in het zeil houden.

Bron: Ommelander Courant  Foto Herman Spier Bedum


Eenrum en Usquert waren beiden niet op volle oorlogssterkte voor de onderlinge streekderby die er zondagmiddag in Eenrum op het programma
stond. Bij de Eenrumers ontbraken de broers Siebrand en Ringer Solinger door blessures en bij de gasten uit Usquert was het meer de vraag van wie er wel aanwezig waren van de selectie waar Usquert normaal gesproken uit kan putten.

Een groot aantal spelers dus niet aanwezig bij de gasten wat ook gold voor trainer René de Vries die door ziekte afwezig was in Eenrum. Zijn taak als coach werd nu door de geblesseerde Stefan de Jong overgenomen en die hoopte dat Usquert de schade qua score beperkt kon houden. ,,Als je kijkt naar het aantal invallers waar we mee moeten spelen dan is het enige waar we op mogen hopen is dat het geen dubbele cijfers worden. Meer zal er vandaag niet in zitten maar we willen wel proberen om ook aanvallend iets te laten zien want we gaan ons niet ingraven.”

Eenrum-trainer Ronald Bouwman was ook duidelijk want Bouwman had zijn ploeg verteld dat hij een team wilde zien die op jacht zou gaan naar een uitslag met dubbele cijfers. ,,Als ik kijk naar de uitslagen van Usquert van de laatste weken moet dat onze doelstelling zijn. Vandaag spelen ze ook nog eens met nog meer invallers dan ze de laatste weken al doen en vandaar dat ik die, eis’ bij mijn spelersgroep heb neergelegd. Ik hoop dat de eerste goal een beetje snel valt want dan voetbalt het allemaal wat gemakkelijker.”

Het zag er in de 4e minuut van de wedstrijd al naar uit dat Ronald Bouwman op zijn wenken bediend werd want toen Milan Rutkowsky aan zijn shirt naar beneden werd getrokken. De prima fluitende scheidsrechter Sander Eisinga wees direct gedecideerd naar de penaltystip zodat de thuisploeg direct al een grote kans kreeg om de score te openen. De strafschop werd een karweitje voor Tim Veenstra die bekend staat als iemand die een penalty er redelijk gemakkelijk in schiet. Maar de lange middenvelder schoot nu echter de bal via de lat over het doel van Usquert-doelman Niels Wierenga, die de geblesseerde Erik Oost verving.

Na deze tegenvaller kwam Eenrum in de 6e minuut toch op een snelle voorsprong. Bjorn Schutter liet vanaf de linkervleugel een kruising tussen een voorzet en een schot los waar Usquert-doelman Wierenga het antwoord op schuldig moest blijven: 1-0.

Tien minuten later stond het al 2-0 in Eenrum toen Tim Veenstra uit een corner van Bjorn Schutter de bal fraai achter doelman Wierenga kopte. In de 18e minuut schoot Sybolt Lindenbergh via de korte hoek vervolgens de 3-0 tegen de touwen en zag het er naar uit dat de toeschouwers op een monsterscore getrakteerd zouden worden. Niets was echter minder waar want ondanks deze snelle achterstand kwam Usquert ook opeens aan aanvallen toe. Dat kwam niet kwam omdat Usquert in aanvallend opzicht opeens het licht zag maar meer omdat de defensie van Eenrum maar wat aan stond te prutsen. Door het prutswerk in de Eenrum-defensie moest Eenrum-keeper Anton Brontsema nog een paar keer stevig ingrijpen om de bezoekers van het scoren af te houden. In de slotfase van de eerste helft liet Eenrum aanvallend niet veel meer zien en dat de rust aanbrak met een schamele 3-0 voorsprong voor de thuisploeg verbaasde dan ook niemand.

 In rust was er voldoende kritiek op het vertoonde spel want de supporters van beide teams hadden maar weinig goede woorden over voor de tweeëntwintig spelers die in de eerste helft nog maar weinig leuke acties hadden laten zien.

Na de thee kwamen Stefan van der Woude en Nick Rijzinga in het veld voor Bram Musters en Bas Hamminga en Ronald Bouwman had binnen het team ook wat mensen van plaats laten wisselen. Bouwman was namelijk absoluut niet te spreken over de manier waarop zijn ploeg speelde. Dat gevoel werd direct na de rust nog erger toen Usquert terugkwam tot 3- 1 door een goal van Alexo Madzigaladze die zwak ingrijpen van de Eenrum-defensie goed afstrafte.

Na deze verassende goal pakte Eenrum de draad van het scoren weer op en in de 53e minuut schoot Milan Rutkowsky de 4-1 achter Niels Wierenga. Rutkowsky deed dat op spectaculaire wijze door een uitstekende voorzet van Nick Rijzinga met een halve omhaal Wierenga te passeren. Usquert, dat na de 3- 1nog even hoopte op meer geloofde het nu verder wel en helemaal toen Milan Rutkowsky er vier minuten later 5- 1 van wist te maken.

Opeens ging het snel in Eenrum want de defensie van Usquert, waar centrale verdediger Jos Pool meer met zijn, indianentooi ‘ bezig was dan met het uitschakelen van zijn directe tegenstander Milan Rutkowsky, was nu het spoor bijster. In de 63e minuut was daarom treffer nummer zes te bewonderen en weer was Milan Rutkowsky bij de totstandkoming betrokken. Een schot van de Eenrum-spits kon niet vastgehouden worden door doelman Wieringa en Bjorn Schutter reageerde zeer attent en drukte vervolgens de 6-1 over de doellijn.

Usquert probeerde heel af en toe nog wel om wat gevaarlijks op de helft van Eenrum te doen maar dat waren niet meer dan de bekende speldenprikjes waarbij een poging van Alexo Madzigaladze nog op de lat belandde.

In de 67e minuut zag het er even naar uit dat invaller Nick Rijzinga zijn doelpuntje mee zou pikken door een corner in een keer achter doelman Niels Wieringa te schieten. Maar Kevin Stevens bracht op de doellijn, en niet daar achter zoals velen dachten, redding waarna Tim Veenstra in de rebound de bal alsnog in het Usquert-doel liet verdwijnen zodat het op dat moment 7-1 voor de roodbaadjes stond.

Trainer Ronald Bouwman probeerde zijn ploeg nog wat meer naar voren te laten voetballen want de Eenrum-trainer vond dat zijn ploeg tegen een zwak Usquert de dubbele cijfers moest proberen te halen. Toen Milan Rutkowsky in de 80e minuut zijn directe tegenstander Jos Pool weer eens de verkeerde kant opstuurde en vervolgens ook keeper Niels Wieringa simpel uitspeelde kwam door deze 8-1 voorsprong de dubbele cijfers echt in zicht. Maar de thuisploeg had niet meer de kracht er in de laatste tien minuten nog vol voor te gaan waar Usquert bepaald rouwig om was want de gasten waren allang blij dat het de schade onder de tien tegentreffers had weten te houden.

Zo was er na afloop van deze slappe streekderby een vreemd beeld te zien. Een beeld van Usquert-spelers die na afloop meer tevreden waren dan hun collega’s van Eenrum en wat ook gold voor de beide coaches. Waar Ronald Bouwman er van baalde dat zijn ploeg niet meer had gescoord was interim-coach Stefan de Jong duidelijk beter gestemd. ,,We hebben met een gehavende ploeg de score beneden de tien gehouden en we hebben gescoord dus ik ben niet ontevreden.”

Eenrum-Usquert 8-1(3-0)

6. Schutter 1-0, 16. Veenstra 2-0, 18.Lindenbergh 3-0, 47. Madzigaladze, 53. Rutkowsky 4-1, 57. Rutkowsky 5-1, 63. Schutter 6-1, 67. Veenstra 7-1, 80. Rutkowsky 8-1.

Scheidsrechter: S. Eisinga (Loppersum)

Eenrum: Brontsema; Dijkstra, Harsema, Ron Hamminga, Bas Hamminga(46. Rijzinga); Veenstra, Nubé, Musters (46.Van der Woude), Lindenbergh; Schutter, Rutkowsky.

Usquert: Wierenga; Jorrit van Sloten, Stevens, Stephan van Sloten, Pool, Ensing(70. Smith); Marco Oost, Brink, Madzigaladze, Guberinic; Bahar;